scarinko, napisem to takto: "Praxe dela mistra." Vsetko zavisi od konkretnych podmienok (kvalita a vyska snehu, sirka trate, atd...) a skusenosti.
1. Na ratrakom upravenej trati je vzdy miesto kde pluhom v zjazde dokazes vyrazne spomalit ak zvysujuca sa rychlost zacne vytvarat u teba zly pocit. Ale radsej ist mimo stopy uz zhora, pretoze cim vyssia rychlost, tym horsie sa zo stopy vystupuje.
2. V lese v neupravenej stope - ak je moznost (dostatok priestoru medzi stromami, bez krikov, haluzi, dostatok snehu) , ides bezkarsky freeride - vozis sa v dlhych oblukoch pod co najostrejsim uhlom na vrstevnice.
3. Ak sa neda 2, ak je moznost pluhujes, ak nie vystupis zo stopy (jednou lyzou alebo oboma) a sneh ta spomali. Mozes pritom urobit naznak pluhu (ako dovoli teren) ale hrbolate miesta neprechadzas pluhom (rozhodilo by ta to) ale priamo aj za cenu zvysenia rychlosti. Pribrzdis za takymto miestom.
4. No a v najhorsich pripadoch na neupravenej stope turisti (takze to nie je pre Strava KOM-arov a "profesionalov") pouzivaju na spomalenie svoje palice. Su 3 sposoby.
Kazdy z nich vyzaduje ale naozaj cit, pretoze ak prejdes za kriticky bod, tak si palicu ohnes (a jej caste narovnavanie vedie ku oslabeniu a zlomeniu) alebo zlomis.
4.1 V podrepe mas palice rovnobezne s telom tak, aby ti isli po predlaktiach az ku laktu a pokracovali dalej, na konci su ponorene do snehu, hrot pritlaca a skrabe o sneh alebo zem pod nim. Laktami mozes pritlacat dole (robis paku, rukami tahas rukovete hore a lakte su ten stredovy bod paky, hroty palic brzdia v snehu), cim zvysujes (regulujes) brzdny ucinok. Popri tom mozes pripluhovat co to da.(podla trate a podmienok)
4.2 Obe palice das spolu, jednou rukou drzis obe hore, druhou v strede (alebo co najblizsie k zemi - ale nie saz 20 cm) a konce su ponorene do snehu a jemne tou rukou v strede pritlacas. Zaroven kde sa da pluhujes (aj minimalne, napr. jednou ly-zou ak sa da)
4.3 Jazda na bosorku Palice opieras o vnutorne stehna aby si si nieco nepricvakol. TO sice rozryje trat, ale ak je neupravovana a dostatocne primrznuta, nevadi to.

Vsetky tieto palickove turisticke metody nie su vhodne na upravene trate (dost devastuju trat, ale ucel svati prostiredky ]:) ) a naozaj treba mat cit aby si si nezlomil palicu. Ten sa nadobudne iba praxou, ale pri kazdych paliciach citit, kedy este vydrzia vacsie ohtnutie a kedy nie.

Video som nasiel len k tomu 3 sposobu.
Ak pojdes na par turistickych bezkarskych prechodov v exponovanejsom terene tak tam mnohe odkukas.

BTW: na kolieskovych bezkach sa brzdi este horsie, aj pady tam maju horise nasledky ak nemas chranice.
27.11.2019 - 15:40:39
03
dik za rady, z toho co som skusal tak palickami som nevedel spomalit skoro vobec, lyze boli proste rychlejsie a zo stopy som mohol vystupit do druhej stopy co tiez nebolo riesenie. skoncilo to tak ako nas ucili lyzovat, ked uz nevies ako tak proste padni na bok :) len ked okolo teba lieta desiatka dalsich bezkarov ktori prevracaju ocami tak ani toto nie je uplne dobre riesenie
27.11.2019 - 15:49:56
00
Aj prevacacoociari kedysi zacinali.
media.tenor.com
A ver mi, ze to nebolo u nich ine.

Nohy, pluhovanie (do miery ako podmienky dovolia, aj minimalne) + ruky a palice. Nezastavis hned, ale ani nestratis kontrolu nad rychlostou.
Ale kazdy nedokaze ovladat telo a koordinovat vsetky pohyby naraz. Aj ja som v tom drevo. Mojou specialitou ale je, ze zozjazdujem rozne divociny, ale ked mam divakov, pre ich zabavu sa nechtiac vydrbem aj v miernom zjazdiku na somarskej lucke. :D
27.11.2019 - 16:05:07
00
takto som sa ucil v januari prvykrat v zivote na bezkach, stat, slapat v stope, zatacat, brzdit, aj padat, na sukromnom okruhu s motajucim sa psom :) v cerstvom snehu, na lade aj v odmaku aj blate, a vlastne som sa potom nikam inam ani nedostal a neodvazil, ale uz sa tesim na nejaky sneh a tuto zimu budem pokracovat, je to celkom sranda
https://www.strava.com/activities/2111707013
27.11.2019 - 16:38:15
00
To sme neboli daleko od seba :)
https://strava.app.link/d4eENBaGX1
27.11.2019 - 17:43:39
00
no jo, tam som sa chystal, ale nechcel som zavadzat :)
27.11.2019 - 22:04:56
00
Bol som tam vtedy viac menej sam :)
27.11.2019 - 23:16:49
00
morca napísal:
ja som rangery mal, uz by som si ich v zivote nekupil. Sklz naprd, supiny tiez nic moc. (ak teda uvazujes o supinacoch a nie mazackach) Doporucujem z vlastnej skusenosti Fischer.
konkretne tie nove outback 68 s dierkou na uchytenie pasu, ale kludne aj fischer traverse 78- bez problemov vlezies do stopy a mas lepsiu stabilitu a priechodnost hlbokym snehom. Ten maly pas stupaci k tomu urcite kup


ze budem lyzovat na sportenoch a spoliehat sa iba na supiny s tym vobec nepocitam...ze nemaju dobry sklz ? vo februari som siel z Melocika na Lysu horu a kdesi pri prameni Kysuce sme nalepili vsetci pasy a dal som ich dole az na treti den v Ostravici pri aute, ked som siel z certovice na stefanicku rovnako tak.. takze tak je to s tym sklzom...pasy mam siroke 5cm a pri zjazdoch som bol povacsine rad, ze ma spomaluju...niekedy aj bolo malo.
Lyze rangers sa daju kupit za 150 evrí. ja konkretne 147.15€. ja som bral aj do uvahy to, ze nechce dotycny prilis velku investiciu na zaciatok a u mna rozhodovala (sa opakujem) aj dlzka lyze vzhladom na hmotnost. konkretne tieto lyze fischer maju 10cm plus k sportenom pri relevantnom vahovom rozpati.
28.11.2019 - 09:03:55
00
ano samozrejm cena je inde. Ale hodotit sklz lyze ked mas nalepene pasy je irelevantne. Rozdiel medzi sportenom a fischerom je priepastny. To kde som na rangeroch musel lepit pasy si na fischeroch nemusim davat nic, lebo supinu zaberaju ovela lepsie, prípadne si vystacim s kratkym pasom. Nehovorim o extremnej ture ktoru spominas- Certovica -Stefanicka., tam samozrejme nie je sanca bez velkych pasov. A pritom sklz bez pasu je neporovnatelny s rangerom. Co sa tyka dlzky, nepridemi to ako velke minus pri tychto plusoch.
Vyskusaj uvidis
28.11.2019 - 09:14:10
00
Martinsrs napísal:
Dagger : vďaka moc za rady. Presne nad tými rangermi som rozmýšľal, láka ma na nich to ze sa zmestia aj do stopy. No čítal som na ne aj dosť hejtu že sú strašne pomalé a majú zlú sklznicu. Neviem co je na tom pravda a ci ma to ako začiatočníka ma vôbec zaujímať. Palice teda nedoporučuješ také, ktoré sa dajú aj zväčšovať a zmenšovať? Co sa týka viazania tak by som išiel radšej do širšieho, teda magnum, keďže som na lyžiach nikdy nestál myslím ze by som mal mat väčšiu stabilitu na tom. Ci sa mýlim? Topánky jednoznačne Bc, také rossignol bcx 6 napríklad na zaujali. No vychádza mi to tak, že okolo 400 eur by ma to malo vyjsť dokopy. Počítal som tak dvojnásobok, takže idem do toho už tento rok. Ešte raz ďakujem.


k tomu hejtovaniu...vzdy su dva tábory...(si zenaty ? :-) ) co sa tyka palic....vezmi si ake chces a ake ti vyhovuju. ale skladacie palice mozu mat taketo rukovate :
i.sportisimo.com
a to moze byt limitujuce.

ja mam topanky fischer bc offtrack 5 a som spokojny. topanky rossignol mi robia odtlaky. mal som dvoje. chalani v parte tiez niektori (ani ich zeny) nemozu rossinol mat na nohe...neviem cim to je....nastastie mi uznali reklamaciu, lebo sa mi zalomila hned na druhom vyslape bocna linia kozenky v priestore malicka dovnutra a drtila mi dva najmensie prsty na lavej nohe.
daj si pozor aj na to aby topanka mala rovno zatavenu osku/pin...na jar som mesiac nejazdil lebo som z tohoto dovodu musel reklamovat dva rozne pary. a ci budes mat vacsiu stabilitu ? neviem...ja bezkujem 20+ rokov a navyse rovnako dlho hravam aj hokej, takze na vselijake "drgance" - od ryhy v snehu, rozbite miesta v stope, jamy po predoslych padoch som asi lepsie pripraveny.
ide o to, ze BC lyza je sirsia ako lyza nordic classic a BC viazanie je sirsie, mohutnejsie, hrubsia oska/pin (pocitam, ze znesie vacsie torzne sily) a topanka ma vasciu oporu podla mna ale ci Ty budes na nich stabilnejsi :-) ? to tazko povedat
28.11.2019 - 09:36:50
00
ja som nehodnotil sklz s pásmi :-) ja som chcel len poukazat nato, ze MY chodime na take tury, kde nema zmysel davat dole pasy (vid ta stefanicka), lebo furt je to hore-dole a tym padom ma sklz a jeho (ne)kvalita zatial nezaujima. skor hrany aby boli ostre. na sklz mam konvencne bezky na Skalku napr.
my casto potom schadzame z vrcholu kopca kade-tade a nie raz oblapujeme mlade smrečky :-) to potom o 10cm kratsie lyze dole vybozkavas lebo lahsie zmenis smer...
ja som si ich pred kupou pozical od partaka. vyskusal na viac dnovom tripe a dumal som potom aj nad tym fischerom...ale u mna rozhodla a kriteriom bola dlzka lyze.
stejne, ked sa o lyzu spravne nestaras, tak sklznica osivie a vyschne a sklz ide "doprdele" - ty konzervujes sklznicu na leto ?
28.11.2019 - 09:53:49
00
ano konzervujem, aj voskujem aj zehlim. Chcel som poradit pred kupou, to je vsetko.
Jazdievam tereny ktore su povedzme vhodnejsie na backcountry ako ta Certovica Stefanicka, ale rozhodne teda nejazdim v stope na Skalke, ani inde v stope, jedine tak vlastnej
28.11.2019 - 10:16:39
00
Vďaka chlapi moc za rady. Síce argument ako debil, ale tie fischer sa mi vizuálne viac páčia, tak pôjdem najskôr do nich. Topánky tiež fischer offtrack bc5, nech mi ladia s lyžami. 🤭
28.11.2019 - 15:52:14
00
ak si nahodou nenasiel, mozes si precitat aj temu o backcountry
https://www.mtbiker.sk/forum/o-hocicom/backcountry-vybava-a-vsetko-okolo-toho-t39025.html
28.11.2019 - 16:21:57
00
Našiel, celú som ju prečítal, ale bavia sa tam o veciach ktorým absolútne nerozumiem. 😂
28.11.2019 - 18:02:03
00
keyboard_arrow_up