Zhrniem to tak, že bicyklujem rekreačne na 13 ročnom Authore s 26" kolesami asi mi ani veľkostne nesedí, cítim, že mi je malý (mám 182 cm) s radením 3x7. Jazdím prevažne po asfalte, sem tam nejaké chodníky, štrkové cesty, ..., no nevylučujem, že s postupným naberaním kondície by som chcel čoraz viac schádzať z cesty do terénov.
Moja predstava o novom biku je MTB hardtail (asi by v súčasnosti stačil aj crossový, ale kupujem bike s víziou na pár rokov dopredu) 29" kolesá, podľa predajcov veľkosť L. Cenová úroveň do 1500€.
Čo je pre mňa veľká neznáma, že skoro všetky bicykle už majú len jednoprevodník, tohto sa celkom obávam, keďže na starom bicykli najčastejšie využívam najťažšiu kombináciu prevodu.
Druhou neznámou je geometria, v ktorej sa vôbec nevyznám a ani vôbec neviem, akú by som mal preferovať, toto bude u mňa čistý výstrel do tmy.
Po dlhom hľadaní už konkrétnych bicyklov mi výrazne padol do oka jeden, ktorý sa mi veľmi páči vizuálne aj pocitovo pozdáva (ale nesedel som ešte na ňom) - CTM Rascal 4 2022. Samozrejme, že už sa teraz nedá zohnať, bol by som ochotný aj čakať, ale keď sa opýtam predajcov, či ešte vôbec niekedy bude, tak len pokrčia pleciami, že nevedia - vôbec neviem, na čom som.
Neviem ako v súčasnosti sa mám správať pri kúpe, či sa mám upriamiť na vyhliadnutý bike a byť vytrvalý a čakať, alebo mám brať skladové alternatívy, ktorých nie je veľa na výber a ani nemám potuchu do čoho ísť. Predpokladám, že koniec augusta asi nie je dvakrát najlepšie obdobie na kupovanie..Myslíte, že mám čakať napr. na budúci rok, alebo ...?
Za každú jednu radu/názor budem veľmi vďačný..asi tu už bolo obdobných tém veľa, vopred sa ospravedlňujem, no nie všetky informácie som našiel v starších témach.
Z diskusie, ktorá tu prebehla...musím si viac preštudovať o pevných oskách, lebo doteraz som toto neregistroval a nevedel som, že mám na to prihliadať a to isté platí aj o brzdách, kde mám tiež medzery. Jednoprevodníka sa už neobávam, nemám výkonnosť, že by som na rovinách dokázal a potreboval udržať 40km/h. Trochu som sa zamyslel nad tým, že zmena na široké rajdy bude plusom, nemám to odskúšané, ale logicky to vnímam za mínus, väčšia šírka posedu = väčší odpor..či?
MTB sa kupuje do lesa a nie na asfalt a strkove cesty. No a v lese maju sirsie rajdy vyhody. Rovnako tak i jednoprevodnik a plno dalsich veci. A tie veci co maju v lese vyhodu maju na asfalte casto nevyhodu. Tak si treba najskor ujasnit ci jazda lesom je len zbozne prianie alebo to vazne budes robit.
Este k tym rajdam a mojej skusenosti. Isiel som z nejakych 560 ci 580 na 720 a chvilu som si zvykal ale nakoniec to bolo fajn. Zvykat som si nemusel na ovladanie, ani na posed ale na to ze mam proste sirsie rajdy voci tym co som mal predtym a zo zaciatku som s nimi preto chytal lampy, znacky, stromy. Potom som kazde jedny rajdy jazdil tak ze som ich drzal uplne za koniec, pol dlane drzala grip a malicek uz bol mimo. To bolo 720, 740, 760 az po 780ky. Teraz mam prvy krat 800ky, s gripmi 815, na mtb ht, a konecne to drzim ako clovek a povedal by som ze konecne mi ta sirka skutocne sadla. Ono to bude z casti i geo ale drzim to tak i na asfalte. Obcas sa sice stane ze na asfaltke si to chytim blizsie k brzdam ale to som robil uz i na tych 720tkach. Netreba sa toho bat, mozno zistis ze je ti to prirodzenejsie.
https://kubicasport.eu/kona-honzo-29-2022-gloss-metallic-pewter
výbavou nevyzerá zle, majú ho skladom, veľkosť L
inak s tymi rajdami ja som prešiel zo 700 na 780 a neskracoval som, zatial som nič nechytil za 3 mesiace čo ich mam namontované
Kona ma viacero nevyhod, len 30 prevodnik, co je malo na rovinu, ano do 100 eur si kupis 32/34 a nechas vymenti v servise ak si netrufas, ale je to zbytocnych 100 eur navyse.
MT410 som nejazdil, ale stale nebudu mat packy servo wave, takze dalsich 250 eur za nove brzdy (XT, SLX, MT5...) a ked objavis caro teleskopky zrazu si pripravis dalsich 200 eur a si na 2k.
Mozno ti naozaj viac posluzi nieco lacnejsie, co sa ti bude pacit vyzorovo a keby si to zacal s tym lesom mysliet vaznejsie tak to jednoducho cele vymenis, pretoze v tom lese narazis na limity svojho bajku a sam budes najlepsie vediet, co by si na nom potreboval ine.
K tym rajdom...sirsie rajdy ti davaju vacsi krutiaci moment, takze sa lahsie ovladaju a maju lepsiu stabilitu, ale na rovine je to ako hovoris...cim uzsi uchop tym lepsie, ja sam ked idem po ceste na e-biku sa casto davam do triatlonovej pozicie, pretoze sa mi tak lepsie slape a udrziava rychlost na ceste.
Ale toto ocenis len pri rychlostiach nad 30km/h alebo ked fuka protivietor.
akurát kellys má 34T čo je lepšie na roviny, naopak Kona ma 30T čo je lepšie do kopcov
... ale souhlasím, že 30T je málo, aspoň 32T a s výmenou brzd do budúcna by som počítal tak či tak ale na začiatok mu budu MT410 stačiť si myslím, ono časom človek pomení komponenty keď zmení trasy/terén, ja som tak pomenil pol bicykla
https://www.velocity.sk/sk/bicykle/orbea-alma-h20-4
Orbea je drahsia, preto za rovnaku cenu budes mat horsie vybaveny bajk. Ale v zasade vsetko okrem brzd je tam deore, co ti staci vrchovato.
Pripadne aj tu na mtbiker v Mku maju. Ja tu Orbeu aj na mtbiker shope viem kupit o cosi lacnejsie ako 1400 s vernostnou zlavou. + upgrade brzd rovno 150 a hotovo. Si na 1500.
Urcite nepotrebujes na XCcko Magury MT5, to je overkill jak svina. Dokonca si myslim ze na cistokrvne XC velmi malo ludi potrebuje akekolvek 4 piesty. Prve 4 piesty co maju SW je BR-M520 a teda
tak nakoniec sa mi oplatilo byť trpezlivý a každodenne striehnuť po e-shopoch a tento týždeň zakotvilo u mňa ctmko (rascal4), po ktorom som už veľmi dlho pokukoval, diky všetkým za rady, postrehy, ktoré mi pomáhali pri výbere.
Dnes som sa bol prvýkrát previezť, moje prvé dojmy sú prevažne kladné, ale mám aj pár otáznikov, možno mi s niečím poradíte.
1. chcel by som si skontrolovať, či mám rám naozaj veľkosti L, ako som objednával (dôveruj ale preveruj), hľadal som na ráme takéto označenie, ale nevidím nikde, pocitovo to neviem posúdiť. Existuje len možnosť premerať metrom základné rozmery a porovnať s tabuľkami?
2. šírka rajdov..na toto si sotva zvyknem, navyše je to aj nepraktické keď bike doma uskladňujem. Chcel by som pár cm ubrať, mám to riešiť v servise, nech mi to zrežú alebo je to blbosť a mám si kúpiť nové kratšie? V prípade, že sa to dá orezávať, môžem mať v tejto súvislosti problém, ak budem časom riešiť nejakú reklamáciu na biku?
3. jednoprevodník..je to v celku fajn i keď chcelo by to aj ťažší prevod, ale ok, zvyknem si..ťažšie sa mi zvyká, že nevidím nejaký ukazovateľ, že aký mám momentálne prevod, toto mi veľmi chýba..Ale najväčší problém mám s tým, že veľmi ťažko mi zaraďuje najťažší prevod (10z), niekedy ho ani nezaradí, resp. podarí sa mi to iba keď idem z kopca a riadne do toho dupnem..neviem, či to má byť takto, alebo treba tomu ešte dať čas nech si všetko sadne, alebo to mám riešiť ako závadu.
4. posledná vec..predná vidla..ja vôbec necítim rozdiel, kedy ju mám zamknutú a kedy odomknutú, prepínam si to na riadidlách, ale mám pocit, že vidla pruží v obidvoch polohách zamykača rovnako. Myslel som, že keď ju zamknem tak predok budem mať tuhý
https://www.ctm.sk/p/rascal-4-0-29
2. kludne mozes zrezat, nemusis kupovat nove rajdy. Ale este by som na tvojom mieste pockal ci si nezvyknes casom a az potom to riesil a uberal iba po centimetri z kazdej strany.
3. Shimano Deore radenie sa robi aj ukazovatelom, mozes zvazit vymenu: https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/radenie/mtb-10-11-12-prevodov/shimano-radenie-deore-m6100-prave-12-k-na-objimku-s-ukazovatelom.html. Doladenie radenia sa robi na garancke cca po mesiaci, mozno si to sadne.
4. neviem ci vsetky ale pokial viem tak RS vidlice aj pri zamknuti este asi 1-2cm pruzia. Ak ti vidlica pruzi v celom zdvihu, bude nieco s lockoutom. Riesit asi vramci garancky/zaruky.
-32% Shimano Deore SL-M6100-R radenie, pravé, 12-rýchl., na objímku, s ukazovateľom
12,90 € -32%
MOC 43,99 €gratulujem, ja som ho mal tiez ako povodnu volbu, ale nakoniec kvoli tej nedostupnosti som pred mesiacom kupil ten Kellys Gate70 no a s tymi otazkami mi presne citas myslienky
Rovnake pocity som mal aj ja, tiez som presiel zo starej 26"-ky
1. velkost si len klasicky pomeraj a porovnaj v tabulke, najviac rozdiel uvidis v rozmerch TopTube alebo Reach
https://www.ctm.sk/p/rascal-4-0-29
2. rajdy mam ja 72cm ale aj to je mega rozdiel oproti doterajsim 68 minus rohy. Vyskusaj par dlhsich jazd a uvidis, ja som si uz na sirku zvykol ale mam rovne/flat a budem isto kupovat so zahnutim + vyvysene (trpnu dlane). Ak ti zahnutie sedi, posun si brzdy, prehadzovacky na uzsie a pojazdi, uvidis kolko cm ti pasuje. Odrezat mozes flexou (ak vies rezat kolmo) alebo v servise. Ak chces trochu zahnut, radsej by som rovno kupil nove, bezne stoja do 20e
3. ukazovatel aj mne chyba
Stred mam 34z takze ten najtazsi prevod mam pocitovo rovnako ako predtym 3x8. Ak ti bude chybat rychlost a nechodis kopce, kludne daj aj 36z, len si zisti ci ti vojde.
4. mal som presne to iste (mam rovnaku vidlu a tiez remote lock). Skus imbusom 2.5 zatiahnut tu strednu skrutku o cosi viac ako ju zatahuje lanko, podrz v zatiahnutej polohe a skus zapruzit. Mal by si citit ze stuhne - pohyb len cca 2-3cm. Ak ano, tym padom len povol lanko tou druhou malou skrutkou a naspanuj ho trochu viac. Ale ak vydrzis, mali by ti to spravit na tej garancke tiez.
5. bonus - ak chodis po terene aj dole kopcom, urcite odporucam dokupit teleskopku, cca 200e a uplne iny pocit v zjazde
Pre zmenu este mam otazky na teba:
- tie Deore 6100 brzdy, ubrzdis bez vacsej namahy aj 1 prstom ? Ja pri zjazde, musim na mojich MT410kach (nizsia rada) brzdit dvoma prstami.
- mal si moznost odvazit kolko ma realne kg ?
Diky a uzivaj
Rám som už skontroloval, pomeral, takže už som v kľude veľkostne je to v poriadku.
Ja mám tie rajdy 76 cm, na starom som mal 64 cm, takže pre mňa je to veľký skok, pár cm asi musím dať dole.
Čo sa týka prevodov ja mám vpredu iba 32z, možno tých tvojich 34 by bolo pre mňa lepšie, časom to poriešim.
Nad teleskopkou zatiaľ neuvažujem, to si odkladám ako bonus na neskôr, keď sa rozjazdím..
Brzdenie jedným prstom som zatiaľ neskúšal, ešte som na ňom taký strnulý, neistý a priznám sa ani mi to nenapadlo
Chcem sa Ťa spýtať, že aké vylepšenia, doplnky si už stihol realizovať? Mne napadajú ako prvé pedále, rozmýšľam nad krátkymi baranmi, viem, že sa to asi veľmi nehodí, ale som zo starého na ne veľmi zvyknutý, Ty si tiež spomínal, že si na starom mal, riešil si ich aj teraz? Dával si si na nový bike aj nejaké ochranné polepy?
Ak tam das rohy, tas to orientacne -2cm z kazdej strany, cize najprv ich odkusaj a potom rez
Na příští rok bych si chtěl poskládat celoodpruženého bajka se zdvihem max 140/140, momentálně mám skládané kolo Author Egoist na kterém mám bych řekl v celku dobrou výbavu a tuto výbavu bych chtěl přenést na nový rám a nebo doplnit na novém kole, jsem menší postavy 174 cm takže volba 27,5 kol byl pro mě ideální, co jsem tak vysledoval a početl tak ideální by bylo pro mě kolo Scott Genius a nebo Canyon nerve nebo neuron. Scott se mi zamlouvá nejvíce, protože nabízí zámek vidlice a tlumiče u Canyonu bohužel tato možnost není, dá se prosím na foxu nebo rock shox tlumič a vidle vyměnit, zaměnit zámek manuální za zámek na řídítka bez výměny patrony,
- ako prve asi budem riesit nove rajdy, ani nie sirku 72cm je uz ok, ale potrebujem trochu zahnut k sebe, aj ked kazdou jazdou sa mi to zda menej problemove
- potom urcite blatniky, teraz na jesen to je spinave po par metroch, kedysi na 26 byvali poriadne, teraz su uz len tie z folie uchytene stahovackami od 10e, takze planujem si ich radsej rovno vystrihnut z tvrdsej folie, sablony su na nete
- rohy zatial neplanujem, predtym som ich mal hlavne kvoli trpnutiu zapasti, co uz teraz nepocitujem (dalsie plus prechodu z 26 na 29), mozno casom tie penove ESI gripy
- ochranne polepy dam asi pod retaz, teraz je tam taka jemna paska, uvidime co vydrzi, ale na 1kolecku je dalsia z vyhod ze retaz uz "neplieska" o kostru
- urcite nejake svetla + odrazky na kostru alebo tie reflexne pasiky, lebo teraz na jesen sam z auta vidim ako zle vidno neosvetlenych cyklistov na ceste
- do buducna este asi pumpu na vydlicu, aby som sa pobavil s pruzenim a casom sa chcem potesit Garminom 530, namiesto doterajsich drotikovych tachometrov
Inak som s vybavou celkom spokojny, prvotne necakane prekvapenia clovek postupne poriesi, dolezite je co najviac pojazdit a uzivat si novy bajk
a ta vaha - aktualne moje XL s teleskopkou + bizuteria ma 13,6kg, povodne mal 12,9
Chcem ploché pedále, nejak som sa preklikal k Shimano PD-GR500 MTB Flat, ktoré sa mi celkom páčia, len neviem, či sú vhodné pre mňa, nejaké extra terény nejazdím - čiže v takom prípade sa mám radšej pozerať po pedáloch bez hrotov?
- obycajne / uzsie platformy - uplne v pohode na mestke jazdenie, asfalt, sotolina
- siroke flat - su tazsie, skoro vsetky uz maju piny, vhodne na zjazd, mokro, resp. ak sa ti zosmykuje noha, podla vahy a odolnosti este rozdelene na hlinikove/kompozity
- SPD/naslapne - vyssia efektivita sliapania, potrebne tretry
mne sa napr. na tych lowcost flat za 5e co boli k biku zatial jazdi podozrivo dobre - sotolina/trava/dazd, len som nebol este poriadne v lese v blatovom terene, tam by sa uz zrejme smykali :
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/ploche/kellys-pedale-kls-flat-10_30820.html?itm_medium=forum#description
Nakolko mavam dlhsie 30-50km presuny po afalte k cielovym trailom, planujem kupit jednostranne sirsie SPD, co by malo zvysit efektivitu a zabranit zosmyknutiu.
Kazdopadne tie Shimana co pises su kvalitne, aj cenou
Kellys KLS FLAT 10 platformové pedále
4,69 €
MOC 4,96 €Inak je to vždy o preferencii daného človeka.
savings Shimano SPD PD-EH500 nášľapné pedále, jednostranné, tmavá sivá
53,99 € savings
MOC 90,99 €savings HT HTI-PA03A platformové pedále, fluo žltá
32,99 € savings
MOC 69,90 €mňa prekvapili pedále na Rockriderovi čo som mal požičaný, na tom sa noha ani nepohla a sú to plastové pedále za smiešnu cenu...
nevyskúšaš nevieš ale za platformy 50 + €... ja mám za menej obojstranné SPD a spokojnosť 100%
Od vtedy viem, ak budem niekedy potrebovat dalsie pedale, tak HT alebo RGD. Na zacitok by som kludne isiel aj do nylonovych HTciek so srobovacimi pinmi. https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/ploche/ht-hti-pa12a-platformove-pedale.html? podla hodnoteni vyzera ze kvalitka a za tu cenu...