ahojte chcel by som otvoriť diskusiu k tomuto trenažéru. Či má niekto skúsenosti prípadne nejaké rady atď....... chcel by som ho kúpiť pre syna/13r./ na zimnú prípravu a zíde sa aj ked je vonku počasie pod psa a nedá sa trénovať. nie je to lacná záležitosť preto sa vypytujem.

Takže by som vás všetkých poprosil o názor. Ďakujem


nejaké info k tomu:
Kód:
http://www.kolokram.cz/product_info.php?cPath=69&products_id=3240&osCsid=8f6c1c73f9862c6091c4b510bf7a8ec6


tu je video
Kód:
http://www.youtube.com/watch?v=xDjQr5IqBr4
25.07.2009 - 09:12:14
00
Pohľad rovesníka tvojho syna:
Ak má tvoj syn iba trinásť rokov, nestaval by som ho hneď na trenažér, mal by získať cit pre jazdu a rovnováhu na valcoch. Zväčša, keď som bol na trenažéri alebo spineri v jeho veku, zaspával som počas jazdy. Je to nehorázne monotónne a umelé. Ja som jazdil od svojich dvanástich rokov každú zimu 3-4 tisícky na valcoch. Tu som musel byť v strehu neustále, minimalizovať svoje pohyby telom, držať rovnováhu každú sekundu. Samozrejme môžeš synovi postaviť trenažér pred telku a povedať mu odjazdi stovku a potom môžeš ísť na počítač. Na valce mu musíš pripraviť podmienky najlepšie úplne rovnú podlahu, aspoň jednu stenu - najlepšie sa mi osvedčilo v typizovaných panelových bytoch ísť do spoločných pivníc a postaviť sa medzi tie drevené konštrukcie - vačšinou to vyšlo na valce a 35 cm z každej strany, keď bude mať pocit že padá jednoducho sa z hociktorej strany odstrčí zas do stredu. Nevýhodou sú susedia, ktorí v mojom prípade boli chronicky alergickí na hluk spôsobovaný rotopédom/trenažérom/valcami a cesťákom.
Je dosť možné, že časom bude tvoj syn úplne apatický voči všetkému, čo sa týka zimnej prípravy, najmä ak ho budeš do toho nútiť každý deň. To bol aj môj prípad.
Zozačiatku ma nútil otec ísť si tam sadnúť na hodinku každý deň a keď videl že ma vôbec nebaví valce zapadli prachom. Nezabudol mi často pripomenúť, že budem slabý ako čaj a všetci ma budú na pretekoch obiehať, divná forma motivácie no nakoniec mu to vyšlo :) . Samozrejme cez sezónu som neodjazdil nič, žiadne umiestnenie, všetci ma obiehali, fakt som bol slabý ako čaj. Nasledujúcu zimu som sám otca pýtal, aby mi valce poskladal, odjazdil som veľa, na moje vtedajšie roky fakt slušná príprava. Daľšiu sezónu som vyhral dráharské omnium jar aj jeseň s obrovským bodovým náskokom, odjazdil som prekvapivé časy do uphilov a na SPXC sa mi celkom darilo :)

Ak ti mám niečo prezradiť, tak úplne najlepším riešením by bolo, keby si si spravil kurz na inštruktora spinningu (7-8 tisíc českých korún) v ČR a zamestnal by si sa v niektorom fitku v tvojom okolí. Zobral by si na svoje hodiny svojho syna a mohol by si mu radiť počas jazdy a aspoň ja som mal lepší pocit, keď sa drelo v skupine na tempo hudby, ako keď som bol sám v pivnici. Za každú odjazdenú hodinu sa dá získať asi 7-10 € (v BA), teoreticky tak môžeš prilepšiť rodinnému rozpočtu. Nevýhodou je že to uberá z tvojho voľného času, musíš si pripravovať hudbu na hodiny a ostatných ľudí chodiacich na tvoje hodiny si musíš získať svojím špecifickým prístupom k vedeniu hodiny. Ak to bude suché točenie pedálmi na dookola hrajúcu tú istú hudbu, ľudia ti na hodiny chodiť nebudú a ty nebudeš mať ako trénovať svojho syna. No na kurze ťa so všetkým oboznámia, ukážu ti čo a ako, a na 95% ti ľudia určite na hodinu prídu :D
25.07.2009 - 13:49:49
00
Nezabudol mi často pripomenúť, že budem slabý ako čaj a všetci ma budú na pretekoch obiehať, divná forma motivácie no nakoniec mu to vyšlo

ako keby som sa počul :lol: ale inak dakujem za názor.

no synátor má práve teraz takú sezónu o ničom. potrebujeme natrénovať silovú vytrvalosť. Preto sa mi pozdáva tento trenažér lebo sa tam dajú dobre trénovať kopce aj v zime. jednoducho sa tam nastavý trasa a tá motorická brzda si to reguluje. uvidím aké to bude.,


ešte raz vdaka za názor
25.07.2009 - 17:18:38
00
Odpor tej brzdy sa ale nehrabe na odpor pri šliapaní do kopca, a navyše nie je konzistentný... inak, chceš mu do toho použiť žiletku, či horák? Žiletka mi príde že je na to lepšia...
26.07.2009 - 00:25:30
00
Dosť drahá hračka na to,že má len 13 rokov.
26.07.2009 - 00:31:11
00
triki iste máš v niečom pravdu, ale nie každý má nervy na tréning na valcoch... aj keď iste súhlasím aj s JoKom že to dá viac ako trenažér, ale zas je to náročnejšie aj psychicky...
inak, I-Magic je lacnejšia varianta:

http://www.kolokram.cz/product_info.php?cPath=69&products_id=3241&osCsid=8f6c1c73f9862c6091c4b510bf7a8ec6

a od Elite:

http://www.kolokram.cz/product_info.php?cPath=69&products_id=3280&osCsid=8f6c1c73f9862c6091c4b510bf7a8ec6

tam mi príde že to aj je menej hlučné a lepší systém upevnenia kolesa...
26.07.2009 - 01:19:08
00
V tomto veku treba skôr všestrannú pohybovú aktivitu a nie trénovať kopce.Sa bavíme o decku na ZŠ.Trenažér ho nakoniec vôbec nemusí baviť.
26.07.2009 - 01:28:14
00
Odpor tej brzdy sa ale nehrabe na odpor pri šliapaní do kopca, a navyše nie je konzistentný... inak, chceš mu do toho použiť žiletku, či horák? Žiletka mi príde že je na to lepšia...

kedže je cestár tak žiletku. ja viem že žiadny stroj nenahradí realitu ale v zime je to náhradné riešenie.

Dosť drahá hračka na to,že má len 13 rokov.


jazdí od 10-tich rokov takže to ako hračku neberieme. chcem len aby to nebolo prenho nudné a jednotvárne ako na klasickom trenažéri alebo valcoch. hoci ja si tiež myslím že objemy sa na valcoch dajú pekne natrénovať.

inak, I-Magic je lacnejšia varianta:


i-magic nemá multiplayer cez internet. ako som spomenul nechcem ho znechutiť a preto chcem nech je to aj tak trochu zábavnou formou.

V tomto veku treba skôr všestrannú pohybovú aktivitu a nie trénovať kopce.Sa bavíme o decku na ZŠ.Trenažér ho nakoniec vôbec nemusí baviť.

ak sa chce udržať v konkurencii tak tá všestranná aktivita nestačí. chlapci v jeho veku a aj on sám trénuju cca 60km denne.
26.07.2009 - 10:07:01
00
I-Magic je kompatibilný so softwarom Fortius, takže multiplayer cez net ide... len treba zakúpiť správnu verziu. Treba si pozrieť ceny, čo je výhodnejšie (lebo bundle býva občas výrazne lacnejší). Dokonca aj staršie ergotrainery ide upgradovať na VR trainery.
Inak sa mi "páčia" tie slová ako "udržať", "konkurencia", ... - kapitalisticky pracovať, kapitalisticky žiť :D
26.07.2009 - 15:01:36
00
V zime si má chalanisko oddýchnuť od bicykla a venovať sa iným aktivitám. Samozrejme športovým! Valce alebo trenažér, to je obrovský znechucovák cyklistiky, najmä keď ešte nie je presvedčený, že to bude jeho živobytím. V zime jeden-dva jedno-dvojhodinové tréningy do týždňa popri iných aktivitách (plaváreň, korčuľovanie, lyžovanie, behanie) v jeho veku je až moc. A v dobrom počasí, najmä za sucha, sa dajú zvládnuť aj na zimáku. Radšej zainvestuj do lacného zimáka, do zimného oblečenia, zimných tretier a skorú jar (neskorú zimu) týždeň-dva do Chorvátska alebo Talianska.
27.07.2009 - 23:46:58
00
Silovú vytrvalosť v zime na trenažéry rozhodne netrénuj! To stačí až na jar. Chlapec je mladý a silu si aj tak neudrží celú sezónu. Takže by mal síce fajn jar ale s májovými čerešňami by bol apreč aj forma. A majstráky sú niekedy v strede leta.
A ohľadom tréningových dávok by som nemal až také veľké oči. Určite vieš, že každým rokom treba zvyšovať tréningové zaťaženie. Takže si to preber koľko by mal trénovať za pár rokov, ak ho bude baviť ešte bicykel. Ja si pamätám zopár dorasteneckých super talentov, ktorý sa doslova pretočili.
28.07.2009 - 01:15:27
00
To platí vo všetkých športoch. Čím skôr sa začne dariť, tým skôr sa začne prepaľovať, tým skôr sa organizmus "poďakuje" a snaživca odošle do športového očistca (a ten už je naveky). Následky subsekventných pretrénovaní sa skladajú a málokedy sa to potom ešte zlepší.

http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie12.htm
28.07.2009 - 02:42:58
00
Z osobných skúseností môžem povedať,že naozaj veľké dávky skôr odradia od tréningu ako takého.Čo je však horšie v pomerne mladom veku sa môžu začať objavovať zranenia.
28.07.2009 - 08:36:27
00
Dakujem všetkým za názory. Naozaj si to cením lebo dobrá rada nad zlato



tak zase aby ste si o mne nemysleli že som otec "tyran" :evil: bažiaci po okamžitom úspechu jeho syna, a že sa teraz pustím do okamžitého a tvrdého drilu.

keďže do tajov trénovania sa snažím ponoriť sám (v mojom okolí totiž nenájdem trénera ktorý by sa mu mohol denne venovať) študujem po internete čo najviac názorov a rád lekárov. Dosť som čítal od Dr. Ondreja Vojtechovského ale pozriem si aj zahraničné stránky.(google prekladač :oops: )

zatial som dospel k niekolkým veciam a pomaly sa snažím skladať mozaiku. Samozrejme tréner zo mňa asi nikdy nebude ( ale čo keď? :lol: )
Viem čo je to uškodiť trénigom ale zase viem že aj primálo je málo.....

Moja teória (skromná) zatial je že túto sezónu už nejak doklepeme, na jeseň dáme úplné volno( žiadny bicykel ani cviky len relax a regenerácia) a cca v polovičke Novembra by sme začali plavárňou ktorú by som chcel potiahnuť asi tak mesiac. Potom by som pomaly začal nasadzovať trenažér tak raz možno dvakrát do týždna.
Nechcem Vám tu písať celý "fejtón" takže asi nejak tak.
28.07.2009 - 16:33:08
00
Momentálne som sa trošku poobzeral po trenažéroch od Tacxu a len pár poznámok:

1. Fortius nie je obyčajný pevný trenažér. Dá sa napojiť na komp a súťažiť ako v PC hre, príp. s kamarátmi po nete. To môže byť významný faktor čo sa týka motivácie, rozhodne to nie je osamotené jazdenie v tmavej pivnici. Ak by sa pridal ešte otec (cena za trenažér sa, pravda, zdvojnásobuje - za 2 kusy), tak by to mohol byť celkom zaujímavý aj zábavný virtuálny tréning.

2. Model i-Magic má elektromagnetickú brzdu, Fortius (resp. aj model Cosmos) má motorovú brzdu. Rozdiel by mal byť v tom, že motorová brzda skutočne simuluje prudké výstupy a pri "zjazde" roztáča koleso (dokonca vracia prúd do siete, tak domácnosť čo-to ušetrí - snáď to spĺňa elektronormy...). Ja som konkrétne chvíľku skúšal model Flow s elektromagnetickou brzdou a bol som trochu sklamaný - dúfal som, že zažijem prudké výstupy na ľahkých prevodoch, no nestalo sa. Proklamovaných 990 W je možné dosiahnuť zrejme len pri vysokých rýchlostiach. Na prevodoch MTB som sa priblížil k 300 W - takže simulovať sa dajú asi len miernejšie kopce. Motorová brzda by snáď mala byť o inom, dúfam.


Naposledy upravil major dňa 21.11.2009 - 22:54:02, celkovo upravené 1 krát.

21.11.2009 - 22:41:01
00
keyboard_arrow_up