Tak dnes sa mi prihodilo niečo, čo ma celkom zaskočilo ...
Keďže neplánovane sa počasie vysmialo meteorológom a ukázalo sa pekne, pokračoval som kadejako lesom, až som vybehol do vojenského obvodu /teda neviem presne kde momentálne sú hranice, lebo od socíku tabule pomizli a podľa mapy to hľadať nebudem/ a pokračoval som po /asi je to hlavná asfaltke z Tureckého vrchu - tam nechodím/, na 3 kamenné kopce. V stúpani ma dobehlo auto .. kukám lesná stráž, vôbec ma to nezaujalo, takých stretávam plno kadetade. A kúsok pod rampou ma zastavili. No, napadlo ma to aj, čí náhodou .. ale VO stráži vojenská polícia, naviac, mal som za to, že s tým problémy nie sú. No, celkom ma chceli legitimovať, ani mi neverili, že nemám občiansky. Ale dlho som s nimi kecal a ma aj poziadali, aby som to oznamil, ze od 2.jula plati novy zakon o VO, a sice v beznych VO, pokial nie je strelba sa uz moze bez povolenia, ale vo vyhradenych VO, kam patri aj Turecky vrch, sa nemoze a ani neda vybavit povolenie. Pokuta za porusenie az do 2000E a varovali ma, ze Vojenska policia si na tom zgustne. Kedze doteraz to zakon neriesil /pokuty/. Pytal som sa, co tazba dreva .. tak ti povolenie dostanu :) .. zrejme podobne aj polovnici. Tazba dreva by sa este dala chapat ako pracovna cinnost, ale polovacka je uz rovnako zabavka ako cyklistika, ale to som nerozoberal. Hranice obvodu, ktore som upozornoval, ze neexistuju , vraj mame ovladat .. neznalost zakona neospravedlnuje /ze toto nie je vec neznalosti zakona som uz nerozoberal, rovnako aj to, preco toto riesit lesna straz a nie vojenska policia/.. mame si to nastudovat na mape :). Dalej som sa pytal na znacene TZ a pripadne cyklocesty .. ze vraj nepovolene. Tak neviem .. tu by ma zaujimalo, co k tomu Laco. Ako to bude .. /mam inak pocit, ze maju aj cidla na pohyb, podla toho ako dobehli/
Podstatne z toho celeho su ale taketo veci .. od 2. jula je nejaky novy zakon, kedy mozu bez milosti naparit 2000E za neopravneny vstup do VO Turecky vrch /a inych podobnych/. Hranice VO su na stranek ministerstva obrany. Zrejme to bude dost strazit VP. Kedze som taketo nieco nezaregistroval .. tak by som k tomu rozvinul diskusiu. Prosim pripadnych diskutujucich aby sa zdrzali akychkolvek invektiv ktorymkolvek smerom a riesili len podstatne veci.
02.06.2012 - 19:39:49
00
date mi niekto pls link priamo na tie mapy VO neviem to tam najst?
02.06.2012 - 21:14:46
00
google nepomohol?

http://www.mosr.sk/vstupy-do-vojenskych-obvodov/?day=2012-04-01&_od=2012-05-25&_do=2012-05-25
02.06.2012 - 21:39:12
00
Mno, bude treba vyhravat nieco v zakone, co im dava za povinnost oznacit uzemie poriadne .. ked to fungovalo za sociku, tak nech si to obnovia. Este jedna perlicka, ked som im spominal, ze v nedelu som bol v Kremnickych vrchov, tak na mna hned, ze ano,ano Skalka, to je tam tiez VO. Sa pytam, coze ? A kde .. no, ze vedla .. Lešť :)
Inak vlastne .. zlta TZ ide kusok asi cez VO, hmm ..
02.06.2012 - 22:13:49
00
po zbeznom precitani novely mi z toho vychadza, ze od 1.7. plati nasledovne:

- na vstup a pobyt vo vojenskom obvode, ktory neprekroci 24 hodin sa povolenie nevyzaduje
- vstup a takyto kratkodoby pobyt su zakazane v pripade, ak tu prebiehaju vojenske cvicenia/priprava/operacie, alebo ina cinnost ktora moze ohrozit ludi a tiez za krizoveho stavu
- informaciu o tom, ze sa vo VO bude nieco take diat zverejni MO na nete a tiez obec na uradnej tabuli
- vobec sa nesmie vstupovat do vyhradenych a ohradenych casti VO + tam, kde je obranna infrastruktura
- ten, kto do VO vstupi je povinny si vopred zistit, ci sa na uzemi VO bude nieco taketo diat
- pokuta do 100 € sa ulozi, ak neopravnene vo VO zotrvas dlhsie ako tych povolenych 24 hodin
- pokuta do 500 € sa ulozi, ak sa vstupi do priestoru, kde je vstup zakazany (vyhradene a ohradene casi a casti s infrastrukturou) a ak sa vstupi do VO v case, ked sa konaju cvicenia, operacie, ...
- pokuta do 1000 € sa ulozi, ak vstupis do VO v case krizoveho stavu a ak vykonavas cinnosti, ktore brania plneniu uloh obrany a bezpecnosti statu (napr. nicenie obrannej infrastruktury)
- pokutu vo vyske dvojnasobku maximalnej sadzby mozu ulozit, ak je spachany tou istou osobou niektory priestupok v priebehu jedneho roka opakovane (recidiva).

S tym 2k evry ta chceli dobre postrasit ;) .. toto je len vycuc zo zakona, poslala som ale na MO ziadost o informaciu (nezda sa mi, ze by Turecky Vrch bol vyhradena cast VO), tak ked odpovedia, budeme vsetci mudrejsi ;)
02.06.2012 - 22:21:03
00
Ak by platilo, co povedali Lubovi, tak sa mozu rovno postavit na cervenu TZ a vyberat centiky, napriklad aj samotny vrchol Somara mas vo VO, hlavna cesta Pernek - Malacky taktiez spada do VO Zahorie ..

Cele to je iba o tom, ze niektori ludia budu robit cokolvek len preto aby sa ten VO nespristupnil
02.06.2012 - 22:30:27
00
velmi zaujimavy zazitok, minuly rok som zazila podobnu vec, akurat ze mna zastavila vojenska straz nie lesna. Kez casto brusim hlavne cast po okraji VO po zltej znacke z Lozorna pod Skalu a dalej na 3 kk, tiez by m to zaujimalo. Nastatsie poznam skratku pod Somara, takze tu asfaltku hore k rampe na 3kk asi zacnem vynechavat, lebo dzipom jazdia asi hlavne iba po nej a buzeruju
03.06.2012 - 00:17:15
00
regi: dik. Som zvedavy co a ako, pretoze argumentovali strelbou, ale slo o Kuchynu a ten druhy VO, preco prave Turecky vrch by mal byt nepristupny vobec nechapem. Jednak sa dlho nepouzival .. sice mi tvrdili, ze pouzival, ale sak tam maju skoro vsetky budovy rozpadnute (aj ked v poslednom case, ked clovek pozera dalekohladom , tak vidi pri tych budovach parkovat auto).Drevom to nie je, polovnikmi tiez nie. Tak neviem, ci tam nasli ropu, alebo zlato, ci co :D .. alebo tam NATO zacina budovat obrannu infrastruktu :lol:
03.06.2012 - 07:54:10
00
Pouziva sa. Strelby boli napr.posledny stvrtok.
03.06.2012 - 12:14:24
00
Lto vzhľadom na to, že ťa riešila lesná stráž, tak tipujem, že tam ide hlavne o poľovníkov. Inak by tam bola vojenská polícia. A teda aj vzhľadom k tomu, že ako obyčajne poľovníci "môžu"..
03.06.2012 - 13:00:38
00
nabuduce ked vas nieko zastavi, tak nie oni, ale vy musite oslovit a tvarit sa ze ste sa stratili, a potrebujete pomoc :)
04.06.2012 - 07:54:47
00
Mozem odporucit, tu poslednu radu, ta je odskusana uz 2x
04.06.2012 - 08:23:23
00
silva: pocul som tiez minule strelbu, nejak to ozilo posledny rok-dva?
igypop: mne je ale divne, ako moze vo VO riesit ludi civilista. To nechapem, kebyze ma zastavi vojenska policia, tak ok, ale takto to nechapem :D .. inak ale co som sa s nimi rozpraval,tak jeden z nich bol podla mna urcite vojak a druhy sam povedal,ze chodievaju sluzit aj o ineho VO.
mailer,patoo: no, neriskoval by som to :) .. doteraz totiz vojaci nemohli pokutovat :lol:
04.06.2012 - 08:38:48
00
nabuduce ked vas nieko zastavi, tak nie oni, ale vy musite oslovit a tvarit sa ze ste sa stratili, a potrebujete pomoc


Oni urcite radi pomozu v ramci platneho cennika sluzieb...sice bude na blocku napisane "pokuta" ale neva :-)
04.06.2012 - 08:43:00
00
Nuž oživím tému dnešným zážitkom: Dnes po asfaltke od VO, od jaskyne na Prepadlom smerom na zelenú značku ( smer Kozí chrbát) cca o 18.30 h sme zbadali vojenské džípy asi 10 vojakov. Prvá myšlienka bola otočiť to, kedže sa mi to zdalo už blbé vzhľadom na to, že nás videli tak sme pokračovali smerom k nim. Podľa toho ako radil patooo :lol: som ich pekne pozdravila a opýtala sa, či nevedia ako sa dostanem na zelenú TZ. Odpoveď bola,že nevedia, :lol: a niečo tam riešili s nadriadeným podľa nejakého papiera. Zaznela len poznámka, že len aby sme to zajtra nepýtali znova. :lol: Tak sme pokračovali bez pokuty, ako dobre nemala som ani doklady :o
Naozaj by ma zaujimalo preco teraz budu buzerovat, ked sa ma akoze spristupnit vojenske uzemie.
11.06.2012 - 20:48:42
00
keyboard_arrow_up