Zdravím,
chcel by som sa opýtať na vaše názory ohľadom tohto názoru z tejto stránky - http://trenujeme.sk/trening-zony/, citujem:

"Horné aeróbne pásmo a anaeróbny prah
Tieto pásma sú žiaľ často nesprávne považované za kľúčové intenzity v príprave na preteky. Mnoho športovcov rôznych výkonnostných kategórií presadzuje tréning v týchto pásmach, pretože sa im zdá, že sú po tréningu dostatočne vyčerpaní a odviedli dobrú prácu. Opak je však pravdou. Hoci po psychologickej stránke športovec môže mať pocit, že väčšia únava znamená kvalitnejší tréning, na organizmus nie je vyvinutý taký tlak, aby pri ňom dochádzalo k zvýšeniu výkonnosti v anaeróbnom pásme, teda pri maximálnom úsilí.

Tréning v týchto pásmach nás zbytočne vyčerpáva a vyššie spomenuté pozitívne zmeny pri základnej vytrvalosti tu prebiehajú omnoho pomalšie. Tréningom v týchto zónach už spaľujme nielen tuky, ale vo veľkej miere aj sacharidy, teda svalový glykogén, čím bunku zbytočne trápime, no odplata za vynaloženú námahu je minimálna.
" -

Uvádza sa na tejto stránke, že by sa toto pásmo od aerobného prahu až po anaeróbny prah mal trénovať minimálne, podľa toho čo píšu, najlepšie nad anaeróbnym prahom ak ide o intervaly. Ale čo tie napr. silové intervaly ak príklad moje parametre sú aeróbny prah 140 tepov, anaeróbny prah 174 tepov. Silový dávam takto, že si dám 2x 5-7 min silové intervaly v tepoch rozmedzí 150-155 tepov, je to zle, keďže podľa tohto návodu trénujem "neefektívnú zónu"? Rychlostnú vytrvalosť si dávam na 2x 3 min pri 120 ot. ale pri tepoch 160-165. Som mimo? Momentálne som vo fáze naberania základnej vytrvalosti (tréning až po aeróbny prah - priemer cca 130 tepov). Zatiaľ mam nazbieraných dokopy 700km v základnej vytrvalosti, viem, je to asi ešte málo na intervaly. Ale tvrdé intervaly začnem robiť až po polovici apríla, ak nerobím chybu, mal by som mať cca 1300 km. Trénujem len tieto vyššie spomenuté intervály raz týždene (1x rýchlostný, 1x silový do týždňa). Robím niekde chybu? Lebo zatiaľ nevidím výsledky, keď trénujem len v aeróbnom pásme (napr. vyššia priemerka, lepšie zvládanie menších kopcov, atď.).

Ďakujem vopred za rady.
15.03.2016 - 20:00:17
00
no su rozne pristupy k treningu. jedni odporucaju jazdit dolne aerobne pasmo (zakladnu vytrvalost) + intervaly iba nad ANP, druhi radia vyuzivat na intervaly aj medziprahove pasmo (tempo, silova v., rychlostna v.).
Dolezite je mnozstvo casu, ktore mas k dispozicii na trening (denne/tyzdenne). Ak mas malo casu, trebars do 10 h tyzdenne a chces sa zlepsovat, tak bude pre teba asi vyhodnejsie jazdit viac intenzivne - okolo ANP (Samozrejme nie stale). Ak mas aj 20 h tyzdenne, mozes si dovolit jazdit dlhe hodiny zakladnu vytrvalost na nizkych tepoch a postupne zaradovat intervaly - zvysovat ich pocet a dlzku.
Ten citat je prebraty z knihy Kontrolovany trening od L. Divalda, kde sa okrem ineho odporuca zaradovat kratke intervaly nad ANP hned od zaciatku sezony a velmi pozvolne ich predlzovat a zvysovat ich pocet.

precitaj si aj tuto temu, staci cca od strany 24, najdes tam nieco aj o tzv. sedej zone
http://www.mtbiker.sk/forum/trening-vyziva-zdravie/dnesny-trening-t35983-345.html
15.03.2016 - 21:48:57
00
Guticek napísal:
Ďakujem vopred za rady.


Tu budeš mať toľko rád, často protichodných, že sa z toho možno aj zblázniš... Ale najprv nech každý uvedie, koľko ľudí jeho metódou trénovalo (čiže on trénoval) a aké úspechy jeho zverenci na základe jeho trénovania už dosiahli, alebo či je len teoretik - samouk...
15.03.2016 - 22:52:13
00
No je to troška zmätok, mňa to metie, tak logicky v hlave vytváram otázky, ale som viacmenej istý, že veľa otázok nebude zodpovedaných... To by muselo byť poriadne podložené, a to asi nikto nedokáže... Ja osobne mám času tak max 10-12 hodín týždenne ak ide o čas, týždeň na biku mam rozdelený takto - utorok/štvrtok/sobota prípadne nedeľa, to znamená že trénujem 3x do týždňa, niekedy ak vyjde počasie, aj 4x do týždňa so sobotou a nedeľou. Zatiaľ ja staviam na tom, že trénujem aeróbne do apríla (začal som od februára) + intervaly (rychlostná + silová vytrvalosť + 8-10s špurty z nízkych otáčok). Potom od mája by som mal začať s intervalmi už v okolí anaerobného prahu a nad. Ale je škoda pri budovaní základnej vytrvalosti raz za 2 týždne napr. zaradiť maximálny špurt alebo kopce trénovať v okolí anaeróbneho prahu s nástupmi? Čím viac intervalov trénujem, tým ladím viac formu až po maximum mojej výkonnosti? Chcel by som mat vrchol kdesi v júni/júli, ako to mam nasmerovať? Ako sa to robí aby som nasmeroval napr. na vrchol formy na 2 mesiace alebo vrchol formy na 2 týždne? Aký je medzi nimi v ladení rozdiel? Podľa toho čo napísal ennio, radšej trénovať v okoli anaeróbného prahu? Pardon za bombardovanie otázok. :D
16.03.2016 - 00:21:35
00
Registroval niekto napr rozdielne metódy tréningového plánu od dvoch autorov:

Rozhodující jízda - Chris Carmichael, Jim Rutberg (viac zamerané na intervaly, a to je jedno či je júl alebo december :D)
Cyklistika (průvodce tréninkem) - Ondřej Vojtěchovský (autor - kpo.cz), Jiří Sekera (zdôrazňuje hlavne základnú vytrvalosť ako jadro celého plánu)

Sranda čo. :D S čím začnem 1. rok? 2. rok druhá metóda. :D
16.03.2016 - 00:28:59
00
trening nie je exaktná veda, každý trenuje inak a iné veci podla toho, kolko ma casu, aký typ cyklisty je (vrchár, klasikár, tempár, šprinter apod.), aký typ preteku (výletu) chce ist ....obecne je dobré trenovat častejšie a kratšie ako nárazovo a dlho, napr. s 12h/tyzden bysom trenoval aj 5x/tyzden (napr. UT-1,5h, St-2h, Ct-2,5h, So/Ne- 3h)...12h/tyzden = 600h/rok, to je luxusný čas na to, aby si pri troške efektívneho treningu jazdil v pohode na čele peletonu
prečítaj si všetky zdroje, popremýšlaj nad tým!!!!! a urob si plán sám, prípadne si zaplat trenéra (poznámka k trenérovi: ani to nemusí být základ uspechu, ja mám teraz lepšie výkony, ked trenujem podla seba ako ked som mal plán od trenera)
ad k tvojmu treningu (ako bysom jazdil ja, takže za vysledok u teba neručím):
1) ak máš AP na 140, tak silu/rychlost bysom videl v rozmezí 140-150tep, TEMPO (135-145), nad cca. 165-174 už mas ANP pásmo, takže medzi 150-164 bysom cielene netrenoval (to je ta akože šedá zona)
2) jazdi čo najviac ZDV, napr. 120-130 (hlavne roviny, aby si udržal tep), do toho možeš TEMPO alebo TENZE/SILU intervaly (napr. 2-3x 8-15min okolo AP, silu lehce nad), možeš jazdit šprinty na konci treningu ZDV (napr. 4-8x10s)
3) občas si možeš dat aj ANP intervaly (164-174tep), ale nie vela (zatial tak 15-20min/tyzden rozdelené na niekolko interválkov), na to bysom sa potom cielene zameral až tak 4-6tyzdnov pred vrcholom sezony (+ intervaly nad 174), lebo je to velmi vycerpavajuce a raketovo ide forma hore (z lepšej ZDV bude potom aj výkon na ANP ovela vyšší)

...este k http://trenujeme.sk/trening-zony/ - pre mna nedoveryhodný zdroj, pozri radšej videa od GCN na youtube, vojtechovský atd.
16.03.2016 - 09:39:20
00
Guticek napísal:
Registroval niekto napr rozdielne metódy tréningového plánu od dvoch autorov:

Rozhodující jízda - Chris Carmichael, Jim Rutberg (viac zamerané na intervaly, a to je jedno či je júl alebo december :D)
Cyklistika (průvodce tréninkem) - Ondřej Vojtěchovský (autor - kpo.cz), Jiří Sekera (zdôrazňuje hlavne základnú vytrvalosť ako jadro celého plánu)

Sranda čo. :D S čím začnem 1. rok? 2. rok druhá metóda. :D


tie modely su podobne, ZDV je !!!!vždy!!! jadro, intervaly robíš tiež celý rok (iné v zime, iné na jar,, ine pred vrcholom, resp. v inom pomere)...obecne: v zime intenzivnejšie a kratšie, na jar menej intenzivne ale dlhšie, pred vrcholom zase intenzívne ale kratšie

od kvality ZDV sa potom odvíja tvoj maximálny výkon...ALE!!! viz čo hovorí STAX, ak nemáš vela času na trening napr. 6-8h tyzden, tak sa vyplatí jazdit intenzívnejšie, ako pomaly vytrvalostne...síce nebudeš uplne v popredí, ale cez pomalu ZDV by si na tom bol pravdepodobne este horsie...v tvojom prípade máš este cca. 4h naviac, čo možes venovat tej pomalej ZDV jazde s potenciálom jazdit vačším výkonom v buducnosti
16.03.2016 - 10:20:44
00
Dakujem petersa, zaujimavy plan. Skusim ist podla toho ako si napisal. Trenujem prvy rok, nic sa nestane ak sa nepodari, nemam aj tak velke oci, chcem sa umiestnit aspon niekde v strede tabulku. Chystam sa na pretek - Tour de Presov (106km), v polovici jula. Na to chcem prisposobit trening ale aj nejake junove preteky si vyberiem. Vyskusam konecne prvy krat v zivote co je to jazdit v pelotone. Aerobny zaklad by som mohol trenovat tak do cca polky aprila + vzdy interval v okoli aerobneho prahu + raz tyzdenne v okoli an.prahu popripade nad? Dobry napad? Nevypalim sa skor? Zatial do konca marca aerobny s intenzitami do aerobneho prahu a od aprila zacnem 1x tyzdenne v okoli anaerob. prahu. Mam vsak otazky, akonahle pride malicky kopcek, velmi mi vyskocia tepy hore, a to velmi netlacim. Cim to je? Niekde som sa docital tu ako niekto robi farflek, je to trening zemerany na tozvoj zakl. vytrvalosti? Caste striedanie tepov, by neviedlo k tomu, aby som kopceky lepsie zvladal? Este jedna vec, tie spurty 8-10s ked sa vykonavaju, zaraduju sa uz v rozvoji aerobnej vytrvalosti? Treningy v obdobi priprav pred pretekmi - 4-6 tyzdnov kde je viac intervalov, intervaly v okoli anarrobneho prahu ci nad, som pocul ze sa maju trenovat raz za 4 dni... Cize jeden tyzdenc2x druhy 1x a zase 2x atd.? Je to pravda? Mam taketo parametre: Vyska 178cm, vaha 69, cielom je zo mna byt jazdcom co zvladne stredne kopce, nieco ako Sagan, Avermaet, Valverde, na taky styl. Na kopce sa chcem zamerat najviac zo vsetkych zamerani.
17.03.2016 - 17:31:05
00
Tú jazdu v pelotóne silno odporúčam vyskúšať ešte pred maratónom. Kvôli technike jazdy. Stačí zopár jazdcov.
18.03.2016 - 18:24:36
00
Čaute.. som úplny lajk v tomto ale začal som si trocha študovať tieto veci. Chcem sa opýtať čo znamená skratka ZDV
07.05.2016 - 08:39:43
01
Základná vytrvalosť :)
07.05.2016 - 08:48:25
00
Aby Ťa to nemiatlo, je to presne Základná Dlhodobá Vytrvalosť :)
07.05.2016 - 09:40:27
00
IanPP napísal:
.. som úplny lajk v tomto...


Keď je lajk, tak mu dajme palček hore...
07.05.2016 - 20:53:33
05
Ďakujem :)
08.05.2016 - 09:51:49
01
keyboard_arrow_up