Jezus napísal:
... Ak si odmyslime nastupy a uvazujeme o rovnomernom toceni klukami, tak na pastorok posobis urcitou silou, ale kedze na väcsom pastorku je polomer a teda paka väcsia, tak aj pri nizsej sile je tlak na orech porovnatelny ako pri vyssej sile na mensom pastorku. ...
za predpokladu konstantnej rychlosti, totozneho povrchu a rovnakehu sklonu roviny by sa podla mna mal podavat priblizne rovnaky
vykon na kazdom prevode, cize sa kona i rovnaka praca, tym padom by i sila na orech bola rovnaka.
pokial som v BA ci na maratone, pouzivam hlavne 12, 14, 16 , zatial co 11, 32 vobec a 28 malokedy, ak ale slapem napr na Chopok tak tam sa i 32 uzivy
Niekde som cital o efektivnom pocte otocenia klukami za sekundu, uz si nespomeniem kolko to bolo, myslim ze 1,5 otacky/s, kedy sa stale pohodlne slape, je mozne dostatocne rychlo zvysit kadenciu a tym i rychlost v nastupoch a zaroven je clovek schopny na danom prevode utiahnut i kopcek aspon pokial nezaradi. Moc ma taketo poznamky typu niekto nieco napise tak to musim tak robit neberu (preto ani neviem presny pomer), ale ked som si na to daval pozor tak som dosiel k zaveru ze tak intuitivne slapem celu dobu