Zdravim, moj stary Ericsson T630 zacina cim dalej tym viac haprovat a tak rozmyslam, ze s upgrade-om si zaobstaram aj nieco pre bajkove vyjazdy. Co by ste mi vedeli odporucit?

Ako som uz naznacil v nazve temy, pozadujem:
> GPS zaznam trate, exportovatelny do Google Earth. Aplikacia robiaca zaznam by mala bezat na pozadi, aby sa dali pouzivat ine aplikacie telefonu (volanie, web) bez prerusenia zaznamu.
> Navigacia podla existujuciej trate. Vidim ze tmax toho pojazdil (a zverejnil) kopu, okrem ineho aj sekcie ktore nie su oznacene (alebo som si ich nevsimol :angel: ). Bolo by teda fajn, aby na tom bol samostatne sa presuvajuci pohlad na mapu podla aktualnej polohy, pricom by na mape bola nakreslena trasa - nie nutne z GPS-tour, ale aj nieco navrhnute v GE/prelozene gpsbabel apod, aby sa clovek v noci nestratil ;) Alternativu vidim v geolokacii weboveho prehliadaca (vid odkaz "NAVIGATE" na trasach na gps-tour) ale neviem ako je to s konektivitou (co som parkrat pozrel na aktualny mobil tak T-Mo. je na tom dost biedne).
> Mapy - v tomto sa nevyznam, kdesi som tu cital cosi o pouziti inych map, ale to asi bolo na dedikovanych GPS hrackach? Proste chcem, aby to bez pripojenia na net uplne neskapalo a mapy sa dali aspon natiahnut do cache, ked nie cele stiahnut. Pouzitie map s lesnymi cestami/chodnikmi (v inej teme ktosi nasiel toto a toto) by bol dost silny bonus ;)

To je zatial vsetko, co ma ako GPS neznaleho k tomu napada.
Mimo to po telefone pozadujem:
> Velmi by som chcel HW klavesnicu, najlepsie vysuvnu/vyklopnu (nejak chranenu).
> Dobry fotak, hlavne na makro a dokumenty. Na fotenie krajinky mozem brat kompakt, ale casto sa stane, ze narychlo potrebujem odfotit nieco pred rozobratim :P, nejaky letak/cenovku v kamennom obchode/co ja viem co.
> Dobru viditelnost na priamom slnku. :sun:
> Odolnost. Nevravim, ze to budem mat v kuse na rajdoch, ale nech to neodide po prvom naraze alebo neskape po par kvapkach dazda :rain: Zrejme cim lahsi, tym odolnejsi, co hovori proti HW klavesnici. :(
> Stabilita. Toto by ani nemalo byt treba spomenut, ale pokladam za nepripustne, aby mobil "zamrzol", ci uz pri chybe/pokuse o nejaky krajny pripad pouzitia, alebo, este horsie, len tak znenazdajky. Pad systemu sem-tam prezijem, ale nie, ze je to na mesacnom poriadku.
> Web (flash asi tazko), IM (OSCAR, XMPP, oba s OTR a pripadne skype) ale to uz riesia aplikacie.
> Prepojenie s PC cez standardne protokoly. Ak to potrebuje na synchronizaciu kontaktov alebo nebodaj aj prenos suborov/aplikacii special soft a-la Itunes a nie je verzia pre Ubuntu, tak sa tym ani nemienim zaoberat.
> Konektivita 3G aj EDGE urcite, ak by to malo WiFi a vedelo spravit zo seba APcko pre okolite kompy bola by to parada. Bluetooth je snad samozrejmostou.


Edit: Oh, este jedna vec - novy je preferovany, ale v pripade nutnosti sa poobzeram aj po sekacoch/dovoze.
20.10.2010 - 03:41:19
00
uff, prilis vela narokov :angel:
Skus NOKIU N97 a aplikaciu Sports Tracker (zaznam trasy a ine) - ja ju pouzivam, bezi na pozadi a ma male naroky na spotrebu. Bateria so zapnutou aplikaciou mi vydrzala pocas 5 hodinoveho vyjazdu, viac som neskusal.
Dalej na navigaciu pouzivam SmartCom GPS do ktoreho sa daju nadherne vytvarat mapy akehokolvek uzemia a roznych map.
Ja pouzivam NOKIU E71, ktora ma sice mensi displej, no neskutocnu vydrz baterie. Fotak je v nej totalne shitovy, takze tvojim poziadavkam nevyhovuje.
Este mam aj SAMSUNG OMNIA + OziExplorer no realna vydrz baterie pri zapnutom GPS je cca 30 min.
Osobne som chvilu pouzival pozicany IPHONE (jailbreaknuty - vtedy si vies stiahnut XY aplikacii), no nepamatam si uz nazvy tych aplikacii. Ale bol to najlepsi telefon aky som mal a to v kazdom smere :y: :y:
Takze ja by som volil IPHONE, pripadne nieco od HTC
20.10.2010 - 08:25:47
00
angel ešte je tam nepatrná požiadavka do 300 evri. Takže z toho čo si napísal ty nič nevyhovuje. Ja typ neviem dať.
20.10.2010 - 08:31:41
00
v mobilonline mavaju IPHONY a HTC-ka v cenach okolo 300 EUR, nove.
Ne su stale v ponuke, no obcas sa objavia. Chlapik mi vtedy predvadzal HTC HD2, mali dva kusy po 300 EUR, no neviem ako je to s bateriou. NAjlepsie je im nechat kontakt, poziadavku a oni nieco zozenu.
20.10.2010 - 08:51:22
00
uff, prilis vela narokov :angel:
Jasne, sak treba byt narocny :P
Osobne som chvilu pouzival pozicany IPHONE (jailbreaknuty - vtedy si vies stiahnut XY aplikacii), no nepamatam si uz nazvy tych aplikacii. Ale bol to najlepsi telefon aky som mal a to v kazdom smere :y: :y:
Takze ja by som volil IPHONE, pripadne nieco od HTC

Nebolo to nahodou MotionX-GPS? Bol som s kamosom co ma Iphone na 3hod vyjazde 2krat a 2krat vravel, ze mu ten program padol. :^) Asponze trasu zaznamenal.

No najskor by som to asi videl na N97 - zrely soft, atd. Na aukre ju vidavam za 200-250€, co si o tom myslite? EDIT: Ozaj, angel, ako je to s viditelnostou na slnku u N97?

Ohladom tych HTC - pouziva to niekto na taketo srandy? Ide mi o to, ze ci je na to soft a ako je vychytany. V ponuke sa moc neorientujem (z pocutia poznam akurat Hero a Desire), takze by som poprosil aspon menny zoznam ;)
20.10.2010 - 10:29:48
00
- presne, bolo to MotionX-GPS.....no nepadal. Ale tych aplikacii je urcite aj na IPHONE dostatzok.
- N97 je skvely telefon :y:
- na priamom a silnom slnku je to slabsie
20.10.2010 - 10:37:28
00
na priamom slnku je všetko zle viditeľné. Ale čo hovoril tak nový super amoled displej čo dáva samsung to telefonov má vraj najlepšiu viditeľnosť na slnku, s týmto displejom je tuším len Galaxy S. Slušný telefón. Má android ale neviem či existuje naň nejaký soft na záznam trasy. Všetko ostatné by malo a navyše má 4 palcovú telku
20.10.2010 - 15:59:21
00
angel ešte je tam nepatrná požiadavka do 300 evri. Takže z toho čo si napísal ty nič nevyhovuje. Ja typ neviem dať.

Tu sú dva do 300€. E72 má oproti E71 lepší fotoaparát a ďalších pár vylepšení, ale podľa mne známych recenzií by mohol mať o chlp menšiu mechanickú odolnosť.
http://mobilne-telefony.heureka.sk/nokia-e71/
http://mobilne-telefony.heureka.sk/nokia-e72/
20.10.2010 - 17:06:47
00
Samsung i8000 Omnia II od 298 € (Windows Mobile 6.5)
http://mobilne-telefony.heureka.sk/samsung-i8000-omnia-ii/
Soft: OziExplorerCE 2

HTC Wildfire od 232 € (Android 2.1)
http://mobilne-telefony.heureka.sk/htc-wildfire/
Soft: OruxMaps

Ja mám HTC HD2 a v ňom OziExplorerCE 2 na turistickú navigáciu a iGO 8 ako autonavigáciu. Zatiaľ žiadnu lepšiu kombináciu mobilného telefónu a softvérov nepoznám.

EDIT: Momentálne najlepší softvér pre turistickú navigáciu je OziExplorerCE 2, ktorý pracuje pod Windows Mobile.

lacop.gpsteam.eu


Naposledy upravil laco dňa 21.10.2010 - 10:22:14, celkovo upravené 14 krát.

20.10.2010 - 19:41:34
00
- na priamom a silnom slnku je to slabsie

Ako slabsie? Ked sa nad tym zamyslim tak na priame slnko bez moznosti nejakeho ukrytu by som vysiel v dvoch pripadoch - pouzivam navigaciu na bajku cez den a vyjdem na nejaku cistinku. Toto by snad nebol problem, odbocky na lukach sa tazko minaju a podla toho, ako tu trasu zobrazuje soft (hrubky ciar, kontrast) je toto asi OK. angel1, ako to vyzera za slnecneho dna pod stromami/v lese? Ak je to v takej situacii viditelne tak tento pripad je porieseny.

Druhy modelovy pripad je hladanie MHD/vlakovej trasy v meste, v tom pripade mam ale volne obe ruky, jednou si mozem tienit a zadavanie textu riesi klavesnica. Idealne to nie je, ale doteraz som sa zaobisiel bez toho, takze to prezijem 8) .

na priamom slnku je všetko zle viditeľné.
Na priamom slnku je super viditelny e-ink a z pouzitelnejsich technologii Pixel-Qi displeje. Bohuzial jediny tablet, ktory vyuziva druhe, sa doteraz nevie poriadne dostat na trh a o mobiloch som doteraz nepocul.

Tu sú dva do 300€.
Diky, pozrem, akurat este upozornim ze beriem aj sekac/dovoz, takze ani tie vyssie modely nie su vylucene, ak ich je kde zohnat za menej ;) Povedane inak - rozmyslam co kupit, kde to kupit budem riesit potom.
20.10.2010 - 19:43:32
00
windows mobile by som teraz vyhodil z výberu, na navigáciu ok ale ostatné zaostáva :(
20.10.2010 - 19:45:08
00
@Omnia: Windows by som vyhodil z vyberu uz zo zlej povesti, vid wikipe o tej Omnii:
The phone, which features 256MB Ram, sometimes runs out of RAM when multiple applications are used on a continuous basis although some memory leak is a known problem amongst other Windows phone users.
Co tam po wikipe, vid sem.
Windows=>windows. Fail=>fail :emo:

@HTC Wildfire: hned na zaciatku recenzie sa medzi hlavnymi nedostatkami spomina slaba citatelnost na slnku :(

EDIT:
@E72: zda sa byt silna v tych ohladoch, ktore pokladam za dolezite, ale nie je ten displej na navigaciu trocha maly?
@OruxMaps: vie ten soft navigovat po existujucich trasach? Z toho manualu som nie uplne jasny :?:
20.10.2010 - 20:23:53
00
... ale to, čo uvádzaš je o inom telefóne - Omnii i900 (starý model).

Ja som písal o Omnii II i8000, a to na základe osobných skúseností, nie na základe vygúglených "skúseností" (má ho manželka). Čo sa týka Windows Mobile, nepoužíval by som také silné slová. HTC HD2 by som momentálne za nič iné nevymenil. Je to mobilná kancelária a zároveň univerzálna navigácia. A hlavne na ňom beží OziExplorer.

img85.imageshack.us

Na Androide zatiať nie sú aplikácie, ktoré by sa k OziExploreru blížili. A najlepšia aplikácia pre Symbian, SmartComGPS, je proti nemu iba slabá druhá liga.

Píšem samozrejme iba o relácii MOBIL - GPS APLIKÁCIA. Ty si mobil budeš vyberať aj podľa iných kritérií, je to len na tebe.


Naposledy upravil laco dňa 21.10.2010 - 10:30:49, celkovo upravené 4 krát.

20.10.2010 - 21:45:28
00
HTC HD2 :y: ...hlavne citlivost displeja na ovladanie :bow: :bow:
20.10.2010 - 22:45:23
00
... ale to, čo uvádzaš je o inom telefóne - Omnii i900 (starý model).
Pravdu mas, moja chyba. citacia z wikipedie je o i8000, ale budiz.

Na Androide zatiať nie sú aplikácie, ktoré by sa k OziExploreru blížili. A najlepšia aplikácia pre Symbian, SmartComGPS, je proti nemu iba slabá druhá liga.

Píšem samozrejme iba o relácii MOBIL - GPS APLIKÁCIA. Ty si mobil budeš vyberať aj podľa iných kritérií, je to len na tebe.

Ten OziExplorer vs. SmartcomGPS by som prosil konkretizovat - o co by som prichadzal ako pripadny pouzivatel Symbianu a SmartcomGPS? Ako pozeram aplikacie pre moje non-GPS pouzitie mobilu, WM tazko zaostava, takze by sa muselo jednat o zasadne veci (nehovoriac tom, ze ta omnia2 nema klavesnicu, takze by som hladal nieco ine s WM)

EDIT: WM je zrejme tak dobry, ze na kazdy druhy mobil s nim uz komunita portovala Android a/lebo Ubuntu :lol: Kebyze sa dal multiboot a neskor upgrade... to nie je zly napad.
20.10.2010 - 23:16:28
00
keyboard_arrow_up