nikon28: je to smutné, ale môžeme ti len odporučiť nejaký zoznam... ktorý aj tak budeš musieť poskúšať sám, pretože akosi každá riť je iná...
K tým spešlajzdom - spešl poskytuje na predajne taký, ehm, riťomer, a niektoré sedlá robí vo viacerých veľkostiach, čo by malo uľahčiť výber, ja osobne si myslím, že skôr vylúčiť z výberu extrémne zverstvá.
Gélový POŤAH vôbec nerieš, gél v sedle budiž. Ale aj takéto niečo
http://www.tune.de/index.php?option=com_content&view=article&id=32%3Aconcorde-rr-08&catid=21%3Asel&Itemid=59&lang=enmôže byť pohodlné, napriek tomu, že je to fakticky len karbónová škrupina. Čiže ide o TVAR, nie o TVRDOSŤ. Mäkké
sedlo je práve dosť kontraproduktívne, lebo podľahne tlaku riti a potom tlačí VŠADE, kam "zatečie".
Ja mám napr. podľa všetkého riť fi'zi:k a také Gobi XM ako long track sedlo by som odporúčať mohol, ale čo ak máš napr. prdel Selle Italia?
Za seba môžem povedať, že hľadanie pohladenia pre riť je jedna z asi najdlhších, najbolestivejších a najdrahších ciest cyklistu. A pokiaľ si myslíš, že vyviazneš s nejakými 20 €, tak sa priprav na to, že ešte niečo zažiješ

nič ťa tak neprinúti navyšovať budget, ako rozsekaný anus! Ale nie je to len o cene, do istej úrovne aj hej, ale potom už ide dole hmotnosť, a tam už je otázne, či sa ti to vyplatí. Na 12+ kg rárohu asi ani nie. (Navyše potom už býva napr. limit na hmotnosť jazdca, ako napr. pri tom Concorde čo som dal link.)