Zdravim,

mam taky "maly" problem s bicyklom:

http://www.ghost-bikes.de/2010/en/bikes/mtb-hardtail/se/se-3000/

Mam ho asi mesiac a v podstate hned po kupe som si vsimol, ze nemozem jazdit bez drzania riaditok, lebo bicykel sa zacne naklanat na pravu stranu. Presnejsie da sa to, ale musi byt nakloneny. Ak ho vyrovnam kolmo k zemi tak predne koleso zacne postupne bocit do lava.

Mal som podozrenie na krivu kostru, no ta sa zda byt OK. Casom som si vsimol, ze sa mi neda nijako uspokojivo nastavit riaditka s predstavcom a zda sa, ze je kriva vidlica. Konkretne os kolesa v patkach vidlice nie je rovnobezna s hornou castou vidlice (korunkou). Cele to robi dojem, ze korunka je mierne vytocena voci spodnej casti vidlice. Tiez sa to prejavuje aj pri normalnom riadeni. Bicykel inak berie do pravej zakruty a inak do lavej. Rovnako na sikmom svahu sa sprava odlisne. Ak jazdim po pravom okraji lesnej cesty ktory je sikmo ukloneny k stredu cesty, bicykel sa celkom dobre drzi na sikmej ploche. Ak jazdim po lavej strane cesty, kde je jej okraj ukloneny tiez do stredu cesty, bicykel je problem udrzat aby nesklzol nizsie do rigolu.

Chcem sa opytat ako by ste postupovali pri rieseni tohto problemu? Bickac nebol drahy, ale ani lacny a je to moj prvy bicykel v zivote a zial mam s nim iba problemy.

Iba pre istotu dodam este:

- nemam problem s rovnovahou
- neda sa na to zvyknut
- potvrdilo mi to cca 15 kamosov z 15
- v predajni som s tym neuspel, tam mi tento problem po odskusani popreli
- a mam peniaze aj na autobus, no napriek tomu chcem jazdit na bicykli

dikes
17.07.2010 - 16:54:03
00
Skontroluj upnutie upináka vo vidlici. Povoľ ho, zhoď koleso, nasaď ho späť a pomykaj s ním + zatlač dobre vidlicu do RU, nech tam pekne sadne a utiahni. Inak ťahanie býva spôsobené príliš utiahnutým hlavovým zložením (vrchný šrób na zátke na predstavci) alebo aj zle nastaveným sedlom.

PS: Nemáš v prednom náboji vôľu, príliš mäkký výplet?
17.07.2010 - 16:58:44
00
Skontrolovat upinak a nasadenie kolesa ma uz napadlo, aj presne ten postup co si popisal som pouzil. Nepomohlo. Utiahnutie hlavoveho srobu je OK, a prve nastavenie bicykla robil typek v predajni a taktiez robil par dni naspat garancnu kontrolu a nic sa nezmenilo. Vyplet som tiez sledoval dokladne a aj som sa bol pytat vo viacerych cyklopredajniach na viacero veci ci su spravne nastavene, dostatocne, a zaroven nie moc silno utiahnute a aj na ten vyplet. Vsetko vraj OK. Po kazdej jazde som kontroloval ci nevznikla vola v prednom aj zadnom naboji.

Aj zadne koleso je spravne nasadene a rovina sumernosti rafika zadneho kolesa je totozna s vertikalnou rovinou sumernosti kostry.

Nastavenie riaditok v predstavci je presne na milimeter (mozno desatiny), rovnako som nastavoval polohu brzdovych paciek a radiacich paciek na milimetre presne od stredu riaditok. Totiz typek v predajni ich nastavil krivo s rozdielom 1 cm a ja som dufal ze to mohlo sposobit natacanie riaditok do strany. Ale nie.

Sedlova tyc aj ram v ktorom sa nachadza su rovne. Sedlo je tiez OK.

Ak je problem neriesitelny ako dosiahnut reklamaciu? Problem je ze pokial nemam problem na nejakom papieri s razitkom a podpisom nejakeho kvalifikovaneho odbornika, tak bicykel asi nevyreklamujem.
17.07.2010 - 17:24:44
00
A nejedná sa len o pocit? Ja som tiež takýto stav zažil, no potom zmizol. Ešte raz by som pozrel sedlo - horizontálnu polohu, vystredenie vzhľadom na pozdĺžnu os biku. Možno máš krivý zadok. :lol: Snáď sa nájde nejaký odborník, ktorý nasmeruje správnym smerom...
17.07.2010 - 17:52:38
00
To co pises som uz vyssie pisal ze je to OK.

A to by som potom musel mat problem aj na inych bajkoch.

Btw, ak je kriva rit, rovny bike ti ju iba narovna.

No a vobec mi nie je do smiechu. Nemam totiz kazdu chvilu 20 000 len tak na vyhodenie.
17.07.2010 - 18:06:38
00
s niečím podobným má problém priateľka na staršom type horského bicykla - riadítka sú nastavené v strede presne na milimeter, hlavové vymenené za nové, sedlo nastavené tiež, no stále sa jej otáča predné koleso doprava - nemôže ísť bez držania riadítok, niekedy to ťahá až nepríjemne a stále musí silovo korigovať smer jazdy predného kolesa ..
potvrdili mi to aj v servise, no nevedia zistiť, či je krivá vidlica, alebo hlavová trubka na ráme, či samotný rám


Naposledy upravil zachary dňa 17.07.2010 - 23:40:42, celkovo upravené 1 krát.

17.07.2010 - 18:56:29
00
... a zda sa, ze je kriva vidlica. Konkretne os kolesa v patkach vidlice nie je rovnobezna s hornou castou vidlice (korunkou)...

Veď tu si to sám napísal, tak čo riešiš!? Premeraj si to, a choď im to otrieskať o hlavu! Buď ti to vyfrézujú, alebo vymenia alebo vrátia peniaze. 8)
A ja ešte by som ich "poprosil", či by mi niekto z tých odborníkov v predajni, čo tvrdia, že všetko je OK neukázal, ako vie na tom ísť on bez držania. :lol:
17.07.2010 - 20:48:48
00
Ak by to bolo take jednoduche, tak sem nepisem. Mimochodom uz som jedneho z tych odbornikov poprosil nech sa odvezie. A ako to dopadlo? Samozrejme ze ten problem on "nevidel". Inak vsetci ostatni ano. Tak som poprosil kamarata co sa nahodou objavil na predajni nech sa prevezie a nepovedal som mu zamerne o probleme. Ked sa vratil, sam povedal ze ho naklana na pravu stranu, cize uz to nemohli popriet no stale je to slovo proti slovu. Predajca je arogantny drzy magor, ktory odmieta nieco s tym robit. Potrebujem doklad o tom v com je problem. Este zatial zhanam nejaku vidlicu na vyskusanie a ak po jej aplikovani bike pojde ok, tak aspon budem vediet v com je problem.
18.07.2010 - 20:46:57
00
Zachary,

a pravdepodobne vam neponukli novy bike, pripadne ste neziadali novy?
18.07.2010 - 20:52:33
00
ako som písal, je to starší bike, ktorý sme kúpili na inzerát a dali sme ho do "stavu schopného jazdy" až po cca roku, takže o vrátení sa už nedalo uvažovať, bohužiaľ..
len som chcel podotknúť, že naozaj môže byť krivá vidla, alebo rámová trubka a dôsledkom toho je točenie predného kolesa.. - potvrdili mi to aj v servise, no z ich pohľadu je hľadanie chyby a oprava zbytočnou investíciou do starého bicykla

v každom prípade by som sa na tvojom mieste pokúšaľ akýmkoľvek spôsobom reklamovať bicykel, kľudne aj pohrozením SOI-kou, resp. zverejnením daného neseriózneho predajcu na nete - keďže ti danú závadu mimo teba potvrdilo 16 ďalších ľudí
18.07.2010 - 21:31:02
00
Jaj jasne, som pozabudol, ze si pisal ze starsi bike. Skusim zohnat dakoho so stolicou (co je celkom problem) a pokial mozno tak ziskat nejaky doklad s podpisom o krivosti a potom poriesim razantnu reklamaciu. Ovsem aj tak dufam ze problem nie je v hlavovej trubke, ale len vo vidlici.
19.07.2010 - 20:30:52
00
Už si zmeral tú vidlu, či oska s korunkou nie sú rovnobežné?
19.07.2010 - 22:13:21
00
este sa kukni, ci nemas strunku od rychloupinaka naopak a ci ti nevosla jej sirsia cast na osku................
prave vcera doniesol chlapik bicykel, ze chce vycentrovat koleso, lebo mu ho "taha" do jednej strany a ouha..........
20.07.2010 - 08:47:21
00
Vylucovacou metodou skus s niekym vymenit vidlu
21.07.2010 - 07:35:53
00
Je viac než jasné, že daný problém chce fotky, dosť nechápem prečo nie sú hneď v prvom príspevku...
21.07.2010 - 09:47:00
00
keyboard_arrow_up