Mám vo výbere 2 kúsky, jeden LCD a jeden LED. Do čoho ísť a prečo?
https://www.tpd.sk/katalog/detail/?detail=11191
https://www.tpd.sk/katalog/tv-a-video/lcd-televizor-lcdtv/?detail=11220
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
co tak si to realne spocitat ?
nech je rozdiel v spotrebe 100W ... tak pri priemernom pouzivani 5h denne pocas 5 rokov ti spotreba plazmy vezme navyse 100*5*365*5 (Wh) = 0,9MWh = cca 150€
a keby to aj vyslo 1000€ (akoze nevyslo) tak TV sa predsa nekupuje kvoli spotrebe, ale kvoli OBRAZU ... nekupim si blato (LED) len preto ze usetrim na elektrine ... logika
Mám to isté. Sme si doniesli pri kúpe kvetu v zemi nejaké malé mušky. Zopár sa ich dostalo za panel. Ale vidieť ich len pri výrazne bielom pozadí. Ale naštve to. Podľa mňa asi len rozobrať.
Pise 12 hodin denne, nie 5. Tj Vynasob tych 150E co si vyratal * 2.4 = 360E.
Rozdiel v spotrebe 100W? Tazko. Tie najmensie modely pred 10-15 rokmi mali vyssi rozdiel v spotrebe. Pri velkych uhloprieckach (nad 60 palcov) to bolo aj 300W rozdiel. 360E * 3 = 1080E.
Mala uhlopriecka 360E * 1.5 (150W) = 540E.
A zvysok je uplne mimo misu, ja som mu kupu ziadneho blata neodporucal.
alebo toto : https://www.youtube.com/watch?v=N0dH4c4t5Tw
nestretol som sa s tym este v praxi, taka drobnost ,ale tiez by ma to "s*alo"...
Pise 12 hodin denne, nie 5. Tj Vynasob tych 150E co si vyratal * 2.4 = 360E.
Rozdiel v spotrebe 100W? Tazko. Tie najmensie modely pred 10-15 rokmi mali vyssi rozdiel v spotrebe. Pri velkych uhloprieckach (nad 60 palcov) to bolo aj 300W rozdiel. 360E * 3 = 1080E.
Mala uhlopriecka 360E * 1.5 (150W) = 540E.
A zvysok je uplne mimo misu, ja som mu kupu ziadneho blata neodporucal.
pisal 12h denne, ale nepisal ze kazdy den v roku ... ja som pisal 5h V PRIEMERE denne pocas 5 rokov ...
a tych 300W rozdiel si si vycucal z palca, to nema s realitou nic spolocne
a ze si mu neodporucil kúpu blata ? a co si myslel ze si mal kupit pred vyse 5timi rokmi kedy sa este predavalo vylucne LED tv (rozumej blato) ?
o pri obrazovkach 50" a viac , bola spotreba, ktora sa kludne dostala aj na rozdiel 300W pri plazme oproti LCD, vsak to bola jedna zvacsich slabin tejto technologie, obrazovky potrebovali extra chladenie, takze mali aj ventilator a tiez nie vzdy dobre odhlucnene...tam toho bolo viacej, preco nakoniec plazma skoncila
v PRIEMERE su tie 300W rozdiely nezmysel, ibaze by niekto porovnaval 75" plazmu s 32" LED
"pisal 12h denne, ale nepisal ze kazdy den v roku ... ja som pisal 5h V PRIEMERE denne pocas 5 rokov ...." je veta hodna vtipkara. Ked on napisa denne, tak to nie je kazdy den v roku, ale ked Ty napises denne, tak uz to je ?
Tych 5 hodin denne si si proste len vymyslel, on jasne napisal: " u nás je telka zapnutá 12 hod denne ". A ja som presne na to reagoval, tj tiez som napisal, ze pri 12 hodin denne za 5 rokov bude taka spotreba.
Ja mu nemam dovod neverit a moj komentar som pisal len kvoli tomu, ze prave pri takom velkom vytazeni spotreba spravi velmi vela. A to, akou magiou si z toho dostal 5 hodin denne sa da presne opisat slovami "operuje s cislami ako sa mu hodi"
Okrem toho vsade uvadzam intervaly od-do a vsade pisem, ze tie horne cisla su pre modely nad 60 palcov, Ty si zo zasady vzdy zoberies, to najvyssie cislo a spravis z neho priemer alebo spodnu hdnotu. Nie nie je to priemer, ani minimum.
Ja poviem 500E az 1000E, Ty povies "keby to aj vyslo 1000€ (akoze nevyslo)"
Ja poviem 150 az 300W, ty povies "PRIEMERE su tie 300W rozdiely nezmysel"
Vsade hovorim, o porovnavani rovnakych uhlopriecok. Pri Oled, ci aj LED spotreba tak zasadne s uhloprieckou nerastie.
To, ze tu cely cas tocis o LED a blate, pricom on hovoril o vymene za Oled, ktory ma rovnako ako plazma spotrebu zavislu na aktualnom obraze, je uz len na pousmiatie.
A tych 300W rozdiel som si nevymyslel. Mam to z velmi dobreho zdroja, problem je akurat v tom, ze co ja umyselne spominam, ako extrem (vsade pisem ze sa jedn o viac ako 60 palcov) a doby 10-15 rokov dozadu(samozrejme, ze to vsetko tak aj napisem), tak Ty z toho spravis samozrejme priemer.
Suma sumarum, moj povodny vypocet je relativne presny, ale Ty si si z toho vyrobil uplne iny priklad, ktory samozrejme vobec nevychadza. Presne podla hesla " operuje s cislami, ako sa mu hodi'
Tu som nasiel nejakeho elekrikara, z tej doby, co sa rozculuje, ze jeho 47palcove LCD spotrebuje 150W, zatial, co jeho 50'' plazma zere 370 watts, rozdiel 220W a to sme stale daleko od 60.
https://www.avsforum.com/threads/wow-didnt-realize-that-plasma-took-so-many-amps.1384108/
TV je u mna celkom vyuzivana vec a hlavne sledujem Netflix.
V oku mam uz velmi dlhsie LED Sony XR-65X93J, ale vaham, ze ci nebudem neskor lutovat, ze som mal zobrat OLED.
Co vy na to, oplati sa doplatit 700eur viac za OLED Sony XR-65A83J? Cena by mala byt cca 1750eur.
Alebo usetrene minut na nieco ine.
Alebo sa vykaslat teraz na zlavu a kupit az po novom roku, i tak mi to teraz surne netreba.
A ceny po novom roku sa dostanu mozno aj nizsie, ked pride novy model 2022.