Šak aký dríst, lorde, dajte si ruku do 100 °C vody a do 100 °C rúry. Kde ju udržíš dlhšie? Viem, že je to pritiahnuté za vlasy ale teplota nie je všetko. Vplyv na teplotný komfort má vietor, vlhkosť, oblačnosť či aj farba oblečenia :!:
06.02.2012 - 12:34:45
00
Ochladzovanie vetrom je fyzikalna vec, nie drist. Preco asi schnu veci rychlejsie, ked sa ofukuju. Proste ide bud o odparovanie vlhkosti bez nutnosti priviest kvapalinu do varu (zabudol som nazov fyzikalneho pojmu), alebo odoberanie tepla prudenim plynu. Vsetko fyzikalne zdokumentovatelne. Problemom je skor to, ze teplomer je pekne v teplucku zabaleny v skle, takze sa ho nejake odparovanie netyka vobec a odoberanie tepla prudenim velmi minimalne, kvoli teplotenej izolacii zdvojenej banky (ak ide o klasicky teplomer). Naviac .. dalsi problem je ten, ze anorganicky material sa sprava pri odoberani tepla inak ako organicky, ktory si sam vykuruje. Tieto fakty potom vysvetluju aj to, preco su tak neprijemne zimy okolo 0 stupnov, a preco od minus 10 a viac uz zacina byt (okrem chladu) vcelku prijemne (ak nefuka). Vlhkost zo vzduchu uz vymrzne. Ostatne neprijemne sychrave zimy sa hned prejavia aj na spotrebe plynu v rodinnom dome, "vsimne" si to aj termostat.
V skratke povedane, potreba udrzat telo, alebo jeho cast v prijatelnom teple sa riadi termodynamickym zakonom, kde absolutna teplota nie je jediny koeficient.
Inak pocitova teplota je skutocne taky divny pojem .. lebo to nie je pocit ale realita :D Windchill index sa tyka zas len vetra ...
06.02.2012 - 12:51:17
00
Hm, vietor? Fyzika je jasná, keď je 10 st. Celzia, tak je stále len 10 st. Celzia ak aj fúka vietor alebo je vysoká vlhkosť. Dôležité je však to, že je jednému zima a druhému nie. Je to otázkou otužilosti, oblečenia a pohybu, ktorý vykonáva. Jeden sa potí druhému je zima. Jeden si oblečie membránové veci a vietor necíti, iný si oblečie bez membrán a vietor mu cez oblečenie preniká. Takže čo je to tá pocitová teplota? Dríst. Každému je pri rovnakej teplote pri rovnakom počasí inak "teplo". Takže ak meteorológ uvedie, že je - 15 st. Celzia a "pocitová" - 40 st. Celzia, tak sa predsa neoblečiem do teploty na - 40 st. Celzia, lebo to povedal nejaký krivohubý meteorológ. :-) Lebo sa budem potiť ako na Sahare. :-)
06.02.2012 - 13:18:32
00
ked je -10 a fuka tak teplomer na vetre klesne a aj na -15 :) teplota sa meria aj tak ze sa teplomer namoci do vlhkej spongie a je tam tiez urcite teplota uz si nespomeniem ako sa vola..
normalne teplota sa meria v budke kde nefuka nesvieti slnko a je 2M nad zemou


Naposledy upravil large dňa 06.02.2012 - 13:27:55, celkovo upravené 1 krát.

06.02.2012 - 13:26:07
00
Minule to vysvetloval vedec, skusim to zhrnut. Okolo pokozky, siat sa nachadzaju molekuly tepleho vdzuchu, akysi neviditelny izolant/plast tepla. No a ked fuka, tak tie molekuly nedrzia tam kde maju, ale ich strhava a organizmus musi vynalozit dalsou energiu na vytvorenie tepelneho "plasta".
Pocitova teplota nie je ziaden drist ale vedecky fakt. Podla tejto teorie by bolo vzduchove chladenie spalovacieho motora neucinne...
06.02.2012 - 13:27:12
00
Hm, vietor? Fyzika je jasná, keď je 10 st. Celzia, tak je stále len 10 st. Celzia ak aj fúka vietor alebo je vysoká vlhkosť. Dôležité je však to, že je jednému zima a druhému nie. Je to otázkou otužilosti, oblečenia a pohybu, ktorý vykonáva. Jeden sa potí druhému je zima. Jeden si oblečie membránové veci a vietor necíti, iný si oblečie bez membrán a vietor mu cez oblečenie preniká. Takže čo je to tá pocitová teplota? Dríst. Každému je pri rovnakej teplote pri rovnakom počasí inak "teplo". Takže ak meteorológ uvedie, že je - 15 st. Celzia a "pocitová" - 40 st. Celzia, tak sa predsa neoblečiem do teploty na - 40 st. Celzia, lebo to povedal nejaký krivohubý meteorológ. :-) Lebo sa budem potiť ako na Sahare. :-)

Máš pravdu len v tom, že nie každý je rovnako otužilý a že 10 °C voda a vzduch má rovnakú teplotu (len keď vložíš ruku do vody, tak bude vždy "chladnejšia"). Suchý vzduch je vynikajúci izolant, udrží teplotu tela. Voda je zas vinikajúci vodič tepla tak rýchlo zohreje alebo ochladí telo. Treba si uvedomiť, že pocitová teplota nepatrí do medzinárodnej sústavy fyzikálnych veličín. Proste je to taký subjektívno-objektívny ukazovateľ (aj keď sa prepočítava konštantami) a má povedať ako asi je vonku zima. A človek je živá sústava s pocitmi, takže senzitívne vnemy každý môže spracovať inak aj keď budú v rovnakom prostredí. Ale ak narážaš na toto, tak to nemá nič s pocitovou teplotou, to je tá subjektívna zložka. Meteorológovia sa snažia poukázať na tú objektívnu zložku, to je všetko.

large: z rozdielu teplôt vlhkého a suchého teplomeru sa nejako vypočítava vlhkosť vzduchu.
06.02.2012 - 13:44:55
00
Prosím nepleťte tu chladenie, prúdenie, sálanie, vedenie tepla rôznymi látkami. O tom predsa nehovorím. Nehovorím o meraniach ako reálna teplota, vlhkosť vzduchu, rýchlosť prúdenia vzduchu na danom mieste a pod. Nehovorím o rôznej účinnosti chladenia za rôznych podmienok pomocou rôznych látok.

Hovorím iba o pojme "pocitová teplota", že je to subjektívny dríst. Za rovnakých podmienok pri rovnakom oblečení je JEDNÉMU zima a DRUHÉMU teplo. Preto hovorím, že je to dríst. Pocitová teplota je IBA SUBJEKTÍVNE číslo, nič iné. Žiadna skutočná merateľná veličina. Pre mňa otravný balast ako reklamy vo filme. ;)
06.02.2012 - 14:03:18
00
prosto si sa rozhodol že ten pojem je zbytočný lebo ti si vieš pozrieť silu vetra napr a podľa toho sa zariadiť... a netoleruješ iným že ak je pocitová -10 a skutočná 0 .. že sa proste oblečú ako na -10 .. lebo je to dríst a ak nevedia že bude fučať tak sa radšej majú obliecť ako na 0 a potom byť nemilo prekvapení lebo nie su tak dokonalí ako ty
06.02.2012 - 14:10:01
00
Myslím, že tebe robí najväčší problém ten pojem. Asi ju mali nazvať "teplota, odvodená od atmosférickej teploty započítaním viacerých fyzikálnych koeficientov na základe ktorej je lepší odhad vplyvu na živý organizmus ako by bolo za štandardných podmienok" proste pocitová teplota :lol:


Naposledy upravil milos21 dňa 06.02.2012 - 14:22:44, celkovo upravené 1 krát.

06.02.2012 - 14:10:40
00
proste 99% ludí horšie znáša ked je -2C a vietor 50km/hod ako ked je bezvetrie a -20C
lorde...
06.02.2012 - 14:15:48
00
Neprekrúcajte môj názor o pojme pocitová teplota.

proste 99% ludí horšie znáša ked je -2C a vietor 50km/hod ako ked je bezvetrie a -20C
lorde...


Tvrdím snáď niekde opak?
06.02.2012 - 14:32:56
00
Máš nejaký návrh ako objektivizovať subjektívnu vec s platnosťou na 100% populácie, keď sa ti zdá 99% málo?
06.02.2012 - 14:47:20
00
Tvrdím snáď niekde opak?
Žiadna skutočná merateľná veličina.

principialne ano tym ze pocitovu teplotu oznacujes za drist.

skusim este inak. ten typek ktoreho trapili v labaku bol v rovnakych podmienkach co sa tyka oblecenia - a teda iba v trenkach :)

ked bol pri nule bez vetra a dali mu po x minutach nejake cvicenia na jemnu motoriku tak to ako tak zvladal. po rovnakych x minutach s vetrom ako bonus bola jeho jemna motorika v tadaaaaa a pritom stale bol pri 0 stupnoch.

a teda ako uz odznelo vyssie - klasicka teplota - super vediet. pocitova teplota - este lepsie vediet - vid priklad s borcom v trenkach :P z pocitovej realnejsie odhadnes ako velmi (ne)budes drkotat zubami po x minutach...

co sa tyka merania - vzorec mas v linku od zihadla pod mojim predchadzajucim prispevkom :)
06.02.2012 - 15:01:10
00
principialne ano tym ze pocitovu teplotu oznacujes za drist.


Je to dríst. :-)

Keď sa oblečiem ako dnes (nebudem tu rozpisovať kompletné veci...) a idem sa tradične ako skoro každú zimu do lesoparku bicyklovať, pričom teplota bola okolo -10 st. Celzia. Bolo mi ok, pretože som sa vzhľadom na pohyb, ktorý vykonávam obliekol vhodne podľa teploty (nie pocitovej). Keby som sa v tom istom oblečení nehýbal, ale len pol hodinu sedel na lavičke, bola by mi určite poriadna zima.

Ako teda určíš pocitovú teplotu? Je to hlúposť, nemerateľná a neobjektívna vec, ktorá vytvára iba akýsi dojem, pre citlivých ľudí: Bububu! Oblečete sa, lebo je zima! Nebudem sa stále opakovať. Sto ľudí v rovnakom oblečení vníma zimu inak. Takže pocitová teplota je nezmysel. Viac k tomu ozaj nemám čo dodať. ;)

Ešte jedno: milos21, prečo robiť zbytočnosti a objektivizovať subjektívnu vec?
06.02.2012 - 18:36:56
00
Lord Klaymen:
Pojem pocitova teplota je sice blby pojem, ale vseobecne sa tym urcuje nieco, co meratelne je. Uz tu toho bolo popisaneho dost. Mozes pozadovat aby tento pojem bol zmeneny na nieco akceptovatelne, to suhlasim. Ale fakt o ktorom sa bavime, meratelny je. To, ze kazdy znasa teploty inak je vec nepodstatna .. pretoze tam , kde ja musim mat 3 vrstvy a winstopper poznam cloveka, ktory si zapol 2.gombik na koseli s kratkym rukavom. A nasli by sme aj ine pripady. Ale tam kde on si zapne len prvy gombik, ja potrebujem povedzme len 2 vrstvy. Cize znovu opakujem .. je dobre si ujasnit pojmy, ktore casto byvaju na prvy pohlad zavadzajuce, ale dolezite je, co pod tymto ludia vlastne vnimaju.
A podstatne pre Teba .. oblieka sa podla nie teploty ako takej, ale podla toho "pocitova teplota" a to akokolvek je blbe pomenovanie. Pretoze to tak je, 1000x odskusane nielen mnou ale milionom inych ludi. Zopakujem pre zapamatanie .. ak sa oblecies na pohyb ktory vykonavas na teplotu -10 pri vetre 0 m/s .. ak to iste spravis pri vetre 50m/s, ktory fuka priamo od mora .. zamrznes do hodiny. Ver mi...
06.02.2012 - 19:14:38
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Oblečenie a batohy)
keyboard_arrow_up