túto tému zakladáme, aby sme mali na jednom mieste všetky veci súvisiace so sekciou Cyklotrasy, ktorú budeme samozrejme zdokonalovať a vylepšovať, ale oceníme ak nám pošlete pripomienky a nápady, ktoré si tu budeme vedieť spoločne vydiskutovať.
Za mňa ako prvé by som riešil mapový podklad, z tých možností ani jedno nevyhovuje. V tom Freemap pre turistiku mi chýba veľa orientačných údajov ako nedostatočné vrstevnice a taká vec, že to nemá zaznačené potoky tak to proste nepoužiteľné + mi tam samozrejme chýbajú ďalšie veci (hlavne orientačné). To znamená že neostanem na MTBikeri ale dodatočne si zase všetko naplánujem na cykloserveri kede je SHOCart, síce aj ten nie je dokonalý (neaktuálne turistické značky, cesty na niektorých územiach) ale je to najlepšie čo som doteraz našiel čo sa týka na prácu s mapou, keď nemám papierovú po ruke. No a to ja ešte žijem v stredoveku a dávam si do svojho malého hlúpeho mobilu výrezy máp ako obrázky Zhrniem to tak, že ja by som uvítal ďalšiu vrstvu máp SHOCart a funkčnosť, hlavne tvorbu trás ako má cykloserver. Ale predpokladám, že to má byť len databáza trás, tak asi nemôžem očakávať manuálne kreslenie, že?
Alebo to poriesit ako na cykloserveri, premenovat na vylety resp. nieco podobne aby sa predchadzalo zamene so znacenymi cyklotrasami a je to. Legalnost podla mna neriesi ani cykloserver a aj v tlacenych mediach sa objavuju clanky o vyletoch, ktorych trasy nie su legalne. Pri takomto pomenovani ani rozne ine zaumove skupiny nemozu pozadovat zmazanie "cyklotrasy" s tym, ze nie je znacena a prechadza "ich" uzemim.
Palo TT:
Cykloserver sa praveze zacina strazit legalnost doporucenych tras, aspon v okoli BA... Zacinaju byt z toho neprijemnsti, ci uz vydavatelov, uradov a pod... Takze ne serveroch by sa tieto nelegalne trasy nemali zobrazovat...
To je trosku ina kategoria ako vylety , co si publikuju pouzivatelia. Doporucne cyklotrasy su znacne priamo v mape (asi aj papierovej) a je jasne, ze jej vydavatel musi v takomto pripade zohladnovat aj aspekt legalnosti a tiez nepojde zbytocne do konfliktu s inymi zaujmovymi skupinami.
fajn, budeme sa snazit ustrazit legalnost zobrazovanych tras, uvidime ako to pojde, i ked by bolo fajn ak by sa v tomto smere zakon a pristup urcitych nazvem to "uradov a uradnikov" zmenil...
co sa tyka mapovych podkladov, cervo uz nacrtol. co sa tyka freemap, ta sa stale vylepsuje, takze to urcite pojde k lepsiemu, vsetko ukaze cas, zatial vdaka
Palo TT:
Cykloserver sa praveze zacina strazit legalnost doporucenych tras, aspon v okoli BA... Zacinaju byt z toho neprijemnsti, ci uz vydavatelov, uradov a pod... Takze ne serveroch by sa tieto nelegalne trasy nemali zobrazovat...
Ani cykloserver nerieši čo si tam cyklisti zaznačia, to by musel razom zmazať polovicu trás. Stačí si pozrieť národné parky (aj v Česku), že koľko je tam vyznačených nelegálnych trás. Palo to asi dobre vystihol, problémy sú asi to čo je zobrazené priamo v mapovom podklade, kde cykloserver priamo do mapy dáva doporučené cyklotrasy (teda neviem či to robí priamo cykloserver alebo SHOCart). A vôbec netuším ako by chcel MTBiker overiť legálnosť všetkých trás na celom slovensku, to je skutočne nereálne. Možno by stačila formulka, že "MTBiker nezodpovedá za legálnosť užívateľmi zverejnených trás a výletov" možno niektoré sú jasne nelegálne (dajme tomu NP), ale zas kto má z BA vedieť, či na nejakej cestičke/chodníku pri KE nie je zákaz vjazdu?
Tak som to skúsil a narazil som hneď na takýto problém. Klasicky som otvoril CYKLOTRASY, na mapke klikol na okres Pezinok, a objavili sa modré vlajky vyznačujúce miesta na mape. Súčasne sa modrou farbou objavila celá trasa "V karpatoch na dvoch kolesách".
Pričom ale ja som ešte žiadne vyhľadávanie nespravil. Prečo práve táto trasa sa hneď objavila na mape? Pretože je prvá v poradí v pezinskom okrese? Ak kliknem teraz na ľubovoľný bod, ukáže sa názov, popis ale neukáže sa trasa. Stále je prvá trasa vyznačená. Je to zámer alebo mi to nefunguje pod starými XP-ečkami (ktoré mám ako zálohu pre niektoré staršie no potrebné pracovné programy)? Skúsim win7.
Pozdávalo by sa mi že po kliknutí na modrý bod na mape by sa ukázala hneď aj trasa.
Cykloturista to je preto, ze len ta jedina trasa ma GPS tracklog, ktory vieme zobrazit. Keby ho mali vsetky, zobrazia sa vsetky a ty si mozes vybrat. Tie co nemaju, sa zobrazia len ako modra vlajocka.
GPS koordinaty budeme doplnat, ked sa nam ich podari od autorov ziskat.
Vďaka už som na to prišiel tiež. Vozík nemám, ale pridám cyklotrasy s detskou sedačkou ... Prípadne prejdem existujúce. Nedá sa do tej bubliny, ktorá sa ukáže po kliknutí na daný bod dať ďalší riadok? Že tam bude info o dátume vytvorenia resp. aktualizácie trasy? Lebo trasy sú aj z roku 2007 a podobne, nemusia byť aktuálne.
...co sa tyka freemap, ta sa stale vylepsuje, takze to urcite pojde k lepsiemu, vsetko ukaze cas, zatial vdaka
Nebol by som si taký istý, pozrel som si okres Kežmarok a tam tie trasy ako keby išli voľným priestranstvom, pričom tam nie sú zaznačené žiadne cesty, ani tie najväčšie a to je fakt blbé Cieľom MTBikeru by mohlo byť to aby tu ľudia ostali a dodatočne neriešili svoje výlety na iných stránkach. Moja utópicka predstava je niečo v spojení MTBiker (slovenská MTB komunita) + cykloserver (tvorba trása) + mapy.hiking (aktuálne turistické značenie). Je to utópicke alebo realistické Inak bolo by dobré, keby si to pamätalo zvolenú vrstvu pri poslednej návšteve. Dokonca aj keď kliknem na detail výletu, tak sa na mape znovu zresetuje základná vrstva (Freemap - cyklo). Čiže každý pohyb v cyklotrasách si vyžaduje neustále prepínanie vrstiev pri každom kliku a to je dosť otravné...
Ja by som trasy bez GPS záznamu nechal, nemazal ich. Hoci sú staršieho dáta a vtedy nemal každý GPS, môžu inšpirovať ďalších pre zopakovanie alebo doplnenie a Tí už môžu mať GPS alebo podľa mapy trasu po prejdení vyklikať.
Cykloturista:
ked som pozeral tie cyklotrasy starsieho data, bez gpx suboru, tak vela veci tam uz nesedi, zmenilo sa ja znacenie tras v v okoli BA... A navyse, ak si precitas niektore popisy, tak by si asi ani netrafil tam, kam mas ist....
Palo TT - dik za upozornenie na nemoznost stiahnutia GPX, uz by to malo ficat, chybicka sa vloudila, kedze pred spustenim sme menili este server lokaciu GPX pre cyklotrasy
milos21 - tvoja myslienka dat dokopy shocart mapu, turisticke znacenie hiking je fajn a uvidime co sa nam casom z toho podari, shocart spomenul uz aj cervo, ale ako som pisal aj ja uz v predoslom prispevku, vsetko chce svoj cas a ja verim, ze sa dockame , co sa tyka vrstiev, toto nebude take jednoduche, ale skusim sa na to pozriet, ci by nebolo mozne pamatat si zvolenu vrstvu v celej sekcii. Verim, ze Freemap nie je zatial na vysokej urovni, co sa tyka podrobnosti, ale cenim si robotu ludi, ktory za tym stoja a mozem povedat, ze to napreduje.
Co sa tyka cyklotras starsieho data, nechali sme ich (spominal to aj Cykloturista) a doplnili upozornenie, takze ak ste nahodou cast trasy presli alebo ju poznate, alebo mate info, ze je uz neaktualna, nezjazdna alebo nieco nesedi, kludne mi piste a bud ju zmazeme alebo ju budeme aktualizovat, ale bez vasej pomoci to nepojde, kedze tych cyklocesticiek je neskutocne mnozstvo a pokryt vsetko a realne prejst len z nasej strany nie je mozne.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Tools pre planovanie map planujeme.
co sa tyka mapovych podkladov, cervo uz nacrtol. co sa tyka freemap, ta sa stale vylepsuje, takze to urcite pojde k lepsiemu, vsetko ukaze cas, zatial vdaka
Ani cykloserver nerieši čo si tam cyklisti zaznačia, to by musel razom zmazať polovicu trás. Stačí si pozrieť národné parky (aj v Česku), že koľko je tam vyznačených nelegálnych trás. Palo to asi dobre vystihol, problémy sú asi to čo je zobrazené priamo v mapovom podklade, kde cykloserver priamo do mapy dáva doporučené cyklotrasy (teda neviem či to robí priamo cykloserver alebo SHOCart). A vôbec netuším ako by chcel MTBiker overiť legálnosť všetkých trás na celom slovensku, to je skutočne nereálne. Možno by stačila formulka, že "MTBiker nezodpovedá za legálnosť užívateľmi zverejnených trás a výletov" možno niektoré sú jasne nelegálne (dajme tomu NP), ale zas kto má z BA vedieť, či na nejakej cestičke/chodníku pri KE nie je zákaz vjazdu?
Pričom ale ja som ešte žiadne vyhľadávanie nespravil. Prečo práve táto trasa sa hneď objavila na mape? Pretože je prvá v poradí v pezinskom okrese? Ak kliknem teraz na ľubovoľný bod, ukáže sa názov, popis ale neukáže sa trasa. Stále je prvá trasa vyznačená. Je to zámer alebo mi to nefunguje pod starými XP-ečkami (ktoré mám ako zálohu pre niektoré staršie no potrebné pracovné programy)? Skúsim win7.
Pozdávalo by sa mi že po kliknutí na modrý bod na mape by sa ukázala hneď aj trasa.
GPS koordinaty budeme doplnat, ked sa nam ich podari od autorov ziskat.
A aj ten pre istotu nejde stiahnut
Nebol by som si taký istý, pozrel som si okres Kežmarok a tam tie trasy ako keby išli voľným priestranstvom, pričom tam nie sú zaznačené žiadne cesty, ani tie najväčšie a to je fakt blbé
ked som pozeral tie cyklotrasy starsieho data, bez gpx suboru, tak vela veci tam uz nesedi, zmenilo sa ja znacenie tras v v okoli BA... A navyse, ak si precitas niektore popisy, tak by si asi ani netrafil tam, kam mas ist....
milos21 - tvoja myslienka dat dokopy shocart mapu, turisticke znacenie hiking je fajn a uvidime co sa nam casom z toho podari, shocart spomenul uz aj cervo, ale ako som pisal aj ja uz v predoslom prispevku, vsetko chce svoj cas a ja verim, ze sa dockame
Co sa tyka cyklotras starsieho data, nechali sme ich (spominal to aj Cykloturista) a doplnili upozornenie, takze ak ste nahodou cast trasy presli alebo ju poznate, alebo mate info, ze je uz neaktualna, nezjazdna alebo nieco nesedi, kludne mi piste a bud ju zmazeme alebo ju budeme aktualizovat, ale bez vasej pomoci to nepojde, kedze tych cyklocesticiek je neskutocne mnozstvo a pokryt vsetko a realne prejst len z nasej strany nie je mozne.