Dnes ráno technický problém a ja som ostal visieť cca 40min. na hlavnej ceste, okolo prešlo asi 286 áut, no ani jedno nespomalilo. Nik sa neopýtal či som OK? Po čase mi to bolo už aj smiešne no jedno som vedel, že ja by som sa ako vodič určite opýtal!!! Som zvedavý na vaše skúsenosti s takouto či podobnou situáciou?
Osobne ak by som išiel autom okolo niekoho stojaceho v cyklodrese, ktorý by mi nemával, asi by som tiež nezastal. Z danej situácie totiž nemusí byť zrejmé, že potrebuješ pomoc. Ak by som zastavoval pri každom len tak postávajúcom popri ceste, ďaleko by som sa nedostal, nehovoriac o tom, že zastavovať autom kdekoľvek nemusí byť vždy najbezpečnejšie. Iné je, keď idem na biku, vtedy sa vzhľadom na okolnosti dá zastať a opýtať, či je všetko OK, či netreba pomôcť.
Ak mám problém, ktorý neviem vyriešiť na mieste a neviem ísť ďalej a očakávam pomoc od okoloidúcich v autách, tak aspoň mávam. Ak to mám už inak poriešené a nemávam, tak sa nečudujem, že nik nezastavuje, ak teda neležím ani nesedím na krajnici.
Keby som videl niekoho, kto je na prvy pohlad ok, stoji pri ceste, kludne i s rozobranym bicyklom, a nemava na mna, automaticky mu nezastavim. Predstavil by som si totiz seba v jeho situacii a keby som ja potreboval pomoc, tak o tom dam vediet aspon zdvihnutim ruky, zamavanim, stopovanim a podobne. Nemava = pomoc nepotrebuje = mozem ist dalej. Ine by bolo keby tam sedel, vyzeral dezorientovane, bola tam krv a podobne, ale ked si zvladal fotit selficko tak to vobec nevyzera ze by potreboval akutnu pomoc.
Ano zastavujem ludom ktori evidentne potrebuju pomoc a hanbia sa spytat. A je jedno kto to je, kludne i ciganca na rozheganom bicykli. Inak iba spomalim a danemu cloveku pozeram do oci ked prechadzam okolo, ak sklopi zrak a nijak neda vediet ze potrebuje pomoc, tak sorry ale vnucovat s pomocou sa nikomu nebudem. A kludne nech si to potom vypisuje kade tade. Ludia su uz asi zvyknuty na to, ze ked daju na fb ako status smutneho smajlika, tak maju hned pozornost urciteho percenta priatelov ktori sa staraju o to co sa stalo.
Dalsia vec je ze co si od zastavenia vodica sluboval, tipujem ze asi len zaujem o to co sa stalo. Okrem odvezenia ci pozicania telefonu asi nic realne. Pritom stopovat uz urcite niekoho videl a ukazat vodicom ze potrebuje telefon by asi tiez zvladol.
ja sa zvyknem opytat, ked vidim, ze nieco nie je ok. uz som zopar sad na lepenie takto v karpatoch rozdal a nepamatam sa ani na jeden pripad, ze by ma niekto zastavoval. dtto zastavujem s autom, ked vidim, ze nieco nie je ok. a v mojom okoli urcite nie som sam. neviem, ci v tomto niekedy dobehneme ine staty, ale som optimista a zda sa mi, ze sa to zlepsuje.
Dost mi vadi ze poukazujes na to ze sa mam zobudit, pritom sam si myslim ze pre druhych robim viac ako bezna slovac. Nemam problem vyjst z obchodu aby som dal prvu pomoc ozratej co vypadla z busu na chodnik a vsetci ostatni ju obchadzaju, prejst kvoli tomu cez cestu. Nemam problem zastavit sa pri ludoch co potrebuju co i len minimalnu pomoc. Nemam problem zdvihnut zo zeme odpad a hodit ho do kosa. Nemam problem ***** ludi co fajcia tam kde nemaju, co zahadzuju odpad tam kde nemaju. Nemam problem zastat sa slabsieho ani sikanovaneho a je mi jedno ze pri tom dostanem po gebuli. Nemam problem pomoct arabke so zhodenou retazou, cigancu s defektom, pritom ich plno bikerov obchadza. Prvu pomoc som daval niekolko krat, technicky problem s cudzim bikom bez opytania som riesil aspon stokrat, zadarmo pomaham ludom so zlepsenim techniky na bajku, proste nemam pocit ze by som sa mal zobudit a nemam ani pocit ze som nieco extra. Proste som z toho co si napisal usudil ze si pomoc nepotreboval, ze si ziadne vnutorne krvacanie nemal, ze by som ti proste nezastavil, mozno spomalil ci zablikal ale pokial si evidentne ok tak nie je dovod.
Aj ja mam zlu skusenost z urazu na biku, ale beriem to podla prislovia, co ta nezabije to ta posilni.
Budete si mysliet ze som negatiny, ale ja uz davno od ludi cakam len to najhorsie.
Vacsinou to tak aj je.
Vsetko ostatne je potom len prijemne prekvapenie.
A co takto byt pripraveni na mozne komplikacie a nespoliehat sa na niekoho ineho.
Pomoze to vzdy, ochota druhych iba obcas.