Neber to osobne. V ktoromsi z prispevkov nedavno som naznacil, ze podla mojho nazoru je blbost rozprestrena rovnomerne vo vsetkych skupinach ci vrstvach obyvatelstva. Zial statna sprava je viac na ociach a naviac neustale zdoraznuje ako nam sluzi ... tak je aj castejsie tercom. 8)
11.07.2011 - 12:08:20
00
samozrejme, cest vynimkam.
Ale nediv sa, v poslednej dobe sa toho kopi stale viac a viac a nazor verejnosti s tym koresponduje.
Napr. vcera noviny na JOJ. Dobili tam pravnika, prisli policajti a podali si s utocnikmi ruky a nechali ich odist. Co myslis, co sa dnes hovori v budove, kde je viac ako 50 kancelarii a stovky zamestnancov? Ano, nadava sa na policiu. Zial, dvaja skorumpovani policajti pokazia mienku o celej policii.
Detto sudcovia :tmi:

Jediny urad, kde vidim zmeny k lepsiemu je danovy urad a RUVZ. Aspon moja skusenost - poradia, pomozu.

pista:
ano, v kazdej skupine sa najdu taki i onaki. Aj na uradoch sa skveli ludia (vid moja teta :lol: ), ktora je mila, ochotna a ludia k nej chodia radi. Detto soferi, niektori su tolerantni, spravaju sa milo, zabrzdia, daju ti prednost a este sa usmeju. No a potom su ti ostatni :tmi:

la:
ty si urcite skvely uradnik, k tebe budem chodit vybavovat :handshake: :$

z MV vsak necakam logicku odpoved a stavim sa s kazdym z fora, ze ani ju nedostaneme, nech uz tam pracuje ktokolvek (tiez osobna skusenost)!
11.07.2011 - 12:12:01
00
k tym korculiarom, ja som sa minuly rok cez leto okolo jedenastej v noci vozil po namesti kde nikto nebol iba ja kamarat a asi 5 korculiarov (korculiarok) na namestie!!! doslo policajne auto a povedali nam ze sa tam nesmie vozit ani na biku ani na kolobezke ani na korculiach pricom korculiari vkuse jazdili okolo nas a policajtov a policajti nic... nakoniec si len zapisali nase mena a isli prec


K tomu namestiu len tolko, ze je to pesia zona a neplatia pre nu klasicke dopravne predpisy. Pohyb osob si zabezpecuje kazde mesto svojou vlastnou vyhlaskou. Ak si dobra pamatam, tak v Prievidzi mestka vyhlaska urcuje, ze na namesti musis vzdy z bicykla zosadnut a tlacit (okolo roku 2000, ked to zaviedli sa to dost prisne kontrolovalo), pricom Bratislavska (Stare mesto) hovori, ze jazdit mozes, ale nesmies ohrozit chodcov.

Dodrziavanie takej vyhlasky kontroluje mestka policia, zeleni sa tym moc zaoberat nebudu.
11.07.2011 - 15:08:35
00
Situacna zprava c.1.

Kolotoc zacina.

Vážený pán,

oznamujeme Vám, že dňa 11. júla 2011 sme postúpili Vašu žiadosť v zmysle § 15, ods. 1 zák. č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám prezídiu Policajného zboru, z toho dôvodu, že predmetnú informáciu nemáme k dispozícii. Lehota na vybavenie Vašej žiadosti začína plynúť dňom, kedy prezídiu bolo naše postúpenie doručené

S pozdravom Ing. Michal Salenka, komunikačný odbor kancelárie ministra vnútra SR
11.07.2011 - 16:32:12
00
kolotoc poznam ;)
ja vybavujem uz 6 mesiacov jednu vec, tykajucu sa dopravy a urady so mnou hraju ping-pong .....prvy uradnik mi povedal, ze potrebujem najprv povolenie od 2,3,4.....2-ka mi povedal, ze najprv od 1, atd....a takto dookola beham ako kkt medzi 6-imi uradmi. Kua ja by som ich ubil :punch:
11.07.2011 - 16:48:56
00
Keď ma zákon núti stať sa samovrahom tak nato jednoducho kašlem! Budem radšej jazdiť po chodníku pokial je to nutné. Jazdiť po rozbitých krajniciach plných skiel, kamienkov a dier tak to nie!!! A dementi na autách ktorí ťa radšej zostrelia z cesty ako by radšej spomalili to je kapitola sama o sebe! A policajtoch nevidíš na cestách nieto na chodníku!!!
13.07.2011 - 21:24:59
00
tak toto je tiež milé... :tmi:

http://www.spiegel.de/video/video-1138764.html
21.07.2011 - 19:12:23
00
a na ČT2 beží teraz toto...

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10267395048-cykliste-a-chodci/210382546500011/
21.07.2011 - 19:16:39
00
http://bratislava.sme.sk/c/5981107/river-park-brzdi-cyklistov-retarderom.html :tmi:
O takomto "riešení" počujem prvý krát :lol:
21.07.2011 - 20:28:11
00
Precital som si zbezne diskusiu k tomu nestastnemu rieseniu pri River parku na stranke Cyklokoalicie. Sice sa mi nepaci, ze ten retarder a znacky osadili bez povolenia a myslim si osobne, ze to nic neriesi, ale na druhej strane uznavam, ze vysvetlenie zo strany pana Sykoru je rozumne a v tomto svetle aj chapem, preco sa situaciu nejak snazili riesit. Sam tadial totiz dost casto jazdim a naozaj tam treba davat na nevyspytatelnych chodcov a hlavne deti velky pozor, lebo ten priestor je dost prehusteny. Tak ci tak vsak toto riesenie nepomoze ale skor uskodi, pretoze ti, co tadial jazdili rychlo doteraz, tadial pojdu rychlo aj ked tam ten retarder je a naviac teraz este zbytocne vznikaju vasne na oboch stranach...

Pripajam vyjadrenie pana Sykoru z diskusie, kto si chce precitat viac, tak moze TU (diskusia je pod clankom).
Milá Cyklokoalícia, vážený pán poslanec, milí diskutújúci,

ak dovolíte, teraz skúsim niečo osobé a tým už naozaj ukončím diskusiu, nech si píše kto chce, čo chce.

Som totiž od rána, keď ma na to kolega upozornil úprimne zničený z toho, kam sa tá debata dostala. Sarkazmus, irónia, nadávky, útoky, arogancia, obvinenia z arogancie atď atď. Veľa zlého. Navyše útoky anonymných ľudí, hoci mne rovnaké právo na ochranu osobných údajov bolo upreté. Táto konfrontácia je to najhoršie kam sme sa mohli dostať.
Pritom na začiatku som naozaj veri a dúfal, že by to mohlo byť inak.
Keď sa totiž Cyklokoalícia objavila na Facebookovskej stránke RIVER PARK-u, naozaj som sa potešil. Keďže súčasťou promenády je cyklochodník a cyklisti na promenádu prirodzene patria, fakt som sa tešil, že Cyklokoalícia by mohla byť partnerom, s ktorým sa budme spolu partnersky baviť o tom, ako z promenády urobiť ešte príjemnejšie miesto.
Každý máme iné oči, každý vidíme iné vecí a keď dáme dohromady to dobré, nájdeme kompromis ako riešiť problematické veci, tak sa rozumní ľudia predsa musia dohodnúť.
Navyše, Cyklokoalícia sa na FB ozvala zhruba v čase, keď ľudia v J&T REAL ESTATE riešili otázku bezpečnosti chodcov a najmä detí na promenáde. S príchodom jari sa na nábreží vyrojili cyklisti (čo je prirodzené, – veď je tu jasne vyznačený cyklochodník), ale problém bol to, že niektorí jazdili naozaj nebezpečne.

Zhodou okolností je naša spoločnosť jedným z najväčších nájomcov v RIVER PARK-u a tak som bol zapojený do diskusie, ako to riešiť.
Najprv sme poprosili strážnu službu, aby slušne upozorňovala chodcov, na cyklotrasu aby na ňu nevstupovali a tiež aby cyklistov, ktorí idú neprimerane rýchlo slušne požiadali,aby pribrzdili.
Bohužiaľ nefungovalo to. Popri väčšine slušných cyklistov, ktorí jazdia po promenáde naozaj ohľaduplne a teším sa, keď ich tam vidím, sa vždy našiel nejaký blázon, ktorého keď som videl, behal mi mráz po chrbte, lebo som si predstavil, ako by dopadla zrážka s koćíkom, alebo dieťaťom, ktoré by mu vbehlo pod kolesá.
Naivne som veril, v ľudskú ohľaduplnosť, ale viete ako to je – väčšina ľudí je slušných normálnych, ale práve s tými pár bláznami je problém a ten treba riešiť.
Tak sme rozmýšľali čo s tým.
Naozaj nápadov padlo množstvo, ďaleko viac, ako neskôr vyprodukovala cyklokoalícia a dokonca si dovololím povedať, že aj ďaleko kvalitnejších. Bohužiaľ, každý z nich mal nejakú vadu, pre ktorú bol ten nápad nerealizovateľný. Hlavne, mnohé z nich neriešili podstatu – zníženie rýchlosti pri prejazde promenádou na bezpečnú úroveň. (Napr. značka, o ktorej tu niekto niečo písal je síce fajn, ale všetci vieme, ako je to s dodržiavaním rýchlostí).
Preto som sa potešil, keď sa ozvala Cyklokoalícia a začali sme sa o cyklistoch baviť na FB, kde som ich niekoľkokrát vyzval, aby namiesto útokov dali nejaké riešenia.
AKo som už spomenul, všetko čo napadlo ich sme už prebrali skôr a neboli to nápady, ktoré by priniesli riešenie. Skrátka nič lepšie, ako nás ich nenapadlo. Bohužiaľ cyklokoalícia a neskôr niekoľkí agresívni diskutéri si to nedali vysvetliť a diskusia sa zvrhla do niečoho podobného ako je to tu.

A pritom podstata veci bola úplne jednoduchá – ako zabezpečiť bezpečnosť ľudí na promenáde.
Fakt mi je strašne ľúto, že z takejto snahy, ktorú považujem za dobrú, to skĺzlo sem.

Bohužiaľ nenašli sme žiadne geniálne riešenie, ako tých pár cyklistov, ktorí sú hrozbou prinútiť spomaliť.
Tak sa osadili značky, ktoré zrejme nie sú ideálne, ale aspoň upozorňujú chodcov aj ľudí.
Išlo pritom len o informatívne tabule, ktoré nemali ambíciu byť značkami dopravnými v zmysle vyhlášky a na ich základe ktorých nikto nikdy nebol a ani nemal byť pokutovaný . Ale už o nich cyklokoalícia začala vypisovať, oháňať sa dopravnými inžiniermi a podobne zbytočne vyvolávať konfrontáciu.
Ale ani značka, ktorá apelovala na základnú ľudskú ohľaduplnosť nezabrala a vždy sa našlo pár bláznov, ktorí akoby na promenáde trénovali na tour de France.
Opäť opakujem – drvivá väčšina cyklistov bola v pohode. Fakt to bol krásny pohľad, keď chodci, maminky s deťmi sa prechádzali po promenáde, cyklisti na svojej trase si išli pohodovým tempom, ľudia posedávajú na terasách, vychunávajú si jarné slniečko – naozaj idylka promenády.
Tešil som sa a hovoril som si – aké je to super, aké je to tu príjemné mniesto a ako ľudia vedia spolu fungovať.
A do toho zase nejaký blázon a až ma zamrazilo, keď som videl ako sa len tak-tak vyhol nejakej mamičke s kočíkom. A podobnú skúsenosť mali v krátkom čase viacerí ľudia.
Preto sa znovu začalo riešiť, čo s tým. O inštalovaní retardéra na promenádu sa uvažovalo už skôr. Bolo samozrejme prediskutované s odborníkmi na dopravu, ako prípustné riešenie. Vedeli sme ale, že to nie ideálne riešenie, pretože sa to dotkne väčšiny slušných cyklistov.
Bohužiaľ, nikto ale neprišiel s receptom, ako efektívne zabezpečiť, aby ľudia po promenáde nechodili ako blázni.
Opakujem – väčšina cyklistov sú naozaj milí slušní ľudia a je milé vidieť, ako sa prvezú po promenáde. A naozaj je mrzuté, že na začiatku a na konci promenády nadskočia na retardéri, prípadne sa mu vyhnú vybehnúc na chodník pre chodcov.
Ale keď sme brali do úvahy obmedzenie komfortu týchto milých ľudí na jednej strane a možné zranenia, ktoré by mohla spôsobiť zrážka jedného blázna s dieťaťom, alebo nebodaj kočíkom, dostala prednosť bezpečnosť.
Verte, nie je to o arogancii, nie je to o bezohľadnosti voči cyklistom. Ale je to o nedisciplinovanosti pár bláznov, ktorí dokonca aj v diskusiách verejne deklarovali neochotu spomaliť, argumentujúc, že predsa sú na cyklotrase, tak čo by sa mali starať, o nejaké deti.
Každý, z vás, kto má deti, vie, že sa môže stať, že dieťa vybehne a neuvedomuje si, že ho môže zraziť auto, alebo bicykel.
Každý z vodičov vie, že keď ide okolo školy, škôlky, detského ihriska, alebo okolo autobusu, ktorý stojí na zastávke, musí predvídať a prispôsobiť svoju jazdu tomu, aby stihol zareagovať, ak mu do cesty nedajbože vbehne dieťa.
Priatelia, verte mi preto, že ani nie sme arogantní, že dokonca nič nemáme proti cyklistom a že nás mrzí, že je takto, aj keď len mierne, obmedzený ich komfort. Ale naozaj ľuďom z J&T REAL ESTATE nešlo o nič iné, len prinútiť tých cyklistov, ktorí sú hrozbou pre ľudí na promenáde, aby spomalili, prešli pomaly cez retardér, alebo ho prípadne obišli a na úseku, RIVER PARK išli pomalšie.
A verte, že to neriešieli žiadni miliónari, ktorí si vozia zadok v bavoráku, ako to tu písal niekto z diskutujúcich, ale úplne normálni ľudia, ktorí žijú zo zamenstnaneckého platu.

Viete, oni sa fakt snažia, aby veci boli fajn pre ľudí. Aby aj cyklisti, aj chodci sa cítili na promenáde dobre a bezpečne.
Dokonca aj tie nešťastné terasy, ktoré sú tŕňom v oku cyklistov sa idú riešiť, aby boli bezpečnejšie pre cyklistov i návštevníkov reštaurácii.

Preto ma mrzí ten nenávistný, útočný žlčovitý tón.

A to všetko kvôli dvom značkám, ktoré podľa niekoho nemajú správny odtieň žltej a kvôli jednému nadskočeniu na hrbolčeku na začiatku a jednému nadskočeniu na hrbolčeku konci úseku promenády pri RIVER PARK-u.

Keď sa upokojíte, povedzte sami, nie je to prehnané? Nie je tej žlče zbytočne veľa?

Prietelia prajem Vám pekný deň a už vás fakt nebudem bťažovať. Podraz cyklokoalície so zneužitím informácie z e-mailovej adresy považujem za natoľko nekorektný, že sa nebudem do diskusie na tejto stránke zapájať. Len som cítil potrebu vysvetliť, ako sa veci vyvíjali.

Maroš Sýkora,
súkromná osoba
27.07.2011 - 21:07:52
00
môj postreh : pokiaľ som šiel na bycigli (krokom) po blšáku, nebol problém, všetci ma videli(sedel som vysoko), včas sme sa navzájom s chodcami obišli. Potom ma zastavili MP, dali zosadnúť a keď som viedol bike popri sebe, v dave ho nebolo vidieť a viac ľudí mi na neho nabehlo...
29.07.2011 - 22:50:28
00
Odkedy dokončili RP a na tej cirkusovej dlažbe nakreslili zelené čiary akože cyklopruhy, tak tade nejazdím vôbec. No a tými retardérmi to úplne zaklincovali. Bezpečnejšie a rýchlejšie sa dopravím po samotnej ceste popri nábreží. :fubar:
29.07.2011 - 23:45:07
00
tiez tade casto chodim ci na biku alebo ako chodec takze to vnimam z oboch stran. moj nazor je ze ten usek zasa nie je taky dlhy aby niekomu prekazalo spomalit na rychlost bliziacu sa chodcom ;) a co sa tyka retardera sa tiez troska cudujem cyklistom na staznosti ked o par metrov dalej smerom ku karloveskemu ramenu je asfalt vytraceny korenmi od stromov :!:
je to vsetko o tolerantnosti na kazdej strane sa najde nejaky rebel ci je to chodec, cyklista korculiar...
tiez mam rad rychlu jazdu ale ked mam na nu chut urcite si nevyberam trasu nielen pri RP ale celom nabrezi dunaja.
dufam ze som mojim osobnym nazorom bikerov neurazil, ak ano sa ospravedlnujem ale este raz musim pripomenut je to len a len o tolerancii ludi. nez sa k takej tolerancii dostaneme ako je napr. v susednom rakusku este vela vody v dunaji pretecie :)
02.08.2011 - 10:33:26
00
No k dnesnym dvom situaciam z PD :

Najskor na cyklochodniku ( cestna komunikacia kde su nakreslene zelene ciary ) isli dvaja ludia na vozickoch pricom hned vedla za obruvnikom mali krasny chodnik. Nemam pocit zeby mohli vozickari ist po cyklochodniku.

Nasledne o 10 minut neskor som siel po chodniku ktory bol ciarou rozdeleny na cyklocast a pesiu cast. Problem bol v tom ze cez celu sirku chodniku sla nejaka pocetnejsia rodinka. Tak som spomalil a siel na volnobeh ze snad sa otocia a vsimnu si ze ma blokuju. Po chvili, ked ma to uz nebavilo som zapiskal na nich kedze nemam zvoncek. Nasledne som dostal vynadane ze preco sa ******m po chodniku ked vedla mam krasnu cestu. Ked som ich upozornil ze oni obmedzuju mna sa mi dostalo prednasky aka je dnesna mladez drza atd. Radsej som neriesil a nejak som obehol po ceste.
02.08.2011 - 14:49:14
00
Toto cele je iba o vzajomnej tolerancii, zial, ked som raz magor na bicykli tak mi nic nepomoze.
Je na druhej strane dost nestastne riesenie miesat cyklochodnik s chodnikom pre pesich a este ked to nie je stavebne (nejakym obrubnikom) oddelene tak to evokuje jeden suvisly chodnik jak pre chodcov, tak aj pre cyklistov. V spominanom rakusku su niektore cyklochodniky pod obrubnikom, alebo ich od chodnika oddeluje zivy plot, dokonca v mestach kde je moznost hustejsej premavky su aj smerovo oddelene, Taktiez zivym plotom.
U nas je skor situacia taka, ze "budme radi ze tam niekto trocha zelenej farby kydol a oznacil to ako cyklochodnik".
A pokial ide o miesanie deti, tak s tym jednoducho treba ratat, ked raz zlucia cyklochodnik s chodnikom pre pesich, tak sa tomu neda zabranit. To by ich rodicia museli uviazat na voditko, a povedzte vy co mate deti ake to je "jednoduche". Zas priznajme si koli z nas mame zvoncek? Ani ja. Niektori ani nezakricia alebo zdvorilo neoslovia "s dovolenim". A po prejdeni nepodakuju, tak potom ako nas vnimaju chodci. Vezmime si ze chodec na vychadzke ma 3km rychlost, kym cyklista aj 20, 30 a viac, to znamena ze kym chodec sa otoci a spravi par krokov, tak drahu na ktoru ma rozhlad a bola prazdna, prejde cyklista a zrazu moment prekvapenia.
Takze trenovat aj toleranciu, ale to asi foristi vedia (za predpokladu ze bezhlavi jazdci sem nechodia).
03.08.2011 - 08:26:42
00
keyboard_arrow_up