BCAA su vetvené nenasýtené aminokyseliny, čiže základný stavebný kameň bielkovín. Nachádzajú sa aj v bežnej strave, avšak pri nadmernej fyzickej záťaži (presne ako cituje Robert pána s KPO) dochádza k mikropoškodeniam svalových vlákien a bežná strava také množstvo nedokáže suplovať. Preto sa dajú sypať tieto čisté BCAA s účelom nabehnutia "svalotvorby" a opráv tých mikrotrhlín. Mne pomáhajú aj počas preteku na zamedzenie kŕčov. Stačí? (viac aj tak neviem

)
Alenka - myslel som s tým pH.
Tak to teda napíšem ešte raz. Ale nemysli Giro, že to som ja taká múdra, to som len dávala pozor na tom minulotýždennom kongrese farmaceutov.
Takže vieš, že náš organizmus je nastavený na určitú vnútornú aciditu prostredia, najvhodnejšie je vyvážené mierne zásadité prostredie. Aby som bola konkrétna Ph vnútor. prostr. organizmu je niečo nad 7. Krv má aciditu 7,36-7,45, čo je ideálne.
Za určitých okolností/práve pri nesprávnych stravovacích návykoch/, môže dôjsť buď ku krátkodobej, alebo dlhšej nerovnováhe v organizme, spôsobenej buď prekyslením, alebo naopak, prílišnou alkalizáciou, čo tiež nie je žiadúce.
Pri narušenom metabolizme dochádza častejšie k vzniku kyselín/ kyselina mliečna, močová,uhličitá,sírová,dusičná, ovocné kyseliny.../, kedy sa telo snaží brániť prekysleniu neutralizáciou.
Na neutralizáciu telo využíva minerálne látky, ktoré v optim. prípade dostane zo stravy. Pri dlhodob. prekyslení začne organizmus čerpať minerály z tkanív, tkzv. zásobární minerálov- čo sú kosti, zuby, nehty,vlasy, koža, chrupavky.
Produktom neutralizácie v týchto prípadoch sú soli, ktoré sa prejavujú ako toxíny a pokiaľ ich organizmus nezvláda vylučovať /kožou, močením, pečeň/, tak sa začínajú kladať v tkanivách.
Toto všetko má za následok vznik rôznych zdravotných problémov, buď fyzických, alebo aj duševných.
Medzi najčastejšie následky patria"
-kožné /akné, alergie, vyrážky&ú
-plynatosť
-vredy,
-poruchy vnútor. orgánov,
-pálenie záhy,
-oslabenie imunity,
-artrózy
-vlasy a nehty -padanie a nekvalita
-nervozita,
- apatia
-únava, často po jedle
-migrény
-atď.
Acidita organizmu sa dá bežne zistiť lakmus. papierikom´a hraničná hodnota je pod 5.
A o potravinách , kt vytvár. také či onaké prostredie som už písala.
A na margo všetkého- ja mám najradšej práve tie nevhodné potraviny, budem si musieť urobiť test na aciditu môjho vnútor. prostredia.
A pre tú srandu, idem si to spraviť hneď, hoci najvhod. čas je ráno pred jedlom.