Vďaka za pozretie.
Ono po toľkých nočných výjazdoch mi to nepríde ako niečo "výnimočné", jediný rozdiel oproti "normálnemu výjazdu" je potreba zobrať si svetlo. Samozrejme, keď ide človek sám a hlavne do končín, kde veľa ľudí nechodí, je vždy riziko, že sa niečo prihodí. Ale to by potom nebol pravý nočný výjazd, keby bolo všetko ľahké, jednoduché a bezrizikové. Treba s tým počítať, neriskovať a vychytnávať si tmavý les a jeho zvuky :)

Toto obdobie je z celého roka najvhodnejšie na nočné výjazdy, stačí ísť pred piatou von a už je tma. Teploty pokiaľ sú plusové, tak sú tiež fajn. Bezvetrie je bonus.

Rozprávka o medveďovi je síce pekná, ale ja sa diskutovania o tej téme zúčasťnovať nebudem a ani ju čítať nebudem. Už je to smiešne. Pokiaľ neuvidím fotku (video) medveďa ako tancuje na nejakom turisticky známom malokarpatskom mieste alebo ho neuvidím zočivoči, tak neuverím :) Ak by aj bol, nech je, je tu doma, ale bolo by mu určite smutno. Plus určite by sa na neho v momente chystala ozbrojená čvarga.

Ten strom na fotke 1 bol pokusný objekt na možnú dlhú expozíciu a čiary hviezd. Pokus nedopadol uspokojivo, svetlo z Lozorna je príliš silné, kazí fotku. Možno namiesto IS1600 a 5 minút, skúsiť ISO200 a 40minút. Výsledok by mal byť rovnaký, ale čiary hviezd dlhšie. Alebo potom niekoľko desiatok expozícii po 30sekúnd. To ešte uvidím.

Fotka tri je hnusná, hmlu sa mi nepodarilo zachytiť podľa predstáv.

Už pri jazde hore na Skalu bolo po lúkach plno zverov (danielia), na Lintavách prekvapivo nič. Ako som tam už pri tom strome stál a dozeral na fotiaci foťák, tak z kraja lesa niečo šuchotalo a namierilo si to smerom ku mne. Svetlo som nemohol použiť, na fotke by bolo vidieť. Tak som len vydával odstrašujúce zvuky. Pomohlo, zver (alebo čo to bolo) sa stiahlo.

Zo Skaly bolo počuť jedného silného ručajúceho daniela. Nemal mu kto odpovedať, tak potom prestal. Bolo to zo smeru Turecký vrch-Jablonové. Následne modrá značka a lesná cesta na Košarisko bola fajn, nič som tam nestretol.

Mám rád bezvýznamné dlhé príspevky kde píšem svoje zážitky a úvahy :) Ale krátko sa na položené otázky odpovedať nedalo. Neskôr to tu zredukujem, nech tu tento príspevok nešpatí.

Dnes možno pôjdem opäť niekam, ale neviem kam, keby sa chcel niekto pridať. Možno Pajštún cez Košarisko, prípadne ma napadol Svätý Jur, tam som po tme ešte nebol. Alebo niečo iné.
14.11.2012 - 08:57:29
00
vukie, dobrý príspevok - nekrátiť :-)
14.11.2012 - 09:29:47
00
aj ja si myslim. kto nechce citat preskoci.
14.11.2012 - 09:30:54
00
c1 krasna foto...
14.11.2012 - 09:48:50
00
Sorry Vukie, ale mne sa vobec nezda, ze by to svetlo za stromom kazilo fotku, prave naopak. Ten strom to perfektne rozdeluje a obloha pod stromom je ranna, nad stromom nocna a mne sa to velmi paci.
14.11.2012 - 14:25:51
00
Včera boli tak krásne vidieť hviezdy? Tu v meste to bola bieda alebo som sa pozeral hore v nepravý čas...
14.11.2012 - 16:46:21
00
Ešte raz, vďaka za pozretie, som rád, že fotky zaujali, nech sú akékoľvek. Osobne sa mi ale viac páčili nočné pernecké tri kríže.
Hviezdy je normálne vidieť, v meste asi horšie.

Dnešný výjazd a návšteva Jura pri Bratislave, tam som doteraz po tme ešte nebol. Trasa štandardne DNV-Marianka-MS-BK-Jur-Borinka-Stupava-DNV Na MS som videl aj jedného cyklistu, ináč na celej trase nikoho. Teplota klesla na 0°C, čiže už je celkom sviežo.

Prílohy:

Komentár súboru: Úsek žltej značky do S.Jura som išiel naposledy asi v 2008-2009. Celkom som si ho aj pamätal, hlavne to, že značka sa ku koncu niekde odpojí z lesnej cesty doľava. Po tme ľahko prehliadnuteľné. Aj okolie Bieleho kameňa je po tme zaujímavé.
1.jpg
1.jpg 159.01 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: S.Jur pri studni. Bolo akurát 1°C, ale výšlap späť na hrebeň zahrial.
2.jpg
2.jpg 229.68 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Svetlá D2 za Stupavou.
3.jpg
3.jpg 236.82 KiB thumb_up0thumb_down

14.11.2012 - 22:13:40
00
Prezeral som si svoje staršie fotky a zaujali ma tieto, celkom sa hodia do tejto témy. Fotené presne dva roky dozadu 15.11.2010 nad Devínom. Sú síce tmavšie, nie veľmi výrazné, ale atmosféru majú celkom obstojnú. Také pohľady sa neopakujú každý deň.
Bolo to na pešom výlete v podobnom hmlistom počasí ako v tieto dni.
Posledné nočné výjazdy, ktoré som absolvoval, som mal tieto fotky napamäti. Nad Devín alebo teraz aj na Braunsberg sa dá ľahko dostať. Len vystihnúť ten správny moment :)

hiking.sk
hiking.sk

A taká ľahká malokarpatská fotohádanka z 21.10.2010, skororanný peší výlet, ale hmla/nízka oblačnosť podobná ako v týchto dňoch. Bolo pochmúrne, vlhko, vietor fúkal a z hmly sa zrazu vynorili tieto dve svetlá.
Čiže inšpirácia na nočné jesenné MK lesy :)
hiking.sk
15.11.2012 - 12:14:39
00
Super fotky vukie :)
Takto som Čmelok este nevidel, niekedy si spravim nocak na ten smer.
15.11.2012 - 13:07:24
00
pekne fotky
15.11.2012 - 13:15:30
00
prve zhliadnutie foto som si hned povedal aka super atmoska pod cmelkom. ale ked som si precital text ze "skororanny pesi vylet" tak ma ten cmelok zaskocil :lol: nie je to komin technickeho skla? :?:
15.11.2012 - 13:35:18
00
vukie ten devin je top!
15.11.2012 - 14:10:27
00
nadherne :bow:
15.11.2012 - 14:19:11
00
Fotky nech slúžia na inšpiráciu, nie každý bol na takýchto miestach počas takýchto podmienok. Naposledy sme boli na Čmeľku na spoločnom výjazde v auguste resources/na-cmelku-som-trochu-meditoval-a-naberal-chybajucu-energiu-z/106139 plus na ukážka moja fotka z nočného výjazdu v 2011 http://hiking.sk/hk/ga/28152/male_karpaty-prelet_okolo_cmelka.html

matvej: skororanný peší výlet značí, že o 6:10 ráno, úplná tma, som jediný vystúpil z autobusu linky MA-PK na Pezinskej Babe. Svetlo čelovky sa opieralo o hustú hmlu a ja som len dúfal, že keď si to vyšlapem do tých 700metrov, tak bude niečo vidieť. A bolo. Z Čmeľku rýchlym krokom v šere ďalej na Skalnatú, kde som stihol ešte nízko položené vychádzajúce slnko http://hiking.sk/hk/ga/22930/male_karpaty-rano_na_skalnatej.html následne smer Kuchyňa http://hiking.sk/hk/ga/22975/male_karpaty-jesen_pod_certovym_kopcom.html

Ten Devín mohol byť oveľa lepší, sú to len 30s expozície a 3-4 fotky do panorámy. Ale vďaka za pozretie, som rád, že zaujalo.
Išiel som sem vtedy (15.11.2010) cez Sandberg a tam bol takýto pohľad, tiež príliš tmavá fotka, ale Devínska vypadá akoby sa z nej dymilo :)
hiking.sk

Na záver len zopakujem, prečo som sem tie fotky dal. Sú podobné poveternostné podmienky, čiže podobné pohľady by sa teraz mohli vyskytovať. Čiže pre inšpiráciu druhých, kam je vhodné sa ísť pozrieť keď je večer hmla :)

PS:K téme Čmeľku: všimol si niekto, že pri tom vojenskom objekte je zo zadnej strany hojdačka? Ja som si to všimol až teraz v nedeľu. Sranda, na čo to tam asi bolo.

Naposledy upravil vukie dňa 15.11.2012 - 14:34:12, celkovo upravené 1 krát.

15.11.2012 - 14:31:05
00
Ale čo vravíš tmavá.. Normálne to vidíš rovnako, čiže sa to blíži k skôr k realite, ako k omalovánke.
15.11.2012 - 14:34:07
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up