Neexistuje nič ako "nehmotná energia". Atakďalej. A to, čo to drží pokope, je obyčajná elektrostatická interakcia.
Hmota sa realizuje vo dvoch formách. Ako látka a ako pole. Oboje nesú energiu (E = mc^2) a oboje sú úplne reálne objekty (inak povedané - sú materiálne čiže hmotné).
Fotón (napríklad) môžeš popísať ako vlnu, alebo ako PRIAMOČIARO LETIACI "akože bod". Teda niečo čo je pod hranicou rozlišovacej schopnosti - pretože platí Heisenbergov princíp neurčitosti. Ale napr. vieme ako +/- vyzerá rez nukleónom. Len hovoriť o "videní" pri objektoch týchto rozmerov je trochu scestné. Môžeš maximálne niečo zmerať.
Pokiaľ chceš zaujímavosť... vždy musíš niekde postaviť hranicu odkiaľ prestaneš častice popisovať vlnovomechanicky a začneš objekt popisovať klasicky. Ale je vcelku dosť jedno, kde ju dáš.
dizi: problém tvojho postrehu tkvie v tom, že s tým, s čím máš problém, fyzika nemá problém :) ale zaujímavá by bola jednotná teória poľa (s tou gravitáciou nám to stále nejako nejde - a to je problém - keď nemáš relevantné pozorovania, nemáš čo teoreticky popisovať)
30.01.2009 - 21:57:52
00
tuleník: to sa nedá čítať :P :P :P
30.01.2009 - 22:04:24
00
Tulenik, nenechaj sa odradit. Este pokecame. :D
30.01.2009 - 22:10:18
00
Hmota sa realizuje vo dvoch formách. Ako látka a ako pole. Oboje nesú energiu (E = mc^2) a oboje sú úplne reálne objekty

A navzajoim sa neguju. Preto je energia vesmiru rovna nule. To mam priamo od atomoveho fyzika. látka je negovana polom.
30.01.2009 - 22:12:46
00
Nič sa neneguje... chlapec sa asi nechal trošku uniesť umeleckým popisom.
Ani vedec nemusí byť odolný voči (auto)sugescii a podobným javom, napr. aj Einstein tak strašne chcel, aby bol vesmír statický, že do vlastnej teórie zavádzal úplne zbytočný člen. Keď mu Fridman ukázal, že to ide aj bez neho, a keď sa to napokon aj potvrdilo, chlapsky si priznal haluzenie.
30.01.2009 - 22:40:06
00
a uz sa to zacina menit na MAT-FYZ forum :mrgreen:
30.01.2009 - 23:02:48
00
Nevadí, dobre sa to číta, len tak ďalej :wink:
31.01.2009 - 00:16:02
00
Tuleň ja neviem či toto má zmysel. Posledné 2 strany mi pripadajú len ako tvoje vedecké argumentácie proti výmyslom. Neviem, ale diskusia nemôže stáť na rokmi strávenými v knihách a JPP. Druhej strane proste chýbajú základné poznatky a definície. Je to ako púšťať sa do debaty s gynekológom o zubnom kaze.
31.01.2009 - 00:55:07
00
Debata s gynďasom o zubnom kaze by bola bezproblémová. So zubárom o brušnej chirurgii by to bolo horšie (ale tiež nie beznádejné, keby to muselo byť, on by ten slepák tiež vybral).
Fakt je že keď vyčančáš nejaký vedou naozaj používaný pojem, patrične ho sfantazmagorizuješ, zahmlíš, navesíš naň kopec fluffu a rozmázneš bulvárom, o pol roka ti BSP (bežná sériová populácia) nebude veriť, že všetko je úplne inak.
Podobne je to aj v diskusii kde sa niekomu nepáči, že práca (minutá energia) je proste sila krát dráha (to som to dosť zjednodušil). To som ešte čakal, že sa nájde elektrotechnik, čo mi oznámi, že W = UI a opýta sa, že kde je tam dráha, pričom mu samozrejme vôbec nedopáli, že sme presúvali nejaké náboje (elektróny) pomocou elektrostatickej sily z jedného miesta na druhé.
31.01.2009 - 02:49:08
00
Som úplne blbá, keď neviem o čom hovoríte?
31.01.2009 - 11:31:24
00
Nie, len sa presne triafaš do toho čo píše tuleň v poslednom príspevku. Používa pojmy, zvraty s ktorými bežná populácia neprichádza obvykle do styku a vždy sa nájde niekto, kto tým ostane ohúrený aj napriek tomu že tomu nie celkom rozumie. No a presne tu je priestor na manipuláciu.

Elegantne sa to darí vytrhávaním konkrétnych vzorcov z diferenciálnych tvarov, že tuleň :-)
31.01.2009 - 12:03:34
00
Nie, len sa presne triafaš do toho čo píše tuleň v poslednom príspevku. Používa pojmy, zvraty s ktorými bežná populácia neprichádza obvykle do styku a vždy sa nájde niekto, kto tým ostane ohúrený aj napriek tomu že tomu nie celkom rozumie. No a presne tu je priestor na manipuláciu.

Elegantne sa to darí vytrhávaním konkrétnych vzorcov z diferenciálnych tvarov, že tuleň :-)

Dík, zdvihol si mi sebavedomie.
31.01.2009 - 12:34:01
00
jj :) niekde dosť hlboko v metodológii vedy sa hovorí že väčšina prírodných zákonov sa dá popísať jednoduchými diferenciálnymi rovnicami (vlastne všetky - a ak to tak nie je, niečo je podozrivé) - čo je mimochodom tiež zovšeobecnenie pozorovania, vôbec nikde nie je napísané že: vedci, povinne musíte zo všetkého urobiť jednoduché diferenciálne rovnice, aj ak vám to ruinuje model! (práve naopak - ak model nesedí na realitu, treba hľadať lepší... výnimka pravidlo nepotvrdzuje, ale ruší)
no a kedy kde sa BSP stretne s tými diferenciálnymi tvarmi? nikde! až na vysokej škole, a aj to len niekto (a preto tu zjednodušene píšem že W = Fs miesto integrálu alebo miesto dW = F.ds a bez upozornenia že aj F môže byť premenná veličina, ale v skutočnosti je to tak - a fyzika s tým nemá problém)
31.01.2009 - 13:08:48
00
odporucam knizocku od Hawkinga: Kratka historia casu :wink:

Ja som to mal požičane. Cital som. Myslim, že v jednom mieste tvrdi, že gravitacia akoby prichadzala z inej dimenzie, že to nie je jednoduchy vzťah dvoch predmetov vo vesmire. Nepozname vsetky roviny existujucich vplyvov, preto nám nezname javy sa snažíme opísať naším aktuálnym poznaním. Ano a Tulenik to spravne pomenoval. Stale sa snažíme akoby meniť vzorce výpočtov, lebo nám to nevychádza. Takto tápe ludstvo. Aj einstein ako uvadzate sa mylil, lebo vesmir "chcel" opisať vtedy známymi postulátmi. A bude sa to stale menit. Sme iba na začiatku.
31.01.2009 - 18:48:00
00
Ludstvo tápe ako tí slepci v tomto príbehu:
K slepým priviedli slona a žiadali od nich, aby o tom tvorovi podali svoje svedectvo. Každý si ho ohmatal a ten čo držal chobot vyhlásil, že ten tvor je ako hrubá hadica. Ten však, čo držal nohu, vyhlásil, že je to ako stĺp. Ten, čo držal brucho vyhlásil, že sa mýlia, lebo ten tvor je ako veľký sud. Ten čo držal ucho vyhlásil, že tvor sa podobá na veľký plochý list. No a ten, čo držal slona za chvost vyhlásil, že tvor je podobný hadovi.
31.01.2009 - 18:53:16
00
keyboard_arrow_up