Zdravim experti,

rozmyslam nad kupou celo-odpruzeneho MTB bicykla a mam vyhliadnute 2 modely. Jedine signifikantne rozdiely su v pouzitej vidlici a tlmici. Som iba rekreacny MTB jazdec, preto by ma zaujimalo ci stoji 500eur rozdiel medzi Suntour a Rock Shox za to si priplatit. V com je mozne potom nasledne v terene pocitit rozdiel v tychto komponentoch? Resp vie niekto rozumne vysvetlit ake su rozdiely?

prvy bike ma tieto:
Suntour XCR34, AIR, LOR, DS, 140mm, boost™ 15x110axle
SR Suntour RAIDON LO 190x51 mm

druhy bike ma tieto:
Rock Shox RECON SILVER RL, SA, 140mm, boost™ 15x110axle
Rock Shox MONARCH RL, SA, 190x51mm

Dakujem za pomoc.

Naposledy upravil pepcoo dňa 17.11.2022 - 13:29:52, celkovo upravené 1 krát.

17.11.2022 - 12:24:12
00
Nie som expert, ani nemám vyskúšané všetky uvedené tlmiče a vidlice.
Ale sám jazdím rekreačne, a môžem prispieť postrehom ohľadom lacného tlmenia od SR Suntour vs. drahšieho tlmenia od Roch Shock / Fox:
Čo sa týka tlmiča, mám skúsenosť so Suntour Raidon vs. Fox Float (niečo málo aj Rock Shock) - tam pri rekreačnom jazdení rozdiel prakticky necítim. Musím ísť po hodne rozbitom teréne a vo vysokej rýchlosti, aby som pocítil rozdiel, ale to by som už rekreačným jazdením nenazýval. A ten rozdiel je hlavne v tom, ako dobre zadné koleso drží na zemi - a teda ako rýchlo môžem ísť bez straty trakcie.
Čo sa týka vidlice, tam je situácia iná. Mám skúsenosť so Suntour Raidon 34 vs. Fox 34 (niečo málo aj Rock Shock recon). Pokial obe vidlice pracujú (jazda v hrbolatom teréne), tak prácu odvedú dobre. Hlavný rozdiel je cítiť pri malých nerovnostiach. Suntour má akoby ťažší odtrh - je potrebná väčšia sila, väčší náraz, aby sa pohla. V dôsledku toho skôr začnú bolieť ruky.
Druhý rozdiel vnímam v progresivite - Fox aj Rock Shock pri nastavení správneho sag-u lepšie využívajú zdvih. Suntour je potrebné nastaviť na menší tlak (t.j. väčší sag), aby využíval rovnakú časť zdvihu. To sa ale prejaví až pri agresívnejšej jazde.
Osobne by som si na rekreačné jazdenie nepriplácal za lepší tlmič. Ale pri vidlici by som to zvážil v závislosti od toho, ako často budeš bike využívať.
17.11.2022 - 13:26:13
03
keyboard_arrow_up