Selektívne sa regulujú. Ten konkrétny príklad som použil, pretože nedávno poslúžil na šírenie paniky. A tak je to s väčšinou medializovaných prípadov.
Ty si tuším spomínal, že chodíš po lesoch 20 rokov a medveďa si stretol 2x v posledných rokoch, takže to nebude náhoda. Ja chodím po lesoch zo 40 rokov a medvedicu som stretol naposledy pred 25 rokmi. Tiež by som mal z toho vyvodzovať nejaký záver?
Ešte raz sa spýtam - o čo ti vlastne ide? Aké navrhuješ riešenie?
16.06.2023 - 17:04:27
02
Neregulujú. Medveď je u nás chranený, tak zase netrep do vetra. Eliminácia problémových jedincov nie je regulácia. Čo je na tom regulačné? Absolútne nič, je to iba opatrenie, ktoré nemusí vždy končiť utratením, keďže niekedy sa pristupuje k premiestneniu týchto jedincov do iných lokalít.

Nech sa páči, tu to máš ešte raz čierne na bielom:
Keby sme ich regulovali selektívne, tak bude priamo úmerne menej stretov a menej problémových jedincov. Neviem, čo je na tom nepochopiteľné.

Záver môžeš vyvodzovať nielen zo svojich vlastných skúseností a chýb, ľudia to tak obvykle robia.
16.06.2023 - 17:22:01
00
Tak odľahčene ... návrh pána Haringa beriem ako rodinkársky prístup k vybranému druhu zveri. K dojnej krave. Ale ak myslel, že tak sa bude loviť aj iná zver, súhlas. Pretože ak by kamzík, diviak, jeleň, muflón, vlk, atd bol odmenený strelou medzi oči, zajac brokmi, iná drobná zver s domácimi mačkami a žabami odtlačkom pneumatiky na chrbte, a medveď pri zvláštnej opatere by dostal poldeco s cigaretkou a uspávacou injekciou, no povedzte, aká by to bola spravodlivosť ? Čo si ešte vymyslíme v rámci agendy medveď ? A možno odchyt do siete helikoptérou s prevozom na Aljašku.
16.06.2023 - 18:46:42
01
Dodiku uz to zacinas prehanat. Ak medved zacne chodit do dediny a nemieni s tym prestat, je utrateny. Detto niekde pri chate, na cintorine v ruzomberku, taky co zautoci na cloveka, zacne vyberat kontajnery. Vola sa to regulacia, pokojne sa aj poser. Tie, ktore cloveka ohrozia alebo sa na nas prilis naucia, su odstranene. Bodka. Oba idiot ocakava, ze cielom je zamedzit tomu, aby clovek uz viac medveda nezbadal, alebo aby medved nevybral nejaky ul. Nie, toto sa bude diat, vcelar dostane odskodnenie, clovek co medveda uvidel dostane priestor byt zaujimavy vo vecernych spravach a vybavene. Ano ohanam sa excelom, pretoze za celu historiu mame jedine umrtie v dosledku napadnutia medvedom a do 10 zraneni rocne. Toto neoseries a nezahovoris tetkou co sa "boji". Ta sa boji aj ciernej sanitky co jej ukradne vnucata a inych nezmyslov. Emocie su domena psychologa, nema to nic s ochranou prirody a medveda. Medved je len hromozvod, na ktorom si ich ventilujete.
16.06.2023 - 23:07:28
15
Klídek, ja nikde nepíšem, že medvede treba regulovať, lebo niekoho zabili, alebo preto, že sa ich nejaká teta bojí, ale preto, že je ich veľa. Ani komár ešte nikoho nezabil a predsa sa robia postreky. Berieš to moc osobne. A nie je pravda, že každý problémový jedinec je utratený a že tu funguje nejaká regulácia. Koľko je ročne povoleniek na medveďa, keď chceš hovoriť, že máme nejakú reguláciu? Ešte aj Budaj sa v minulosti vyjadril, že prehodnotí povolenie regulácie, tak si nepleť pojmy s dojmami. Veď sám si proti regulácii a odrazu tu ideš argumentovať, že sa medveď reguluje. Fakt trápne. Áno regulácia existuje, ale nie oficiálne ale len na čierno, čo sa poľovníci rozhodnú riešiť mimo zásahový tím. A to je len dôsledok toho, keď niečo nefunguje.

Naposledy upravil dodo58 dňa 17.06.2023 - 11:01:54, celkovo upravené 1 krát.

17.06.2023 - 10:52:44
01
dodo58 napísal:
Ani komár ešte nikoho nezabil a predsa sa robia postreky

https://sita.sk/10-najsmrtelnejsich-zvierat-na-svete-najviac-ludi-zabijaju-komare/
17.06.2023 - 11:00:46
03
Krásny príklad toho ako nafúknuť tému nad rámec. Takže bežne u nás umierajú ľudia na maláriu a žltú horúčku? No tak poďme regulovať medveďa na základe počtu v Kanade a Rumunsku. Som za!
17.06.2023 - 11:03:51
10
aby ho slak trafil, snad nie je nakazeny :@

Prílohy:

Screen Shot 06-17-23 at 06.07 PM.PNG
Screen Shot 06-17-23 at 06.07 PM.PNG 28.63 KiB thumb_up0thumb_down

17.06.2023 - 18:09:39
00
Má dôvod sa báť?😉😁
17.06.2023 - 18:12:46
00
haha vtipne, nerad by som chytil bacila z neho :bug:
17.06.2023 - 18:15:22
00
Treba ho dat otestovat
17.06.2023 - 18:19:15
01
dodo58 napísal:
Klídek, ja nikde nepíšem, že medvede treba regulovať, lebo niekoho zabili, alebo preto, že sa ich nejaká teta bojí, ale preto, že je ich veľa. Ani komár ešte nikoho nezabil a predsa sa robia postreky. Berieš to moc osobne. A nie je pravda, že každý problémový jedinec je utratený a že tu funguje nejaká regulácia. Koľko je ročne povoleniek na medveďa, keď chceš hovoriť, že máme nejakú reguláciu? Ešte aj Budaj sa v minulosti vyjadril, že prehodnotí povolenie regulácie, tak si nepleť pojmy s dojmami. Veď sám si proti regulácii a odrazu tu ideš argumentovať, že sa medveď reguluje. Fakt trápne. Áno regulácia existuje, ale nie oficiálne ale len na čierno, čo sa poľovníci rozhodnú riešiť mimo zásahový tím. A to je len dôsledok toho, keď niečo nefunguje.

Vyborne, ked tvrdis ze ich je vela, dokaz to. Ja tvrdim ze je vela raticovej/diviakov. Sposobuju kazdorocne milionove skody nie len v lese a na poliach, ale aj na cestach. Ti tvoji polovnici/pytliaci ich uz starocia reguluju tak skvelo, ze to priroda musi riesit prasacim morom. Pani polovnici podostavali vynimky na lov, mohli vsetkymi sposobmi ukazat co dokazu, mor sa sem blizil roky a vysledkom boli len desiatky tisic utratenych prasiat a obrovske skody. Realne, nie imaginarne sposobene medvedmi na internetoch.
17.06.2023 - 19:33:15
18
Na počte sa protichodné strany odborníkov nedohodnú. Bo padla cifra. MŽP prizná chybnú metodiku, málo vzoriek, neprizvaných odborníkov z iných organizácii, atd ? . Neprizná, . Tak ako manžel milenku. Takže šeliem máme okolo 1080. Mali sme 600-800 medveďov, a k tomu pravidelné odstrely, nik nenariekal, že ich je málo. A potom nastúpila módna vlna. Dobehneme a predbehneme.
Len zopakujem, čo som už písal, že nejde ani tak o to, čo dnes, ale čo v prípade, že sa obavy či počty odhadované druhou stranou potvrdia alebo budú blízko predpokladaných 2000. Potvrdia sa prírastky, medvede budú naďalej strácať plachosť, človek bude (aj na bicykloch) prenikať v čoraz väčšom počte a hlbšie do lesov Slovenska. Medveď na vzostupe a my tiež. Čím to tak skončí ?
Ochranári na rozdiel od politikov nepotrebujú občanov ani raz. Politici aspoň ráz za 4 roky. Tak aké ohľady či nedajbože vypočutie ich želaní či obáv (občanov pravda). Ochranári to vzali ako poslanie, vnuknutie, Vyšší cieľ je medveď , krajný prípad eutanázia. A rozhodovanie sa hodilo do Bruselu. Pre istotu.
My sme proste extrém. Riešime až keď strecha preteká a po prijatí technológie opravy to budeme ešte desaťkrát prehodnocovať. Ako v každom procese, guma sa naťahuje, až to praskne. A potom sa neveriacky krúti hlavami ... či to ozaj.
17.06.2023 - 20:44:00
02
cokupit napísal:
Vyborne, ked tvrdis ze ich je vela, dokaz to. Ja tvrdim ze je vela raticovej/diviakov. Sposobuju kazdorocne milionove skody nie len v lese a na poliach, ale aj na cestach. Ti tvoji polovnici/pytliaci ich uz starocia reguluju tak skvelo, ze to priroda musi riesit prasacim morom. Pani polovnici podostavali vynimky na lov, mohli vsetkymi sposobmi ukazat co dokazu, mor sa sem blizil roky a vysledkom boli len desiatky tisic utratenych prasiat a obrovske skody. Realne, nie imaginarne sposobene medvedmi na internetoch.

Vidím že o regulácii raticovej zvery vieš rovnako kulové ako o medveďoch. A samozrejme za všetko môžu podľa tvojho skresleného vnímania zase iba poľovníci a pritom je to tak, že za to môžu tí, ktorí vydávajú povolenky a dovolia loviť iba dospelé samce, pričom samice a mladé sa neregulujú. Potom sa môže taký ***** ako ty čudovať, že ako je možné, že tej zveri pribúda. A úplne mi hlava neberie, ako môžeš pochybovať o tom, že chránená šelma, ktorá nemá prirodzeného predátora, ktorý by ju reguloval sa nemôže premnožiť. No vedz, že ak môže byť dosť raticovej, tak môže byť rovnako dosť medveďov, keďže u nich regulácia neexistuje a dokazujú to čoraz častejšie strety a rozšírenie medveďa na väčšie územie.
Ale by ma zaujímalo, kedy si stihol sčítať raticovú zver a medveďa akosi nevieš spočítať. Asi selektívna slepota, čo už.
17.06.2023 - 22:54:48
01
No jasne ze chudaci polovnici za nic nemozu. Ale ze si strc tento nezmysel poriadne hlboko aj s tymi samcami, povolene bolo strielat vsetko starsie ako rok a vsade. Trepanie blbosti urazkami nezakryjes. Mimochodom plan lovu si stanovuje uzivatel reviru/polovny hospodar a pri diviakoch mali vynimky, ale to uz sa opakujem. Africky mor je vizitka rovnako, ako neustale spacirovanie sa diviakov po uliciach miest, o dedinach a zahradach vobec nevravim. Je to nazorny priklad starocnej regulacie a pokrytectva. PS medved co zlezie do sidel je odstreleny. Diviak zlieza neustale a vsetko ok, lebo "sa neda" a nechce. Regulacia...

A ceresnicka. Keby cteni polovnici chceli, tak tie medvedie hovna za par dni pozbieraju sami a ochranarov vybavia velkym stylom. Neurobia to. Zjavne aj ich ma pod palcom ten skazeny brusel :P alebo vedia, ake cisla by zistili a tak radsej operuju len s coby keby hausnumerami.
18.06.2023 - 01:15:56
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up