@stevo9@1840248
V bazáre nie je problem kúpiť auto takmer zadarmo a 10 rokov na ňom jazdiť.
Pre veľkú časť obyvatelstva s hypotékami je 20 000€ na 10 rokov veľká pálka.

rovnako sa budú dať kúpiť aj EVčka v bazároch o par rokov, ešte aj v lepšom stave pretože ele. motor vydrží ďaleko viac ako spaľovací motor.

A potom kde to nabit, keď v okolí nemám žiadnu nabíjačku. Doma z 230v zásuvky?
Vačšinou z wallboxu, ale aj zo zastričky, ak máš dom a nenajazdíš viac ako 400km/deň tak problém s nabíjaním je vyriešený.
Doma síce nabíjaš 5-9hodín (bez wallboxu), ale uvedom si že každe rano maš "plný" dojazd 400km a ak sa vratiš z roboty povedzme -50km tak to dokepnes za par minut aj z 230v. Alebo budes proste nabijat iba raz za tyzden.

https://www.autoviny.sk/novinky/123602/nemecko-zrusi-dotacie-pre-elektromobily-aj-plug-in-hybridy-podporia-len-tie-ktore-maju-skutocne-pozitivny-vplyv-na-klimu

hybridy sklbuju to najhoršie z oboch svetov.. tie dotacie nikdy ani nemali mať, v Norsku kde je 90% novo predanych aut, predaje plug in hybridov rapídne padajú. To iste sa stane aj na západe EU.

"Zo súčasných 6 000 eur by mohla v budúcom roku klesnúť na 4 000 eur a v roku 2024 by klesla na 3 000 eur. Hovorí sa tiež o úplnom zrušení dotácie na nákup elektrického vozidla po roku 2025."

s tym nemam problem, dotacie mali nakopnúť automobilky k prechodu, do 2025 sa predpokladá cenové dorovnanie so spalovakovmi, takže už nebudú potrebne dotacie a voľba bude jasná.

V práci sme mali na sklade baterkové vozítko, ale nezarobilo si na seba, po pár rokoch baterka nevydržala ani 10 minút.
úplne iná technológia..
11.05.2022 - 13:10:43
01
trionq
Ako píše Jezus. Počkať 15 rokov. Nemusíme všetci nutne utrácať peniaze za terajšie nedostatky. V bazáre síce bude za pár rokov ojazený elektromobil, ale baterku bude treba novú drahšiu ako auto. Zatiaľ sú informácie o recyklácií bateriek, len na podporu predaja elektromobilov a celkovo trhovej ekonomiky, bez toho aby mali vyriešené všetky problém okolo toho. V reále sa im do toho moc nechce a do Afriky vyvážajú haldy nebezpečného odpadu.
11.05.2022 - 13:22:32
00
Jezus

Co si predstavujes pod pojmom "generalkovat"? Hadam nie brzdy, tlmice, rozvody a pod., to je bezny servis a tyka sa okrem rozvodov rovnako aj elektromobilov, cize potom treba generalkovat aj elektromobily.

okrem bŕzd (tie vydržia oveľa dlhšie, pretože väčšinu čas brzdíš/dobijaš motorom), inak žiadna výmena oleja, žiadny záručný servis a podobne.

Nepotrebujem si studovat vizie a predstavy jednotlivcov o tom, ako by malo nabijanie atd. fungovat v idealnom svete.
to nie sú vízie, YT je zaplavený ludmi dokonca aj so SK/CZ ktorí tie auta reálne vlastnia a porozprávajú o bežnej prevádzke všetko od A do Z.

Ked teraz zaparkujem v Petrzalke pri panelaku, tak si auto nemam kde nabit a cakat niekde na nabijacke hodinu kvoli nabitiu dojazdu o cca 200 km si mozu dovolit akurat tak hipsteri ktori si chcu dokazat, ze aj s elektromobilom sa to dnes da.

m3 pod 350km neklesne ani pri 150km/h na diaľnici, naopak priemerka je cez 450km v meste k 500km. Na superchargeri dobije 320km za 15min. Nabíjať nemusíš len "pred panelákom" ale napr. počas nakupovanie alebo v práci.
11.05.2022 - 13:28:42
00
Jezus napísal:
Pre objektivnost treba uviest, ze prichodom turbobenzinov sa situacia otocila a skodlivejsie su teraz tie, lebo dlho pre ne neboli povinne casticove filtre. Cize turbodiesle uz od Euro 5 jazdia s filtrami a nie je s nimi problem pokial socky filter nevykuchaju / neodstrania, zato turbobenziny este snad aj v prvych verziach Euro 6 boli bez filtrov a vypustaju teda do vzduchu nasobne viac bordelu. Takze poslednych 10 rokov uz skoro nema zmysel hejtovat diesle, ale skor turbobenziny bez filtra. Problem je, ze nedymia, takze ma clovek falosny pocit, ze je to v pohode.

Časticový filter nie je problém.
Ten sa volá NOx,teda jeho zniženie.
To sa dosahuje znizenim teploty horenia.A to zniženie teploty sa zas dosiahne prevadzkou na bohatšiu zmes.Benefit je vyššia spotreba a tvorba sadzí.Tie sa v tom časticovom filtri zbierajú a čas od casu sa spalia pridanim nafty do procesu.
A sadze tiez degraduju motorovy olej je potrebne ho meniť častejšie.
Takže planetu od NOx zachranujeme vačsou spotrebov paliva a oleja.
No a aby to vyzeralo na papieri pokrokovo tak na znizenie spotreny paliva/CO2/ použivame nizkoobjemove motory ktoré v absurdnom laboratornom teste,na mile vzdialenom uzivatelskej praxi,vykazuju nizsie emisieCO2.
No a v tomto duchu nas čaka skvela buducnost...Elektromobilita sa to nazýva?
11.05.2022 - 13:31:33
00
Auto pre fyzickú súkromnú osobu je v meste podľa mňa zbytočnosť. Na to je bez diskusie lepší bicykel. Za pekného počasia kolona aut do firmy a v každom len vodič. A pri dlhých trasách hlavne v zime, keď je elektromobil pred panelákom celú noc v 20st pod nulou totalná hlúposť. Od susedy na prvom poschodí natiahnem z okna predlžovačku?


Naposledy upravil Hosť dňa 11.05.2022 - 13:50:55, celkovo upravené 1 krát.

11.05.2022 - 13:46:07
00
stevo9

Ako píše Jezus. Počkať 15 rokov. Nemusíme všetci nutne utrácať peniaze za terajšie nedostatky.

to samozrejme nie, ja nikoho nepresviedčam aby si to kúpil, mňa len vytáčajú tie dookola opakované nezmysli ktoré sú už dávno mimo. btw 15r to fakt trvat nebude. Ak ostaneš na antiEV vlne aj napriek tomu že bude mat možnosť kúpiť za rovnaké peniaze lepšie auto s menšími nákladmi tak max 10r.

V bazáre síce bude za pár rokov ojazený elektromobil, ale baterku bude treba novú drahšiu ako auto.

budem sa opatkovat, Tesly vyrobene pred 10r na 10r starej technologii maju po 300k tisic km degradáciu k 9-12%. Autá dnešnej výroby budú úplne niekde inde. Takže nie ZIADNU NOVU BATERIU nebude treba.

Zatiaľ sú informácie o recyklácií bateriek, len na podporu predaja elektromobilov a celkovo trhovej ekonomiky, bez toho aby mali vyriešené všetky problém okolo toho. V reále sa im do toho moc nechce a do Afriky vyvážajú haldy nebezpečného odpadu.


Tak to je pekla blbost, už som ti to vysvetľoval vyššie čítaj s porozumením. Tesla už nasadila vlastné recyklačné zariadenie. Len za minulý rok sa podarilo Tesle recyklovať 1300 ton niklu, 400 ton medi a 80 ton kobaltu. Americká automobilka však nerecykluje batérie sama, využíva na to služby tretích strán.

informácie o recyklácií bateriek, len na podporu predaja

čo je to vobec za nezmysel? Spaľovacie auto si tiež kupoval na základe informácii o recyklovaní? wtf prečo ta to vôbec zaujíma teraz?..

V reále sa im do toho moc nechce a do Afriky vyvážajú haldy nebezpečného odpadu.

Určite nie baterie z áut.. kedže ešte sa stale fungujú.

"Aj keď sú niektoré Tesly už viac ako 10 rokov staré, stále jazdia po cestách a ich batérie sú stále relatívne použiteľné. Do recyklačných centier preto posielajú zväčša batérie z testovacích vozidiel a výskumných programov a zatiaľ ich preto nie je až tak veľa. Uvádza totiž, že náklady na veľkoobjemovú recykláciu batériových materiálov budú oveľa nižšie ako v prípade nákupu týchto surovín."
.
11.05.2022 - 13:50:05
00
A pri dlhých trasách hlavne v zime, keď je elektromobil pred panelákom celú noc v 20st pod nulou totalná hlúposť.

pri -20 cez appku v telefone si predhriať auto a pohodlne nasadnúť do vyhriateho auta bez škrabanie okien a odísť verzus naftak ktorý nemusí ani naštartovat.. hej totalna hlúposť..
https://youtu.be/UskzfQJt2Bc

Od susedy na prvom poschodí natiahnem z okna predlžovačku?

nie, raz za týždeň nabiješ počas nakupovanie v Lidly, neskutočne obmedzujúce že?..
11.05.2022 - 13:55:46
00
nabíjanie elektroáut na sídlisku bude vyzerať asi takto nejako
img.topky.sk
11.05.2022 - 13:59:41
02
ja to napisem znova - cele je to vyvoji, siet nabijacich stanic je na urovni benziniek ked sa motorizovalo slovensko - alebo ste tiez natankovali na kazdom rohu, auta mali aky dojazd?
nachvilku sa to vrati spat a neskor mozno este predbehne (a mozno nie). problemy budu urcite ako pri vsetkom novom a ano bude to aj ine - ale toto kvikane okolo toho ... - a to nemam rad zmeny. ja uz elektrifikaciu dopravy beriem ako fakt. a vzdy mate moznost ist autobusom :-D
11.05.2022 - 14:03:24
00
trionq Po meste je lepší bicykel. Za 10 rokov určite nepostavia na sídlisku pred panelákmy 250 nabíjačiek a určite sa nebude dať taky ev kúpiť v bazáre za jednu výplatu bežného obyvatela ako je to dnes u spalovákov. To sa len tak nedá vystavať v meste trafostanice. Za mestom postaviť rozlahlé parkoviská s nabíjačkami a ľudia tam budú v nich sedieť a čakat kým sa im to nabije? Už teraž pri tankovaní sú často rady. Na hustom sídlisku sa nedajú postaviť hromadné garáže s nabíjačkami. Aj tak autá parkujú po trávnikoch a určite by som tam neparkoval. Jedno poruchové auto a celé to vzbĺkne.
Kto dnes tankuje v podzemnej garáži? Komu sa samovznieti vypnutý spalovák v garáži?
Elektromobily vyžadujú nabíjanie v garáži.
Musíš uznať že to nie je kalkulačka od vietnamca, kde maximálne vytečie tužková baterka. Máto svoje neduhy rovnako ako spalováky.
Do lidla nechodim. Nabíjačky tam aj tak niesu. Auto nepoužívam po meste vôbec, len na dlhé vzdialenosti BA- Bardejov (nie priamo mestá)


Naposledy upravil Hosť dňa 11.05.2022 - 14:12:12, celkovo upravené 1 krát.

11.05.2022 - 14:08:14
00
lapaloma napísal:
nabíjanie elektroáut na sídlisku bude vyzerať asi takto nejako

alebo takto

Prílohy:

1200x-1.jpg
1200x-1.jpg 169.14 KiB thumb_up0thumb_down

11.05.2022 - 14:11:45
00
trionq a kde máš na tej fotke sídlisko s panelákmi?
Keď budú všetky autá elektrické, nabíjačka v lidli bude obsadená. Vieš koľko aut je pred panelákmi? Keď sa stavali sídliská, nepočitali s takým množstvom aut a už nie vôbec s elektromobilmy.


Naposledy upravil Hosť dňa 11.05.2022 - 14:29:51, celkovo upravené 2 krát.

11.05.2022 - 14:13:16
00
Hosť napísal:
trionq Po meste je lepší bicykel. Za 10 rokov určite nepostavia na sídlisku pred panelákmy 250 nabíjačiek a určite sa nebude dať taky ev kúpiť v bazáre za jednu výplatu bežného obyvatela ako je to dnes u spalovákov. To sa len tak nedá vystavať v meste trafostanice. Za mestom postaviť rozlahlé parkoviská s nabíjačkami a ľudia tam budú v nich sedieť a čakat kým sa im to nabije? Už teraž pri tankovaní sú často rady. Na hustom sídlisku sa nedajú postaviť hromadné garáže s nabíjačkami. Aj tak autá parkujú po trávnikoch a určite by som tam neparkoval. Jedno poruchové auto a celé to vzbĺkne.
Kto dnes tankuje v podzemnej garáži? Komu sa samovznieti vypnutý spalovák v garáži?
Elektromobily vyžadujú nabíjanie v garáži.
Musíš uznať že to nie je kalkulačka od vietnamca, kde maximálne vytečie tužková baterka. Máto svoje neduhy rovnako ako spalováky.
Do lidla nechodim. Nabíjačky tam aj tak niesu. Auto nepoužívam po meste vôbec, len na dlhé vzdialenosti BA- Bardejov (nie priamo mestá)


Nabíjanie z osvetlenia sa realizuje v niekoľkých miestach aj na Slovensko dobre ráno.
https://www.topspeed.sk/novinky/do-sr-prichadza-nabijanie-z-verejneho-osvetlenia-je-v-ba-a-sabinove-ide-do-presova-trnavy-a-kubina/18889
Logicky na sídliskách sa budú využívať menšie prúdy v kombinácii s inteligentnými nabíjačkami (ZSE ich predáva), Uvedom si že siete na sídliskách boli ťahane za doby kde verejne osvetlenie malo x10-x100 väčší odber ako dnes, rovnako elektronika v bytoch. Nové bytove komplexy a rekonštrukcie majú už zo zákona povinnosť budovať nabíjačky.

čakat kým sa im to nabije?
hej budú "čakať" 15min pri dnešných možnostiach.. pred 5r to bolo cez hodinu, o 5 rokov to bude koľko?
https://youtu.be/aSUtfvkuiD8?t=55

Komu sa samovznieti vypnutý spalovák v garáži?
už som ti raz písal že podľa štatistík horia spalovaky +-11x častejšie uviedol som hneď 2 zdroje.

Do lidla nechodim. Nabíjačky tam aj tak niesu..
jasne teraz, ale budujú ich viaceré nákupne centrá..

BA- Bardejov

to je jedno 20min zastavenie napr. na Budči
11.05.2022 - 14:24:55
00
Na facebooku má firma predávajúca elektromobily zamestnanca, ktorý sa 24h denne snaží vyvrátiť každú kritiku, aj na čisté fakty. Jeden raz sa do svojich lží úplne zamotal. Mňa nezaujíma čo bude o 100 rokov. Keď to bude, kúpim. Zatiaľ to so spalovákmi elektromobily prehrávaju. Ľudia chcú jazdiť, nekúpia tak drahé auto a ekologia im je ukradnutá. Nie každy je ako Greta
11.05.2022 - 14:29:12
01
Jezus tak ticho cakaj. Namiesto toho tu siris nezmysly a propagandu bratov z vychodu, ktori su zivotne zavisli na rope a plyne, tak sa siloumocou snazia svet presvedcit, ze sa to bez toho neda. Nekupuj to, never tomu, ale naco tie svoje stokrat vyvratene pochybnosti siris dalej?
Gusto palec hore, ked uz to ty vravis, tak to nieco znamena.

Stevo nezabudaj ze na svete nezije len nie zrovna najinteligentnejsi slovak. Nastastie. Preto vyvoj ide milovymi krokmi, ludia chcu mat zdravie aj vhodne prostredie na zivot a ten slovak sa zatial vozi na starej vyjazdenej haraburde dovezenej z nemecka a zomiera o x rokov prv nez ostatni. Ale usetriiiiil...
11.05.2022 - 14:37:17
10

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up