Pred dvoma tyzdnami som si povedal dost, nebudem zbabelec a z viacerych dovodov som zaujal aktivny postoj, obratil som sa na mesto BA s apelom na proaktivny pristup voci porusovatelom zakona o lesoch (v oblasti lesoparku kompetencia MLB) a zavazneho nariadenia mesta Bratislava, pricom obe normy prikazuju v lese mat bez vynimky psa na voditku.
Tato staznost bola postupena mestskej policii a mestskej casti Dubravka (tento les by nemal patrit do MLB ale co viem tak su to zvacsa lesy mestskej casti Devin a hranica casti KV a Dubravka a Devin). V lesoparku v oblasti Zeleznej som so psami este osobne problem nemal, je to vacsia plocha, skor sa vyhnete, ale v oblasti Dlhacov, Jezuitskych lesov, Svabsky vrch, Dubravska Hlavica je to celkom psirkarsky neunosne a zial je to hranica troch mestkych casti takze nemate jedneho partnera na staznost. Moja skusenost z tejto oblasti: na vodiku je asi tretina psov, tretina je volne pustenych ale ich majitelia davaju pozor a ohlad na cyklistov a turistov, 1/2 z tretiny si necha aspon dohovorit a na opakovanu vyzvu si psa chytia ale polovica z tretiny (sestina?) nema zaujem si svoju dogu ani chytit nieto uviazat za ucelom bezpecneho prechodu okolo, javia o vas zaujem, chcu sa hrat alebo skocit je uplne jedno, oboje je pre cyklistu nebezpecne. Skor cim vacsi pes tym horsi majitel, skoro vzdy su to zeny, ci uz teenagerky, mlade zeny ale aj postarsie. Vyzyvam ich slusne, vecne, argumentujem predpismi, ak to nejde vyhrazam sa mestskou policiou, ktora moje pocinanie mimochodom "odobrila", mozem ich volat ked pes bude bez voditka aj ked je to primarne v kompetencii lesnej straze. Dnes som Mestsku policiu k incidentu s dvoma zenami a volne pustenymi 4 coklami volal, v prilohe je foto, odmietli mi umoznit bezpecny prechod a uviazat si 4 coklov ktore pobehovali volne horedole, kadili atd. takto som isiel za nimi asi 80 metrov kym nebola moznost ist inakade, psy boli skor mierne povahy, nastastie, ale uz som zazil aj mierne psy ktore sa zmenili na obrancov ked okolo nich prejdete aj pomaly a psy vas zaregistrovali prilis neskoro, takto som to skusal robit predtym ale nebolo to dobre. Pseudo argumenty, ze ten pes vam nic nespravi dnes nepadali ale aj podla citania clankov na tomto diskusnom fore sa mi potvrdil nazor, ze zakon a nariadenie su nastavene dobre, preventivne, do hlavy psa a psickara nikdy nevidite a spadnut z bycikla mozete aj kvoli malemu psu co neutoci. Taktiez sa v oblasti casto pohybuju srnky, deti...
Reakcie paniciek vsak boli nadavky, pseudoargumenty a nezmysli a aj slovne utoky, co uz je vlastne vytrznost a pod.. Orientacne schopnosti v lese a reakcne casy Mestkej policie su na taketo pripady velmi limitujuce, cakal som na nich asi 15 minut a siel prec, nevolali mi, mozem sa len nazdavat, ze niekam hliadku aj skutocne poslali. Fotky som doteraz z incidentov nerobieval alebo neboli dostatocne dobre alebo som vyklepany nevedel co skorej, zvazujem kupit kameru aj ked by som musel mat 360stupnovu aby som natocil rotvailera co bezi vedla zadneho kolesa a chce chytit nohu a trhat. Pokial mate radi adrenalin, chodte tam napriklad piatok poobede, uz ked si budete mysliet, ze vylet bol bez problemov, vybehne na vas niekde pes. Celkom podobne je to prekvapivo i na cyklochodniku pri vodarenskom muzeu co povazujem za vrchol arogancie psickarov aby napriklad velky pes len tak vybehol z poza krickov na cyklochodnik ked takomto chodniku a mate pocit ze vidite pred seba dobre a na cestaku brzdy zrovna nie su take ucinne.
Kazdopadne si myslim, ze prave mesto a mestske casti musia zaujat proaktivny pristup, ci uz vymahanie vlastnych nariadeni, prevencia, edukovanie a hoci i budovanie psich zon ako maju v Prahe. Osobne ziadam mesto o osadenie tabul pre informovanie spoluobcanov, ak psickar o svojich povinnostiach nevie a tvrdi mi, ze pes je zviera a v lese je doma preto nemusi byt na voditku a naopak cyklista v lese nema co robit (hovorime o situacii na lesnom cyklochodniku na uzemi mesta) tak treba zacat aspon takto.
Prosim, napiste preto svoje skusenosti so psickarmi na tieto emaily (prvy riesi staznosti na magistrate, p.Gal je z Mestskej policie), odo mna maju dve detailne staznosti za ostatne dva tyzdne, verim, ze sa veci nejako pohnu ak staznosti bude viacej:
[email protected]
[email protected],
[email protected]
posledný komentár: 30. 12. 2017 o 15:28
posledný komentár: 16. 5. 2012 o 16:38
https://mapy.cz/s/gololovuke
z jakého chodníka? z toho vyšlapaného v tráve kde máš point v mape či z toho asfaltového pri kanáli?
V prirode tam by podla polovneho zakonu nemal byt volne pohybujuci pes viac ako 50m od majitela ?
A ako je to v extravilane obce ?
§ 24
(3) Zakazuje sa v poľovnom revíri
d) voľný pohyb psa19) vo vzdialenosti väčšej ako 50 m od osoby, ktorá psa vedie; to sa nevzťahuje na služobných psov používaných podľa osobitných predpisov19a) a poľovníckych psov pri výcviku a výkone poľovníctva,
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-274
Po kliknuti na konkretny vidis aj mapu https://gis.nlcsk.org/registre/Zoznamy/ZoznamPolovRevirov
velmi casto stretavam v prirode ludi s velkymi, alebo bojovymi plemenami, ktore volne behaju
cize pravne nemam nic proti tomu a musim drzat hubu a len dufat, ze ma nejaky psik nahodou nenapadne.. to ze za mnou agresivne behaju, alebo chcu len ocuchat a pacia sa im moje pedalmi krutiace nohy je uz pomaly na dennom poriadku
Ak ale obec nema na danom mieste vo vzn zakaz volneho pohybu, mas smolu. Pozri https://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-282
ak je neovládatelný a obťažuje alebo nebodaj zaútočí volať policajtov.. v prírode ale bohužiaľ s privolaním hliadky asi nepochodíš
P.S. Trestné oznámenie pre laxný prístup majiteľa psa a neochotu spolupracovať a pokračovanie v nezodpovednom "vedení" psa aj 2 týždne po incidente. Cieľom je dosiahnuť jeho potrestanie a vymoženie si všetkých náležitostí týkajúcich sa straty mzdy, bolestného, nákladov na liečbu, cestovného kvôli ošetreniu a ujmy na spoločenskom uplatnení sa.
Fotky nepotrebujeme, nie je to pekné pozeranie, len tu daj info ako to dopadlo, teda či sa dá reálne niečo získať .
nechcem strašiť nikoho ešte viac, ale pes keď "veľmi chce "nepoťahá len chlapca.. taký 20-25kg pes vie zamávať aj s dospelým 80kg človekom .. takže mať psa pod kontrolou čisto fyzicky nezvláda veľmi vysoké percento..
Fotky nepotrebujeme, nie je to pekné pozeranie, len tu daj info ako to dopadlo, teda či sa dá reálne niečo získať .
Majiteľ psa býva v Modre na Dolnej 121. Je to osamelý dom (asi dáky majer) uprostred viníc. Popri jeho pozemku vedie žlté C (po príjazdovej poľnej ceste vo vlastníctve mesta Modra). Pán je očividne ignorant, pretože keď som za ním zopár krát bol riešiť incident, tak brána dokorán a pes letel rovno po mne, bol som už v aute, inak by som si "užíval" aj ja good times. Naviac sa ten chlapík tvári, akoby mu to tam všetko patrilo (podľa katastra tam vlastní pozemky, ale nie cyklotrasu na ktorej k útoku došlo, z jeho viny.
A inak hento som zažil v Rusku, šiel som peši z colnice do mesta, chodník iba na jednej strane cesty a na chodníku smečka psov asi vo veľkosti bernardína. Bolo ich asi 8 či koľko. Jak som sa priblížil, začali brechať, stislo mi riť ale povedal som si, serem na nich, idem. Po očku som kontroloval situáciu a len som okolo nich prešiel ako okolo ožratých hlučných ľudí. Cestou naspäť som už mal výbavu, takže som im hodil párky a dali mi pokoj, bili sa medzi sebou.
V PL zas, malé pouličné orechy, ja na bajku, začali vybiehať najprv jeden, to stačil ostrý pohľad, zaraz ich bolo 12 a to už len dobiedzali, bol to strmák a nechcelo sa mi už vracať a zle som vyhodnotil situáciu, jedného som odkopol a zabrať do tak strmého kopca som nedokázal dostatočne rýchlo, takže nohavice roztrhané a aj nejaké odtlačky zubov mi nechali, našťastie sa to zhojilo rýchlo...
Beriem si z toho poučenie ako sa chovať pri psoch, načo mám predsa psa? Aby strážil a pomáhal, nie na okrasu a ani na kompenzáciu malého obuška, na to mám predsa auto ??
Vrátim sa ku psom. Minule idem s frajerkou na walk v BB ,časť Skubín..tam kus za poslednym domom veľká drevená ohráda, asi pre kone..zrazu odtiaľ na nás vybehli 2 psi, Rottweiler a Brazílska doga, hrozostrasnejsia kombinácia snáď neexistuje 😄, potichu asi 10 sekúnd okolo nás pobehovali, onuchavali a odišli späť. Fajn zážitok.