Rozhodol som sa spravit socku o iontovych a energetickych napojoch. Chcel by som otestovat zvysenie vykonu pri kratkodobej a dlhodobej fyz. aktivite (cas), za rovnakych podmienok. Mate nejake napady a tipy? Mam to tu potom niekde zverejnit? Myslite, ze je sanca dopracovat sa ku pouzitelnemu vysledku? Dik.
17.10.2008 - 21:08:28
00
No skus sa ozvat priamo vyrobcom. Neboj oni ti mozno daju aj reklamne vzorky za free. A mozes skusat do nemoty. Co sa tyka skusenosti u mna prestali krce. mozem sa vyblaznit ako chcem ze pomaly ani nevladzem slapat, ale krce nedostanem. Pred tym nez som co to takeho vypil som mal hlavne v noci krce. U kazdeho je to ine. Zlepsenie mozno u mna je co sa tyka energie ale nepatrne.

Som zvedavy na skusenosti inych :D
17.10.2008 - 22:45:55
00
Je velmi neskoro popoludní a bude lepšie ak si vyberieš inú SOČku. hehe
Qua jak by si to chcel spraviť Vetroplach?
18.10.2008 - 03:44:06
00
Myslite, ze je sanca dopracovat sa ku pouzitelnemu vysledku? Dik.


Nie.

1. Potreboval by si každý ionťák zanalyzovať
2. potreboval by si rovnakú vzorku testerov za rovnakých podmienok.
3. Ak sa do toho pustíš, treba vyskúšať aj placebo efekt.
4. Zaujímalo by ma akú výskumnú metódu by si na to použil, resp. čo bude hodnotiacim kritériom a meranou veličinou.
5. Ak sa prelúskaš cez 4. bod, zistíš, že také meranie nemusí byť vôbec lacné ;-)

Turbi má pravdu (to nové smetisko im tuším prospieva :-D ), v rámci ŠOČ to skús pojať inak (navrhoval by som skôr nejaký prieskum trhu, aké výrobky sú dostupné, čo udáva výrobca že obsahujú, ak sa dá, tak nájsť na nete nejaké štúdie kde aj skutočne zanalyzovali niektoré produkty, čo je účelom týchto látok, rozobrať trochu ich účinok na metabolizmus a význam pre športovca :arrow: prosto literárnu rešerž)
18.10.2008 - 14:38:32
00
Priklanam sa ku girovi. Dokonca taka reserz by mohla byt aj uzitocna.
18.10.2008 - 15:47:31
00
Giro:
1. Ako zanalyzovat? Myslis chemicky? Pocet kalorii, obsha kofeinu atd.?
2. Povedzme, ze je to teoreticky mozne.
3. Ako?
4. Napriklad kazdy bude bikovat na rovnakej vzdialenosti a cas, za ktory prejde sa bude pocitat. Taktiez by som mohol merat nejakym pulzmetrom pulz v klude, ze ci nieco nebude mat na srdce prilis neblahy efekt.
5. :)

Ono problem je v tom, ze mi treba 1/3 teoreticku a 2/3 nieco na co pridem ja sam, spolu cca 20-25 stran. Ako rešerž by som to aj pojat mohol, v resp. mi skuste poradit inu temu, nic zaujimave, o com sa vela nepise mi nenapada a kedze zacinam sportovat trosku na vykon, tak toto bola aj pre mna sameho zaujimava tema.
18.10.2008 - 16:43:57
00
Chlapci, mladý sa nepýtal na to, či sa do toho má pustiť, alebo nie. On napísal- rozhodol som sa!!!
Mne sa to zdá naopak vynikajúci a originálny nápad.
Nebude to jednoduché, ale veď SOČ nie je vedecký výskum na úrovni Nobelovej ceny.
Jasné, že treba ísť do toho.
Giro napísal perfektne ako začať. Je tam obrovské množstvo teórie, kt. môžeš použiť. A mne sa zdá výborný aj nápad s vlastnou štúdiou, hoci to bude náročné.
Ak chceš, môžem Ti poslať nejaké materiály čo mám od pár firiem, zoznamy produktov a nejaký pokec k tomu, katalógy, uvidím, čo nájdem v robote.
18.10.2008 - 17:12:27
00
A ešte by som to rozšírila, nie len energetické a iontové nápoje, Ale dala by som všeobecnejšiu tému- Výživové doplnky pre športovcov.
Tam sa dá zabŕdnuť aj do zakázaných preparátov....je to širšia téma
18.10.2008 - 17:17:39
00
Alena, dakujem za podporu, materialy isto uvitam.. este mi napis SS alebo sem...
18.10.2008 - 17:49:46
00
dizi: 20-25 strán? Však minimum je 15, na to napíšeš aj keby si nechcel :)
Apropo fakt si si mohol vybrať niečo inšie (napr. porovnanie vidiel), nie takúto síce zaujímavú, ale ťažko zrealizovateľnú tému.
18.10.2008 - 17:50:55
00
Porovnavanie vidiel... vsak mam doma na porovnanie tak 1-2 a cely ich vysledok sa pritom zmesti na 1-2 grafy :roll:
18.10.2008 - 17:53:47
00
Prehrab si napr. toto (vseobecne znama stranka): http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm zopar podnetov mozno najdes.
18.10.2008 - 18:46:30
00
Giro:
1. Ako zanalyzovat? Myslis chemicky? Pocet kalorii, obsha kofeinu atd.?
2. Povedzme, ze je to teoreticky mozne.
3. Ako?
4. Napriklad kazdy bude bikovat na rovnakej vzdialenosti a cas, za ktory prejde sa bude pocitat. Taktiez by som mohol merat nejakym pulzmetrom pulz v klude, ze ci nieco nebude mat na srdce prilis neblahy efekt.
5. :)


Pýtal si sa na relevantnosť takejto práce. Avšak načrtol som ti problémy, ktoré by bolo treba prekonať, aby tá práca mala výpovednú hodnotu. Mne je absolútne jasné, že v rámci ŠOČ to nie je možné, dokázať to na úrovni by bolo aj nad úrovňou diplomovej práce. Druhá vec, predsa len si ešte na SŠ, pojem 2/3 vlastný prínos môže predstavovať aj to zhromaždenie dostupných faktov. Teóriu bude predstavovať pokec o účinku jednotlivých látok, aplikačných formách a pod. Praktickú časť prieskum trhu.
K otázkam (ak to začneš riešiť, doporučil by som ti, neopomenúť ich):

1. to, čo tvrdí výrobca ešte nemusí byť pravda. Preto by bolo nutné zistiť skutočný obsah deklarovaných zložiek. to čo si doplnil ma utvrdzuje v tom, že ešte celkom netušíš o čo ide. Ide skôr o obsah cukrov (možno aj glykemický index) a obsah podporných látok (aj ten kofeín, ale aj karnitín, taurín, vitamíny atď.)
2. no, len slovo teoreticky sa nezlučuje so slovom relevantný
3. Placebo efekt je porovnanie užitia účinnej látky a napríklad vody v domnení, že sa jedná o účinnú látku - teda vplyv psychiky. V tvojom prípade by si časti testerov miesto ionťáku podal len sirupovú vodu.
4. to je nezmysel. Potreboval by si analyzovať moč na zistenie s akou účinnosťou sa jednotlivé látky vstrebali, rozbor krvi a meranie výkonu - najlepšie asi meraním laktátovej krivky. No a meranie pulzu potom nie v pokoji, ale počas výkonu. Hodnota dosahovaných časov by nemala absolútne žiadnu výpovednú hodnou v zmysle sledovanej zmeny.

Ak máš ešte nejaké otázky, pokojne sa pýtaj.
18.10.2008 - 22:18:24
00
No dobre, povedzme, ze by som do teorie dal vsetky zaujimave latky a do praktickej casti vyroboky a ich obsah, ako by som zistil ich skutocny obsah?
19.10.2008 - 07:36:16
00
Kvantitatívnou chemickou analýzou. U pochybných výrobcov aj kvalitatívnou :-)

Podľa mňa určite niekde na nete nájdeš serióznu a nezávislú štúdiu, takáto vec trápi viacerých ľudí v dnešnom svete kde každý každého klame.
Ale toto je zasa mimo náplne SOČ, skús radšej toto:
- urobiť tabuľku kde vypíšeš deklarované obsahy jednotlivých látok od každého nájdeného výrobcu v nimi odporúčanej dávke. V nej doplniť aj odporúčanú dennú dávku (ak je to teda relevantné) a ku každému by som dal komentár (teda napríklad uvedieš obsahy vitamínu B6, niekde v teórii skonštatuješ načo je dobrý, koľko ho treba a vzhľadom na záťaž prekonávanú cyklistom vhodnosť takej veľkej dávky, prípadne jej nedostatočnosť). V teórii by tiež bolo dobré rozobrať o aký typ záťaže sa v prípade cyklistiky jedná (dlhodobý aeróbny výkon) a čo teda je pre telo cyklistu prioritne dôležité. Na fóre sa tomuto pár ľudí lepšie rozumie, hádam ti pomôžu.
- na konci urobiť sumár na základe komentárov a vybrať najlepší prípravok.
- Z naozaj praktickej stránky by som zo vzoriek vykonal senzorické a užívateľské hodnotenie. Teda - ako to testerom chutí, či ich z toh nenadúva, či nespôsobujú prekyslenie žalúdka, či neprdia jak hrochy, ďalej či sa dobre rozpúšťa vo vode, či nezafarbí fľašku od farbiva, ... možností je veľa.
19.10.2008 - 10:30:57
00
keyboard_arrow_up