Nebudem sa hádať s vojenskými expertami
Predpokladam, ze to je narazka na mna.

Na ziadneho vojenskeho experta sa ale necitim, a to, co som pisal, je len vyuzitie verejne znamych faktov a zakladnych fyzikalnych principov.
V kazdom pripade si dovolim okomentovat.
Vyjadrenie Operačného veliteľstva poľských ozbrojených síl, prečo nezostrelili ruskú raketu je uplne v poriadku, ak si precitas moje prispevky, tak zdorazdnujem :
Ja nehovorim, co maju Poliaci robit. Hovorim, ze ignorovat rakety narusujuce hranicu nevedie ku ochrane zivotov a objektov, je to len ignorovanie problemu a kym tam tie rakety budu lietat, vdy bude riziko, ze si to niekto odnesie. A dokazom je to, ze uz takto zomreli dvaja Poliaci.
Oni sami priznavaju ze tam nemaju ani PVO, ani stihacku! Ja to akceptujem, ze je to polske rozhodnutie, ale konstatujem, ze je to vedome rozhodnutie, pricom ale riskuju, ze sa na hranici znovu nieco stane. V podstate, takto ta diskusia zacala, ked niekto povedal, ze nestrielali, aby predisli skodam a ja som len argumentoval, ze ked predtym nestrielali, tak zomreli dvaja Poliaci a ak budu Poliaci s tymto pristupom pokracovat, tak skodam nepredchadzaju, len ich ignoruju. Co konkretne na mojom tvrdeni nie je pravda? Nijako s s vyjadrenim Poliakov nebije.
Wolskeho komentar je zase vseobecny a tyka sa pozemnej PVO
i]"Protiletecká obrana nepokrývá nikde 100 procent území a země tak musí mít priority, které části budou přednostně bránit. Obvykle jde o velká města, vojenská zařízení a kritickou infrastrukturu. Polsko podle něj má mezery a lepší pokrytí PVO bude mít až za několik let. „Pokud by se tedy Ch-101 ztratil a letěl směrem na Varšavu nebo Rzeszów, pravděpodobně by byl sestřelen"[/i]
,
pricom je jasne, ze som si toho uplne vedomy a prave preto som napisal:
"Nepotrebuju ziadne pozemne PVO, staci po tom, co Rusi odpalia strely s plochou drahou letu. (nie je az tak casto) poslat do vzduchu par F16, a tie pockaju si pri hraniciach a rakety zostrelia."
Ani jeden z tych komentarov nijako nevyvracia, ze by F16 nedokazala zasiahnut, len konstatuju, ze ich tam neposielaju. A tu ma fakt zaujima, ako si z tohoto mojho tvrdenia :
To, ze ruske bombardery startuju Ukrajinci vedia okamzite. Ukrajinska PVO updatuje vsetky ohrozene oblasti, hned ako identifikuje, ze rakety smeruju tym smerom. Takze Poliaci nie su v ziadnej tme, informacie o potencionalnej hrozbe maju niekolko hodin dopradu o vzlete a desiatky minut ak nie viac o moznosti ohrozenia hranice. Tot sa deje max 10-15 krat do mesiaca. (hovorim o ohrozeni zapadnej Ukrajiny). Okrem toho su Poliaci v NATO, maju informacie od NATINAMDS, tie rakety vidia priamo na radare, ano do poslednej chvile nevedia, ci vleti do polskeho vzdusneho priestoru, ale nie je problem byt s F16 nablizku predtym, nez sa to stane. ... Poliaci ...vidia aspon 300 km do UA uzemia.
prisiel k takejto odpovedi?
Predstava, že okolo hraníc stále lietajú poľské stíhačky, hranica je posiata batériami PVO a existujú zázračné radary ktoré pokrývajú a sledujú celé územie Ukrajiny a Ruska je dosť naivná. Strela s plochou dráhou letu nie je balistická raketa a je jasné, že pozemný radar ju nemôže vidieť na veľkú vzdialenosť. AWACS vidí teoreticky do 400km.
Proste odpovedas na veci, ktore nikto nepovedal, alebo opakujes veci, ktore som ja povedal, pricom sa tvaris, ako keby som ja povedal presne naopak.
Mna by pritom skor zaujimalo, aby si zargumentoval tie svoje predchadzajuce tvrdenia ako su napriklad, "piloti si nestihnu ani kombinezy zapnut", a pod,