Tiez som dlho odolaval ponukam banky na kreditnu kartu. S manzelkou mame jeden spolocny ucet na ktory prispieva kazdy svojimi prijmamy. K uctu som mal dve debetne karty, ale ked zacali banky zvysovat poplatky za vybery a zpoplatnovat pohyby nad ramec balika, nechal som sa presvedcit na kreditnu kartu. Pouziva ju manzelka na bezne denne nakupy. Z bezneho uctu mam nastavene 100% inkaso t.j. ze kolko sa z 3000€ limitu na kretditke vycerpalo, tolko si banka stiahne z nasho uctu na konci uveroveho obdobia. Kartu mame bezplatne ak cez nu realizujeme platby za viac ako 300€ co nie je vobec problem. Ja ju hojne vyuzivam na platby cez internet, cez PayPal a aj v zahranici. Na beznom ucte mam potom pri uhrade "uveru" len jeden pohyb. Ja pouzivam len obcas klasicku debetnu kartu, vecsinou na vybery z bankomatu ked treba hotovost. Ziadny zivot na dlh u nas neprichadza do uvahy riadime sa heslom " mozeme skakat len do vysky svojho prijmu. Nastasie tie su aspon doposial postacujuce.
14.12.2011 - 19:39:53
00
Takze na co sluzi kreditna karta, resp. jej "light" ekvivalent nazyvany povolene precerpanie na ucte?
"Je to nastroj banky, vdaka ktoremu banka velmi jednoducho nauci klienta zit na dlh.

Dlhé roky používam kreditku a ešte ma na dlh nenaučili žiť... Teda, ak nerátam dlh na kreditke z predchádzajúceho mesiaca, ktorý splatím v polovici bežného mesiaca. A viem si ustrážiť, aby na kredite nebolo viac, ako príde z výplaty na účet.

Napríklad rozdiel medzi debetkou a kreditkou je ten, že platba na kreditke sa nespoplatňuje u platiteľa tzv. položkou na výpise. Platím kreditkou pri každej príležitosti, aj malé čiastky. Keby som si spočítal položky na výpise, tak pri platbách debetnou kartou by som zaplatil za položky často viac ako je mesačný poplatok za kreditku.

Keďže väčšinu výdavkov platím cez kartu, tak peňaženku nemusím tak často plniť z bankomatu, stačí raz-dva krát do mesiaca (a ani nemusím mať rezervu v šuplíku) - opäť úspora na poplatkoch.

Keď mám na kreditke na konci obdobia väčší dlh ako 250 E, neplatím žiadny mesačný poplatok. Kreditku používam často, takže už ani nepamätám, kedy som platil mesačný poplatok.

Nie je to tak dávno, čo som si cez kreditku kúpil Garmina, zaplatil tri letenky do Edinburgu a o pár dní sa nám odporúčala práčka. Aj nová išla cez kreditku a mal som 25 dní na rozmyslenie, či zostatok na bežnom účte plus výplata mínus trvalé platby bude stačiť na úhradu kreditu (úveru) a ešte ostane rezerva do ďalšej výplaty. Zistil som, že stačilo, akurát som do konca mesiaca intenzívnejšie strážil výdavky cez kreditku.

Proste, keď nevieš, tak nevieš... A na takých platí slogan Poštovej banky: "Nevieš ušetriť? Požičaj si!" Ako keby ten, čo nevie ušetriť, vedel splácať.
14.12.2011 - 20:30:43
00
Vela zalezi od toho, aky mas balik sluzieb. Napr. aj pri platbe debetnou kartou mozu byt vsetky uctovne polozky bezplatne, rovnako tak vedenie uctu, vydaj a vedenie karty, vybery z cudzich bankomatov (aj v EU) a podobne. A nemusis si nic strazit (teda len stav na ucte).
14.12.2011 - 20:48:42
00
Ja som nastastie nikdy nemal nutnost vyuzivat kreditnu kartu, a co sa tyka tych poplatkov tak na to su najlepsie mbank a zuno, a preto sa uz chystam na novy rok zrusit ucet v SLSP, kde su tie poplatky kus nad ramec zdraveho rozumu (zatial este vyuzivam nejaku zlavu ze mi teraz na konci roka vratia cez 50 e za poplatky). A k mojej debetnej karte, v EU nemam ziadne problemy s nou platit, cez internet tiez ziaden problem akurat, ked som bol pred 2 rokmi v usa tak pri plateni v obchode mi ju brali ako kreditnu kartu, lebo ked som im povedal ze je to debetna a dal PIN tak to neslo, vyskusali sme ako kreditnu s podpisom tak to slo hmm.
14.12.2011 - 20:50:25
00
Vidim, ze poniektori starsi foristi ziju v tazkej minulosti. ;) Tym sa nechcem nikoho dotknut, ale ako peterg uviedol, dnes je ina doba pani. Chce to zorientovat sa na trhu sluzieb ked uz mame ten internet. Dovody, kvoli ktorym ste presli na kreditky, su totiz davno neaktualne. Dnes je totiz uplne standardne, ze v ramci bezneho uctu je mozne zrealizovat debetnou platobnou kartou neobmedzene mnozstvo platieb a vyberov hotovosti z bankomatu bez akehokolvek poplatku. Inak povedane "kreditka" u vas len supluje funkciu "debetky" (aj platby cez internet, PayPal a v zahranici zvlada kazda normalna debetna karta).

Ad lakkov priklad - lakko debetka, manzelka kreditka. Tento model je specificky v tom, ze ta kreditka manzelku svojim sposobom obmedzuje. Slabe miesto je v tom, ze manzelka kreditkou nemoze (nemala by) vyberat hotovost a teda je odkazana na lakka a musi si cash na drobne vydaje od neho pytat. Keby mala debetku ako lakko, tak obmedzovana nie je a nemusi vecer mysliet na to, ze si ma vypytat cash, lebo zajtra bude nieco potrebovat zaplatit v hotovosti. A ak nahodou vecer zabudne, musi potom pytat od kolegyne v praci alebo naozaj vytiahnut cash z bankomatu za velmi tucny poplatok. V dnesnej dobe je druha debetna karta k uctu bezne za 1 € mesacne abo rovno sucastou balika a pod., takze nevidim opodstatnenie kreditky.

Ad JoKov priklad - to, ze si vies splatenie uveru v bezurocnom obdobi ustrazit je sice pekne, ale otazkou je, na co vobec kazdy mesiac riesis splacanie nejakeho dlhu a strazenie bezurocneho obdobia, ked mozes fungovat bez toho strazenia a splacania? Tomu akosi nerozumiem. A k tomu plneniu penazenky z bankomatu - vybery z bankomatu debetkou su tiez samozrejme free. Ak si penazenku plnis z bankomatu kreditkou, tak to Ti gratulujem a odporucam spocitat si, kolko si uz za tie roky zapatil na poplatkoch za vyber cashu kreditkou (alebo ani radsej nie, nech Ta neporazi). ;)

Zhrniem to pani ako to vidim ja: Len proste prevadzkujete zbytocne dalsi financny produkt, ktory vas sice nastastie nic nestoji (ak teda NIKDY nevyberate cash a VZDY za mesiac splnite dany objem transakcii), ale svojim sposobom vam komplikuje zivot ako som uz spomenul vyssie. Stale nevidim ziadny realny prinos kreditky pre vas zivot. A vo tom to je, soudruzi. Marketing a oblbovanie zakaznikov, ktori nemaju cas si urobit prehlad...
14.12.2011 - 21:21:11
00
Neviem na co sa snazis, zajtra to tu aj tak vsetko vymazem :-)
14.12.2011 - 21:35:26
00
Jezus že by Joko platil kreditkou preto aby nemusel platiť mesačný poplakot za kreditku? :)
Kreditka je fajn keď nerobiš hluposti
14.12.2011 - 21:39:09
00
a prosim ta v com je fajn ? resp. v com je jej vyhoda alebo pridana hodnota ?
14.12.2011 - 21:42:14
00
Ja len jedno: este existuju sluzby/rezervacky, ktore debetnou kartou nezaplatis. Len kreditkou. Napr. rezervacia vlaku na Indickych zelezniciach, pozicovne aut atd...
14.12.2011 - 21:45:24
00
Aj posraný Ryanair nezaplatíš debetkou... Skrachovaný Sky tak isto akceptoval len kreditku.
Ak si zabookuješ ubytovanie v cudzine, musiť mať kreditku.
Príletíš do Paríža, ubytuješ sa, ideš sa poprechádzať, a keď chceš vrátiť na hotel, zistíš, že je ďaleko a verejná doprava štrajkuje (jeseň 2007). Tak si nájdeš najbližšiu požičovňu bicyklov, do mašiny strčíš kreditku a jeden si môžeš zobrať (viď foto). Ak ho vrátiš, tak ti odrátajú požičovné, ak ho nevrátiš (hoci aj v inej požičovni), tak ti odrátajú celý bicykel a ešte niečo navyše. S hotovosťou, ani debetkou to nejde.

V Edinburgu som si cez net zabookoval a zaplatil cestu autobusom do Glasgowa a späť. Tri lístky stáli 4,80 L (každý), štvrtý 1,60 L. Akceptovali len kreditku. Ak by som platil u šoféra, tak platím za jazdu 12 L, v kancelárii prepravcu niečo cez 10.

Ježiško, nikde som nenapísal, že mám len kreditku a používam ju aj v bankomate... Vzhľadom k tomu, že mám v mojej banke viac financií (rôzne dlhé úložky, podielové fondy, DDS,...), som fajnový klient a balík k bežnému účtu mám zadarmo. Akurát v tom balíku mám bezplatný len určitý počet položiek.
A nič nemusím počítať a strážiť - každá platba mi je oznámená SMS-kou, aj zostávajúci rámec. Akurát keď na konci mesiaca zistím, že som minul viac, ako príde z výplaty po odpočítaní trvalých platieb, musím za 15 dní vyriešiť, z ktorej krátkej úložky doplniť bežný účet. Tento rok sa mi to stalo raz - popísané vyššie.

Prílohy:

P1040864.JPG
P1040864.JPG 287.61 KiB thumb_up0thumb_down

14.12.2011 - 22:14:46
00
To, co tu uvadzas o nepouzitelnosti debetnych kariet, plati aj o embosovanych? Dost by ma to zaujimalo.
14.12.2011 - 23:16:59
00
s embosovanou Mastercard som zaplatil zatial uplne vsade uplne vsetko

a root moze zajtra rano vytvorit novu temu :lol:
14.12.2011 - 23:25:24
00
Presne takuto som mal na mysli ;)
14.12.2011 - 23:32:28
00
JoKo: s tym ryanair nemas pravdu teraz brat nim letel do Londyna a bez problemov a bere mu aj slovensku debetnu aj anglicku debetnu, a skyerope tak isto akceptoval debetnu aspon Lloyds co som mal ja, letenku do usa som si riesil cez svoju slsp debetnu kartu, listky na nhl som tiez riesil cez nu ale tam som mal mensi problem lebo pri vyberani krajin bola moznost iba usa ale cez mail sa to zriesilo a platba prebehla v poriadku, nakupy v usa tiez v pohode akurat nie cez PIN ale cez podpis a co sa tyka europy ci nemecko, rakusko holandsko a neviem kde este proste som nemal nikde ziaden problem, a myslim ze aj cez paypal som uz nieco riesil. Skor by si si mal nastavit limity na karte cez internetbanking (to bol moj problem preco mne to neslo) alebo skocit do banky si zmenit nastavenia debetnej karty. A myslim, ze ked aj clovek bere nejaky uver z banky tak sleduju ci mas kreditnu alebo nie, lebo sa to povazuje ako za dalsi uver.
14.12.2011 - 23:50:27
00
Rasto, to Tvoje vysvetlenie preco JoKo pouziva kreditku je fakt dobre. :) Ale presne to je cela nezmyselnost toho produktu - musis ho pouzivat, aby si zan nemusel platit. Tzn. vznika urcita zavislost na niecom, co Ti vlastne neprinasa ziaden uzitok. Takze nie, kreditka nie je fajn, je to zbytocnost...

Roman, JoKo: Na zaklade coho tvrdite, ze s beznou kreditkou vybavite vsetko na kazdom kontinente a s beznou embosovanou debetnou kartou nie? Mali ste so sebou embosovanu debetku a odmietli vas? Seriozne ma to zaujima a to by bol jediny padny argument v prospech kreditky, ale dost pochybujem, ze taky priklad uvediete. A viete preco? Lebo sa stavim, ze vasa banka vam vydala neembosovanu debetnu kartu, s ktorou samozrejme vybavite v zahranici fungujucom na embosovanych kartach velke nic. Ale to nie je chyba debetnej karty ako takej, ale cielena taktika vasej banky - tym, ze vam vydala neembosovanu debetku, vas donutila pri ceste do zahranicia siahnut po dalsom produkte (kreditke), z ktoreho moze pri vasej nepozornosti/nedisciplinovanosti vytlct zisk naviac. Lenze casy sa menia a embosovane debetne karty nie su osmy div sveta. ;)

root, ospravedlnujem sa za toto mega OT, ale aspon sa z toho mozu ludia nieco naucit. Bol by som Ti povdacny, keby si to pred vymazanim odtialto prehodil do samostatnej temy. :bow:
15.12.2011 - 01:51:53
00
keyboard_arrow_up