Totalna nepravda, jedine co je pravda, ze utekanim aj tak nic nevyriesis. Chodim po Tatrach dost, este som tu cest nemal, no pokial by sme uz obaja o sebe vedeli, tak by som urcite neutekal (nechcem umriet unaveny :))
Netreba prepadnut panike, dat o sebe vcasne vediet, nosenim zvoncekov, pripadne rozhovorom medzi sebou a nestretnes nic.


Súhlasím, no ťažko sa človeku ostáva v kľude. Útek je predsalen pudová reakcia.

Určite je dôležitá prevencia, ako píšeš treba dať o sebe vedieť. Určite sa rozprávať, prípadne si popiskovať/sem tam zakričať.
07.06.2012 - 21:22:47
00
ja osobne do lesa chodim (ci uz na biku, alebo behat...), medveda stretnem ozaj vinimocne, stopy najdem takmer pri kazdej navsteve lesa, staci dodrziavat par osvdcenych pravidiel a da sa, viac sa bojim diviakov, taka diviacita s prasiatkami je pekne agresivna a slabo vidi
edit: aj tak jedinny priamy kontakt som mal do teraz iba na maratone v Jure, zrazil som sa s jelenicou :D zvysok iba ocumovanie


Naposledy upravil andrej25 dňa 07.06.2012 - 21:29:26, celkovo upravené 1 krát.

07.06.2012 - 21:23:03
00
lapierre - veru tak, no treba si uvedomit, ze utekanim (aj bikom) nic nevyriesis. Ked som videl naposledy velku svinu utekat terenom, nechapal som, ta rychlost prekonavania prekazok. Ja nosim zvoncek stale, pocet stretov aj na biku v noci je zatial nulovy odkedy ho mam v karpatoch.
Andrej - chlapec jaky si ty kludas :)
07.06.2012 - 21:29:07
00
k utekanim do kopca: stalo sa to vlani, vyjazd skoro rano, len tak ponad dediny, pustam si to do dediny dolu kopcom cez les, zrazu zbadam na ceste maca, ak zacnem brzdit, zastanem akurat pri nom, ak nie, mozno ho trafim... kym som sa rozhodol (a pri tom krical ako o zivot) bolo po vsetkom, maco uskocil, ja som presiel, ani posrat som sa nestihol
takze mozno je sanca, ze do kopca sa mu da ujst, ale je vysoko pravdepodobne, ze ho zbadas v zjazde pred sebou, cize mala sanca stihnut to otocit
07.06.2012 - 21:39:17
00
triki: nemyslim si, ze medvede su premnozene .. problem je inde .. rok od roka sa brutalne nicia ich prirodzene teritoria .. kedysi hlboke zalesnene doliny uz pomaly neexistuju, stavaju sa ohromne cesty, dialnice, lesne cesty, vytvaraju sa holoruby. Toto je dosledok silneho narusania ekosystemu, ktory doteraz fungoval. Co sa tyka samotnych medvedov, ze je to tak v Strbe neznamena, ze je to tak vsade. Staci ist sa popytat ludi, co ziju na severovychode Slovenska, tam medvede bezne chodia okolo dedin uz desatrocia .. na jablka, do zahrad a podobne. Samozrejme, kontajnerove medvede su nebezpecne .. prave ako pises, ze stratili plachost. Ja sa ale domnievam, ze je to dosledok toho, ze je to vychytena rekreacne oblast, kde nemenovane finacne skupiny urputne stavaju a dalej nicia doteraz relativne nedotknuty kraj, do toho vichrica povalila spustu lesa, zbytok vytazili. Podobne Nizke Tatry. A to je vlastne oblast s najvacsou hustotou medvedov v SR.

andrej25: aj sa tak vravieva /neviem si spomenut na tie spravne slova/, ked zautoci medved, chystajte lozko v nemocnici, ked diviak, tak miesto na cintorine. Btw, to bola pekna sanca na foto :)
07.06.2012 - 21:45:18
00
Ja si myslim, ze macko sa isto posral, ked si predstavim, ze ako si musel kricat :)
Aspon je jasne vidiet, ze sa da bez problemov stretnut s macom a neni problem, zeby bezdovodne utocil. Preto ja drzim oci otvorene aby som ho podla moznosti zbadal skor a mohol ustupit, no neverim, ze by na mna len tak zautocil.
Ito - presne tak, ked si zvazis, ako malo priestoru maju zvierata v dnesnej dobe... je to zufale. Jedina zver co je premnozena su chamtivi ludia.
Ze nemenovane financne skupiny :lol: vlastne jedna
A ja sa ani nevyjadrujem k terennym upravam Nizkych Tatier.. je to smutne. nova doba.
07.06.2012 - 21:54:06
00
hmm...ked uz sme pri tom...do kopca medvedovi neutecies ani na bajku :-D do kopca je medved az neuveritelne rychli(vzhladom na jeho hmotnost)....utiect sa mu da jedine dolekopcom....tak ako tu uz lapierre napisal..predne nohy ma medved kratsie a slabsie ako zadne...takze za prve...dole kopcom ho to prevazuje cez predne laby....a za druhe kedze ich ma slabsie..hmotnost celeho tela mu robi problemi... :-) skus sa ty postavit na vsetky styri....a utekat dole kopcom...nohy mas dlhsie...takze budes na tom podobne ako medved...a hmotnost tela bude na ruky tiez docela zaberak...takze sa ti pojde velmi nepohodlne :-) preto medvede zliezaju strmsie svahy...takymi uuskokmi do boku....su bokom ku svahu a tak pohopsavaju smerom z kopca :-)
07.06.2012 - 22:39:06
00
Miso - uz som pisal hore ze je to omyl, hovadina, neviem ako na taku debilinu ludia chodia, ze medvedovi utecies dole kopcom. Jeho telo je prisposobene chodzi po 4. Tvoje po dvoch, skus nejake vhodnejsie prirovnanie :) podla tvojich znalosti by si mam este mal odporucit ako sa teda mame zachovat v pripade stretu.
07.06.2012 - 23:49:13
00
aj keby mal miso pravdu, tak hrozi ze sa ten medved pri behu z kopca na teba skotula, ked ho prevazi tlsta rit. takym sposobom by ta v prudsom kopci mohol aj dostihnut
08.06.2012 - 01:22:07
00
Uz tu davno nebola ta myslienka, ze co robit ked sa zrazis s medvedom:
Nic.
Medved sa o vsetko postara. :-(
-----
No a potom este je ta teoria:
- Ked utoci medved bran sa hovnom.
- Kde ho vezmem?
- Neboj sa, ak bude medved bude aj hovno.
-----
Ale vaznejsie - vcera, predvcerom? bol incident s medvedom, ked zranil cloveka. Ak si dobre pamatam tak to bol polovnik, teda clovek skuseny. Urcite poznal mnozstvo teorii, co robit pri strete ani jedna mu nepomohla.
Skratka bol v zly cas na zlom mieste. Ako ta sudkyna s malym dietatom v kociku na priechode v Kosiciach. Nikto nedebatoval o povoleni odstrelu vodicov velkych terenakov.
08.06.2012 - 05:56:38
00
jogcar videl si niekedy utekat medveda dole strmim kopcom rovno?? ide vzdy bokom a urcite nebezi ako o preteky :-D je prisposobeny na chodzu po styroch..ale predne nohy ma kratsie ako zadne...takze ho to bude prevazovat cez tie predne....preto nejde dolu svehom kolmo...ale bokom :-) takze je logicke ze dolekopcom nebude taky rychli.... ;-) a za dalsie....akoze ty by si si vybral radsej utekat do kopca??keby si si mohol vybrat ze ci pred nim utecies dole kopcom..alebo do kopca??? sak je logicke utekat pred nim dolekopcom....lebo dolekopcom je clovek rychlejsi :-) medved to smerom do kopca zvladne v pohode 30km/h to clovek nema sancu :-D :-D :-D preto treba utekat dole kopcom :-) a prirovnanie k clovekovi ktory je na styroch...je uplne adekvatne....pretoze aj on aj clovek maju kratsie predne koncatiny....takze sa aj nam aj medvedom keby sme boli mna styroch pojde dole kopcom tazsie.... :-) proste ked sa nad tym logicky zamyslis.....medved ma tazku prdel...kratke predne hohy....dlhe zadne nohy...to znamena...ze dole kopcom...mu budu dlhe zadne nohy zdvihat tazku rit vysoko...a slabe predne nohy...budu mat celu tuto vahy na sebe...a zaroven ho ta prdel bude prevazovat.... :-) vazne skus sa dole kopcom vydat na po styroch...aspon kusok...zistis ze to je hrozne nepohodlne...a medved je na tom tak isto :-D
08.06.2012 - 06:41:23
00
pista, ten odstrel niektorych offroadakov by nebol na skodu ;-) (sarkazmus)

Triki nerob paniku. lto ma pravdu, zmensuje sa im teritorium a ubuda potravy, preto chodia blizsie k obydliam ludi a snoria. Stretov je malo, medvede su plache, jedina prevencia je dat o sebe vediet.
Polovnici este doporucuju (pri utoku) hdit pred seba batoh i bajk a odbehnut aspon za par stromov. Medved strati pach a je mozne, ze pridrbe bajku 2-3 rany a pojde prec. Utek s bajkom je nerealny, kedze vacsinou sa nachadzas na ceste, ktora nie je kolmo dole. Musel by si skutocne zbehnut dole prudkym ubocim, avsak to by mal problem aj skuseny downhilak, tkze sa mozno dolames po par metroch.
08.06.2012 - 06:49:30
00
otázka je o čo medveďovi ide.. či ťa chce len zahnať alebo fakt prizabiť, s tým súvisí doba prenasledovania.. to jeho pomalšie utekanie dole kopcom síce može mať niečo do seba ale otázka je čo znamená pomalšie? ak normálne behá 50km/h a z kopca "len" 30km/h čo je skoro polovičná rýchlosť stále si v ... nehovoriac o tom že dole kopcom sa zle beží aj človeku a vo vyššej rýchlosti nie je schopný koordinovať pohyb a je vysoké riziko pádu nehovoriac o teréne.. ak ťa ten medveď bude chcieť chytiť tak ťa chytí..
a ešte si tak skúste predstaviť aký dlhý by ten kopec musel byť aby ste si spravili "nedostihnutelný" náskok :)

je ale jasné že to je teritoriálne, jednak sa im zmenšuje priestor a ešte im občas aj ich revír neprekročitelne rozdelia napr dialnicou takže to nieje zmenšenie ale rovno rozdelenie na polovicu..
08.06.2012 - 06:57:45
00
Miro, nerozumieš tomu. Medveď sa hneď prekoprcne, skotúľa sa pod kopec. Ty sa razom otočíš a bežíš hore. :-D
08.06.2012 - 08:03:02
00
Kde sa da kupit taka rolnicka/zvoncek proti tym zverom? :D Uz dlhsie nad tym uvazujem.
08.06.2012 - 08:57:07
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up