Jezus
pre mna je tlmenie dolezite. lebo ked je tlmenie silne, tak ruky velmi trpia vibraciami pri jazde po strku, ako pri pevnej vidle. na vacsich kamenoch ci korenoch uz zapruzi... teda tak sa aspon spravala suntour axonka. dofukoval som ju na tvrdsie, lebo neznasam hupanie bicykla pri razantnom slapani. tlmenie mala zial moc silne. a co som mal jednu uplne obycajnu pruzinovu RST capa tl, tak ta bola uplne super na strku. nic nebolo citit. problemy nastali pri vacsich kamenoch ci korenoch nasledujucich po sebe, alebo ked som schadzal na jednom useku po asi 8mich vacsich schodoch. rozkmitala sa az na dorazy. mala velmi male tlmenie a odskok nemala tlmeny vobec. z tychto skusenosti vychadzam - co ocakavam od vidlice...
treba rozlišovať, tlmenie pri náraze (kompresné) a pri návrate vidly (expanzné) To že ťa bolia ruky pri prejazde je spôsobené kompresným tlmení, a
vidla má problém ísť do zdvihu. Bežný problém staršej neupravenej Axonky, kde je jeden kanál pre oba prietoky.
Húpanie je spôsobené nepravidelným šlapaním. Pri správnom šlapaní sa aj citlivá vidla hýbe minimálne. Ked sa postavíš na
pedále a bušíš v stoji tak ti nepomôže prefukať vidlu, na to slúži blokovanie vidly (lock).
Prehustenie ako nástroj potlačenia pohupovania ... ti nepomôže žiadna citlivá vidla s vysokým tlakom, lebo je to dané odtrhom vidly. Prípadne "inteligentné" systémy (Terralogic, SPV ...)
Doporučujem kúpiť SPD a naučit sa šlapať do kruhu.