Potrebujem nové brzdy, nakoľko staré Deore 535 DCL sú predané a chcem ešte jazdiť.
Limit je 10 000.-Sk dokopy. (bez kotúčov)
Vázim cca 70kg, jazdím XC a mali by byť o niečo lepšie ako tie Deore.
Kotúče budú XTR 160/160.
Nakupovať budem v kamennom shope u kamaráta, v rámci dobrých vzťahov.
Ďakujem za rady.
posledný komentár: 11. 5. 2019 o 20:05
www.sram.com/en/avid/hydraulicdiscbrakes/elixircr.php
Keby ti islo o gram tak najsamlepsie z nich bude Formula.
XT 08 cca 7 500.-Sk
Juicy 7 cca 7 500.-Sk
Len na Avidoch mi trochu vadí to nastavovanie strmeňa.
XT by boli určite čo sa nastavovania a servisovania týka najlepšie.
S Formulami nemám skúsenosti.
Bol som rozhodnutý viacmenej pre tie XT ale teraz si neviem vybrať.
to quasko: Ty si ako spokojný s tými K18?
Ale zvaz si ten nakup u kamosa, lebo len tak namatkovo som pozrel ceny na nete a urcite sa to oplati viac...
Juicy 4890 Kc + 100 Sk vklad do CSOB + postovne (kolokram.cz)
XT 08 bez kotucov 3900 Kc + 100 Sk vklad do CSOB + postovne (netbike.cz)
Ale ako som napísal, v rámci dobrých vzťahov nakúpim u kamoša.
Teraz je prakticky už skoro po sezóne a každá koruna sa mu zíde, tak ho o kšeft neukrátim.
Možno ma to vyjde viac, ale prerobiť neprerobím.
Z netu určite nebudem brať, radšej dám zarobiť kamarátovi ako niekomu koho ani nepoznám.
Jezdil jsem dlouhodobě J7, XT (ty předchozí, 08 jen krátce zkoušel), ORO K24 (s karbonovými pákami, což není standardní, takhle to ale montujou u Cubu).
Osobně bych vzal K24, sedí mi nejvíce, ale někomu sednou lépe třeba XT nebo J7.
U Avidů bych do výběru přidal nové Elixíry (ještě jsem neměl možnost vyzkoušet), ale nevím přesně kolik stojí, jestli se vejdou do limitu.
A pak pokud nechceš cíleně delší chod páky, tak místo J7 bych vzal raději J5, ještě ušetříš. J5 brzdí úplně stejně, jen nemají to červené štelovací kolečko, které je tam při požadavku na co nejkratší chod páky nejen zbytečné, ale dokonce mírně vadí. A to proto, že J5 mají nepatrně kratší chod než J7 nastavené kolečkem na nejkratší chod (to kolečko pouze prodlužuje mrtvý chod páky).
Údržba bude nejjednodušší u XT, ale tohle bych nebral jako rozhodující kritérium, odvzdušňování stejně není žádná častá činnost.
Chcel by som niečo iné ako J5, lebo ten ich chod sa mi nepáči, dlho nič a potom to zrazu brzdí až veľmi.
Asi by som chcel niečo menej agresívne.
Staré Deore čo som mal, tak mali taký plynulý nábeh, ale maximálny účinok sa mi zdal trochu slabý.
Resp. dosť slabý v porovnaní s J5.
Asi vezmem tie XT, ale ešte počkám na ďaľšie názory.
Za tie predošlé zatiaľ vďaka.
btw. Mloku vitam Ta na mtbiker.sk a tesim sa na Tvoje odborne prispevky,ktore som rad citaval aj na BF
Chcel by som niečo iné ako J5, lebo ten ich chod sa mi nepáči, dlho nič a potom to zrazu brzdí až veľmi.
Asi by som chcel niečo menej agresívne.
Staré Deore čo som mal, tak mali taký plynulý nábeh, ale maximálny účinok sa mi zdal trochu slabý.
Resp. dosť slabý v porovnaní s J5.
Asi vezmem tie XT, ale ešte počkám na ďaľšie názory.
Za tie predošlé zatiaľ vďaka.
Tak pak si škrtni i J7. Všechny Juicy (J3, J5 i J7) jsou trošku kousavější (a kolečko na páce u J7 s tím nic neudělá, jen může prodloužit mrtvý chod, který s tím nijak nesouvisí). Více než ORO i než XT.
Radšej by som asi išiel do tých XT, hlavne kvoli ľahkému odvzdušňovaniu.
Dúfam, že ten maximálny brzdný účinok bude lepší ako tie Deore, tam bolo teba dosť veľkú silu.
S tými Formulami by som to aj riskol, ale nemám šajnu ako sa servisujú.
Tým myslím, že sa to dá aj bez original sady.
Neviem ako sa servisujú Formula brzdy, tak preto sa ich obávam.
Teraz ma napadlo, ze tie staré brzdy v zime ako keby stvrdli, dúfam že pri XT alebo Formule to nehrozí.
Stačí ale páku prostříkat nějakým olejovým sprejem a je zcela po problému (v mojem případě sem to u té jedné ani po dalším celém roce znovu zatím řešit nemusel), otázka pár sekund (a pak chvíli počkat až se nazvlýná olej kam je třeba).
Pokud jsou Avidy ve srovnání vyloženě slabé (o chlup slabší jsou, ale nic drastického), tak nebyly v dobrém stavu. Jinak porovnávám vše s Koolstop destičkami, na které jsem přešel jak u J7, tak u XT, tak u K24. A všechny brzdy v perfektním stavu. Tady je dobré srovnání, když je doma větším množství brzd, že se to okamžitě pozná, když jedna z nich začne z nějakého důvodu brzdit hůře.
Já bych měl pár drobností oproti K24, i přesto, že mi sedí nejvíce a mám je na třech kolech. Vadnou o trošku snáze než XT i než J7. Mimo hory je to úplně jedno, protože tam mi nikdy nezvadly (ani jednou). Ale v náročných sjezdech v horách už to jedno úplně není, tam už jsem párkrát problém se 180/160 kotouči měl (70kg vážím). Nikdy závažný, prostě jsem v klidu na půl minuty ve sjezdu po náznaku vadnutí zastavil.
Tím myslím sjezdy typu horní sjezdovka z Šeráku dolu v Jeseníkách. Žlutá z Lysé v Beskydech směrem k Šancím.
Kdybych bydlel v Beskydech, tak si na těžší dlouhé sjezdy dám 200/180 kotouče i na K24tky. V Jeseníkách jsem odjezdil dva týdny po sobě jeden na 180/160 a jeden na 200/180 a náročné delší sjezdy je to jasný přínos s těmi většími kotouči.
Kolem Plzně co bydlím jsou ty menší kotouče zcela dostačující, proto tam trvale ty větší nemám.
Jenže kapalinu je každý rok měnit také zcela zbytečné. Doma mám na kole, které teď jezdí manželka J7, které jsou už téměř tři roky staré a ani jednou nebyly odvzdušněné a měněná kapalina a ani náznak jakýchkoliv zhoršujících se vlastností.
Pokud není problém, tak bych ani na kapalinu nesahal a zbytečně neměnil.
XT tu mám ještě o rok starší a také bez jediného odzvdušnění a výměny oleje. Dále tu mám jedny K24 skoro 2 roky staré a také bez výměny kapaliny a odvzdušnění.
Preventivně (pokud není problém) bych kapalinu určitě dřív než po 3 letech neměnil, zbytečné.
vzhladom na zvysenu schopnost absorbovat vlhkost sa odporuca, ked brzdy "zluftuju", uz moze byt neskoro, aj ked je pravda, ze pocitovo to clovek nespozna a merat vlhkost laboratorne asi nebude, ale bod varu sa znizuje... takze moja obava je vacsia ako pri oleji
Snižování bodu varu je to poslední, kde by mohl být v praxi na kole problém. V tomto ohledu už dávno předtím stejně brzdu utavíš kvůli tomu, že se nestačí chladit desky a kotouč, tedy brzdit to už nebude dávno předtím. U kol není brzdovka nikdy tím nejslabším článkem v přehřívání. U kol je přehřívání dané honbou za co nejlehčí vahou, není to motorka, aby se tam prdnu extra velký pořádně silní kotouč (nebo taky dva) a pořádné desky.
Vím o více hydrách, které mají i přes 5 let neměněnou brzdovku a problém taky nikdy nebyl.
Nevím jak moc se liší teplota DOTky v jednotlivých částech soustavy, ale ve chvíli kdy jsem párkrát při uvaření brzdy zkoušel sahat na konec hadičky blízko třmenu, tak nic výrazného s teplotou (narozdíl od kotouče a desek, na který v tu chvíli sahat není dobrý nápad, tam mi stačil test s kápnutím vody z láhve).