Zdravim, prosim neviete niekto poradit, ako je to s organizaciou mensich cyklistickych podujati veducich po cestach II. a III. triedy? V tom zmysle, ci treba upovedomit policiu, nejake povolenie a podobne. Nejedna sa o ziadne preteky, skor cyklotura pre vacsi pocet ludi, odhadom do 30 ludi. Dakujem za pomoc.
25.04.2010 - 23:57:37
00
siel by som sa informovat na prislusny Miestny obecny urad, kde ta urcite usmernia, ci vobec treba, ak ano, tak ako a komu oznamit kulturne, spolocenske a sportove podujatie daneho rozsahu...
26.04.2010 - 11:27:16
00
Pokial tam budete robit nejake mecheche okolo toho celeho, tak na MÚ prislusnych obci.
Pokial sa zidete 30ti bikeri zabajkovat a v lese na luke opiect slaninu tak ako bezne dvaja, traja, tak je to OK.
Akvsak pojdete na cesty, tak musite dodrziavat pravidla, ziadny siroky balik, ale vlacik,... Balik jedine s policiou, alebo nejak organizovane, lebo ak zapratate cely jazdny pruh, a niekto na Vas zavola chlpatych, budu to zbytocne riesit.
26.04.2010 - 12:16:35
00
Na miestnom mestskom úrade treba doručiť ohlasovaciu povinnosť. Za policajtami je tiež dobré sa staviť. Ak budete potrebovať regulovať dopravu treba sa ísť na miestnu políciu informovať poprípade osloviť mestskú políciu. Regulovať-spomalovať dopravu pri prejazde cestou môžu aj vyškolený regulovčíci ale potrebujú na to papierik. hehe
26.04.2010 - 13:50:27
00
Čo hovoria právne predpisy:
Zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov

§ 8 - Zvláštne užívanie
(1) Na užívanie diaľnic, ciest a miestnych komunikácií iným než zvyčajným spôsobom alebo na iné účely, než na ktoré sú určené (ďalej len "zvláštne užívanie"), je potrebné povolenie cestného správneho orgánu vydané po dohode s dopravným inšpektorátom. Cestný správny orgán môže v povolení určiť podmienky na zvláštne užívanie a pre ich nesplnenie môže vydané povolenie zrušiť. Povolenie nie je potrebné pre vozidlá ozbrojených síl, ozbrojených bezpečnostných zborov a na presun poľnohospodárskych strojov a zariadení pri poľnohospodárskych prácach.
...
(12) Športové a iné podujatia konané na cestách presahujúcich územný obvod okresu alebo územný obvod kraja povoľuje krajský úrad, na ktorého území sa podujatie začína, a to po dohode s dotknutými krajskými úradmi a krajskými dopravnými inšpektorátmi. Športové a iné podujatia konané na miestnych komunikáciách povoľuje obec.

Zákon je hodne starý, avšak platný... Nie je v ňom však zohľadnený presun výkonu štátnej správy na samosprávu. Takže neviem, či v rokoch 2007-2008 bola presunutá agenda správy dopravy a miestnych komunikácií z okresných úradov na obvodné úrady, na krajské úrady alebo na obecnú samosprávu alebo na vyššie územné celky. A nepodarilo sa mi to nájsť ani v relevantných právnych normách. Lepšie sa opýtať na miestnom úrade, ak máš poruke obvodný úrad (bývalý okresný úrad, len niekedy sú spojené dva okresy) tak tam, alebo na krajskom úrade. Možno bude stačiť telefonát, len nájsť toho správneho ochotného úradníka...

Okrem toho od minulého roka máme zákon o športe (alebo o športových podujatiach?), ktorý ukladá organizátorovi športového podujatia informovať o jeho konaní a zabezpečení miestny úrad obce, na ktorej katastrálnom území sa športové podujatie bude konať - a je tam stanovený aj určitý predstih... Ak budem mať čas, tak zajtra sa na to pozriem.

Naposledy som organizoval cyklistické preteky v roku 2003 - vtedy som žiadal od krajského úradu - odboru dopravy a miestnych komunikácii vydať povolenie na zvláštne užívanie ciest. Preteky sa konali na území niekoľkých okresov jedného kraja. Žiadosť som doložil kolkami za 3000 Sk a prílohou bol podrobný itinerár trasy pretekov aj s približnými časmi prejazdu, spôsobom zabezpečenia, menom a adresou zodpovednej osoby za preteky (riaditeľ pretekov) a menou a adresou osoby zodpovednej za trať a bezpečnosť. Predtým som požiadal Krajský dopravný inšpektorát o vyjadrenie k vydaniu povolenia k zvláštnemu použitiu ciest. Prílohy boli rovnaké, avšak bez kolkov. Zároveň som ich požiadal o doprovodné vozidlá a reguláciu dopravy na niektorých nebezpečných križovatkách.
Políciu som nemusel žiadať o vydanie vyjadrenia, avšak trvalo by to dlhšie ak by o to žiadal krajský úrad a bez ich vyjadrenia by krajský úrad nekonal. Lepšie bolo zájsť na dopravný inšpektorát aj na krajský úrad osobne, aj so všetkými papiermi, porozprávať sa s príslušnými úradníkmi, posťažovať sa ako sa ťažko organizujú preteky... Boli potom povoľnejší.

Takže si zváž čo chceš organizovať - organizovanú akciu so všetkými povoleniami alebo len taký výjazd, bez akejkoľvek zodpovednosti organizátora za priebeh akcie. Účastníci však musia byť dopredu informovaní, o akú akciu ide a aj podľa toho sa správať...

Skoro každý rok sa zúčastňujem takejto akcie - organizátor napíše trasu, približné prejazdné časy, miesta prestávok a kto chce ide, pridá sa, odpojí sa. Všetci vieme, že si ideme zajazdiť, potrénovať, organizátor nás len zorganizuje, ale za priebeh už neberie zodpovednosť. Veď keď nás pred pár rokmi na jar vychádzalo z Bratislavy na tréning 30-40 cyklistov, tak tiež sme nežiadali o povolenie... Každý sa pridal na vlastnú zodpovednosť.

Na druhej strane som sa chcel pred pár rokmi zúčastniť jedného cyklomaratónu, so štartovným, vyhodnocovaním výsledkov a pod. Náhodou som nešiel a po akcii som sa dozvedel, že organizátor žiadne povolenie nevybavoval a zrazu na trase boli preteky automobilov do vrchu. Úlohou správneho orgánu je aj nevydať dve povolenia na akcie, ktorý by mohli kolidovať. Nemusia to byť len iné preteky, ale aj napríklad púť, hodová slávnosť uprostred dediny, kolotočiari na námestí či preprava nadmerného nákladu.
26.04.2010 - 21:31:32
00
dakujem velmi pekne za pomoc :)
27.04.2010 - 16:36:19
00
"Skoro každý rok sa zúčastňujem takejto akcie - organizátor napíše trasu, približné prejazdné časy, miesta prestávok a kto chce ide, pridá sa, odpojí sa. Všetci vieme, že si ideme zajazdiť, potrénovať, organizátor nás len zorganizuje, ale za priebeh už neberie zodpovednosť. Veď keď nás pred pár rokmi na jar vychádzalo z Bratislavy na tréning 30-40 cyklistov, tak tiež sme nežiadali o povolenie... Každý sa pridal na vlastnú zodpovednosť."[quote][/quote]

...mala by to byt akcia tohto typu, s ucastou okolo 20 -30 cyklistov, chcem sa utvrdit, ci som to spravne pochopil, ak sa dodrzia podmienky, t.j. ze pojdeme pekne za sebou vo vlaciku a ucastnici budu upovedomeni o charaktere podujatia, nie je potrebne vybavovat spominane povolenia a nahlasovat udalost?
27.04.2010 - 16:46:48
00
Najmä ak máš istotu, že ak sa niečo stane, tak ťa nikto nebude brať na zodpovednosť ako organizátora... Berte to ako normálny cyklistický tréning - a pokiaľ nebudú žandári papuľovať a cesty budú relatívne prázdne, tak môžete ísť aj dvojičky, vo vetre aj lajnu do pol cesty...
27.04.2010 - 22:29:39
00
este raz dik, velmi si mi pomohol :)
29.04.2010 - 13:07:40
00
keyboard_arrow_up