Už dlhšie mám v merku (plán je hotový, len čaká na realizáciu) spraviť na biku celý tok českej rieky Sázavy, nakoľko v jednej časti trávim od detstva prázdniny a Posázaví je moja srdcovka. No viete ako to je, ísť sám je jednak nudné a aj menej bezpečné. Ideál je 2-4 bikeri. Nechcel by sa niekto pridať? Pôjde o akciu na MTB, viac ako 90% je po červenej značke (aj náročné terény, asfaltu sa bohužiaľ vyhnúť nedá), prespanie v kempoch a lacných ubytkách alebo aj na divoko (vec dohody). Podrobnosti nižšie. :arrow:

briefing:
- dátum odchodu: 27.6./28.6. NEKONÁ SA
- doprava: vlakom do Kútov, tam prestup sa vlak do Břeclavi a ďalším vlakom cez Brno do Žďáru nad Sázavou (všetko osobáky)...táto cesta trvá aj s čakaním necelých 5h
- štart: Žďár nad Sázavou
- trasa: Kopíruje viac-menej rieku a prechádza všetkými významnými miestami.
Žďár n. Sázavou - rybník Velké Dářko - Ronov n. Sázavou - Přibyslav - Havlíčkúv Brod - Lipnice n. Sázavou - Světlá n. Sázavou - Ledeč n. Sázavou - Zruč n. Sázavou - vodní nádrž Švihov - Kácov - Český Šternberk - Rataje n. Sázavou - Sázava - Poříčí n. Sázavou - Týnec n. Sázavou - Jílové - Davle (sútok s Vltavou)
- celková dĺžka: 240 km (operatívne sa mení :D )
- počet dní: 4-5 (operatívne sa mení :D )

:!: Ešte nemám jasno v 1, možno 2 veciach veci, to je však tiež vecou dohody:
1. Trasu zvládneme v pohode za 5 dní, čo je možno málo. Buď po tých 5-tich dňoch skončíme v Davli, resp. presunieme sa na vlak do Senohrab (tam trávim letá), čo je výhodnejšie ako do Prahy a hajdy domov na SVK alebo je tu možnosť predĺženia:
a) o 2-3 dni s prespatím v blízkosti/priamo v Prahe a pojazdením parádnych terénov (Amerika, Srbsko, Divoká Šárka,...),
b) o rovnaký počet dní (napr. tých 5) s návratom na miesto štartu (Žďár n. Sázavou), samozrejme inou trasou, príp. aj podobnou, keď budú "fasa" terény.
2. Či budeme brať aj stany alebo celty a či budeme vždy pod strechou, ale prídeme o to pravé orechovô. Keby sa brali stany/celty, nastala by deľba proviantu (vo dvojici by mal jeden stan a druhý niečo iné, napr. celtu na zakrytie bikov kvôli maskovaniu, no aj proti dažďu...mám to osvedčené).

Zhruba si to predstavujem takto:
Stretneme sa ráno na stanici, okolo obeda vystúpime z vlaku, akurát bude čas opustiť civilizáciu a hľadať vhodné miesto na prespatie. Ďalšie dni budeme putovať, fotiť, prebíjať sa nástrahami života. Vždy si niečo nakúpime, doplníme zásoby, dáme niekde v "hospůdce" obedík (alebo aj nie, s plným bruchom sa zle šlape). Pohoda, klídek, tabáček. :P Teda tabáček e-e, pokiaľ to niekto nebude nevyhnutne potrebovať. Žiadne opíjanie sa a podobné, bude tvrdý režim. :D

Kto má MapSource, alebo niečo iné, kde si vie trasu pozrieť, pripojil som naplánovanú trasu od Žďáru po Davli a ešte aj alternatívne predĺženie (dlhšiu formu, viem skresať na polovicu). Možnosť návratu proti prúdu do Žďáru pridám nabudúce, je to vcelku makačka, aj keď to má človek už pripravené.
:arrow: trasa.GPX

Ako sa poznám, určite som niečo zabudol napísať, však info dodám. Prihláste sa občania! :P

:!: O nosičoch a pod. neuvažovať, boli by limitujúcim faktorom. :!:

KTO SA HLÁSI PREDBEŽNE a kedy môže:
- jakub023
- www.lonsdale môže začiatkom augusta
- tulenik
- JOLI
- mapar
- BERCO nemôže 6.-12.7.
- tmax môžem koncom júna, začiatkom júla

EDIT: Prikladám mapky. Modrou som vytiahol tok Rieky, ktorý po stranách kopíruje červená značka. Samozrejme sa nepôjde stále po nej, ale je to také vodítko. Červenou som zakrúžkoval najvýznamnejšie body, cez ktoré sa pôjde.

Prílohy:

3.JPG
3.JPG 623.63 KiB thumb_up0thumb_down

2.JPG
2.JPG 646.68 KiB thumb_up0thumb_down

1.JPG
1.JPG 635.41 KiB thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil tmax dňa 31.05.2009 - 20:12:25, celkovo upravené 20 krát.

22.02.2009 - 17:38:32
00
Pridávam sľúbené fotky, zatiaľ len zopár prevažne z ľudskej tvorby. Ako je vidno, nie sú tam nijaké vysoké kopce (300-600m n.m.), avšak krajina je to nanajvýš hornatá, stále sa ide hore-dole.

A na tejto stránke si môžte pozrieť, o čom Posázaví vlastne je: http://tourist.posazavi.com/cz/.

Prílohy:

Komentár súboru: výhľad zo skaly Třeštibok (takýchto pohľadov je neúrekom...a ten prístup...mňamka)
IMG_6182.JPG
IMG_6182.JPG 98.37 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: kostolík nad Lštěním
IMG_6181.JPG
IMG_6181.JPG 86.82 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Rataje n. Sázavou
IMG_6180.JPG
IMG_6180.JPG 83.81 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: hrad Český Šternberk
IMG_6179.JPG
IMG_6179.JPG 83.67 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Zruč n. Sázavou
IMG_6178.JPG
IMG_6178.JPG 93.16 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Ledeč n. Sázavou
IMG_6176.JPG
IMG_6176.JPG 73.67 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Stvořidla
IMG_6175.JPG
IMG_6175.JPG 95.16 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: hrad Lipnice n. Sázavou
IMG_6174.JPG
IMG_6174.JPG 88.57 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: krajina Vrchoviny
IMG_6173.JPG
IMG_6173.JPG 69.79 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: rybník Velké Dářko
IMG_6171.JPG
IMG_6171.JPG 62.88 KiB thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil tmax dňa 22.02.2009 - 18:18:06, celkovo upravené 1 krát.

22.02.2009 - 18:02:26
00
Z vlastnej produkcie som vybral ukážky terénov, no nebolo to jednoduché, nakoľko mám ako-tak prejazdených len cca 70-80km toku. A fotiek veľa nemám, lebo som fotil ešte starým foťákom a viacero je rozmazaných.

Prílohy:

Komentár súboru: lážo plážo
001_po cervenej z Hrusova_Turkovice.JPG
001_po cervenej z Hrusova_Turkovice.JPG 166.14 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: rozmazané, fotené počas jazdy...šupa zostup, teda zjazd, hiii
002_.JPG
002_.JPG 214.19 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: klasická poľňačka
003_tadeto som po cervenej prisiel_Zajecice.JPG
003_tadeto som po cervenej prisiel_Zajecice.JPG 54.29 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: ďalší krásny technicko-drncavý úsek
012_velmi pekna cesta lesom smer Jilove_Knezi hora.JPG
012_velmi pekna cesta lesom smer Jilove_Knezi hora.JPG 96.94 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: lúčne zjazdy a výšlapy
015_vysiel som z lesa do civilizacie_Borek.JPG
015_vysiel som z lesa do civilizacie_Borek.JPG 42.48 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: lesy sú nádherné
025_vyjazd do kopca po znacke_Ledecko.JPG
025_vyjazd do kopca po znacke_Ledecko.JPG 79.56 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: menší "extrémik", za zákrutou to len začína ;o)
034_cesticka je uzka,plna sutrov a korenov,napravo zraz_Kocour.JPG
034_cesticka je uzka,plna sutrov a korenov,napravo zraz_Kocour.JPG 127.82 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: opäť pohodička popri rieke
046_rieka vyzera ako divoka voda,ale je celkom mierna_Kamenny Privoz.JPG
046_rieka vyzera ako divoka voda,ale je celkom mierna_Kamenny Privoz.JPG 90.71 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: korenisté strmé technické výšlapy, aj to je súčasťou
048_.JPG
048_.JPG 431.77 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: typická pohodová šotolinová cesta vedúca popri rieke, jedna z možností, kade ísť
053_kostolik na posazavskej cyklotrase_Ledce.JPG
053_kostolik na posazavskej cyklotrase_Ledce.JPG 62.04 KiB thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil tmax dňa 22.02.2009 - 19:10:44, celkovo upravené 1 krát.

22.02.2009 - 18:15:31
00
Predbezne sa jeden kus hlasi :)
ale mam dve podmienky:
1. pojdem ak zmaturujem
2. ak nebude sneh! lebo pri sucastnych podmienkach nie som isty :D
22.02.2009 - 18:19:18
00
Upozorňujem, že sa ide výlet, žiadny tréning ani nič podobné. To znamená podľa najslabšieho. Nech to nevyzerá, že ide Jakub a ja a všetci sa zľaknú. Nie je čoho. :D Naozaj!

Ide sa v znamení pohody a pohodového českého rádia, rádia Blaník.
22.02.2009 - 18:31:26
00
Neboj nebudem dupat, pekne pohodicka, pulz pod 160 :)
22.02.2009 - 18:36:48
00
Posledné fotky terénov, ktoré sú z tých končín.

Prílohy:

Komentár súboru: klasika: úzky chodníček pri rieke a predieranie sa žihľavou
017_cesta sa stale zuzuje,snad prejdem po moste na druhu stranu_Privlaky.JPG
017_cesta sa stale zuzuje,snad prejdem po moste na druhu stranu_Privlaky.JPG 81.26 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: kľukatiaca sa cesta Stredočeským krajom
019_pohlad na cestu smer Dubsko_Nosakov.JPG
019_pohlad na cestu smer Dubsko_Nosakov.JPG 46.07 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: jeden z množstva výhľadov
023_pohlad proti prudu Sazavy z hradu_Zboreny Kostelec.JPG
023_pohlad proti prudu Sazavy z hradu_Zboreny Kostelec.JPG 87.3 KiB thumb_up0thumb_down

22.02.2009 - 19:04:40
00
vypada to krasne,,,vazne premyslam o tomto vylete...no 5 dni neviem ci zozeniem,,,
22.02.2009 - 19:22:55
00
Máš čas na premýšľanie. Z osobných skúseností viem, že aj 2 týždne sú málo, človeku sa nechce späť do tohto blázinca. Takto je to úplne iný život. A najmä získaš nový pohľad na ľudí. Ešte nie je rozhodnuté, ako som písal, či to bude len tých 5 dní (od prameňa po sútok), alebo to bude 2-násobok (cesta späť proti prúdu inou trasou), či o 2-3 dni viac ("zachádzka" ku Prahe, ubytovanie sa a vybláznenie sa v Amerike, atď.).
23.02.2009 - 11:33:55
00
Predbežný tuleň sa hlási :D
23.02.2009 - 12:04:57
00
Aha ho! Teším, teším, že je aspoň nejaký záujem. Postupne budem pridávať info a snáď sa nás nazbiera viacero, nech môžme pristúpiť k zásadnému kroku, a to určeniu termína.
23.02.2009 - 14:29:01
00
tmax: to plánuješ ísť niektoré technicky náročnejšie úseky a s bikom ovešaným plnými kabelami?
23.02.2009 - 14:50:56
00
Zvycajne mavam dovolenu prve dva tyzdne augustovééééé,,, tak pokud by to slo na ten prvej tyden snad by stoho neco bolo hm,,, 8) To ješte jsem nic neříkal holce...tá mne s kože zdere :shock:
23.02.2009 - 14:58:02
00
JOLI: Už som ťa chcel sprdnúť, že si nečítal pozorne môj elaborát. Ale vidím, že som to tam nenapísal jasne. Žiadny nosič, žiadne tašky, však ide o MTB akciu s užitím si terénu (šutre, korene, stojky, zošupy, brody,...). Kto chce, môže brať, nezakazujem, ale je to limitujúci faktor (aj keď ja som bez problémov prešiel na MTB s nosičom a nejakými 15kg na ňom z Vrchteplej do Súľova - terén ako vyšitý, blata tiež trochu, aj brod bol, záverečný lúčny zjazd tak isto zaujímavý :P ). Skôr sa pôjde s ruksakom na chrbte a plnou peňaženkou. Oblečko meniť netreba, za tých 5 dní príliš nenasmradneme snáď. :D
www.lonsdale: Ak sa chceš zúčastniť, navrhni termín, kedy môžeš. Preto tu táto téma je. Začiatok augusta, hmm, neviem. Uvidíme ďalej, ako sa to bude vyvíjať.

Bol by som rád, keby sa každý potenciálny adept vyjadril, kedy môže, nech sa na nejakom dátume postupne zhodneme. Aj keď je možno skoro, no čas je sviňa (Turbiho hehe).
23.02.2009 - 15:24:44
00
No za päť dní v jednom oblečení, to ťa budú aj muchy obletovať :D
Raz som stúpal jedno sedlo po asfalte a dobrej prehánke. Ostalo strašne dusno a pod prilbou som sa potil ako z krhly. Po chvíli mi okolo hlavy krúžilo niekoľko desiatok múch a sprevádzali ma až na vrchol. Tam ma opustili keďže sa tam nachádzala bufetová kuchyňa. Už som pre nich nebol taký príťažlivý odér. :mrgreen:
23.02.2009 - 15:49:11
00
keyboard_arrow_up