Ahojte,
hned na uvod chcem poznamenat ze odpoved "500mg magenzia kazdy den rano" mi nestaci ;)

Ide tu o to, ze skoro na kazdom treningu dostavam krce do lytok. Pijem kopec vody, rano si dam magenziovu tabletku, cely den mam normalnu stravu, pred treningom warm-up aj kratky strecing a aj tak dostanem krce. Uz je to pravidelne a neviem co s tym robit. Skusal som ciste magenzium nahradit aj tymto:
http://www.horcik.sk/stop-k-com/stop-krcom-rapid-prasok-vo-vrecuskacr_6
a aj tak mam krce. Vacsina z nich je tak hnusna, ze ma sval boli este 3 dni na to. Nie je to bicyklom, lebo jazdim na troch a stava sa mi to na kazdom.

Cital som tu kdesi, ze krc vznikne pri nadmernej zatazi. Ale zeby som mal taky vysoky prah bolesti, ze kazdy jeden trening prekrocim hranicu ktoru znesie moje telo? Slapem do kopca, stehna posluchaju, tep 180, s dychom je to tak tesne pod hranicou a zrazu krc. Myslite, ze zamerat sa viac na kondiciu a zvysit si vo2max tomu pomoze? Alebo kde inde moze byt pes zakopany?

Vdaka za kazdu radu!
14.04.2016 - 20:16:04
10
Senkyx Mňa dosť zarazil ten výrok "Pijem kopec vody...", čo presne to znamená? Snažíš sa zavodňovať organizmus preventívne? Piješ viac ako káže smäd? Akú vodu? Kŕče totiž môžu súvisieť s fantómovými vzruchmi v nervoch, keď sa rozvráti manažment sodíka a draslíka. Už som totiž narazil na náruživých vyznavačov "pitného režimu" a okrem iných ťažkostí sprevádzali ich život aj kŕče.
15.04.2016 - 07:35:50
00
neviem či to bude s tym spoločne,spolupracovnik ktory ma zabehnutych 35 maratonov ani jeden nevzdal my povedal pi vela vody nie až ta smed doženie lebo sa odsolíš dostaneš krč a končiš,často pijaval hovedzi,kuraci vyvar
17.04.2016 - 20:34:55
00
Keď spomínaš to odsolovanie, mne na kŕče jedine sol zabera, aj na maratónoch som ju nosila furt so sebou a odvtedy žiadne krce
17.04.2016 - 22:06:43
00
Sol zadrziava vodu v tele, co hlavne v teple velmi pomaha. Ja som si zvykol cucat jeden dusok (jeden hlt) z flasky tak kazdych cca 15minut. Ked si smadny, je uz neskoro.

Vela vody vyplavuje mineraly (ci nie je problem, ze pijes az prilis vela), malo zase vedie k dehydratacii. Je dolezite si najst spravnu "mieru" kolko vody pit. Inak ja pijem pri dlhsich vyjazdoch druhu sezonu Nutrend Isodrinx, zarobeny ako hypotonicky napoj. Krc som nemal ani nepamatam.
18.04.2016 - 00:01:20
00
Pali65 napísal:
Senkyx Mňa dosť zarazil ten výrok "Pijem kopec vody...", čo presne to znamená? Snažíš sa zavodňovať organizmus preventívne? Piješ viac ako káže smäd? Akú vodu? Kŕče totiž môžu súvisieť s fantómovými vzruchmi v nervoch, keď sa rozvráti manažment sodíka a draslíka. Už som totiž narazil na náruživých vyznavačov "pitného režimu" a okrem iných ťažkostí sprevádzali ich život aj kŕče.

Min 2.5-3 litre denne. Pijem pravidelne, nie nárazovo (teda asi raz za 15 minút zopár glgov), väčšinou neperlivé minerálky prípadne čaje. Pred tréningom sa nikdy necítim smädný

Inak ja pijem pri dlhsich vyjazdoch druhu sezonu Nutrend Isodrinx, zarobeny ako hypotonicky napoj. Krc som nemal ani nepamatam.

Vďaka za tip, vyskúšam.
18.04.2016 - 11:05:02
00
Dôležite je poriadne sa rozjazdiť a nezačať hneď makať naplno, mne to niekedy trvá aj 20 km :) tiež som si zvykol preventívne, najmä pri celodenkách dávať tablety stop krčom, pri ťažkej trase aj 2-3 tablety denne a samozrejme dobrý jonťák- hypotonický nápoj a 3 l nie je pri záťaži moc tekutín, závisí aj od teploty, v lete aj 6-7 litrov
19.04.2016 - 16:40:29
00
http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm
v lavom menu dole cast krce
inak citat pre tych co sa solia s kuchynskou solou pocas maratonov :)
Problém křečí při intenzivním výkonu a jejich řešení pojídáním solí a vitamínů je asi nejrozšířenější pověra v oblasti sportu.
20.04.2016 - 09:49:08
01
Zaujímavé čítanie, slušné a fundované zdôvodnenia. Pridám ešte jednu spomienku na niekoľko rokov práce v Ústave telovýchovného lekárstva, kedy som za volantom mal to šťastie stráviť dlhé hodiny s prof. Handzom – nestorom telovýchovného lekárstva. V tom čase som intenzívne športoval a prišlo na debatu ohľadom kŕčov. Profesor mi dal ako prvú radu – venovať sa vytrvalostnému tréningu a posúvať hranicu vyčerpania, hovorieval, že v tréningu by som mal výrazne prekonávať to, na čo sa napokon chystám. Druhá vec bola ohľadom príjmu tekutín – varoval ma pred "prelievaním organizmu" vodou počas výkonu. Učil ma, že treba načúvať vlastnému organizmu a nič nesiliť.

Jeho slová mi docvakli až roky neskôr pri sledovaní prírodopisného filmu, v ktorom krovácky lovec s jednou fľaškou vody prenasledoval antilopu, ktorá utekala omnoho rýchlejšie, ale on išiel za ňou dlhé hodiny, len veľmi po troške pil hlty vody a napokon antilopa skolabovala a ulovil ju už ľahko. Tak som si spomenul na slová profesora, že sa mám zamyslieť nad tým, akou evolúciou prešlo naše vlastné telo a že žiadne zviera nemá pri vytrvalostnom výkone možnosť dopĺňať tekutiny (ide o život) a v plnej miere ich vie prijať až keď je po všetkom. Myslím si, že dnešná móda preventívnej hydratácie organizmu by sa starému pánovi nepáčila.

Možno nebude náhoda, že s týmto všetkým ladí aj Pravidlo #52.
20.04.2016 - 18:59:42
05
Toľko k horčíku: https://www.youtube.com/watch?v=6X-euddGrmU Na zasmiatie sa mi to sem hodí :D
22.04.2016 - 10:14:41
00
keyboard_arrow_up