ale zase na druhej strane, keby nebolo aktívnych zástancov, čo šíria vieru, tak by sa to za tých 15 rokov nevychytalo ... a v tom čase, predpokladám, budem mať dom s tými kolektormi a budem nabíjať s nich a ako úložné batérie budem používať vyradené z UPS v našej ústredni :D
12.05.2022 - 09:06:32
00
Stevo9 - prosim ta, kolko ty mas rokov?
Ja som presiel na elektricky Golf v novembri minuly rok a mozem ti uprimne povedat, ze to auto je robene ako pre blbych. Cena na urovni novej Ochcavky s automatom. Naklady tretinove, servis pozostava s vymeny peloveho filtra raz rocne a vymeny brzdovej kvapaliny raz za dva roky. Navratnost pri cene benzinu nad 1.5e/l 5 rokov.
Ludia velmi podcenuju naklady za celu zivotnost auta - nie je to ani zdaleka len o nakupnej cene. Mierne jazdeny elektromobil (napr. 2 rocny) sa da kupit za cenu noveho spalovacieho auta porovnatelnej kategorie. Ten moj eGolf bol ako novy, mal najazd len 12tis km a este ako novy aj vonal.
Problemy s nabijam som nikdy nemal, ale na 95% to nabijam doma v garazi. Chapem, ze vela ludi taku moznost nema, ale zaroven absolutne nechapem, ze drtiva vacsina ludi, ktori tu moznost maju o tom nie su ochotni ani uvazovat.

PS: nikdy som sa nedostal do situacie, ze by mi chybal dojazd. Dokonca vozim skoro kazdy vikend bike na taznom. ;)
12.05.2022 - 09:55:22
04
cokupit napísal:
EV nabijes vsade kde je elektrika = vsade, alebo kde svieti slnko = vsade

Pri stavaní nahusto postavených "králikárni" sa s tým nepočítalo. Títo ludia nebudú mať inú možnosť než hľadať v meste voľnú nabíjačku a sedieť v aute a čítať tam noviny, pokiaľ sa to nenabije.
Ak by boli zrazu dnes všetky spaľováky elektrické, momentálne by to naša energetická sieť v meste nezvládla, aj keby nabíjali v noci, čo by bolo logické.
Chcelo by to ešte 2 atomky, rozkopať mestá naťahať VN káble, vystavať nové trafostanice a na všetkých parkoviskách v meste postaviť tisíce nabíjačiek. Ľudia chcú zaparkovať a už tam nechať auto trvalo a nie čakať hodinu a potom preparkovať a uvolniť miesto inému. Pred panelákmi tiež. Vo fabrike mávame už teraz občas výseč. Tankovanie trvá aj s platením 5 minut a aj tak sú tam rady. Ľudia z králikárni by šli nabijať do lidla naraz pri nakupovaní. Prakoviská sú tam už teraz plné. Minimálne 50% z kupujúcich by chceli nabíjať. Zvládla by to lidl prípojka? To by sa doba nabijania riadne predĺžila.

Ľudom sa zdá prvotná cena vysoká, aj v prípade keď by bola elektrina následne zadarmo. Radšej si kúpim felíciu za 300€ a potom budem tankovať 10€/L a na občasnú jazdu to bude stačiť. Za 30 rokov najazdím 50 000km. U mobilného operátora som si tiež vybral najdrahšie volania, ale nulový paušal. Mám to lacnejšie, než platiť 10€ za nekonečné minúty.
12.05.2022 - 10:21:31
00
Na sidliskach su trafostanice, ktore maju 100% rezervnu kapicitu - v cechach uz na tychto staniciach buduju nabijacky. Mestske osvetlenie postupne prechadza na uspornejsie ziarovky cim sa uvolnuje znacna kapacita pre nabijanie elektroaut - a to pozor PRI KAZDEJ JEDNEJ LAMPE V MESTE. Netvrdim, ze pri kazdej lampe bude nabijacka, ale potencial na nabijanie v mestach je velky a ziadna kapacita chybat nebude. A potreba stavat dalsie atomky je davno vyvrateny blud.
12.05.2022 - 10:31:01
01
Stale neviem čo bude s tými desattisícami aut parkujucich tesne pred panelákmi, ktoré by chceli naraz nabíjať?
Pokiaľ sa nevyrieší rýchlosť nabíjania na 5 minút, tak to váčšinu ľudí z týchto sociálných bytov, pred ktorými parkújú na trávniku ľudové najlacnejšie typy aut z bazáru, odmietne.

Všetky mestá nemajú takú rezervu. Niekde je už sieť pretažená. Trafostanicu majú staršiu, keď ešte nebola taká spotreba.

Ukážeš jeden príklad kde sa to dá a zabudneš na 10 iných miest, kde bude
problém. Lampy sú na úzkom chodniku pri ceste, kde je zákaz zastavenia.

Niekedy mi to pripadá, že sa snažíte presvedčovať rovnako ako predavač rybárských potrieb vychvaluje na saharskej púšti, aké dobré je kúpiť udicu, keď ukáže video, akých pekných sumcov na ňu chytil.


Naposledy upravil Hosť dňa 12.05.2022 - 10:49:11, celkovo upravené 1 krát.

12.05.2022 - 10:41:20
00
Ja stale nechapem preco ty chces nabijat vsetky auta naraz. Ja to nabijam 2x za tyzden.
Tiez chodia vsetky auta tankovat naraz?
12.05.2022 - 10:47:43
03
sranki pretože ľudia z králikárni nemajú inú možnosť než nabíjať niekde v lidli, keď idú nakúpiť. Hádam si nepôjdu večer si posedieť niekde pri lampe, keď úž za tých 15 rokov tam tie nabíjačky budú. Mestá aj tak zápasia s nedostatkom parkovacích miest.
Neviem čo bude za 15 rokov, preto nebudem špekulovať. Zatiaľ má v mojej situácií elektromobil kvôli nedostatku volného času, možností kde nabiť a financiám viac mínusov ako plusov. U teba to može byť iné, pre rybára bývajúceho na houseboot bude mať udica viac výhod, ako pre pastiera v Nepale.
12.05.2022 - 10:59:45
00
Ja uplne chapem dnesnu situaciu na sidliskach, ale pisal som ako by sa to dalo. Skusenosti z Europy ukazuju, ze sa to da, len my tu viac hladame ako to nejde. To mne nepride ako spravny pristup.
12.05.2022 - 11:18:59
01
"Neviem čo bude za 15 rokov, preto nebudem špekulovať. Zatiaľ má v mojej situácií elektromobil kvôli nedostatku volného času, možností kde nabiť a financiám viac mínusov ako plusov. "

Presne tak, NEVIES, ale neustale spekulujes a zavrhujes, pritom ocividne NEVIES.
Voz sa v tej felicii na chatu bez elektriky. Ved to je tvoja vec. Miliony ludi sa zatial vozia v ev a bude ich len pribudat. Naco diskutujes o niecom, o com nevies a co nepotrebujes? Naozaj ma to zaujima. Ja som v zivote nediskutoval o balete alebo vyrobe lizatiek, preco teba trapia elektroauta, ked to nie je nic pre teba?
12.05.2022 - 11:48:45
00
Na západe toľko nastavali králikárne, z ktorých chodili zamestnanci na bicykli a mhd do miestnej fabriky. Na východe bola zase chudoba. Rozmach sídlisk bol hlavne v cssr. Preto sa to inde dá. V Japonsku a Číne necestujú stovky km, ale žijú v mestskej bubline. Do iných štvrtí moc nechodia, ako som zhliadol z videi Pavla Dvořáka a v dokumentoch na spektre.
Všetky štáty nemajú rovnaké podmienky. My máme najviac pitnej vody. Niektorých trápia zemetrasenia, iných tornáda, niekde veľa prší, inde málo, niekde je rovina, inde kopce...dostupné zdroje surovín, v Číne stavajú mestá, aby bola práca aj keď v tých panelákoch nebude mať kto bývať. Niekde naženú do práce robotníkov takmer zadarmo, inde sa da rozkrádať a nestavia sa nič.

Nič nezavrhujem, vidím nedostatky tak zatiaľ nebudem kupovať. Počkám ako Jezus až sa vyriešia a kúpim potom.
12.05.2022 - 12:04:21
00
cokupit: Laskavo uz prestan ostatnym, ktori maju iny nazor ako Ty diktovat, ze maju byt ticho. Vies o problematike pramalo, ale chces rozhodovat co smie kto k teme napisat? Riesia to ludia preto, ze podla planov EU vsetci na ten balet chodit musiet budeme, zatial co mimo EU bude ten balet stale len dobrovolna aktivita a situacia v IAD sa tam bude vyvijat postupne a prirodzene, nie nariadeniami. Ale to Tebe zial este stale asi nedochadza, lebo vidis len svoju bublinu.

A tie primitivne reci o sireni nezmyslov a vychodnej ropnej propagandy mojou osobou si laskavo odpusti. Naozaj nemozem za to, ze si sfanatizovany, ze vsade vidis len ruskych trollov a dokazes aj v tom, ked napisem, ze clovek v Petrzalke si nema kde pri dome nabit elektroauto, najst nejaku vychodnu ropnu propagandu. To zial svedci o Tvojej urovni a nema zmysel s Tebou stracat cas.

Btw. ja som tu nic vysvetlovat potrebu nemal, pokojne zite vo svojej bubline aj dalej. Flame vyvolal stanos4 ked ma otagoval a myslel si, ze ma tymi udajmi o Tesle nejak prekvapi. Len nerozumiem, preco pouzivate ako argument len Teslu. Skuste si trochu rozsirit obzory a zistit ako funguju aj ine elektromobily. Nebudu v celej EU jazdit len Tesly a nebudu sa nabijat vsetky elektromobily len na superchargeroch. Ale to je asi zbytocne aj pisat ludom ktori vidia len tu svoju "pravdu".
12.05.2022 - 12:17:02
02
Jezus
zatial co mimo EU bude ten balet stale len dobrovolna aktivita

Britain had originally planned to ban the sale of ICE cars in 2040, then 2032, and now 2030 to cut CO2 emissions as part of its campaign to fight climate change
https://www.forbes.com/sites/neilwinton/2020/11/18/britains-accelerated-ice-vehicle-sales-ban-aims-to-speed-co2-progress-with-unintended-consequences/?sh=316a0bcd1ffa

China’s 2035 target: No more conventional ICE cars
https://www.woodmac.com/reports/oil-markets-chinas-2035-target-no-more-conventional-ice-cars-471105

US: 14 States Considers Targets To End New ICE Car Sales
Most of them think it will happen around 2035.
https://insideevs.com/news/516566/states-targets-end-ice-sales/

čo sa predajov týka tak Čína je aktualne leader v % predanych aut ev vs ice (market share)
čo pekne vidno aj v grafe ktorý som posielal vyššie

človek v Petrzalke si nema kde pri dome nabit elektroauto,

hlavne že si viete pred tym panelakom natankovat :lol:

Len nerozumiem, prečo používate ako argument len Teslu [/quote]

1,pretože je najpredávanejšia Tesla #1 In World EV Sales In 2021 a otvorením dalších 2 tovarní najbližšie 3-5r bezproblémou udrží tempo rastu cez 50%
https://cleantechnica.com/2022/01/31/tesla-1-in-world-ev-sales-in-2021/
2, najefektívnejšia
V podstate je ako benchmark pre všetkých EV výrobcov. Automobilky ako VW, Toyota stále tvrdia že sa im dorovnajú do 5r ale Tesla sa im iba vzďaľuje technologicky aj predajmi.
12.05.2022 - 13:10:48
01
S dovolenim budem si pisat co chcem, tak ako ostatni. A mojim cielom nie je aby bol niekto ticho, ale aby sa zamyslel a vysvetlil tie zjavne rozpory vo svojich vyjadreniach.
A ty si pokojne donemoty pis o tom, ako niekto v Petrzalke nebude moct nabijat. Akoby Peeetrzka bola pupok sveta, okolo ktoreho sa toci cely automobilovy priemysel. Smiesne, smutne, ale nase.
12.05.2022 - 13:22:31
00
takže vlani bolo 1M tesiel z 6M predaných elektroáut pričom osobných vozidiel bolo predaných 60M? dobre :)
12.05.2022 - 13:31:16
00
CraObs napísal:
takže vlani bolo 1M tesiel z 6M predaných elektroáut pričom osobných vozidiel bolo predaných 60M? dobre :)

tempo rastu je doležité..

Global BEV nad Phev sales

2018 +9 %
2019 +42 %
2020 +108 %

Tesla

2021 +87,4%
2022 je predpoklad +65%
(tento rok spustil 2 ďalšie továrne, ktoré budú rok nabiehať na mass productions a tie zvyšne postupne rozširujú)

skús si to premietnuť do 2 - 3r dopredu

Prílohy:

tesla-finbold.jpg
tesla-finbold.jpg 61.36 KiB thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil trionq dňa 12.05.2022 - 13:49:26, celkovo upravené 1 krát.

12.05.2022 - 13:45:09
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up