Kategórie
Bike-techRok 202X - kovbojka s bicyklami? # MTB # horský bicykel # výber bicykla # nákup bicykla # skúsenosti # poradenstvo # diskusia # cenový limit
posledný komentár: 12. 4. 2019 o 21:04
-6% SR SUNTOUR XCR Air LO-R- 26" odpružená vidlica, 100 mm, L:187 mm (OEM)
161 €
-6%
MOC 189 €
-6% SR SUNTOUR XCR Air LO-R- 26" odpružená vidlica, 100 mm, L:187 mm (OEM)
161 €
-6%
MOC 189 €
-6% SR SUNTOUR RAIDON-XC RLR DS 26" odpružená vidlica, 100 mm, OEM
259 €
-6%
MOC 306 €
savings RockShox Pike DJ Solo Air 26" odpružená vidlica, 100 mm
749 €
savings
MOC 1 149 €
Uvedomujes si ze USA maju 340milionov obyvatelov, vs cela Europa niekde okolo 500 milionov?
Takze by som nezovseobecnoval.
Plus uz len keby iba v samotnej USA bikovalo len 1% obyvatelov , mas to okolo cca 3,4 miliona cyklistov, a teraz daj rast 75% to mas skoro 3miliony navyse.
Jedna krajina.
Co ma skor prekvapuje je fakt, ze firmy ako Shimano a Sram ani po 1 roku nie su schopne aspon trochu flexibilne reagovat na dopyt.
Prečo je to prekvapujúce? Zvýšenie objemu nie je o pridaní ďalšej smeny na prevádzku. Pre tieto spoločnosti, 50% nárast by bol o vybudovaní nových fabrík kompletne aj s robotickým vybavením strojmi a zaškolením nových ľudí. To by nebolo jednoduché ani v "normálnej dobe" a nie v čase korona. Navyše Shimano si plánovalo objednávky surových materiálov viac ako rok dopredu. Momentálne určite viac ako 2 roky dopredu. Verím, že hoci je Sram oveľa menšia spoločnosť tak to má podobne ako Shimano. Sram napríklad potvrdzuje dodací termín na väčšinu RockShox vidlíc v súčasnosti až po CNY 2023, t.j. niekedy na Marec 2023. Takže ak si výrobca neobjednal koncom minulého roka tak na vidlice pre svoje modely 2022 môže zabudnúť, resp. vyrobí až niekedy koncom Apríla, t.j. na trh sa dostanú až niekedy v Máji 2023.
Nepochybujem ze zvysenie v jednotkach %,niekedy v nizkych 10-tok% je mozne zlepsenim/optimalizaciou vyrobnych procesov, najatim "pomocnej" nespecializovanej prac sily na kratku dobu, ovsem hocco viac jak to je slusne povedane naivne ocakavat.
V normalnej dobe "kazdy" siel po cene, a ak komponent zdrazel o inflaciu uz sa frflalo. No to nezdrazovanie muselo mat niekde povod - a najjednoduchsie je mat vytazene linky/fabriky (ak chceme udrzat rovnaku kvalitu). To ale znamena ze nemozu mat dlhodobo v zalohe 50+% extra kapacity
A stavanie novych fabrik - hej, to je taka bezpecna investicia postavit fabriku ktoru treba na pokrytie dopytu u ktoreho je obrovska sanca ze za 1-2-3 roky opadne. Ale ked si tunajsi myslia ze je to supa investicia tak shimano/sram mozno pristupia na vasu ppnuku ze zafinancujete novu fabriku s vybavenim a oni vam za poplatok daju licenciu na vyrobu
1. Korona - lockdowny - tie boli aj v Ázii a stáli výroby, nie také akože lockdowny ako máme tu
2. Prvotná panika a rušenie objednávok z výroby - takto 13 - 14 mesiacov dozadu výrobcovia skutočne škrtali objednávky
3. Veľkí hráči sa na základe tohto začali zariadzovať a optimalizovať aj svoje objednávky, vstupy do výroby.
4. Obrovský dopyt, ktorý nastal v druhej polovici marca 2020 a trvá dodnes - po bode 1-2-3 otočka o 180 a násobenie objednávok. Ten vlak z bodu 3 už ale nešlo tak jednoducho zastaviť a otočiť.
5. Obrovské problémy v doprave a skokové zvýšenie cien - tu je bike biznis len obeťou globálneho prístupu k obchodu počas korony, s týmto sa nedá nič robiť.
6. Nedostatok na trhu s komoditami/materiálmi - asi registrujete, že problém sú aktuálne čipy, hliník, .....
Ak si toto všetko spojíme dokopy tak ooops, máme problém. Do tohto ešte otázka asi každého, kto má fabriku - je toto dočasný rast? bude dopyt aj keď bude korona preč? oplatí sa budovať nové kapacity? Odpovede na tieto otázky vôbec nie sú jednoduché, ak by niekto mal vešteckú guľu tak určite spraví čo je najlepšie.... Ale čo to je??
Nepochybujem ze zvysenie v jednotkach %,niekedy v nizkych 10-tok% je mozne zlepsenim/optimalizaciou vyrobnych procesov, najatim "pomocnej" nespecializovanej prac sily na kratku dobu, ovsem hocco viac jak to je slusne povedane naivne ocakavat.
)
suhlas, avsak myslim si ze v sucasnych fabrikach ako ma Shimano uz asi nie je co optimalizovat a ak ano tak nedosiahnu viac ako 0.1 -1 percento uspor ci uz casu alebo prace ... nie nadarmo maju Kaizen a pod. ...
je ich veľa, ale bohužiaľ málo
Btw. ešte tak na okraj. Ja posledné týžde/mesiace celkom sledujem situáciu okolo Taiwanu, ak sa tam jedného dňa rozhodne Čína nakráčať silou sme v prdeli a na koronu budeme spomínať s úsmevom. Lebo tak, ako je globálne nastavený bike biznis by problémy na Taiwane reálne znamenali existenčné problémy pre celé odvetvie....
ani toto, zial, dnes neplati
https://www.mtb-news.de/news/liteville-syntace-investor-suche/
a este zabudate okrem korony na enormny narast ebike trhu
- kolko su vstupne naklady na zabezpecenie celeho produkcneho retazca takych komponentov? (vyvoj, priprava vyroby, strojove vybavenie, ludia, material, energie, marketing,.....)
- ako dlho trva vyvinut a odtestovat napr. prehadzovacku? (alebo by si to rad na hulvata "orafal"?)
- aka by asi tak bola predajna cena komponentov?
- kolko spotrebitelov by bolo ochotnych akceptovat X-nasobok ceny za (v najlepsom priprade) kvalitativne porovnatelny vyrobok?
"na pacienta" je stazovat sa na vysoke ceny existujucich komponentov a prist s ideou "povinneho" nakupovania nasobne drahsich. takmer vsetci ktorych to napadlo, spocitali si to (a niekde vo vypocte urobili chybu) uz vyrabaju alebo UZ nevyrabaju a to ze ich je tak malo evidentne ma nejaku pricinu...
ako ked cunami znicila najvacsie fabriky na vyrobu diskov - chcel som externy hdd a pockal som si dva roky kym sa trh vratil do normalu a kupil az potom.
Preto sa čudujem názorom ľudí tu, že mnohí z nich aktívne jazdia a vedia, že alternatíva k dielom sa zháňa len ťažko, rovnako ako služby ohľadom kvalitného servisu. Ale som rád, že aspoň ktosi to vníma tak, že by sa mala časom presunúť nejaká výroba späť do európy. Napríklad taliani robia pár fajn vecí a dokonca myslím, že priamo v taliansku, niečo nemci samozrejme.
DI2F4Y
Veď mne to je jasné koľko tieto veci stoja a čo treba všetko testovať, vytvárať priestory, logistiku...ale...veľa vecí vymyslených už je a tu ide len o nejaké modiffikácie. O povinnom nákupe týchto vecí to nie je myslené, že idea násobne drahších vecí...tie pedále napríklad čo spomínam stoja bežnú cenu dobrý pedálov s titánovou oskou, ale verím že chalani na tom moc netrhnú, ale postupne môžu začať robiť iné veci...Len ak to nik nekúpime (ja som tiež trochu skeptický) tak jednoducho zaniknú postupne a to je veľká škoda.
btw. to je presne princip a jeden z dovodov preco pochadza momentalne vacsina veci z Azie