buzeracia by bola keby od teba chceli vsetky mozne chranice. ale pozadovat prilbu je uplne logicky krok - mozog ktory sa ti lahko porani pri pade ti len tak dokopy nikto neda. a nerozumiem ci sa nedokazes vcitit vobec do postavenia organizatorov. keby si ty nieco organizoval tak by si asi tiez nechcel mat na svedomi ze ti tam niekto zomrel. a ak je tazko hovorit u niekoho s vycitkami svedomia tak si predstav co by s tebou robili vsetci- od uradov po novinarov- keby sa take nieco stalo. aj ked tam das do pravidiel ze kazdy startuje na vlastnu zodpovednost tak urcitu moralnu zodpovednost za bezpecnost stale nesie organizator. aj v pripade ze by za to nebol pravne postihnutelny. jasne, zabit sa mozes aj s prilbou, ale prave ta ta ochrani pred najhorsimi urazmi.
uz mi to obcas pripada ako ukazkove pripady z americkych sudov ked ludia na sude dokazuju vlastnu hlupost len aby z toho vytlkli nejake peniaze. :roll:
06.08.2008 - 18:57:21
00
suhlas s mismes...prilba je ,,ochrana,, aj pre organizatorov
to duracer: ked prilbu maju aj ostatni ucastnici tak preco by si ju nemal mat aj ty? ked sa nato pozres s ineho pohladu tak by to bolo aj zvihodnenie pre teba...menej by si sa spotil a bol by si o prilbu lahsi....ako by prisli nato ti ktori si kupia drahu prilbu iba preto aby mala o par gramov menej?
06.08.2008 - 20:53:08
00
duracer, je vcelku normálne sa odpratať mimo trate, zastať, dať dole prilbu, zotrieť pot, nasadiť prilbu a pokračovať a za toto som ešte o diskvalifikácii nepočul - sám sa potím ako slon a takto to robievam
ono sa to zdá byť divné, že organizátor napíše "na vlastné nebezpečie" a zároveň sa istí požiadavkami ako prilba a dobrý technický stav biku, ale vieš ako to chodí... všetkým nám je jasné, že je mimo síl organizátora napr. zabrániť vjazdu nedisciplinovaných vodičov na autách, štvorkolkárov či motorkárov na trať, vbehnutiu divákov do jazdnej dráhy, otáčaniu smeroviek, hádzaniu bordelu na trať, zatváraniu rámp... žiaľ v praxi je to jasné len do okamihu, kým si práve niekto z nás nenabije svoj ctený kokos či iné končatiny, potom zrazu mení tento vcelku logický názor a bojuje "za svoje práva" ako nemenovaný žiaľ už len bývalý nádejný jazdec...
toto sa usporiadateľ snaží bona fide eliminovať, ale reálne by to obnášalo uzavretie trate vnútorným a vonkajším kordónom a elimináciu každého, kto by sa priblížil do zakázaného pásma... preto si vždy treba v konečnom dôsledku aj tak dávať pozor
nebezpečné je práve to, že v zápale preteku to občas dusíš čo to dá aj za cenu zvýšeného rizika... strhnutie atmosférou... no a pokiaľ "neprispôsobíš rýchlosť jazdy stavu trate" napr. tak, aby si stihol dobrzdiť, ak za neprehľadnou zákrutou zbadáš rampu, je to len a len tvoja blbosť (a čo ak by tam nebola rampa, ale výmoľ, šuter, či iná prirodzená prekážka?)
06.08.2008 - 21:39:24
00
No ja bez prilby nejazdim nikdy. A k maratonom a buzeracii len tolko . Ak chcem mozem ist na maraton ,ale musim dodrziavat jeho pravidla . Ak sa mi nepacia nemusim nan ist (nik ma nenuti). Rozhodne si nemyslim ,ze je to buzeracia . 8)
06.08.2008 - 22:58:44
00
duracer, ale ked to tak citam, myslim ze tam byva aj bod, "bike v dobrom technickom stave" takze aj na to myslia :-)

njn...ale kedze to ni nekontroluje tak sa prakticky jedna len o doporucenie nie povinnost....ako som uz pisal , nikto ta nebude postihovat za to, ze mas brzdy ktore nebrzdia resp. ze mas ohybajuce sa raidy
06.08.2008 - 23:20:45
00
a este ze preco je nutne sa v aute priputat pasom, ked je to moja vec :) prilba aj pas je fajn, casto pomoze...ale mohli by byt zaujimave preteky bez prilby, tam by bolo vidiet kto si ako veri a co dokaze a kto sa spolieha na to ze dako snad prejdem a hlavu si nerozbijem :D...mne osobne uz prilba pomohla, takze zvacsa ju nosim...prikazi su pre menej inteligentnych aby si neublizili....je to vzajomna pomoc obcana obcanovi :lol:
07.08.2008 - 00:37:14
00
V podmienkach ucasti na Oravskom maratone (no urcite nie len na nom) je uvedene:

- povinná ochranná cyklistická prilba na hlave počas celého preteku,
- štart na vlastné nebezpečenstvo,
- usporiadateľ nezodpovedá za škody účastníkom vzniknuté ani nimi spôsobené

...organizatorom ide cisto len o to, aby stazili resp. zneprijemnili jazdu pretekarom, ktori o prilbu nemaju zaujem. :!:

No neviem ci ti nieco ako logika nieco hovori ale z cisto logickeho hladiska prve tvrdenie a dalsie dve sice spolu suvisia ale v ziadnom pripade si neodporuju. Z coho si dosiel k tomu ze ak mas pocas celeho zavodu prilbu tak start by nemal byt na vlastne nebezpecie resp. ze organizator bude niest zodpovednost za to co sposobis resp. sa ti stane? Proste bikemratony su speficke podujatie a organizator proste nemoze niest zodpovednost za to co kto sposobi, co sa stane chybou jazdca. Ina vec je uz pripravenost trate - ako niekto spominal zavory, jasne treba byt pripraveny ale nech sa niekto nehneva idem povedzme trat ktoru dobre poznam vyrutim sa spoza zakruty a zavreta zavora to je jasna zodpovednost organozatora napriklad.... Dalsia vec na zamyslenie je kto bude zodpovedny ak ta necha organizator odstartovat bez prilby cely pretek bez nej prejdes a 5km pred koncom si rozmlatis hlavu o strom... Ako si pisal s tym technickym stavom biku ak sa nemylim tiez je to ako povinnost obyvykle - pretekari su povinni mat prilbu, bike v dobrom technickom stave atd, prilbu je vsak lahke rozpoznat ci mas na hlave ale to ze ti nebrzdia brzdy od pohladu asi tazko spoznas ze... Vsetky opatrenia/prikazy organizatora netreba brat ako buzeraciu ale predovsetkym ako aspon aku taku snahu urobit zavod co najviac bezpecnym (a myslim ze nosenie prilby je uz dnes uplne bezna vec).

K tym jazdcom co o prilbu nemaju zaujem... Ja byt organizatorom o takych pretekarov teda tiez nemam zaujem. Proste prilba je uz nejaku tu dobu obecne respektovana "povinnost" na vsetkych cyklistickych podujatiach, neviem o co ti ide ale ked si nevazis svoj zivot kludne si jazdi bez prilby.
07.08.2008 - 03:21:39
00

njn...ale kedze to ni nekontroluje tak sa prakticky jedna len o doporucenie nie povinnost....ako som uz pisal , nikto ta nebude postihovat za to, ze mas brzdy ktore nebrzdia resp. ze mas ohybajuce sa raidy

kvoli takym ako ty je riziko startovat na maratonoch, pretoze nielenze ohrozujes sam seba, ale v prvom rade ohrozujes inych. ked sa ti nepacia podmienky ucasti, tak nestartuj
07.08.2008 - 07:15:25
00

kvoli takym ako ty je riziko startovat na maratonoch, pretoze nielenze ohrozujes sam seba, ale v prvom rade ohrozujes inych. ked sa ti nepacia podmienky ucasti, tak nestartuj

:shock:....ako jazdec bez prilby ohrozuje inych ?
07.08.2008 - 08:01:42
00
...ale mohli by byt zaujimave preteky bez prilby, tam by bolo vidiet kto si ako veri a co dokaze a kto sa spolieha na to ze dako snad prejdem a hlavu si nerozbijem :D

...vyborna myslienka, take preteky by som si urcite nenechal ujst :wink:

Ked idem nejaky zjazd tak vobec na to nemyslim, ze nemam prilbu....a kedze nenosim na XC naslapne pedale v poslednom case mi nerobi problem pre padom vyskocit z biku. A aj samotny pad bez naslapov nie je taky rizikovy ako s nimi. Ako som uz desi spominal, este nikdy sa mi nepodarilo spadnut na hlavu :wink:
07.08.2008 - 08:17:24
00
kludne si jazdi bez prilby.

....no a to aj budem :P
07.08.2008 - 08:25:32
00
clovek by povedal aka plodna debata ked to uz ma 4 strany a pritom sa len duracer rehoce aki sme hlupi zesa snim hadame
07.08.2008 - 08:33:53
00
a my hlupi zase raz hadzeme hrach o stenu :?
07.08.2008 - 11:31:01
00

...vyborna myslienka, take preteky by som si urcite nenechal ujst :wink:

Ked idem nejaky zjazd tak vobec na to nemyslim, ze nemam prilbu....a kedze nenosim na XC naslapne pedale v poslednom case mi nerobi problem pre padom vyskocit z biku. A aj samotny pad bez naslapov nie je taky rizikovy ako s nimi. Ako som uz desi spominal, este nikdy sa mi nepodarilo spadnut na hlavu :wink:

ono je to tak nahlavu nepadnes to je jasne...ja som desat rokov nepadol na hlavu a prilbu som nenosil...zacal som ju najprv nosit iba po zavodoch a potom sak nech si zvyknem a budem ju nosit stale, kedze ma neobmedzuje(jedine ked ma hlava svrby a nedostanem sa tam prstom :)) )...no a potom som sa v jednom zjazde vysekal az niekam do lesa a keby nemam prilbu, tak mam namiesto temena hlavy daky strom ...a odvtedy ju uz nosievam celkom casto :lol:

mozes byt dobry ako chces, nahoda je blbec a vtedy ti moze ten serbel na hlave pomoct...nikto ta nutit nebude...resp teraz uz ano, podla novych zakonov, ktore su robene presne pre takych ako si ty...normalny clovek ma rozum a pozor si da...pre zabrzdenejsich su take zakony....ty si presne druh cloveka ktory tvrdi ze svietenie aut cez den je blbina az kym nato nedoplatia bude to pravda :lol:
07.08.2008 - 13:57:06
00
Ono, Duracer to myslí pre seba dobre..a má v podstate aj svoju pravdu..len má tú smolu, že proti prúdu pláva zdá sa, zrejme sám..a v inej dobe.
Organizátor nikoho nenúti,aby na závod išiel..je to slobodná vôľa každého..súhlasím s podmienkami - idem, nesúhlasím - nejdem. Polemizovať nad ich logikou a či si odporujú alebo nie nemá zmysel..proste sú..ani cestný zákon nie je dokonalý..ani podmienky bývania..všetko má svoje "muchy a medzery".
07.08.2008 - 14:00:03
00
keyboard_arrow_up