ahoj. chcel by som poprosit niekoho, kto sa v danej problematike bud profesionalne pohybuje alebo ma velke skusenosti v tejto oblasti o radu. zdedili sme v jednom okresnom meste pozemok. ma viac nez 50.000 m2.
zatial je ta poda klasifikovana ako luka a pastviny. teraz ma tiez ale predpokladam, ze toto mesto ma do buducna obrovsky turisticky potencial a kedze nie som na ten pozemok sam, nerad by som sa nechal obabrat (rodina - poznate to, ked ide o peniaze = neznam bratra).
co si mam zistit, coho sa vyvarovat ? este som nededil som laik.
diky
08.03.2016 - 14:22:50
00
Dedičské konanie u notára už prebehlo?
08.03.2016 - 14:59:15
00
Koľkí ste súrodenci, po kom je to dedenie (otec, mama, niekto iný)?
08.03.2016 - 17:27:59
00
hlavny problem tam budes mat sa dohodnut s ostatnymi dedicmi co s danym pozemkom, problem je cim viac dedicov tym viac "hladnych krkov". Urcite to bude niekto chciet spenazit hned, cize je na vas ako sa dohodnete, z toho mozu byt celkom velke problemy. To je hlavny problem dedicstva si myslim. inak je len problem cakat na rohodnutie, co trva v niektorych pripadoch veeelmi dlho.
08.03.2016 - 17:34:02
00
nezabudnut aj na toto...
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zivotna-situacia/_dan-z-dedicstva/
08.03.2016 - 17:46:46
00
Tak zase pri 50.000m2 sa to dá pomerne pekne podeliť. Dôležité je koľko je dedičov, a v akom pomere budú. Pri BSM je to automaticky polovica na manžela/manželku a druhá polovica rovným dielom medzi manžela/manželku a deti.
Ak by ste ale chceli mať každý jasne identifikovateľný "svoj podiel" tak je nevyhnutné pozemok geometricky zamerať a dať zapísať do KN (čo zase stojí peniaze). Pri delení pozemku platí že samostatná parcela nesmie byť menšia ako 1000m2 pri TTP (teraz som si neni istý veľkosťou) a 5000m2 pri lesoch. Ide o to aby nevznikali malé parcely. V prípade stavebných pozemkov toto samozrejme neplatí.
Toto samozrejme môžete až po ukončení dedičského konania a potvrdenia jeho právoplatnosti zo súdu. Dovtedy sa môžete akurát dohodnúť. A ak nemienite teraz nič robiť tak prejde daná parcela podielovo na všetkých dedičov tak ako som napísal v prvom odstavci.
Privolanie na dedičské konanie môže trvať dosť dlho - niekoľko mesiacov, pol roka, rok.... Notárov je určený presný počet pre každé mesto takže robotu si musia podeliť (dedičské konanie prebieha v meste kde mal zosnulý trvalý pobyt, notár je pridelený náhodne). Odplatu za dedičské konanie budete platiť podľa hodnoty dedeného majetku. Výpočet sa dá nájsť na rôznych stránkach, nie je to lineárne v závislosti na hodnote a iné percentá sú z peňazí a iné z majetku.
08.03.2016 - 17:51:40
00
chceli by sme si ten pozemok nechat, rozumne sa dohodnut s ostatnými na rozdeleni a az sa zmeni uzemny plan mesta, raz ich vyhodne predat ako stavebne parcely.
10.03.2016 - 09:02:28
00
..."rozumne sa dohodnut s ostatnými na rozdeleni"...
Tí "ostatní" sú účastníkmi tohto fóra? Budete to riešiť tu?
Ak áno, teším sa :clap: , bo také tu ešte nebolo ... a bude to také LIVE
12.03.2016 - 07:38:22
00
Keďže sa tým profesne zaoberám je dôležité vedieť viac vecí, ako si uviedol. Záleží o to, ako je definovaný druh pozemku, kde sa asi nachádza, po kom dedíš a koľko je dedičov, najlepšie by bolo, keby si mi napísal súkromnú správu a ak ti budem vedieť odpovedať, rada pomôžem, pretože som to preto študovala...
12.03.2016 - 13:31:50
00
Dagger napísal:
...az sa zmeni uzemny plan mesta, raz ich vyhodne predat ako stavebne parcely.

V otázkach dedičstva sa až tak nepohybujem, ale to je len jedna stránka mince. Druhá stránka, v ktorej sa pohybujem je to, čo píšeš, "až sa zmení územný plán mesta"...
To je z hľadiska výhodného predaja kľúčové. Ak sa ÚP na vašom pozemku nezmení, tak vám ostane poľnohospodárska pôda, meter štvorcový možno za pár centov. A nič podstatné s pozemkom z hľadiska predaja neurobíte. Možno len v spojitosti s čerpaním Eurofondov za nevyužívanie poľnohospodárskej pôdy.
Dosť dôležitým faktorom je, či je pozemok v zastavanom území obce, alebo nie je.
Nový územný plán je pomerne dlhodobý a zložitý proces. Pri dostatočnom vplyve na meste, je možné urobiť Zmeny a doplnky k ÚP, čo je podstatne jednoduchšia cesta (to ale záleží, ako starý je súčasný územný plán).
Aby sa územný plán zmenil vo váš prospech a vy budete mať pozemok v prvom kole funkčne zaradený do povedzme "bývania" (to by bol pre vás ten lepší prípad), budete musieť byť v tomto smere dosť aktívni. V procese tvorby územného plánu sa pozemok, určeným na bývanie nestane len tak sám od seba. To by vám padli peniaze za zmenu pozemku z poľnohospodárskej pôdy na bývanie takpovediac z neba, a to sa tak zvyčajne u nás nedeje...
Sú za tým väčšinou záujmy silnejších developerov, alebo aj špekulantov, ktorí vedia dianie v procese tvorby územného plánu ovplyvňovať. Čím väčšie mesto a zaujímavejší pozemok, tým sú záujmy a tlaky záujemcov väčšie. Ak je z tohto pohľadu ten váš pozemok lukratívny (5 ha = cca 50 rodinných domov = veľké územie), môžu vám ponúknuť odkúpenie, ale určite nie za cenu stavebných pozemkov. Aj oni, alebo hlavne oni budú chcieť na zmene zarobiť. Stavené pozemky by z nich v tomto prípade spravil developer.
Pozemky sa totižto nestanú stavebnými len tým, že budú mať v územnom pláne priradenú farbičku zodpovedajúcu konkrétnemu funkčnému využitiu (vo vašom prípade bývanie). Výhodne predať stavebný pozemok sa dá vtedy, ak má vybudovanú zodpovedajúcu technickú a dopravnú infraštruktúru (komunikácie, siete). Pri obytnej skupine cca 50 domov je to už pomerne vysoký finančný náklad (odhliadnuc teraz od spôsobu, ako sa to dá územne a technicky vôbec vyriešiť), ktorý musí niekto zainvestovať dopredu.
Takže dedičstvo je zatiaľ prvý krok, ktorý treba zvládnuť a to ostatné, myslím zložitejšie vás ešte postupne čaká.
Snažil som sa písať čo najjednoduchšie, ale je to problematika nie najjednoduchšia. :)
12.03.2016 - 14:38:26
02
keyboard_arrow_up