V poslednom case mam pocit, ze sa tu nic nedeje a dost sa v pozicii moderatora nudim.
Kedze sa daju prispevky mazat iba po jednom, vyplnili by ste tym vsetok cas ked nespim, za co vam budem nesmierne vdacny. (samozrejme dakujem vsetkym, ktori po kazdych troch offtopic prispevkoch napisu, ze je to offtopic a treba to zmazat, alebo presunut, pretoze je nad slnko jasne, ze by si to okrem nich ziaden z moderatorov nevsimol a aspon mame o 30% viac roboty)
diiiiki
niektore pouzivaju taky pomer stran, ze pri foteni na sirku fotis rovno panoramu
Keďže existujú 2 typy zobrazovacích zariadení (zjednodušene, mobil na výšku a monitor na šírku) tak sa nedá jednoznačne povedať, ktoré fotenie a zobrazenie je 'lepsie'.
Za mňa, hlavným rozhodovacom kritériom je (mala by byť) kompozícia fotky.
___
PS,edit, samozrejme, že mobil sa dá ľahko/ľahšie otočiť, ale bežná populácia to veľmi často nerobí, teda nie na čítanie webov
Oko je okrúhle a vodorovný a zvislý zorný uhol je pre neho rovnaký v škále celého kruhu. Ak sa pozerajú obe oči, tak sa ich pohľad stretáva v jednom bode a zase sa to spája v jednom kruhu a zase je zorné pole okrúhle. Najlepší príklad je pohľad cez ďalekohľad. To čo vidíme je vždy proste +/- jeden kruh so zaostrením v strede.
Mnohí si to pletú s otáčaním očí, keďže častejšie otáčajú oči, hlavu alebo trup do strán ako hore a dole, tak majú pocit že vidia na šírku viac. Je to ilúzia širokouhlosti a to niektorých utvrdzuje v ich pravde
Môže sa tiež jednať aj o poruchu vnímania, keď jedinec nieje schopný vizuálne vnímať užšie predmety a túži po predmetoch širších. V takomto prípade to môže viesť k ľahšiemu výberu partnerky, lebo širších je oveľa viac ako užších
Filmy sa samozrejme točia na šírku, pretože tam dej a hlavne pohyb, na 95% prebieha horizontálne a sledovanie bude prevažne v kine, na telke či tablete.
Ak niekto sedí sám, niečo rozpráva a vysvetľuje, naviac ak niečo tvorí rukami, tak je vpohode že sa pri tom natočí na video na výšku. Duplom keď je predpoklad že to ľudia budú sledovať na telefónoch. Aj to je zase o tom čo je pre danú situáciu najrozumnejšie.
Najmúdrejšie bude keď si každý bude fotiť ako chce a komu sa to nepáči, nech sa na to nepozerá
K tomu ešte maličkosť: ak sa originálny (neskôr zmazany) príspevok pacil a je v notifikaciach, po vymazaní sa po kliku z notifikácií zobrazí:
Požadovaná téma neexistuje.
Lepšie by bolo napr.
Požadovaný prispevok neexistuje.
(a/alebo hodiť do tej témy, či už link alebo priamo, (prípadne aj pred/za ten vymazaný))
Ale je to fakt len taký nepodstatný detail, nič dôležité. Možno len tá výmena slovíčok bude možná (ak sa nepoužíva aj inde).
"Zorná pole pravého a levého oka nejsou stejná, jeho rozsah je individuální a závisí i na tvaru obličeje. U člověka se udává velikost zorného úhlu jednoho oka přibližně 95° pro vidění do strany (temporálně) a 65° pro pohled ke středu (nasálně), celkově tedy v horizontální rovině přibližně 160°. Zorné úhly obou očí se překrývají, celkový zorný úhel je pak asi 190° (z toho binokulární vidění je umožněno v rozsahu 120°). V rovině vertikální je zorný úhel směrem nahoru asi 60°, směrem dolů pak 70°. Popsané zorné pole definuje rozsah tzv. periferního vidění."
https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/lf/js21/fyziologie/web/pages/23_zorne_pole.html
Ps: je naozaj úplná náhoda, že som reagoval 'tak rychlo', mal som rozpísané to vyššie o zobrazení notifikácií po zmazani.
A áno,treba rozlišovať fokusovane a periférne videnie
Už nepokracujem v OT
nosom sa dobre klika na "odfotit", ked mas rukavice
vizualizacia originalu: o/
zdvojeny:
vizualizacia originalu: o/
zdvojeny: o/
Uz nefunguje minimalne od augusta 2023...
https://www.mtbiker.sk/forum/post1965269.html#p1965269
V teme O hocicom ostali len 4 linky na presunute temy na mthiker.
Robi mi to na mobile aj na pocitaci.
tu este poviem, ze ked som pisal ten prispevok vysie, tak som do prispevku vlozil printscreeny 2x (najprv prvy a poom druhy). Ale zobrazene su 3x. Aj som to kontroloval v preview, ale nevedel som to opravit. Tak som to nechal. Bolo to zvlastne, este sa mi to nestalo. Mohlo to suvisiet, ale mozno je to aj nieco ine.
youtube.com/shorts/--- youtube.com/watch?v=/---
Niekolkokrat sa mi stalo, ze po tom ako som sa nieco opytal na fore, ozvali sa notoricki "diskuteri", ktori spravidla nemaju co k teme (vacsinou ziadnej) povedat, ale vyjadruju sa ku vsetkemu, Zaroven nevedia pochopit, ze su mimo a povodna otazka ostava zapadnuta v tom spame a balaste, co vyprodukovali. Vacsinou ma to odradza sa cokolvek opytat a zistil som, ze nie som jediny.
presunute temy sa uz "posuvaju", ale po roztvoreni temy ma hodi na posledny prispevok, nie na novy ktory som este nevidel. (presunute temy sa zobrazuju ako precitane)