no do 5ky ani peso, okrem TZ, to ich domaci vysmeju :)
08.11.2021 - 16:28:02
01
nechapem ale skutocnemu zameru. z kuska zelene obklopeneho jednotlivymi meskymi castami, cez ktory vedu pocetne cyklochodniky a turisticke chodniky, kde sa vykonava nespocet sportovych aktivit a sluzi primarne na rekreaciu chcu urobit prirodnu rezervaciu s 5st. ochrany. Zevraj kvoli developerom, motorkam a stvorkolkam.

Som na tom kopci dost casto a motorku alebo stvorkolku som jakziv nevidel inde ako po rampu na dubravskej hlavici. Pokial teda maju aj dovolene ist. 5st. povazujem za neopodstatneny extrem. Ak zabranit vystavbe, tak by sa to malo dat aj inak.
08.11.2021 - 16:42:58
02
Ja som sice videl ako policajti nahanali 4kolkara az na zakladnu, ale v tomto kontexte to nehra rolu. Chcu aby sme sa vzburili
08.11.2021 - 21:28:07
01
je to ako pri vsetkych opatreniach. Aby obmedzili niektore zamery (tazba, stavba) tak obmedzia vsetkych. A nakoniec tych co povodne chceli obmedzit si najdu nejaku cestu a obmedzenia obidu a aj tak dosiahnu svoje.
09.11.2021 - 16:42:55
01
Asi bude tá 5-ka súvisieť s novým zákonom o Národných parkoch. Keď bude Devínska Kobyla 5-ka, tak presunú DK pod MŽV a rozhodovať budú aktivisti. ;(

Pamätáme si ako "zabudli" na cyklistov aktivisti pri návrhu 5-ky na Vydrici.
10.11.2021 - 12:32:13
00
každopádne, pre mňa to znamená, že prestanem dodržiavať opatrenia a môžu mi fúkať práškový cukor .... a dopadne to tak, že ako sa budú tieto opatrenia šíriť ľudia ich nebudú dordržiavať nikde
10.11.2021 - 12:36:23
00
https://domov.sme.sk/c/22786094/rezervacie-pri-devinskej-kobyle-sa-rozrastie-co-sa-zmeni.html

BRATISLAVA. Národnú prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla plánuje ministerstvo životného prostredia výrazne zväčšiť.
Ak návrh ministra Jána Budaja prejde, rezervácia, ako ju obyvatelia hlavného mesta poznajú, zanikne, a vznikne nová s väčšou rozlohou.
K súčasným sto hektárom pribudne ďalších 552 hektárov na území lesa pri mestskej časti Dúbravka.

Čo sa zmení
Prírodná rezervácia na Devínskej Kobyle na najjužnejšom výbežku Malých Karpát vznikla už v roku 1964. Spadá pod ňu aj turisticky obľúbený Sandberg.
O 40 rokov neskôr bola oblasť aj s okolím pre výskyt dubových, dubovo-hrabových, lipovo-javorových, bukových a bukovo-jedľových lesov a viacerých druhov porastov ako poniklec veľkokvetý zaradená medzi Územia európskeho významu. Na Slovensku je ich 642.
Spomínané územie má lemovať aj nová prírodná rezervácia.
Ministerstvo rozdelilo plánované územie novej rezervácie na dve zóny. Zóna A, teda časť lesa pri Dúbravke, z nej zaberá 76 percent. Momentálne spadá pod druhý stupeň ochrany prírody, po zriadení rezervácie má prejsť pod piaty stupeň.
Zónu B by tvorila terajšia rezervácia Devínska Kobyla, územia okolo bývalej raketovej základne a prístupovej cesty k nej, rovnako aj vyhliadková veža a jej okolie. Tvorila by zvyšných 24 percent novej rezervácie, kde bude platiť štvrtý stupeň ochrany. V celej rezervácii by bola zakázaná ťažba dreva.

Ako sa rozšíri územie prírodnej rezervácie (zdroj: Ministerstvo životného prostredia)
Piaty stupeň, ale s výnimkami
Každý stupeň ochrany má predpísané pravidlá. Zmena čaká najmä územie Zóny A. Ak by pripadla do piateho stupňa ochrany, pohyb by tam bol povolený len po vyznačených chodníkoch.

Ministerstvo sľubuje pre ľudí, ktorí chodia na Devínsku Kobylu za rekreáciou, výnimku z pravidiel. "Od začiatku presadzuje zachovanie voľného pohybu turistov tak, ako to bolo doteraz," napísalo.

"Myslím si, že nejaký zmysel to dáva. Ľudia v Bratislave sú zvyknutí navštevovať toto územie a nemyslíme si, že pohyb mimo chodníkov by mohol zásadne narušiť územie," hovorí poľnohospodárka Katarína Durdovanská zo Štátnej ochrany prírody.

Ministerstvo ráta s výnimkou zo zákazu lovu zveri. Aby bola raticová zver, najmä diviaky, regulovaná, bude lov naďalej povolený.

V oboch zónach bude zakázané táboriť či púšťať psa z vôdzky.

Ďalšie požiadavky má aj magistrát, ktorý žiada, aby bolo povolené aj zakladať oheň na vyznačených miestach či zbierať rastliny.

Rekreačné možnosti požaduje zachovať aj Devínska Nová Ves. Dúbravka navyše žiada, aby sa začalo s budovaním "cyklotrás, turistických a náučných chodníkov, odpočívadiel, altánkov, regulovaných ohnísk, rozmiestnenia nádob na odpadky", a tiež, aby sa dali zbierať lesné plody.

Výnimky na chránených územia u nás nie sú výnimočné. "Napríklad, viaceré hradné vrchy sú chránené, ale v areáloch zrúcanín môže byť takto vyhradený voľný pohyb osôb. Alebo napríklad v okolí turistických chát v národných parkoch býva v návštevných poriadkoch vyhradený určitý priestor okolo chaty, kde neplatí zákaz pohybu osôb," povedala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody Kristína Bocková.

Majiteľov by obmedzili
Devínska Nová Ves v pripomienkach upozorňuje, že návrh hovorí iba o vyrovnaní pozemkov, ktoré patria štátu. Štátne lesy však v rozšírenej oblasti vlastnia len tretinu lesov.

Na zvyšných 68 percentách plochy ministerstvo pripúšťa obmedzenie bežného obhospodarovania. S majiteľmi chce náhradu či odkúpenie pôdy riešiť individuálne.

Dátum, kedy by nová rezervácia mohla vzniknúť, zatiaľ nie je známy, ministerstvo hovorí o niekoľkých mesiacoch.
21.11.2021 - 21:26:08
00
Načo potom ten piaty stupeň????
21.11.2021 - 21:28:04
00
keyboard_arrow_up