nie som si isty, ci tusis kam som mieril
chcem naznacit, ze v takom lese mozno nie je az tak vela potravy ako si tu niekto mysli, ovela viacej potravy pre zver je na miestach kde les nie je a zver si prirodzene hlada jednoduchsi pristup k potrave...
13.11.2012 - 12:08:00
00
a preco tam nie je tolko potravy ? Lebo sa nicia lesy ?
13.11.2012 - 13:58:42
00
Je to velmi jednoducha matematika, urcity pocet hektarov lesneho uzemia a luk uzivi len urcity pocet zvery. Kazdy druh zvery potrebuje urcity minimalny pocet kusov na zdravu reprodukciu. Ak nastane situacia ked les neuzivy zver je jasne, ze na dany les je zvery vela (je premnozena) a preto hlada inde potravu. A to je ta situacia ktoru treba riesit. Riesenie zburat dake mesto a znova ho zalesnit sa mi zda malo pravdepodobne.
13.11.2012 - 18:00:56
00
lov na malokarpatskeho :hug: aj dnes bez uspechu :lol:

Prílohy:

IMG_5405.JPG
IMG_5405.JPG 248.15 KiB thumb_up0thumb_down

13.11.2012 - 18:06:22
00
patooo najaka ilustracna foto
teraz si predstav, ze si bylinozravec (vsezravec), co budes zrat?
poradim: momentalne bukvice, lenze tie treba pracne vyhrabavat s pod vrstvy listia
kedze si uz zver na cloveka zvyknuta (za to mozeme aj my, neustale sa im prehaname v blizkosti), nemas problem ist sa nazrat blizsie k ludskym obydliam, tam je potrava dostupnejsia - polia so zvysskami urody, alebo s uz vyrastenou oziminou, plody ovocnych stromov o ktore nie je zaujem, odpadky.....

Prílohy:

les.jpg
les.jpg 151.21 KiB thumb_up0thumb_down

13.11.2012 - 18:18:03
00
andrej mne to nemusis vysvetlovat takto podrobne, dokazem si to predstavit. Ta fotka toho lesa co si dal mi pride uz skor ako vzacnost, kam sa tu clovek v okoli vyberie, tam je dodrbany les, vysekany a stale sa to rozsiruje, necudujem sa potom, ze su dive svine doslova uz pod balkonmi. Male Karpaty su relativne male pohorie, na sirku nech maju 10 km, ked si zoberies, ze vsade je tazba, tak miest, ktore nie su znicene tu uz fakt nezostava. Stale trvam na tom, ze zver nie je premnozena, len ludia im nicia prirodzene lokality, kde zili a preto sa stahuju blizsie k obydliam. S tym, co si pisal o tom, ze stale su ludia v blizkosti suhlasim. Taky rozmach cyklistiky aky je za posledne roky ( uprimne povedane, dufam, ze to nebude takto pokracovat dalej .. ) neprospeje nicomu. V lese je iba viac bordelu.
13.11.2012 - 19:02:30
00
naschval som dal az prudko gycovu fotku, v takomto lese sa zver tazko pred zimou vypasie, taktiez sa tu nema velmi kde ukryt
v lese kde prebehol zasah cloveka je praveze potravy viac (cistinky, luky su vytvor cloveka) taktiez v mladych porastoch (hustiny) sa moze zver schovat
13.11.2012 - 19:16:25
00
Patooo ci je zver premnozena sa neda urcovat pocimi ani zakonom. Su na to studie, scitavanie a planovanie ci uz odstrelu alebo odchytu a nasledneho premiestnenia tam kde je malo zvery. Ono to tak mozno vyzera ako keby polovnici nerobili nic ine len strielali a v lesoch sa len safarilo a kradlo ale vsetko co sa v lesoch robi je cielene od tazby a zalesnovania az po umiestnovanie zvery, krmenia v zime a aj odstrel.
Ak maju vo svojich smerniciach vysadbu napr. 3roky po tazbe tak to tak robia, ak zistia nedostatok luk na panienky ktore mohli zarast aj same tzv. naletom potom niktore casti uz viac nezalesnia. Ak to niekoho ozaj zaujima tak na statnych lesoch sa da o konkretnej lokalite informovat a urcite privitaju ak sa niekto prihlasi aj na vysadbu sadenic.
13.11.2012 - 19:26:19
00
Ja tomu moc nerozumiem co tu pisete o tych lesoch. Slovensko je jedna z najviac zalesnenych krajin sveta - 45% uzemia. Viac maju vacsinou len krajiny na rovniku s tropickymi pralesmi. Ak je teda pocet zvierat priamo umerny rozlohe lesa, tak sme rovnako krajina s najvacsim pomerom zveriny na uzemie. Dnes, 15 minut od Koliby som stretol stado muflonov, asi 15 kusov. To v inych krajinach v hlavnych mestach nemaju ani v ZOO.

Problem a tragedia je skor ako sa s tym vsetkym nesetrne hospodari (poloretardovani lesni robotnici, ozrati polovnici, pytliaci). Neschopnost urobit s nimi poriadok je podla mna dana tiez tym, ze tu toho mame tak vela, tak si to nepriamo umerne aj vazime.

PS: bikujem po lesoch, nie som polovnik, diva zver ma tesi ako ziva v lese, tak aj s brusinkami na tanieri ;)

edit:
este linky

zalesnenie sveta - http://tech.sme.sk/c/4149703/zalesnenie-sveta.html
zalesnenie SK - http://ekonomika.sme.sk/c/3860953/takmer-polovica-uzemia-slovenska-je-zalesnena.html
13.11.2012 - 21:03:08
00
Slovensko je jedna z najviac zalesnenych krajin sveta - 45% uzemia.

Dlho nebude .. je to nase bohatstvo, ktore urcite skupiny planuju vyrabovat podla vzoru rozvojovych krajin 3. sveta .. a ludia, ktori na to maju dosah su tak hlupi, ze to dovolia. Dopocul som sa, ze objem tazby dreva je stale menej ako polovica planovaneho...
14.11.2012 - 08:44:18
00
... Dopocul som sa, ze objem tazby dreva je stale menej ako polovica planovaneho...

kde si toto pocul? ja by som povedal, ze realny objem tazby presahuje plan
ved kazdy lesny podnik je v prvom rade firma, ak pri planovani hospodarenia pocitaju s prijmom za XY kubikov dreva, na konci roka by polovica kur*vsky chybala
14.11.2012 - 10:06:02
00
Zial nemam relevantny /overeny zdroj/ .. ale ten plan nebol na urovni lesnych podnikoch... no, pokusim sa o tom nieco zistit, az budem mat chvilku. Ale tak ci tak .. ak pouzijem slova jedneho znameho wildlife kameramana .. niet dna, kedy by aspon jeden kamion plne nalozeny drevom nefujazdil z lesa :D
14.11.2012 - 10:20:07
00
niet dna, kedy by aspon jeden kamion plne nalozeny drevom nefujazdil z lesa :D

ved to pisem :D
realny objem tazby presahuje plan
papierovo je to podla planu ;) , ale menej nie
14.11.2012 - 10:26:23
00
Neviem nic o planovani tazby, no tie informacie, ktore som zacul z toho prostredia by mnohych slovakov kruto rozplakali. Seda stranka toho dvetvia v sebe zahrna cifry, o akych sa vam ani nesnivalo a akekolvek odvetvie moze o tych sumach len snivat (mobilni operatori, poistovne, ....).
Niektori z "fachu" hovoria, ze nastastie skoncilo obdobie "madarov" na ministerstve, pretoze vtedy sa mohla k nam prist ucit aj kolumbijska drogova mafia ;( ;(
14.11.2012 - 19:56:17
00
angel1: davam ti za pravdu, suhlasi to s tym, co som si spravil nazor :(
14.11.2012 - 20:21:00
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up