tajvan+j.kórea vyrábajú 90% čipov.Ako by asi dopadla čínska ekonomika keď polovicu svojho vývozu smeruje na západ...vidíme čo s nimi robia doma tie odrby s hypotékami.tanky v uliciach.bolševizmus je alterntíva len pre tých čo sa boja vlastného ľudu.
12.08.2022 - 15:59:21
04
Zaujimavy nazor analytika na vsetky tie udalosti, ktore sa prave okolo nas deju. Celkom depresivne pocuvanie. :-)

V kazdom pripade velmi dobre popisane a kvalitne vyargumentovane.

thumb_up0thumb_down
12.08.2022 - 20:29:49
03
putler zvolal bezpečnostnú radu...asi zakáže fajčiť v celom okotistane.

https://www.moscowtimes.ru/2022/08/12/putin-sozval-sovbez-posle-udarov-po-aerodromu-v-krimu-a23179
12.08.2022 - 20:55:05
00
yojo napísal:
Zaujimavy nazor analytika na vsetky tie udalosti, ktore sa prave okolo nas deju. Celkom depresivne pocuvanie. :-)

Zachytil som nejaké zo 2 rozhovory s ním.

V skratke, predpovedá dosť ťažké časy pre Čínu - demografický strmý pád, rastúce výrobné osamostatňovanie sa US od Číny (ktoré rétoricky predznamenal Trump a spečatil Covid). V tom vidí aj možný impulz pre US ekonomiku (Canadu, Mexiko..). Očakáva kolaps nemeckého výrobného modelu (éra lacných surovín/energie z RU, na ktorých to dosť stálo, je pasé a generáciu kvalifikovaných, vysoko produktívnych Helmutov, ktorí v tejto dekáde začnú odchádzať na dôchodok, nebude mať demograficky postupne kto nahrádzať, čiže aj úbytok tamojšej konzumentskej bázy, a zároveň GER dosť stratia odbytisko v US. Všetko prúser aj pre okolité krajiny naviazané na GER prosperitu (čiže aj nás). Víťazmi tohto majú byť – aspoň v rámci kontinentu – Francúzi (napríklad aj preto, že si nevypli jadro, ako zmyslov zbavení a demograficky nie sú na tom až tak zle...). Vraj. Vynechal som niečo? Má pravdu? Nemá? Neviem.


Naposledy upravil nimm_zwei dňa 12.08.2022 - 21:55:55, celkovo upravené 1 krát.

12.08.2022 - 21:45:24
22
nemeckých dôchodcov majú na pracovnom trhu nahrádzať migranti z blízkeho východu.éra lacných energo.skončila či s rusom ,alebo bez.
12.08.2022 - 21:51:58
00
Osobne myslim ze nemci to prepiskli tou ich nezmyselnou "zelenou" politikou...a to este v casoch ked Putko nezutocil na Ukrajinu. Ci budu francuzi "vitazi" tazko povedat, tiez maju zvlastnu mentalitu v mnohych smeroch a ci chcu alebo nie, ich ekonomika je dost naviazana na tu nemecku. Briti su uz v ri.., teda za kanalom a sami nevedia ( ani my ) ci bol dobry krok vystupit z EU alebo nie. Taliani su take perpetum mobile ako ich statne aerolinie a greci uz nemusia mat dohlad nad ich statnymi vydavkami ( uvidime dokedy ). Ukrajina trpi a nemoze bezpecne vyvazat ani len to obylie, tak im v tom "pomahaju" rusi a turci. V Cine klope na dvere minimalne hypotekarna kriza a snazia sa to zamaskovat tym najblbsim sposobom a to manevrami v okoli Taiwanu. Kto bude "vitaz" ozaj netusim, ale asi ma panko pravdu ze "the golden age is over/dobre uz bolo"...
12.08.2022 - 23:03:29
14
FRA ako víťazi v zmysle “ako-tak“, relatívne k zvyšku. Lebo jeho jednotiaca téza je, že tak dobre ako sme sa mali posledné dekády sa už mať nebudeme počas nášho života, a všetko na čom záleží bude horšie po zvyšok našich životov. Kľúčové heslá: de-globalizácia a demografia. O tej de-globalizácii sa možno dá diskutovať, že akú naberie mieru/spád, ale tie demografické trendy (prepady), tam neni o čom – sú už nastavené v momentálnom vekovom rozložení tej-ktorej spoločnosti, len sa začnú teraz postupne prejavovať... u číňanov a nemcov vraj prudko.

Briti si vraj budú musieť vyberať na koho sa ekonomicky orientovať, a zrejme to bude US/Kanada/Mexiko, pričom ale tí sa s nimi párať nebudú a žiadny super-deal to nebude, ale pre britov asi najlepší možný. Ak teda zoberieme jeho tézu, že golden age pre EÚ pod GER taktovkou sa končí...
12.08.2022 - 23:29:37
00
nimm_zwei napísal:
Zachytil som nejaké zo 2 rozhovory s ním. Vraj. Vynechal som niečo? Má pravdu? Nemá? Neviem.


Netrufam si povedat, ci ma alebo nema pravdu, samozrejme ide len o predikciu s mnozstvom premennych, ale logicka spojitost tam je. Popisal si to velmi dobre, doplnil by som par detailov, samozrejme hlavny dovod toho vsetkeho je demograficka kriza, ktora sposobi rozpad celeho sukolia (globalizacie) a najlepsie dopadnu najsebestacnejsie krajiny. COVID, Trump ci Rusko su iba katalyzarory. COVID hlavne tym, ze urychlil odchod presluhujucich Americanov na dochodok, Trump, tym ako zosilnil odpor ku imigrantom, Rusko narastom cien energii. To, co spomina Triky, o obsadeni pracovnych miest migrantmi pravdepodobne nebude fungovat dostatocne, prave z dovodu velkeho politickeho odporu, nedostatocneho vzdelania imigrantov a prudkeho narastu neproduktivnych ludi, kedze do dochodku idu najsielnejsie rocniky. Velmi pekne to popisal, ked povedal, "na vidieku su deti pracovna sila, v meste su deti ten najdrahsi nabytok". Vysledok bude rozpad globalizacie, predrazenie vsetkych vyrobnych procesov, velka inflacia, nedostato vsetkeho a pritom stale nizka nezamestnanost.

To je jeho pohlad, ja by som s nim akurat nezdielal taky velky optimizmus s USA, kde sice verim, ze su velmi sebestacny po ekonomickej strane, ale mam pocit, ze v poslednej dobe sedia na sudku pusneho prachu z politickeho hladiska a v krajine, kde je tolke mnozstvo zbrani, uz pred dvoma rokmi to mohlo buchnut. Samozrejme, to by malo brutalny ekonomicky dopad na cely svet.
13.08.2022 - 04:03:23
20
Keďže angličtinu už aktívne nepouživam 20 rokov a navyše som lenivý tak som si prečítal len vaše zhrnutia za ktoré ešte raz ĎAKUJEM. Mne tam ešte okrem demografickej príčiny a spomenutých katalizátorov chýba trochu aj zmena klimatických podmienok proti ktorým aspoň teoreticky chceme bojovať ( znižovanie CO2).

Ako sa dá v tejto situácii bojovať proti zlému demografickému vývoju okrem podpory pracujúcich rodín ?
13.08.2022 - 07:25:40
00
Himarsami. Chlap /podla anatomických predpokladov nie papierov - zistí sa pri odvode že trenky dole :D / ktorý v 45 rokoch nebude mat tri deti nafasuje himarsa a pojde do prvej línie :D
13.08.2022 - 08:13:53
00
Ked sa pozrieme na historicky precedens, ked este aj take Finsko a Svedsko vstupuju do Nato a keby mohli, urobia tak aj desiatky inych krajin, pride mi teza o deglobalizacii ako uplny nezmysel. Podobny, ako ked sa "vyrabali" vyrobky tak, ze sa doviezli diely z celeho sveta a "vyrobca" na ne potom uz len nalepil svoju nalepku. Toto sa pochopitelne trochu obmedzi. Priemysel aj energetika sa bude lokalizovat. Ale globalizacia sa este prehlbi, lebo sami bez ostatnych neprezijeme.
A co sa tyka demografie. Japonci s tym bojuju uz davno a celkom uspesne. Zakladat ekonomiku a cele fungovanie spolocnosti na tom, ze bude stale viac mladej pracovnej sily je nezmysel. Konecne to budeme musiet pochopit a prisposobit sa tomu.
13.08.2022 - 09:24:36
01
Kristina napísal:
Je potrebné IMHO hľadať alternatívu za Putina a jeho ansábel, s ktorým sa bude dať férovo jednať a obchodovať.


V zemi kde se víc jak 100 let systematicky a ve velkém vraždí inteligentní lidi s vlastním názorem nikdo takovej není a nebude.
13.08.2022 - 09:48:34
015
cokupit
A ako teda riešia demografiu Japonci ?
13.08.2022 - 10:39:55
00
Co si predstavujes pod "riesenim demografie"?
13.08.2022 - 11:02:28
00
Bebe80 napísal:
V zemi kde se víc jak 100 let systematicky a ve velkém vraždí inteligentní lidi s vlastním názorem nikdo takovej není a nebude.


Ja dúfam že po dolikvidovaní tradičných zbraní a demoralizácii vojakov vznikne VELIKAJA občianska vojna ktorá vyprodukuje viac prezidentských kancelárii ako v bývalej Juhoslávii.
13.08.2022 - 11:14:51
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up