takze kenai, ideme do toho teoretizovania, a odpusti mi ak si zle pamatam, na ktore si mozno aj ty tak niektorym ludom nadaval

.
Fyzika hovori, ze dolezita je tvoja RELATIVNA rychlost voci vetru. Cize, ak zanedbame vsetky straty (napr. na pohone, valivy odpor
kolies na ceste, a ine) a uvazujeme idealny smer vetra, a ziadne turbulencie, tak takyto vietor ta bude vediet urychlit maximalne na svoju rychlost. Resp., tvoja rychlost je, ako je na tej stranke, dana z
F_drag ~ c*(v_relativna)^2,
toto si mozes dat do excelu, daj kratky casovy krok, medzi casovymi krokmi prepocitaj relativnu rychlost, silu posobiacu na teba od vetra a od toho spocitas tvoju akceleraciu co ti dava vietor. Cize, ak je relativna rychlost medzi tebou a vetrom NULOVA, tak ta vietor ani nezrychluje ale ani nebrzdi. Dava zmysel, nie? Ked stojis aj ty aj vietor nefuka tak toho asi moc necitis

.
No a teraz k stranke. Neviem co divne tam vidis ty, ale 20s inspekcia nic divne neukazala. Ked zadam zadny vietor 60km/h, tak mi ukazuje ze ma urychli ~43km/h. Za predpokladu platnosti danych aproximacii, a ze ich tam je pozehnane, napr. pocnuc rovnicou pre "drag force", je toto kludne realne. Pravdaze, realna realita ktoru budes mat vonka, je pre teba horsia a nebude to 43km/h ale viac-alebo-menej menej.
No a teraz k tvojej otazke "Ak chcem urobit KOM na rovine po priamke a bude mi fukat 60km/h vietor prevazne do chrbata, mam brat TT kozu a skinsuit, alebo Endurance
bike a baggies? Aero kolesa, ci obycajne hranate rafy ....? Ako budem mat vacsiu sancu?"
zober si lahky bike s tenkymi plastami bez dezenu a k tomu padak/kite/dazdnik. Preco? Pretoze rychlost, resp. zrychlenie ktore dosiahnes je zavisle od:
- toho kolko sily na teba prenesie vietor, cim viac tym lepsie (cim vacsia ta konstanta "c" v rovnici pre "drag force" tym lepsie teraz pre teba - cize nieco tvaru dutej polgule je dost vyhodny tvar - napr. preto vysadkarsky padak vyzera tak ako vyzera)
- tvojej hmotnosti - cim menej tym lepsie
- a vsetkych "odporovych" silach co posobia proti tebe (napr. trenie a valivy odpor plastov s velkym dezenom) - cim menej tym lepsie.
Staci takto?
edit: teda toto plati ze stale citis vietor fukat od chrbta. Od momentu ked zacnes citit vietor od tvare chces znizovat svoj odpor - zacnes udrziavat optimalnu hodnotu medzi ziskavanim energie od vetra vs stratou pre tvoje pedalovanie. A teda, prakticky povedane, neviem ci chodis bicyklovat vo vetre 60+km/h silnom. Napr. pri 40km/h vetre to je uz len 23km/h co ti je schopny dodat, takze ak pojdes rychlejsie ako 23km/h tak chces mat idealne co najnizsi odpor vzduchu a ten padak uz nechces mat - zrazu nebude pred tebou a tahat ta, ale bude za tebou a brzdit ta.