robert22: teoretický model sedí s pozorovaním -
to je kritérium správnosti, čo iné by si chcel?
a nielen to, dokonca to vyzerá, že naozaj je za tým jedna jednoducho opísateľná interakcia (že "rozmenená na drobné" bude mať tvar pravdepodobne dosť nechutných riešení, to je proste vlastnosť riešenia diferenciálnych rovníc...)
"všetko inak" rozhodne nebude... keď si to vezmeš, tak napr. základy chémie nám pevne stoja od Johna Daltona (atomistika) a Antoina Laurenta Lavoisiera (vyvrátenie flogistonovej teórie a tým koniec alchýmie), 200+ rokov, kvantovka je tu s nami potichu už 100+ rokov (A. Einstein 1905 - interpretácia fotoelektrického javu - Nobelova cena za fyziku), relativistika podobne (pričom relativistické efekty sa stali dostupné experimentu až v hlbokej 2. polovici 20. stor.)... "chybou" relativistiky je, že nie je kvantová, ale ako špeciálny prípad pre makroskopické systémy veľmi pravdepodobne zostane aj po zlúčení teórie gravitačnej a elmag./slabej/silnej interakcie (to isté ako Newton voči Einsteinovi pre malé rýchlosti a energie)
piso s tým čo spomínaš operuje subjektívny idealizmus, potom sa ťa ale ako kovaného pravičiara opýtam, načo sa v iných threadoch toľko nervuješ mojim bývalým kolegom Robom F., keď ako prvok subjektívnej reality je pod tvojou kontrolou (v extrémnom prípade solipsizmu si iba ty to, čo existuje), proste si ho "odmysli" z modelu, a navyše neviem, načo interaguješ na nejakom fóre s nami, výplodmi tvojej subjektívnej reality, čo si nejaký schizofrenik, alebo čo?

subjektívny idealizmus bol vyvrátený z materialistických aj objektívne idealistických pozícií a väčšina ľudí nepochybuje o tom, že interaguje s nejakým objektívne reálnym svetom (inak svoju logiku samozrejme má, ale pri bližšom skúmaní pochybnú)
ad London - kovaný alkoholik... depersonalizáciu som zažil aj ja, ale v stave, keď to je viacmenej pochopiteľné (a vysvetliteľné ako patologický proces v mozgu)
pyramídu by ti dnes postavili na kľúč, moja otázka znie načo, otázka stavebnej firmy za čo?
historická pamäť ľudstva dostupná literárne má tak odhadom 5-6 ky (kilorokov), hinďáci tak 1 ky, staré literatúry sú VŠADE poriadne prehnané hyperboly (čím staršia literatúra, tým väčšia hyperbola, niečo ako čím staršia galaxia, tým väčší červený posun, hehe...) - v tomto smere platí, že papier alebo krčmové reči znesú všetko, a naozaj potom už musíš skúmať asi každú JPP fantazmagóriu...
astrológiu umne vyvrátili už v starom Ríme, uveď mi jediný opakovane a reprodukovateľne a v dostatočnom rozsahu použiteľný záver astrológie...
mnísi sa živia žobraním a ak predvedú niečo "neuveriteľné" zvýši sa šanca že dostanú buď vôbec niečo, alebo viac... a po pár storočiach sa rozšíri, že o rečiach "svätých mužov" sa nesmie pochybovať... niečo ako neomylnosť pápeža... problém je, ak pátraš po hodnovernom svedectve (nezostrihaný videozáznam alebo neupravená fotografia únosnej technickej kvality) alebo požaduješ komisonálne predvedenie
ja by som tak povedal že z vecí čo si nadhodil je kopa vecí vysvetliteľná prvým kompetentným vedcom, ktorého stretneš (pyramída je len "zosilneným" pokračovaním kamennej hrobky a príčiny, ktoré viedli k ich stavbe, vyplývajú z egyptského náboženstva a objasní ti ich každý!!! egyptológ... potreba zachovať za každú cenu telo nerozložené a nepoškodené a materiálne zabezpečené, špeciálne ak sa jednalo o kráľa, ktorý bol vlastne bohom... navyše po tých pár desne prácnych kusoch z 1. generácie pyramíd sa dosť jasne ukázalo, že spoločnosť neprodukuje dostatočný nadprodukt a ani nemá dosť ľudí na stavbu takých zbytočných stavieb bez toho, aby to nezatriaslo jej stabilitou, a tak sa začali stavať pyramídy z tehál, po ktorých nájdeš spravidla len rozpadnuté jadrá a zbytky obkladu)
a celkove, as for psychika, je to dosť multifaktoriálny systém na to, aby si urobil komplexný model... a vytrhnúť zo systému časť, to už nepopíšeš systém (systém nie je iba súhrn častí...)
no a s tou nepoužívanou časťou mozgu, jednak si ju silne prehnal a jednak je to proste záloha životne dôležitého tkaniva (ktoré navyše neregeneruje) ... asi 10 % strelných poranení mozgu sa prežíva (nevravím, že bez následkov) a takáto záloha proste je evolučná výhoda
problém je, že tu používate silne zjednodušené tvrdenia z
populárnovedeckej literatúry a predovšetkým neverifikovateľné tvrdenia z braku ako úplné fakty... uvedomte si, že ak by som písal o kryštalografii pre malé deti, asi tam nepoužijem aparát z toho článku, čo som
sem zavesil... drvivá väčšina ľudí z fóra z toho tak max. ocení pekné obrázky, ale je to pre nich čínština