Nejde predsa o to, či sa dá jazdiť aj na letných. Ide o to, že je to oveľa nebezpečnejšie!
Auto v zime na letných (a opačne) brzdí o dosť horšie ako na zimných. Nie len na ľade či snehu, ale VŽDY. Aj na úplne suchej krásnej vozovke. To je pointa a nie to, či mám napr. quattro a výjdem zo záveja.

http://www.ibesip.cz/cz/ridic/zasady-bezpecne-jizdy/zimni-pneumatiky-v-zime-letni-jen-v-lete
03.12.2017 - 17:19:26
04
Trochu sa divím že sa nájdu vodiči ktorí spochybňujú rozdiely medzi letnou a zimnou pneumatikou |( . Však ja keď som jednu jedinú zimu jazdil na letných, tak som sa na rovnej zasneženej ceste ani z miesta nemohol pohnúť, na miernom kopčeku medzi dvoma dedinami som počas cesty domov vždy prešmykoval a mal som veľký problém vydriapať sa hore.......a posledný klinec do rakvy nad "letnými gumami v zime" som zabil vtedy, keď som v križovatke dostal "hodiny" a takmer som zostrelil dve dôchodkyne idúce po chodníku. A to som jazdil opatrne !!!

A trochu na inú tému :) : kolega z roboty, ktorý z celej duše nenávidel cyklistov jazdiacich po ceste, raz v záchvate zúrivosti, keď skoro zrazil chlapa na bicykli, ktorý dostal na zasneženej ceste šmyk a zviezol sa mu rovno pred auto, zahlásil , že prečo aj cyklisti v zime neprezúvajú na zimné gumy. Tak možno že sa v budúcnosti dočkáme, že podobná myšlienka napadne aj niekoho "vyššieho" a v zime budeme prezúvať aj my, cyklisti :) .
03.12.2017 - 17:33:52
03
cokupit napísal:
Auto v zime na letných (a opačne) brzdí o dosť horšie ako na zimných. Nie len na ľade či snehu, ale VŽDY. Aj na úplne suchej krásnej vozovke.

To je teda pekna blbost, ze na suchej vozovke brzdia zimne gumy v zime VZDY lepsie. Pri -20 stupnoch budu asi brzdit lepsie, ale pri +5 ani nahodou. Zakon jasne definuje kedy je potrebne pouzit zimne pneu, viac to tu netreba rozvijat.
03.12.2017 - 17:40:16
02
cokupit napísal:
Nie len na ľade či snehu, ale VŽDY. Aj na úplne suchej krásnej vozovke.

To je samozrejme totalna blbost :) Ale pokial jedine letne gumy, ktore poznas su nejake lacne eko sunty, ktore gumu ani nevideli, tak chapem :) .. unika ti totiz zakladna pointa toho, ako sa sprava guma na suchom a tvrdom podklade. A pre auto inak plati to iste, co pre bicykel. A dalej ti hlavne unika zakladny fyzikalny jav pri treni, ale nevadi. Hlavne , ze si trendy.

Btw, preco toto riesite vo vtipkarovi ? :^) To nie je vtipne :lol:. Jezus.

edit: pre informaciu .. guma netvrdne pri 7 stupnoch (ak sa bavime o tvrdnuti, kedy sa straca prilnavost). Ta hodnota je velmi variabilna a silne zalezit od typu , kvality a urceni danej pneumatiky. Su letne, ktore to nestracaju ani pri nule, su take, ktore pod 20 stupnov nedrzia /preto ich treba zahrievat pred jazdou .. a nie su to F1, su na normalne auta/. To, kedy tvrdne zalezi od vela veci, jeden z nich je ten znamy efekt kaucuku, ktory sa imho do pneumatik davno nedava.
No a potom jeden uplne jednoduchy fakt .. pri jazde po dialnici rychlostou 130km/h sa pneumatika vyrazne zahrieva, o to viac, cim drsnejsi dezen ma a ako je nahustena vs. bocnica. O kolko, to neviem teraz presne, ale 15 stupnov to kludne bude. Takze aj keby letna prestavala fungovat pri 7stupnoch, tak pri -5 je stale v pohode. Pre ucely brzdenia na suchej vozovke v zime. Naopak .. zimna, ktora zacina mat problem nad 15 stupnoch (alebo aj menej), pri 130tke bude pravdepodobne vykazovat na takejto vozovke brzdnu drahu dlhsiu, ako letna. Zimne penumatiky sa na atue nevozia preto , ze je zima!!!! . Tie sa vozia , pretoze moze byt sneh, kasa, vela vody, a na to jasne upozornuje zakon, povinnostou ich mat, ked je suvisla vrstva. Pretoze zimna guma ma inak robeny vzorok, aby vedel odvadzat to vsetko a vedel hrabat. Inak je ta guma naprd, a malo by byt zakazane vozit zimne v lete. Moze to byt nebezpecne.
A najzasadnejsia vec .. prezutim na zimne sa auto nestane rovnako stabilne ako v lete na letnych. Ani ziadne ABS,EPS, ERS, TRT a ine nedokazu odrbat fyziku :)


Naposledy upravil lto dňa 03.12.2017 - 18:01:54, celkovo upravené 3 krát.

03.12.2017 - 17:52:54
04
tak veru, džízes krajst :facepalm:
03.12.2017 - 17:58:12
00
lto napísal:
To je samozrejme totalna blbost :) Ale pokial jedine letne gumy, ktore poznas su nejake lacne eko sunty, ktore gumu ani nevideli, tak chapem :) .. unika ti totiz zakladna pointa toho, ako sa sprava guma na suchom a tvrdom podklade. A pre auto inak plati to iste, co pre bicykel. A dalej ti hlavne unika zakladny fyzikalny jav pri treni, ale nevadi. Hlavne , ze si trendy.
...


tesat do kamena, konecne rozumny prispevok k teme zimnych gum ...
03.12.2017 - 20:01:42
01
Lto sry ale... objavil si emeriku ked si zistil, ze guma sa pri jazde zahrieva. A chces mi tvrdit, ze vyrobcovia o tom nevedia a s nicim takym nerataju? :) letna zmes je lepsia do -5? No daj aj nejake porovnavacky, alebo sme vo vtipkarovi tak kasles na to? ;)
Skutocne niektorym pomoze, len ked sa omotaju o strom...
04.12.2017 - 07:37:01
00
cokupit: citas bez porozumenia. Nikde som nenapisal, ze je letna zmes lepsia do -5. Napisal som nieco ine. Neviem odkial ty cerpas svoje presvedcenie, ja z praxe .. lenze ja nejazdim ako zmyslov zbaveny na hrane, co to da /co zrejme robis, ked pises o tom strome/. Ale ked chces nieco na postudovanie, lebo sa panicky bojis jazdit na letnych v zime po suchej vozovke, tak nech sa paci /oba clanky spolu suvisia/.

https://auto.sme.sk/c/6575181/testovali-sme-letne-aj-zimne-pneumatiky-tesne-nad-nulou.html
http://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000618/1389931/Ide-o-zivot--nedojazdujte-zimne-pneumatiky-v-lete--Nebrzdia-

Apropo, nikde som nenapisal, ze sa ma jazdit v zime na letnych. Zimne su dobre hlavne na to /ked este nie je sneh a hnus/, aby sa ti nestalo, ze v zime zacne zrazu snezit, co sa obvykle stava.
Ale aby niekto robil paniku z toho, ako sa omotas o strom, lebo su 2 stupne nad nulou, vozovka cista a sucha , lebo ma letne gumy, tak to naozaj patri do vtipkara :) To by si potom zil v neustalom strachu, pretoze teplota pod 7 stupnov nie je neobvykla vec aj v lete. Napr. na Kysuciach :)

A s tym omotanim, to sa ti kludne stane aj na zimnych a 4x4 .. a nemusis ist ani rychlo.

A myslim, ze stacilo v tejto teme.
04.12.2017 - 09:04:47
03
Este jeden link...

https://auto.sme.sk/c/7635522/v-nasom-teste-celorocne-pneumatiky-na-snehu-doslova-prepadli.html

...a sup to presunut na spravne miesto.
04.12.2017 - 09:55:31
01
Lto aku paniku. Vyrobcovia a legislativci na vsetko mysleli, preto je zakon taky aky je a preto drviva vacsina vodicov prezuva, uz ked teplota klesne na istu hodnotu.

Ty sa ale stavias do role diablovho advokata a navodzujes dojem, ze vlastne ani prezuvat nemusia. "Takze aj keby letna prestavala fungovat pri 7stupnoch, tak pri -5 je stale v pohode. Pre ucely brzdenia na suchej vozovke v zime. "
Pritom ked uz chces byt technicky a exaktny, tak terminus technikus "v pohode" nepouzijes...
A este k tomu stromu, ja som bol ten kto tychto kaskaderov chodil "zoskrabavat". Je to inside joke v zmysle "ked uz sa ma nieco stat, kiez by si to odniesol len ten, koho je to vina a nie decko na prechode."
Nie je to o panike, ale zdravom rozume.
04.12.2017 - 12:34:26
00
Bolo spravne spomenute " je to o zdravom rozume", Ak niekto jazdi cele leto ako hovado, robi to aj cez zimu. Stretol som na cestach par umelcov ktorym by som zobral aj volebne pravo a to sa povazujem za sviatocneho sofera s najazdom 7tis. rocne.
Pneu je treba obuvat podla lokality vktorej sa jazdi, je to ine v Cadci alebo Tatrach ako v Komarne kde vidia sneh akurat v spravach a kopce tam nemaju.
05.12.2017 - 11:07:29
04
Na juh treba zimaky vhodne viac na vodu.na hory zas zimaky viac na lad a sneh.
05.12.2017 - 11:38:09
00
Minulu zimu som presiel na celorocnych gumach v januari z Bukoviny na Malatinnu, z Osádky na Lúčky kúpele kde bol prejazd bez retazi zakazany :$ (krasne horske prechody) z Vyšných Matiašoviec na Zuberec sa autá otáčali nazad na Liptov ked sa pocasie zblaznilo. jedine co bolo upravil som tlak v gumach na 1,7-1,8 a nemozem povedat ze by som mal nejaky problem alebo mi stisalo rit. ano vliekol som sa priblizne ako na bajku :D ale normalne som siel. Takze da sa relativne bezpecne improvizovat aj bez zimnych gum.
edit: Partizánska Lupča - Železnô - Liptovská Lužná je tiez krasna horska skratka ked je Ružomberok upchaty :lol:
05.12.2017 - 14:16:14
00
no ved hej prejdeš, ked neni 10cm kaša... ale byť prvý v kolone ako avia nieje žíadna výhra :D a za tebou 20 nasratých vodičov, ktorý ta nemožu v premávke obehnuť :swear:
20km/h sa daleko nedostaneš ked pracuješ medzi mestami :)
05.12.2017 - 19:35:59
01
matvej11 napísal:
Partizánska Lupča - Železnô - Liptovská Lužná je tiez krasna horska skratka ked je Ružomberok upchaty :lol:

No toto vyzerá zaujímavo :D
Musím nabudúce po ceste do Tatier skúsiť.
08.12.2017 - 18:55:06
00
keyboard_arrow_up