Taliansko má obrovské možnosti aj ťažkého náročného jazdenia v nádhernej vysokohorskej prírode, absolútne legálne. Preto tam kľudne môže byť národný park, ktorý je bezzásahový. To čo sa v Taliansku absolútne legálne jazdí na bikoch sú lesné systémy ďaleko vzácnejšie ako naše, príroda nádherná, nedotknutá, ktorú určite nezničí pár bikov. Potom nie je potreba jazdiť do nejakého parku, kde je zákaz. U nás je zákaz všade pomaly. bicycletour hovorí presne ako ochrancovia, ktorý nás vymákli...dáva absolútne tie isté príklady a samozrejme založené na dôkazoch vycucaných z prsta. Nik nemá relevantnú štúdiu, ktorá posudzuje vplyv horského bicyklovania na prírodu...na základe žiadnej štúdie má napríklad NPMF vyhlášku, ktorá v roku 2011 zamedzila vstup bicyklov na územie NP....žiaden cyklista k tomu nedával pripomienky...nič...jednoducho zasiahli do práv na pohyb po území. Argumentuje sa tu jazdou po hrebeňoch, ale hrebeň martinských holí je potom asi smetisko, lebo tam sa môže...včera boli motorky na čučoriedkach pomaly až na Minčole...4kolky priamo pri vysielači atď....A tu ideme argumentovať bezzásahovým územím....niekedy treba možno na posudzovanie vplyvov na životné prostredie používať aj zdravý rozum a nielen kecy z Natury2000.

Každá poondiata skupina sa dožaduje svojich práv a zmien v legislatíve....len MTB cyklisti si budú sami donášať exkrementy do vlastného hniezda namiesto nejakej súdržnosti.
25.07.2022 - 13:56:51
09
branomelis Prečo stále porovnávate alpské krajiny so Slovenskom. Preto som dal príklad Slovinska, ktoré má menej vysokohorského terénu. Alebo Česko, tam je to ešte menej a aj tam platia v národných parkoch obmedzenia. Nedávno museli naťahovať siete proti turistom na Snežke. takže aj tam sa regulujú peší.
Poľsko má v Tatranskom národnom parku 5-6 oficiálnych cyklotrás a to je ako krajina placka. Tí musia byť ešte nešťastnejší než Slováci.
Martinské hole a Minčol - Kto zakazuje jazdu bicyklom v Martinský holiach? Nie je to národný park ani CHKO. V celej Lúčanskej Fatre sú 3 prírodné rezervácie, ktoré tvoria ani nie 1 %.
25.07.2022 - 15:03:58
02
bicycletour to porovnávaš ty...ja nie..ty si spomenul Slovinsko...mňa slovinsko ani náznakom nezaujíma a nikdy v živote tam nepôjdem...jedine ma zaujíma ich výrobca bŕzd SINTER, ktorý má zaujímavé veci v ponuke.

MT hole a Minčol ma mrzí že ľudí nezaujíma ako príroda na ktorej treba držať ochranu...je to rovnaký typ biotopov ako NP Veľká Fatra, preto je na smiech, že v jednom si môžeš chodiť motorkou po hrebeni a v druhom ani pešo poriadne bez patričnej buzerácie...môj názor ortodoxného cyklistu je: V jednom aj druhom môžeš chodiť bikom aj pešo a jedno aj druhé by malo byť vysoko chránené z hľadiska ochrany prírody, vzhľadom na žijúce živočíchy a rastlinstvo.

Do Poľska občas zájdem..isto nie do poľských Tatier, ani do našich Tatier - vysokých - to je nezmysel na jazdenie. Inak v Poľsku absolútne v pohode jazdenie, okolie Bielsko-Biala doslova raj.

V čechách sú krásne zóny plné dokonca nielen turistických trás, ale hlavne prírodne vyzerajúcich (ale ľuďmi vytvorených) trailov....Trutnov trails, Rychlebské stezky...atď...u nás nič podobné nie je a čo je podobné je ilegálne...V okolí ZA je prvé legálne jazdenie len Hradisko, na ostatných zónach si legálne nezajazdíš a nemusí to byť ani NP, jednoducho cyklisti vadia každému a všade....aj na cyklotrase ťa zdrbe rodinka venčiaca havka s inteligentnými deťmi cez celú šírku cyklotrasy, že prečo ich ohrozuješ.

Teda by som naozaj rád videl reálne dáta o pohybe cyklistov v lesoch, sčítanie, škodlivosť na pôdny kryt a všetky ostatné enviro dopady a následne až napísanú vyhlášku o pohybe.
25.07.2022 - 15:36:55
00
branomelis Reagoval by som, ale už sa dostávam OT.
25.07.2022 - 16:35:39
00
jasné...veď ono táto téma je aj tak dosť chúlostivá, ale do budúcna sa týka všetkých...o tomto ešte bude jednané. A ja by som bol rád, aby sme nevytvorili to,že nám zatrhnú aj to nelegálne málo, ale skôr pridajú, lebo zistia, že cyklisti nie sú tí pomyselní hajzli, čo všetkému škodia. Chce to hlavne osvetu a naučiť sa chovať v lese...a čo najmenej možností pohodlne vyvážať ľudí hore, aby sa mohli len spustiť dolu...žiadne dopravy, lanovky...všetko za svoje a ono sa to už preriedi samo 😉
25.07.2022 - 16:45:18
04
mozte porovnavat stat aky chcete ,pravda je to, ze u nas si proste ch*j.Lebocky so zder s.r.o. ako polovnik co ma spadeno na cyklistov ,uzakonil proste celoplosne p******u ,ktora sa mu hodila ,lebo mohol a mal moznost ...mas vacsinu mozes secko ...nevravim ze niekde ohranicene by to nemohlo platit aj takto ,ale celoplosne je to proste **********************! uz davno sa cudujem ze nieje peticia za zmenu a tymto apelujem aj na mtbiker ze by sa cosi take mohlo dat dokopy a verim ze dost z nas by to podporilo
25.07.2022 - 17:45:29
22
Dík kvakob za pochopenie. ...presne tak som to nejako celé myslel. Len ako námet na zamyslenie a keby to vedela podporiť silnejšia skupina cyklistov. Všetko to je beh na dlhú trať. Vymyslieť nejaké princípy, ktoré by sa mali dodržiavať, aby to nepoškodzovalo nič v prírode...všetci vieme jazdiť tak, že lietajú skaly a hrabanka po celej hore, ale vieme jazdiť aj čisto bez rôznych driftov a iných eróznych aktivít. Fotodokumetácie ako vyzerá trail po dlhšom jazdení mám k dispozícii. Príroda tie stopy vie zaceliť do mesiaca.

Takže ak by sa stretli bikeri čo vedia ako sa správať k prírode, našla sa organizácia čo ich zastreší, tak by sa niečo dalo robiť s tým tragickým jazdením...ja osobne sa cítim v prírode ako zločinec a zvažujem aj že s bikom skončím...do bikeparku na lanovku na vyjazdenú 4 m širokú jumplinu ma nik nedostane a na Cčko cez Polom do Vrútok a naspäť vlakom tiež nie. Hradisko aspoň nemá lanovku a mimo sweetchilli sú tie trate moc pekné.
25.07.2022 - 18:08:51
00
priemerna skodlivost bajkov voci terenu je v podstate rovnaka ako u pesich s rozdielom v danych usekoch stupania klesania , hlavny moderator v oboch pripadoch zhutneneho terenu je voda ,LKT je schopne jednou jazdou v makkom terene urobit to co by muselo 2000 bikerov za 70 rokov s pravidelnym polievanim -podla jednej starsej studie -cisla su priblizne ,dohladavat sa mi nekce bolo to aj tu uz niekde spomenute -tak horibilne nejak to vychadzalo, plasenie zveri -dalsia p******a ... zver nemina zbytocne energiu nadobudnutu viac hodinovym pasenim a pod. na utek ktory nemusi ....nechce sa mi to cele rozpisovat , mam 45 od svojich nech - 14 rokov sa pohybujem kade tade v prirode ,ako dieta ,turista ,lukostrelec bajker ,na lesnicku som sa nedostal silne rodinkarstvo a lobby -proste niekto v rodine musel byt ,polovnicke zakulisie mi tiez nie je "uplne nezname" ....
25.07.2022 - 19:00:55
03
Tiež využívam skôr svoje osobné poznatky a čo ma kto naučil o lesoch. Rovnako ma napadlo po strednej na lesnícku ísť, ale keďže som zo stavebnej, tak to je nezmysel, tak som sa na to vykašľal. Ale tu v horách som bol v kuse. Ako turista skôr a od nejakého 1997 aj s bicyklom, ale to sa na tých strojoch moc toho nedalo. Dlho som aj s poľovníkmi chodieval na poľovačky, ale mňa nikdy neťahalo loviť zver a mať zbraň. Ale poznám ich názor na cyklistov, ale ono je to len o tej komunikácii aktuálne. Poľovníci tiež hodne toho stratili, mali poľovné plány, ktoré dokázali regulovať zver na množstvá, ktoré nespôsobovali škody a to im zatrhli napriek tomu, že tie plány boli funkčné...no a teraz by bolo super keby sa už doba začala spamätávať a lesy vrátane zón NP sa začali normálne využívať...tak dúfam, že táto naša debata niekde niekoho zaujme.
25.07.2022 - 19:54:14
00
Jedna vec je, ze je zakaz pohybu na bicykli mimo znacenej trasy, druha vec je jazda v narodnom parku. Podla mna v narodnom parku sa jazdi aj tak, ak by sa dane obmedzenie zrusilo, urobilo by to len to, ze tam chodi viac cyklistov. K tomu poskodzovaniu tiez nejazdim jeden den a vidim ako sa vyvinul stav trailov, ktore cyklisti objavili, je to vyjazdene na kamen alebo korene. Tiez pri zjade si nemyslim, ze to nevydava ziaden zvuk, cez korene, kamene, strminou na brzdach to huci celkom dost. Takze za mna ked niekto chce ist jazdin do NP ja ho odhovarat nebudem ale urcite nie som za zrusenie zakazu to by sa tam dovalil kopec cyklistov.
26.07.2022 - 11:41:41
01
NP je presne to co som spominal ,ze tam to moze platit na urcenych miestach , dost zalezi od sklonu ,ale mozes si vsimnut ze strme aj cisto pesie chodniky su na tom podobne ako traily proste zhutnis podu a voda dorazi ...
27.07.2022 - 17:17:00
01
Nejaký tip na 100-120km okruh z Raj. Teplíc, kt. by sa dal pobehať na XCbajku v trojuholníku Rajec ,Martin,Žilina by sa tu nenašiel? Ď.
09.08.2022 - 08:06:56
00
Pozri si trasu Okolo Martinskych holi, malo by to vyhodiť link spolu s gpx. To by mohlo byť to čo hľadáš.
09.08.2022 - 08:58:33
00
Tu je toho tooolko :-) Záhoráci by mali hlavne kopce poskúšať :-) Napr. z Rajeckých cez Višňové na Polom a dolu do Strečna a potom z Varína na Chatu pod Suchým :-) :-)
Alebo z Nededze cez Vadičov a cez kopce Zlieň, Mravečník do Techovej a odtiaľ po červenej TZ ponad Belú do Krasňan, Varína a cez Stráňavy, Višňové nazad do Rajeckých.
A ešte sú pekné okruhy v oblasti Súľovských skál, Lietavský hrad. Treba pozrieť mapy a Heatmapu na Strave :-) :-)
09.08.2022 - 09:09:44
00
Rad by som pojazdil 2-3 dni v okoli Ziliny. Jeden den mam uz naplanovany na sever od Ziliny k vn Nova Bystrica a okolie. Terazky by som potreboval nieco smerom Martinky. Kopce mi nevadia, len mam HT bajk, tak nejake extremy nevyhladavam. Od Strecna, cez Uplaz, Mincol, Krizavu az k Veternemu a dole do Kuneradu vyzera ako paradna hrebenovka? Alebo to je uz radsej pre full ?
09.08.2022 - 09:58:17
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up