Mna najviac vzdy pobavi ...
A mňa dnes najviac pobavilo, že som dnes Ježiškovi doniesol z Hainburgu maličkosť za 2 E a celý nákup za niečo cez 10 E som v obchode zaplatil kreditkou...
17.12.2011 - 22:12:01
00
Mne ale spravodajské služby poskytli informáciu, že tie 2€ ti pán "J" dal v hotovosti vopred, a ty si časť z týchto zverených prostriedkov medzičasom stihol použiť na nákup 15dkg tresky a dvoch rohlíkov! :rofl:

No a pridám aj jednu moju skúsenosť s kreditnými a debetnými kartami :lol: :
Mali sme na "prevádzke" problém komunikácie terminálu s bankou, tak sme vyvesili všade oznamy "Vážený zákazníci ...blablabla... ale platba kreditnou kartou momentálne nie je možná." By ste neverili, koľko sa našlo chytrákov, ktorí sa dožadovali zaplatiť kartou, lebo oni majú debetnú!!! :o
Áno, napísali sme to zle! :$
Ale! Ako to dopadlo?: Tí, čo mali "kreditku", bolo im to jasné hneď. Tí, čo mali "debetku", buď boli natoľko inteligentní, že to pochopili, alebo tí "múdrejší" si spravili problém a museli čakať, kým sa vyrieši.
Tak možno z tohoto pohľadu je výhodnejšia kreditná karta, pretože názov "kreditná"-"kreditka" je zaužívanejší ako "debetná"-"debetka", a predíde sa podobným nedorozumeniam. :P
btw ja mám len debetné a som maximálne spokojný 8)
18.12.2011 - 01:17:15
00
Neda mi nenapisat par slov k tejt teme. :-) Mnoho veci tu uz odznelo, ale su tak rozptylene, ze asi bude lepsie ich spomenut pokope.

V zasade existuju 3 druhy platobnych kariet (ak neratam vselijake predplatene a ine zverstva) - debetne, kreditne a charge karty.

Hlavny rozdiel medzi debetkou a ostatnymi dvoma je v tom, ze debetka je viazana na bankovy ucet klienta a jeho hotovost (cato byva aj priamo na karte vytlacene cislo bankoveho uctu). Kreditka a charge karta ku platbe pouzivaju kredit od banky.

Rozdiel medzi charge a kreditkou je v tom, ze po uplynuti bezurocneho obdobia je nutne pri charge karte splatit cely dlh okamzite, pri kreditke staci splatit 10% (toto je standard, ale zalezi to od zmluvy) a zvysok sa zacne urocit.

Rozdiel medzi embosovanou a neembosovanou kartou je jedine v tom, ze emboskou sa da platit cez imprinter. Urcite sa podla toho neda povedat, ci je karta debetna alebo kreditna. V tomto maju casto hokej aj bankovy uradnici.

Co sa tyka identifikovania, ci je karta debetna alebo kreditna, existuje myslim jeden vseobecny sposob. Prvych 6 cisel karty (moze byt aj menej nez 6 pre velmi velke banky), takzvany BIN, je identifikator kartoveho produktu. Existuju stranky, kde sa tieto kody daju overit a zistit, aky produkt sa pod danym BINom skryva. Napr.
http://www.bindb.com/bin-database.html, http://www.bindb.com/bin-list.html Uplne presne ale nie su ani tieto stranky. Netusim, totiz, kto do nich tie data pcha, kedze tieto udaje vedia len banky a procesor, tj bud VISA, MC atd. Ale samotmy procesori to tiez nevedia medzi sebou. TJ MC nevie VISAcke a naopak.

Katko, k tomu mesacnemu rezervovaniu financii, to sa mi nezda. Holdy sa standardne robia na max 10 dni (niektore banky aj kratsie), ak dovtedy nepride ku sparovaniu platby, tj hotel neposle potvrdenie na stiahnutie tej sumy, tak sa peniaze maju odblokovat. Hotel by si mal rezervaciou v podstate len overit, ci za objednavkou stoji realny clovek a ci disponujes danou ciastkou. co pri debetke nemusi byt o mesiac pravda a pri kreditke je omnoho pravdepodobnejsie, preto aj obchodnici, kde sa casto pouziva rezervacia preferuju kreditky. Nema vsak dovod realne tie peniaze stiahnut, kym ku vyuzitiu sluzby nedoslo. Skus brnknut do svojej banky, ako je mozne, ze tak dlho holduju Tvoje peniaze.

Joko, znalost PINu nie je nutna k tomu, aby sa karta dala zneuzit. Cez internet sa pouziva CVV2. Takisto Ti nemusi hned zapipat SMS, ale az o dva dni, kedze nie kazda transakcia musi byt spracovana online. Ale to len tak informacne, v podstate mas pravdu, ked je clovek opatrny, niet sa coho bat. Ohladom platieb za jednotlive polozky u debetky, to je poplatok nejakej banky, nema to nic spolocne so samotnou debetnou kartou. Takze sa to neda nazyvat nevyhoda debetky.

Ohladom bezpecnosti nakupu kreditkou a debetkou, tak ak si to dobre pamatam, tam nie je podstatna poistka, ale to ze ide o peniaze banky. Kym Vam tovar nebol doruceny, obchod neprebehol, vy ho mozete banke reklamovat, s tym, ze banka si musi vymahat sumu naspat, kedze su to jej peniaze. Ak vsak islo o debetku, banka je len sprostrednik prevodu penazi a teda natahovanie sa s obchodnikom na 99% zostane na Vas.

A este slovicko k tomu zivotu na dlh. Ak niekto diponuje sumou vyssou, ako minie na kreditke, ci charge karte, tak sa podla mna nejedna o realny zivot na dlh. To je skor rozumne nakladanie s peniazmi. Naopak, pokial niekto zije naozaj na dlh, tj ide do minusu s tym ,ze to ku dnu splatnosti natesno zaplati, tak si koleduje o pruser.

Kazdy sa musi sam rozhodnut, ktora karta mu vyhovuje, podla toho, ake sluzby pouziva a ake ma preferencie Urcite sa neda povedat, ze je jeden najlepsi produkt, tak ako je to aj s bajkami. ;-)

Dufam, ze som toho vela nepoplietol, som po celodnovom cestovani, ale vdaka jetlagu sa mi este chcelo posediet za pocitacom. :-)
18.12.2011 - 03:23:57
00
Mne ale spravodajské služby poskytli informáciu, že tie 2€ ti pán "J" dal v hotovosti vopred, a ty si časť z týchto zverených prostriedkov medzičasom stihol použiť na nákup 15dkg tresky a dvoch rohlíkov! :rofl:
Spravodajské služby ti poskytli veľmi zlé informácie, doporučujem vymeniť riaditeľa...
18.12.2011 - 13:22:59
00
Áno, napísali sme to zle! :$

stacilo napisat "platba kartou" :)
19.12.2011 - 09:13:02
00
A mňa dnes najviac pobavilo, že som dnes Ježiškovi doniesol z Hainburgu maličkosť za 2 E a celý nákup za niečo cez 10 E som v obchode zaplatil kreditkou...

Pani, to si dovolte - nielenze som zil od soboty do dnes na dlh, ale este k tomu na JoKov dlh a ten zas na dlh banky. To uz je vysoka skola zitia na dlh - mate sa este co ucit. :lol:

P.S. Po vsetkom co sa tu popisalo a co sme sa este aj osobne s niektorymi rozpravali uznavam, ze pre niektorych je kreditka naozaj OK. Dozvedel som sa dost noveho, takze dakujem za rozsirenie obzorov. Kazdy bankovy pracovnik co musi tie kreditky predavat by si mal precitat tuto temu - ma tu dobre predajne argumenty.
20.12.2011 - 00:13:13
00
Stoji za precitanie.
http://www.investujeme.sk/clanky/platite-kartou-v-zahranici-kurz-sa-dozviete-az-par-dni-po-platbe....
14.01.2012 - 23:03:58
00
Objednaval som prednedavnom prvykrat z Amazonu. Prekvapilo, ze stacilo zadat len cislo karty a meno drzitela(debetka). Zuctovanie operacie trvalo sice par minut, ale prebehlo. Dopatral som sa k infomacii, ze Amazon zuctuje tieto platby ako typ MOTO (objednavky cez telefon). Vtedy je na obchodnikovi vacsie riziko znasania dosledkov v pripade reklamacie. Ale zjavne sa im to oplati. Mozno si kontroluju adresu dodania voci drzitelovi karty.
Zaujmave, ze banky MOTO platby nikde nespominaju. Snad pre MOTO logicky platia limity pre internet platby. Volakedy davno mal MBANK v limitoch MOTO ako extra kategoriu, uz nema.
https://www.mbank.cz/blog/post,549,caste-dotazy-online-platby-a-nastaveni-limitu.html
www.mbank.cz


Naposledy upravil Palo TT dňa 01.02.2023 - 20:14:02, celkovo upravené 1 krát.

30.01.2021 - 22:16:56
00
Cena "dualnej" meny...

Prílohy:

9FDA09BD-9F31-4E23-B901-49BD17AAB949.jpeg
9FDA09BD-9F31-4E23-B901-49BD17AAB949.jpeg 241.39 KiB thumb_up0thumb_down

07.01.2023 - 10:54:01
00
Trosku som este googlil, ako je to s autorizaciou platieb. Dopatral som sa k tomuto.
Bez zaruky, kludne doplnte/opravde :
Technicky existuje len jeden typ operacie s vystiznym nazvom - CNP (card not present)
Ta pokryva nielen internet, ale napr. aj poskytnutie udajov o karte cez mail, telefon (MOTO)
Na nasledujucu logicku otazku, co postacuje aby moja CNP platba bola autorizovana (aby prebehla) sa jednoznacna strucna odpoved neda najst (ono moze sa odlisovat aj medzi typom karty), ale podla vsetkych nepriamych informacii na to staci cislo karty a datum jej exspiracie.
Vsetci poctivi v retazci sa samozrejme stacia podvodom zabranit - co je zase na ukor pohodlia zakaznika.
Obchodnici maju v zasade dve zakladne moznosti online overenia karty. Pokrocilejsi 3d secure neriesim:
-CVC kod
-overenie adresy drzitela.
Podla toho ci a ako bola karta overena, sa potom aj riesi, kto nesie nasledky zneuzitia karty.
Ak platba nebola nijak overena, je to na pleciach predajcu, ak ale bola overena, napr. CVC, tak ma problem spravidla zakaznik.
Uvedne samozreje nezabrani tomu aby do systemu vstupili obchodnici sa zamerom robit podvody.
Uroven zabezpecenia je vzdy kompromis medzi rizikom zneuzitia, moznou sumou, pohodlim zakaznika, dostupnymi tech. prostriedkami u obchodnika.

Zaujmava je este otazka, ci by som moju embosovanu debetku (resp. jej nejaku "mechanicku" kopiu ) mohol pouzit aj offline - v imprinteri. To uz sa mi patrat nechcelo, radsej si ju dobre strazim. Nie je to CNP operacia.


Naposledy upravil Palo TT dňa 07.02.2023 - 14:00:45, celkovo upravené 1 krát.

07.02.2023 - 13:55:59
01
Palo TT napísal:
Zaujmave, ze banky MOTO platby nikde nespominaju. Snad pre MOTO logicky platia limity pre internet platby. Volakedy davno mal MBANK v limitoch MOTO ako extra kategoriu, uz nema.

Ja to chápem tak že Internetové transakcie je nový názov pre MOTO transakcie.
07.02.2023 - 14:00:28
00
Prave to nazvoslovie je matuce - Internetove platby je jeden z typov CNP platby.
Checkbox v internet bankingu by sa mal volat: zakazat resp. nastavit limit CNP platby. Ale to by sa zakaznici zacali pytat, ci sa dat ich kartou platit aj bez CVC. Da :)
07.02.2023 - 14:03:44
00
Palo TT napísal:
Cena "dualnej" meny...


normalny clovek ma "gastrace" zrusene - naco zbytocne ucelovo viazat svoje peniaze a podporovat este k tomu prizivnikov?
07.02.2023 - 14:07:08
00
ivast napísal:
Ja to chápem tak že Internetové transakcie je nový názov pre MOTO transakcie.

No otazka este je, o com bolo to nezavisle definovanie limitov MOTO/internet v byvalom MBANK internet bankingu.
Asi jedine rozumne vysvetlenie je, ze to bola zaujmava ficura umoznujuca definovat limit nezavisle pre CNP operacie bez overenia (len cislo karty+exspiracia) a s overenim (napr. CVC).
Skusim podpichnut N26 , lebo ty maju len spolocny limit v ktorom su aj POS platby a moznost zakazat platby cez internet (predpodkladam, ze sa tym zakazuju CNP operacie celkovo).

Dalsia vec, preco to banky tak (ne)komunikuju, Zrejme v snahe neiformovanostou eliminovat podvody zo strany zakaznika.
07.02.2023 - 15:08:59
00
MO/TO sa vyuzivali v davnoveku, ked typicky Amerikanec kukal teleshopping, bral do ruky telefon a hned objednaval hrnce s kozmickou technologiou, pricom nadiktoval detaily karty. Naozaj to znamena mail order/telephone order a tymto typom by to mal autorizovat aj Obchodnik.
V nasom regione to fakt nema/lo opodstatnenie, zhodou okolnosti sme boli v kartach o dost dalej ako zvysok sveta.

Ale boli aj casy, ked vsetky banky na Slovensku uz mali Chip&PIN, len Citibank vytrvalo magstripe a podpis. Prisahamfakt, ze mi ho nikto nikdy nekontroloval, tak som sa zacal podpisovat jak Homer Simpson.
07.02.2023 - 15:39:59
03
keyboard_arrow_up