Taketo preteky "tak a teraz hned makaj" sa mi nepacia, lepsie je pomaly sa zabehnut.
Co by som pre zlepsenie vasho osobneho maxima nespravil.

Aj ked to asi väcsina vie, ale pre istotu:
Na casovke je obzvlast dolezite zacinat zohriaty a v strednych az vyssich tepoch uz od startu (ved ide o sekundy). Ak idete na
biku na miesto startu, tak nemate co riesit, len si tu cestu k startu z domu postrazte a neprepalte (ja sa niekedy pokusam tahat po Racianskej za autami a väcsinou som potom v Raci uz mrtvy).

No a ti, co sa na start nebodaj privezu autom, by sa najprv naozaj mali tych 10-15 minut dostavat do tempa a az potom vyrazit hore. A nie je to len o ziskani par sekund, ale aj o zdravi - nemozete podat plny
vykon ak nie su svaly zohriate a prekrvene. Resp. mozete, ale zarucene nebude vysledok tak dobry a ak budete mat smolu, tak si este ublizite (v extremnom pripade nemusia vyrdzat svaly a slachy), alebo do dvoch dni ochoriete.
P.S. A treba trochu natlakovat
plaste (nestaci mat 1,5 baru), lebo na asfalte neplati, ze cim nizsi tlak tym lepsie.

A tiez by ste neverili, kolko spravi naolejovana retaz - ja to viem, ja totiz olejujem fakt len ked sa nudim (a nudim sa ozaj len par krat do roka a to spravidla 5 sekund pred startom blatoveho maratonu).