TOP 5 tipov ako na lepší pocit z downhill jazdy Chceš zlepšiť svoje skills v downhille? Tak si nechaj poradiť od súrodencov Rachel a Gee Atherton.


Povedzme si pravdu – ak sa nevyžívaš v trápení na XC, downhill je tou najlepšou zábavou na MTB, akú môžeš zažiť. Pre väčšinu je ale toto aj najdesivejšia a najzložitejšia časť jazdenia.

Takže ak si chceš zlepšiť techniku a prijal by si radu od niekoho skúsenejšieho, vyspovedali sme snáď najznámejšiu rodinku vo svete MTB – Rachel a Gee Atherton.

1. Buď rýchly a uvoľnený


Kľúčom k správnej jazde je pochopenie toho, ako sa správa bike pod tebou. Až príliš veľa jazdcov kŕčovito škrtí gripy a s napnutým telom sa pokúšajú prežiť cestu dolu. Práve takouto jazdou môžeš veľmi ľahko skončiť mimo trailu nepríjemným pádom.

Pokús sa uvoľniť a zároveň mať pevné jadro. Uvoľni ruky a nohy a zži sa s bikom. Predsa len – tvoje končatiny sú tie najlepšie tlmiče, aké môžeš mať. Tak sa ich nauč používať.

Ak sa naučíš jazdiť uvoľnene a relaxovaný, tak aj bike bude voľný a relaxovaný – a to je to, na čo bol tento dokonalý stroj postavený. Tak daj všetko do toho, aby si sa uvoľnil.

2. Sleduj pred seba


Určite si už zažil situáciu, kedy si sa príliš sústredil na niečo nepodstatné a pristihol si sa nepripravený na prekážku alebo mimo stopy. Takéto chyby stoja vždy drahocenný čas. Takže ak nepozeráš dosť ďaleko pred seba, vypomstí sa ti to.

Takže hoci to znie jednoducho, pokús sa hľadieť čo najďalej pred seba a premýšľaj nad prekážkami čo ťa čakajú. Toto ti pomôže so správnym načasovaním a hlavne budeš vedieť odhadnúť rýchlosť pred prekážkou.

3. Uprav si sklon pák

Nastav si správne páky
Nastav si správne páky

To ako si nastavíš svoje brzdové páky má naozaj veľký vplyv na downhill. Množstvu jazdcov smerujú páky k zemi a hoci je to dobré na jazdu do kopca alebo na jazdu po stojačky, počas downhillu sa budeš cítiť nepríjemne kvôli tlaku vyvíjanému na zápästia.

Skús nasmerovať páky viac do roviny alebo do neutrálnejšieho uhla. Môžeš mať zvláštny pocit pri prvom výstupe, no hneď ako sa spustíš, tvoje zápästia budú v silnejšej pozícii a umožnia ti väčšiu kontrolu.

4. Zníž si sedlo

V dnešnej dobe je množstvo technických vychytávok, ktoré ti môžu pomôcť k rýchlemu downhillu. Asi najväčším hráčom je hydraulické nastavovanie sedla. Takto môžeš stlačením tlačidla znížiť alebo zvýšiť sedlo.

Nemáš dropper? Žiadny problém – len si vždy zober so sebou multi-tool a zníž si sedlo pred jazdou. Zaberie ti to pár minút, no odrazí sa to na tvojom výslednom čase.

Ak jazdíš cross-country, tak máš pravdepodobne sedlo vysoko kvôli výšlapom. Ale málo ktorý jazdec myslí na jeho zníženie keď sa chystá na zjazd. Ak je sedlo príliš vysoko, si nútený nakláňať sa príliš dozadu alebo sa posúvať dopredu, kvôli čomu máš jadro mimo rovnováhy. Ak je nízko, môžeš sa pohodlne presúvať nad bikom, vďaka čomu dokážeš lepšie klopiť zákruty a si rýchlejší.
5. Nájdi niekoho, s kým sa budeš zlepšovať


Pri väčšine pro jazdcov sa opakuje rovnaký vzorec – keď vyrastali, mali blízko ku komunite bikerov alebo mali priateľov, s ktorými sa navzájom podporovali v jazdení.

Každý musel nejako začať a hoci môže byť nepríjemné jazdiť s lepšími a byť neustále posledný v skupine, dokážeš sa tak naučiť trasy a štýl jazdy od svojich kamarátov. Práve takto najrýchlejšie zlepšíš svoj štýl jazdy.

Trénuj a jazdi s niekým, kto je podobne fit, rýchly a silný ako ty. Ak ho dokážeš časom predbehnúť, posúvaj sa ďalej a uvidíš progres. Tiež to znamená že by ste si mali porovnávať trasy. Je to zábava a dokážete sa navzájom motivovať k lepším výkonom.

Samozrejme, aj tu musíš brať do úvahy, že nemôžeš sa teraz spustiť za Aaronom Gwinom a sledovať jeho trail, ale stretnúť sa s niekým trošku rýchlejším v skupine ti pomôže zlepšiť techniku.


Dúfam že vám to pomohlo v zlepšení jazdy atď... .
23.09.2017 - 12:48:44
00
Ja napisem za seba. Jazdim resp inklinujem k XC. Zjazdy boli pre mna viac stresujuce a od krcoviteho drzania tela mi trpli ruky a nohy.

Pozeral som kopec videi a navodov, no najvacsi progres som ziskal jazdenim jazdenim a jazdenim. Ani teraz nie som najrychlejsi no som so sebou spokojny 🙂 a nemam problem ist 50kmh po zvaznici v lese.

Treba jazdit to na co sa clovek citi. Nesnazit sa vyrovnat skusenym okamzite a za kazdu cenu. Ale najdolezitejsie je aby bol clovek spokojny so sebou samym, veril bicyklu a hlavne sebe.
23.09.2017 - 13:12:33
04
To je pre každého inak
19.10.2017 - 21:35:05
00
keyboard_arrow_up