Odkaz MMŠ: Príbeh jedného ruského vojaka, ktorý každý deň telefonoval matke, až sa odmlčal

Ilustračné Foto - TASR/AP
„Podľa toho, v akom bol stave, som pochopila, že sú všetci v šoku. Syn mi kričal do telefónu: ‚Mama, zradili nás!'“
Ruské noviny Novaja Gazeta, jedny z posledných nezávislých, priniesli rozprávanie matiek, ktorých synovia bojujú na Ukrajine. Celý text si môžete prečítať po slovensky tu, toto je len stručný súhrn.

Matka Pavla Abramova (23), učiteľa angličtiny a francúzštiny, ktorý šiel klasicky do vojenskej služby, sa volá Jelena. Rozpráva reportérke Pavlov príbeh.

Povolali ho napriek tomu, že má ploché nohy a celkovo nie veľmi pevné zdravie.

„Veľmi je sčítaný, od detstva miloval knihy Ernsta Jüngera, Remarqua, často opakoval vetu z jedného filmu: ‚Existuje také povolanie – brániť vlasť’,” hovorí mama.

A preto sa Pavel nesnažil„zašiť”. Z Riazanskej oblasti, kde zostala jeho mama, ho poslali do služby na Ďaleký východ, ale tam si to podľa jej slov rozmyslel a už nechcel profesionálne brániť vlasť. Lenže potom „dobrovoľne nasilu” podpísal dohodu s armádou na dva roky.

Všetkých, čo ju totiž odmietli podpísať, poslali robiť tie najťažšie práce, Pavel skončil v nemocnici s poranenou chrbticou. Radšej teda nakoniec dohodu s armádou podpísal. Tak ako mnohí iní.

V januári tohto roka ich odvelili z Ďalekého východu na západ na cvičenie do Brjanska. Vlak šiel dva týždne. Začiatkom februára dorazili do Brjanskej oblasti. „Dohodári” smeli mať úplne jednoduché tlačidlové mobily, a Pavel sa každý deň hlásil mame. A potom sa vlak vydal do Bieloruska.

„V Bielorusku každá jednotka zabrala svoj kúsok priestoru pozdĺž bielorusko-ukrajinskej hranice,” rozpráva Jelena. Siedmeho februára im oznámili, že je spoločné cvičenie s bieloruským vojskom.

V ten deň sa Pavel počas telefonátu správal úplne inak. Kričal, že ho „morálne zlomili”. Najprv im povedali, že 16. februára sa vracajú späť na východ, ale nestalo sa. Niektorí vojaci mali schované smartfóny a z nich sa dozvedeli, že v Európe a v USA hovoria o ruskom útoku na Ukrajinu.

18. februára Pavel mame povedal, že znovu stavajú stany: oznámili im, že bolo rozhodnuté, že cvičenie sa musí predĺžiť.

21. februára Pavel oznámil mame, že ich zase „ženú inde” a dislokujú bližšie k bielorusko-ukrajinskej hranici. Matka mu vysvetľuje, že oni – Západ – „všetci klamú, aby vytvorili napätie”.

„23. februára mi volal neskoro, okolo desiatej večer,” a Jelene sa zlomí hlas, hovorí s hrčou v hrdle. „Podľa toho, v akom bol stave, som pochopila, že sú všetci v šoku. Syn mi kričal do telefónu: ‚Mama, zradili nás!’”

„Celú noc som nespala. Upokojovala som sa, že to sa nemôže stať. Ale keď mi volal o pol piatej ráno, v telefóne som už počula hukot lietadiel, streľbu: ‚Mama, dávajú nás do áut, odchádzame, mám ťa rád, keď ti príde správa, že som padol, neuver tomu hneď, určite si to prever!’“ Viac o synovi Jelena nepočula.

Vojenský stratég Mick Ryan v týchto dňoch pravidelne komentuje vývoj na Ukrajine a v tejto analýze píše, že prezident Zelenskyj musí do troch dní urobiť tri ťažké rozhodnutia. Ruská armáda totiž predsa len začína používať najťažší kaliber a treba počítať s tým, že sa jej bude dariť postupovať.

Prvé Zelenského rozhodnutie teda bude, či a kedy stiahnuť do kyjevskej oblasti ukrajinské sily z juhovýchodu, z oblasti medzi Charkovom a Melitopolom, aby mu ich Rusi neobkľúčili, čím by Ukrajina prišla o značnú vojenskú silu.

Druhým rozhodnutím bude, či posilniť západnú časť Ukrajiny, lebo tadiaľ bude prúdiť pomoc z Európy a Rusi by sa mohli snažiť jej prísun blokovať. Ak by Rusi začali útočiť aj na západe, mohlo by to znamenať, že by zasiahli aj „tretiu krajinu”. Ryan síce žiadnu krajinu nemenuje, ale z pohľadu na mapu je jasné, že tou „treťou” krajinou by mohlo byť aj Slovensko.

Tretím rozhodnutím bude, ako stiahnuť vzdušné sily bližšie k bojom, lebo Ryan predpokladá, že Rusi vrhnú do boja celý svoj letecký arzenál.

Je zrejmé, že Rusi sú naďalej odhodlaní dobyť Ukrajinu a pravdepodobne sa poučia z počiatočných chýb. „Ukrajinci sa budú tiež musieť adaptovať, ak majú pokračovať v úspešnej obrane. To si však bude vyžadovať veľké rozhodnutia v najbližšom čase,” píše Ryan.

[Donbas. Kniha priamo z frontovej línie od Denníka N. ]
02.03.2022 - 10:36:37
13
Inak som zvedavy co bude odchod Sberbank z EU, pripadne jej krach, znamenat pre Slovenske elektrarne. Je to pre SE dobre ak by veritel skrachoval, ci zle? Laicky si hovorim, ze zle to byt nemusi ak sa na cas zamrazia procesy a fungovanie veritela a docasne mozno nebude treba splacat uvery. :)

Inak az teraz sa naplno zacina ukazovat ake problemy by sme mohli teraz mat, ak by Rusi cez Sberbank ziskali minuly rok väcsiu kontrolu nad SE (https://ekonomika.sme.sk/c/22588767/sulikov-navrh-na-obmedzenie-prevodu-kritickej-infrastruktury-odmietli-slovenske-elektrarne.html). Aj ked teda stale zostava problem s jadrovym palivom...
02.03.2022 - 10:37:32
00
neplet to, Sberbank Europe je ine ako Sberbank Rusko. Ja mam pocit, ze v SE je priamo ruska Sberbank.
02.03.2022 - 10:44:40
00
Hazard napísal:
Myslím, že na začiatku vojny na ČT bolo, že maju 2000 000 záložákov, tak mozno ich...


Aspon by sa "rozsvietilo" pomaly v kazdej ruskej rodine ze nieco je zle...nemyslim zeby sa im chcelo ist do zbrane
02.03.2022 - 10:46:20
00
rabovania chtivy rusky okupant vs dvere na obchode

https://twitter.com/YWNReporter/status/1498943189138685952?s=20&t=lWhmaBkd1NMwLOc6Tw-c0Q


SPOILER

dvere vyhrali...
02.03.2022 - 10:50:45
02
Ruskí vojaci, ktorí útočia na Ukrajinu, sú podľa hlasových záznamov, ktoré získali britské médiá, v "úplnom chaose". Informuje o tom Daily Mail. Rádiové správy naznačujú, že vojaci odmietajú poslúchnuť rozkazy centrálneho velenia na ostreľovanie ukrajinských miest a sťažujú sa na dochádzajúce zásoby potravín i paliva. Nahrávky patria do materiálov, ktoré získala spravodajská spoločnosť ShadowBreak.

V jednom z odpočúvaných rozhovorov má podľa denníka The Telegraph jeden z vojakov znieť, akoby plakal. V inom zas počuť vojaka, ktorý stráca trpezlivosť a pýta sa, kedy príde jedlo a palivo. "Sme tu tri dni! Kedy do do pekla bude pripravené?" má sa pýtať v nahrávke. Tretia nahrávka odhaľuje výmenu názorov medzi vojakom a jeho kolegom z veliteľského centra, ktorému pripomína, že nemôžu použiť delostrelectvo v oblasti, v ktorej sa ešte nachádzajú civilisti. Podľa zakladateľa ShadowBreak Samuela Cardilla nahrávky poslali amatéri, ktorí vojakov odpočúvali pomocou antén.
02.03.2022 - 10:54:11
00
Dudo napísal:
neplet to, Sberbank Europe je ine ako Sberbank Rusko. Ja mam pocit, ze v SE je priamo ruska Sberbank.

Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, a Sberbank CIB, korporátna a investičná spoločnosť skupiny Sberbank, v spolupráci so spoločnosťou Sberbank International, Sberbank Slovensko, a.s., a Sberbank CZ, a.s., uzatvorili zmluvu, ktorá umožňuje Slovenským elektrárňam využívať úverový nástroj v duálnej mene vo výške 870 mil. eur na obdobie 7,5 roka.

Zmluvu podpísali Luca D´Agnese, generálny riaditeľ Slovenských elektrární, a Herman Gref, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Sberbank Rusko, Vladimír Šolc, výkonný riaditeľ Sberbank CZ, aRastislav Murgaš, výkonný riaditeľ Sberbank Slovensko, a.s.

edit:
Rozhodnutie o vylúčení z medzibankového platobného systému SWIFT sa týka siedmich bánk, dodala DPA s tým, že podľa jej zdrojov z diplomatických kruhov medzi sankcionované finančné inštitúcie nemá patriť najväčšia ruská banka Sberbank.


Naposledy upravil Hosť dňa 02.03.2022 - 12:03:00, celkovo upravené 1 krát.

02.03.2022 - 10:54:29
00
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu řekl, že pokud by došlo ke třetí světové válce, zahrnovalo by to jaderné zbraně, a bylo by to destruktivní. Informovala o tom agentura RIA.
Snáď si aj uvedomil čo hovorí...
02.03.2022 - 11:16:13
01
takto to vyzerá keď sa chudobná lúza z východu začne valiť na západ.Dúfam,že skrachujú skôr.
02.03.2022 - 11:29:02
00
Momentalne to vyzera, ze tretia svetova vojna by bola Rusko+BLR proti zvysku sveta. Este by sa k nim mozno pridali krajiny typu Severna Korea. Bolo by to rychle, ale absolutne znicujuce. Ja len stale nejak nedokazem spracovat v hlave, ako dokaze mala skupina blaznov znicit zivot miliardam ludi.

Cim dalej, tym viac som presvedceny, ze ich pouziju. Zacinaju sa dostavat do bodu, kedy uz fakt nemaju co stratit, kedze uz vsetko stratili. Uz len ublizit ostatnym a pozerat sa na tu katastrofu z toho ich protiatomoveho mestecka.
02.03.2022 - 11:35:54
00
tak ked dokoazali hackeri odstavit ruske satelity tak by mohli odstavit alebo zhodit systemy aj na jadrovych silach aby to neslo odpalit.
asi to nebude odpalovanie na zaklade toho ze niekto potiahne fyzicku paku. nejaky OS tam musia mat a vzdialene ovladanie z ineho miesta.
02.03.2022 - 11:39:53
01
Treba len dúfať,že západ ma v Moskve infiltrovanych ľudí a zabránia katastrofe. Nehovorí sa o tom,ale myslím že sa na tom tvrdo pracuje...
02.03.2022 - 11:40:25
03
Tam budu urcite nejake analogove telefony a ludia fyzicky pri odpalovacoch (pri ponorkach a lietadlach je to samozrejme). Nemyslim si, ze to funguje stylom, ze Putin stlaci gombik a naraz sa odpali tisic atomoviek.

A tiez si myslim, ze ak by si sa snazil hacknut nejake systemy pri atomovkach, tak je to zaprve extremne nebezpecne (co ak by si nejaku nahodou odpalil?) a za druhe je to taky velky zasah do bezpecnosti statu, ze by to praveze atomovu vojnu rozputalo.
02.03.2022 - 11:47:26
01
Ďalší vymlety z Ruska...
https://sport.pravda.sk/zimne-sporty/clanok/618650-pluscenko-si-pohneval-fanusikov-verim-svojmu-prezidentovi-tvrdi-o-putinovi/
02.03.2022 - 11:48:25
00
Ono je to s tymi kovanymi bolsevikmi na vrchu pyramidy tazke...tak tyzden dozadu zistili ze sa im ich svet komplet rozsypal. Sami vedia ze v najlepsom pripade budu sudeni ako vojnovi zlocinci, v horsom pripade sa nedoziju najblizsieho vikendu. A ako bonus sa im komplet ruca aj ta velka carska Rus, co ine od nich cakat ze minimalne sa budu stale vyhrazat atomovkami...
02.03.2022 - 12:00:30
04

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up