Laktát (kyselina mliečna) je produktom spaľovania neviem-čoho neviem-načo (pozri www.kpo.cz - dr. Vojtechovský). Tento metabolit sa rozkladá na neviemčo pri dostatočnom prísune kyslíka do svalov. Takže laktát sa tvorí pri anaeróbnych spaľovaniach. Čo je aeróbny a anaeróbny - opať pozri www.kpo.cz.
Moje zvyčajné postupy:
Tieto problémy riešim jazdou s pulzmetrom. Ak idem dlho vo vysokých pulzoch (maratón, výjazd s nadržancami a pod.), t. j. anaeróbne, tak sa snažím natiahnuť tzv. vyjazdenie. Pod vyjazdením rozumiem točiť pri cca 90-95 otáčkach ľahké prevody. Zvyčajne je to posledných 3-5 km, v prípade potreby túto vzdialenosť natiahnem až na 10 km. Neriešim problém, že rozjazdením a vyjazdením si znížim priemerku výjazdu-tréningu.
Po výjazde tabletka BCAA, teplá sprcha a automasáž. Na automasáž zvyčajne netreba emulzie, urobím si ju pod sprchou alebo vo vani, ruky sa dobre šmýkajú aj po namydlených nohách. Dôležitá je zásada, že treba začať masírovať najprv lýtkové svaly, až potom stehenné. Treba sa snažiť rozmasírovať najmä nahmatateľné hrčky, ktoré spôsobuje laktát.
Ak cítim, že ma pobolievajú nožičky (alebo by ma mohli), tak žiadny alkohol, ani pivo - pečeň naprv odbúrava alkohol, až potom laktát. Prípadne večer tabletku magnézia (horčíka).
Ak ich cítim aj ráno, tak opäť tabletku magnézia, ak je čas tak automasáž s hojivou emulziou.
Ak ich cítim aj pred výjazdom, tak rozjazdenie bude dlhšie. Rozjazdenie je opäť pri 90-95 otáčkach na ľahkých prevodoch. Prípadne úplne vynechám ťažké prevody, skrátim výjazd a do denníka si napíšem - vykmihanie.
15.10.2008 - 14:57:47
00
...JoKo, máš pravdu, len to s tým vyjazdením bude v teréne trochu zložitejšie...
15.10.2008 - 15:01:25
00
Pokiaľ nebývaš rovno v lese, tak ani nie... A keď idem do lesa na chalupe, tak sa vždy vraciam takou cestou, aby som sa vykmihal.
15.10.2008 - 15:04:13
00
kreatin monohydrat a mas po starostiach..dalej neni co riesit 8)
15.10.2008 - 16:05:35
00
a v lekarni alebo v drogerii sa to vola AKO :?:
15.10.2008 - 16:58:24
00
BCAA su vetvené nenasýtené aminokyseliny, čiže základný stavebný kameň bielkovín. Nachádzajú sa aj v bežnej strave, avšak pri nadmernej fyzickej záťaži (presne ako cituje Robert pána s KPO) dochádza k mikropoškodeniam svalových vlákien a bežná strava také množstvo nedokáže suplovať. Preto sa dajú sypať tieto čisté BCAA s účelom nabehnutia "svalotvorby" a opráv tých mikrotrhlín. Mne pomáhajú aj počas preteku na zamedzenie kŕčov. Stačí? (viac aj tak neviem :-) )

Alenka - myslel som s tým pH.

Tak to teda napíšem ešte raz. Ale nemysli Giro, že to som ja taká múdra, to som len dávala pozor na tom minulotýždennom kongrese farmaceutov.
Takže vieš, že náš organizmus je nastavený na určitú vnútornú aciditu prostredia, najvhodnejšie je vyvážené mierne zásadité prostredie. Aby som bola konkrétna Ph vnútor. prostr. organizmu je niečo nad 7. Krv má aciditu 7,36-7,45, čo je ideálne.
Za určitých okolností/práve pri nesprávnych stravovacích návykoch/, môže dôjsť buď ku krátkodobej, alebo dlhšej nerovnováhe v organizme, spôsobenej buď prekyslením, alebo naopak, prílišnou alkalizáciou, čo tiež nie je žiadúce.
Pri narušenom metabolizme dochádza častejšie k vzniku kyselín/ kyselina mliečna, močová,uhličitá,sírová,dusičná, ovocné kyseliny.../, kedy sa telo snaží brániť prekysleniu neutralizáciou.
Na neutralizáciu telo využíva minerálne látky, ktoré v optim. prípade dostane zo stravy. Pri dlhodob. prekyslení začne organizmus čerpať minerály z tkanív, tkzv. zásobární minerálov- čo sú kosti, zuby, nehty,vlasy, koža, chrupavky.
Produktom neutralizácie v týchto prípadoch sú soli, ktoré sa prejavujú ako toxíny a pokiaľ ich organizmus nezvláda vylučovať /kožou, močením, pečeň/, tak sa začínajú kladať v tkanivách.
Toto všetko má za následok vznik rôznych zdravotných problémov, buď fyzických, alebo aj duševných.
Medzi najčastejšie následky patria"
-kožné /akné, alergie, vyrážky&ú
-plynatosť
-vredy,
-poruchy vnútor. orgánov,
-pálenie záhy,
-oslabenie imunity,
-artrózy
-vlasy a nehty -padanie a nekvalita
-nervozita,
- apatia
-únava, často po jedle
-migrény
-atď.
Acidita organizmu sa dá bežne zistiť lakmus. papierikom´a hraničná hodnota je pod 5.
A o potravinách , kt vytvár. také či onaké prostredie som už písala.
A na margo všetkého- ja mám najradšej práve tie nevhodné potraviny, budem si musieť urobiť test na aciditu môjho vnútor. prostredia.
A pre tú srandu, idem si to spraviť hneď, hoci najvhod. čas je ráno pred jedlom.
15.10.2008 - 17:10:36
00
a v lekarni alebo v drogerii sa to vola AKO :?:

V lekárni sa Creatin monohydrát volá Creatin monohydrát, Vyrába ho viac firiem, všetky čo sa zaoberajú výživou športovcov.
Napr.Aminostar, Scitec nutrition, Aj tá Kompava.
Ale s Creatínom to je na dlhšie, užíva sa v niekoľkých fázach a jednorázovo nepomôže.
15.10.2008 - 17:15:59
00
den stvrty-svalovica ustupila...najviac pomohol spanok...nabuduce vyskusam BCAA,ale hlavne nepojdem na extremny vyjazd po narocnom treku (hoci kratkom)...tolko k mojmu problemu..chce to vzdy cas a oddych,a asi nie je nic "absolutne a rychlo=hned" ucinne, asi najlepsie je uz spomenute vykmitanie,masaz a mozno aj tie dodatocne davky magnezia,vapniku,...zakupim aj tie acido..tabletky-boli celkom fajn(az na tu chut :roll: ),aj ked som ich nemal moznost vyskusat pri velmi silnej svalovici,aku som prave prechodil! :wink:

...ale neduhy su a budu..
...musim tiez spomenut uz raz zmienovane "zduvanie"-nadmerne vetry(prdy :lol: ),o com hovoril whiteboss...-mavam to tiez,a za pricinu povazujem iontove napoje a müsli tycinky ,ktorych spapam vela...aspon ked som pijaval vodu som to nepoznal,a tiez ked som papal horalky&co.
celkovo mam pocit ,ze tato kombinacia(müsli&iontak-aj bez müsli mam ten pocit) sposobuje nejake kysnutie v zazivacom ustrojenstve...-moj nazor=moje pozorovanie.. :?
16.10.2008 - 08:53:32
00
Tak teda Shickbomber, to si nás teda nasral. Tak my to tu riešime 4 strany a Teba tá svalovica kľudne prejde?
A to som si ja naivka myslela, že pri tej Tvojej svalovke už doklepem nejak maródku.

A teraz k niektorému z Modrátorov. Ja som pred chvíľou pekne a citlivo vysvetlila tomu mladému, čo nevie písať, čo tým chcel autor predošlého príspevku povedať, odoslala som to a objavilo sa mi, že tento príspevok neexistuje, neodoslalo ani môj. Veď tam ale pár sekúnd predtým bol. Čo robím zle????
16.10.2008 - 09:13:01
00
To je vyčíňanie moderátorov... Mám s tým skúsenosti. Avšak niektorí sú slušní, pošlú PM s dôvodom odstránenia príspevku.
16.10.2008 - 09:49:59
00
Tak teda Shickbomber, to si nás teda nasral. Tak my to tu riešime 4 strany a Teba tá svalovica kľudne prejde?
A to som si ja naivka myslela, že pri tej Tvojej svalovke už doklepem nejak maródku.

ja som nacrtol pokracovanie...pri zduvani sa snad tiez chvilu zdrzime-nejake vysvetlenie u vas znalych snad bude...a mozno aj co s tym-..aj ked,to ma az tak moc netrapi-skor toho co ide tesne v zavese do stojky za mnou :twisted: ...
popravde ale musim povedat,ze obcas to aj zaboli..v bruchu.. :roll:
16.10.2008 - 09:53:28
00
zhrniem to tu...vymazal som to lebo ten destíkov príspevok aj tak bol úplne mimo a nestálo za to naň zareagovať
16.10.2008 - 09:58:23
00
...musim tiez spomenut uz raz zmienovane "zduvanie"-nadmerne vetry(prdy :lol: ),o com hovoril whiteboss...-mavam to tiez,a za pricinu povazujem iontove napoje a müsli tycinky ,ktorych spapam vela...aspon ked som pijaval vodu som to nepoznal,a tiez ked som papal horalky&co.
celkovo mam pocit ,ze tato kombinacia(müsli&iontak-aj bez müsli mam ten pocit) sposobuje nejake kysnutie v zazivacom ustrojenstve...-moj nazor=moje pozorovanie.. :?

toto prudko suvisi s tym, com som pisal a aj Alenka-zdravotacka - je to o prekyseleni organizmu a o cukroch...
16.10.2008 - 11:07:38
00
ja som nacrtol pokracovanie...pri zduvani sa snad tiez chvilu zdrzime-nejake vysvetlenie u vas znalych snad bude...a mozno aj co s tym-..aj ked,to ma az tak moc netrapi-skor toho co ide tesne v zavese do stojky za mnou :twisted: ...
popravde ale musim povedat,ze obcas to aj zaboli..v bruchu.. :roll:

Toto by som až tak veľmi neriešila, plynatosť /meteorizmus/ je bežným a úplne normálnym a prirodzeným javom, kedy sa v črevách vytvárajú vplyvom črevných baktérií plyny a dochádza buď k nafukovaniu a bolesti brucha, alebo k prirodzenému uvoľňovaniu črevných plynov.
Takisto je to ovplyvniteľné stravou, no povedala by som, že tu funguje tak trochu opačne, ako pri prekyslení organizmu.
Nevhodné potraviny pri meteorizme sú: všetky strukoviny,všetká zelenina začínajúca na K / kel, karfiol, kaleráb,kapusta/,
jablká, orechy,cibuľa,
cukry-kt. napomáhajú zvýšenému črevnému kvaseniu,vláknina/okrem Benefibry/,niekoho nadúva káva,sýtené vody,tiež je nevhodné počas jedenia zároveň piť.
Čiastočne sa dá predísť nadúvaniu a vytváranie črev. plynov riadným prekúsaním /prežutím/všetkej potravy a nekombinovať rôznorodú stravu, najvhodnejšia pri problémoch je tkzv. delená strava.
Vhodné potraviny sú ryža,banány,zemiaky, mrkva,vajcia, ľahké mäsá/biele, rybie,králičie/
Vhodné nápoje sú kamilkový al. mätový čaj.
Ak má niekto skutočne veľké starosti s meteorizmom, ja doporučujem každopádne užívať kvalitné probiotikum/kt. je vhodné úplne na všetko/s obsahom Lactobacilov. Doporučujem od f. Swiss- Lactobacilly5 /cca.43O.-sk/
Takisto vhodné užívať Aloe Vera-najvhod. je šťava v množstve 5Oml denne ráno.
A na trhu je Espumisan-veľmi účinné a neškodné tbl. kt. účinkujú laicky povedané tak, že žlté guličky, porozbíjajú bubliny v črevách a potom sa so stolicou vylúčia z organizmu. Takže sa nevstrebávajú a môžu užívať neobmedzene.

A teraz si idem spraviť kávičku a dám si k tomu čokoládku Milka, kt. som včera dostala. Veď moje vnútorné Ph je 6.3, čo nie je dramatické.
Vetrom zdar!!!!
Do jedla je vhodné pridávať väčšie množstvo bylín, ako je petržlen, bazalka, fenikel.
16.10.2008 - 11:12:52
00
...mna naduva prave ryza...
16.10.2008 - 11:15:23
00
keyboard_arrow_up