Ďakujem krásne všetkým, ešte takto, hlavne pre teba Ramon :) tak ako si nekúpim bicykel v Hornbachu tak ani kávovar v Tescu ve´d si zase nemysli o mne toto prosím len preto, že nemám terminológiu :) ... ja by som bola rada keby ma ranná káva tešila, nechcem byť toho otrokom, proste vstať spraviť a užívať, skutočne si nemyslím, že by u mňa nastal zlom a riešila by som to, čo riešia taký, ktorých to baví ako teba, čo je obdivuhodné, ale možno, nikdy nehovorím nikdy :) ja to mám takto možno s bikom a lyžami ale to neznamená, že tú kávu zase dokážem odfláknuť a kúpiť si prvý pekný kávostroj čo nájdem na webe, preto sem píšem :) V robote máme taký "automat" krups, že tam nasypeme zrnkovú kávu kde sa dá nastaviť mletie a robí to kávu aj so zomletím aj prepláchnutím trubiek, odvápnením aj odhodením bordelu do zberača ale to je pre mňa zase príliš bez práce :) to je ako auto, proste ak nemám manuál nemám pocit, že šoférujem preto aj ten kávostroj chcem taký, že je v tom malý rituál aspoň, ale na začiatok nie až úplne ako ty opisuješ, že všetko za štvorciferné sumy. Aj keď to Rocket Appartamento, tak som si to nejak predstavovala :D
Ešte som tu postrehla taký detail, že tá "porno" tematika striekania čo som načala som myslela a dodatočne dogúglila, že v baroch sa to udáva, a čo teda keď chcem silnejšiu kávu, tak to teda nemám viac utlačiť? Lebo z toho čo píšete mi vychádza, že by malo byť presne dané koľko kávy ide do daného stroja a nesmiem to meniť? Lebo som vygúglila že nejaký Catler má systém nízkotlakového predsparenia a tam to teda asi riešia. Dík
06.10.2016 - 09:24:07
00
Ideš na to zložito, stačí Ti zbaliť nejakého baristu :)
vyriešiš všetky spomenuté problémy, ako ranná káva, údržba kávovaru, silnejšiu, slabšiu kávu, prípadne aj problematiku striekania
a ostane aj na Giant Trance
( just joke :) )
06.10.2016 - 09:48:50
01
Teda takto , ak môžem...Tlačenie alebo tamping nemá zo silou extrakcie veľa spoločného. Ak si požiadaš double espresso , mala by si v podniku dostať v rovnakom objeme " jednoporcie " / 17ml-25ml na ristretto a 35-40ml espresso / dvojitú " silu " kávy . Barista by mal pripraviť dvojitú extrakciu z páky , kde má vložené filter / košík / do ktorého namelie čerstvú kávu / Grind on Demand / s hmotnosťou napr.14 gramov a extrahovať 25- 30 sekund...Tamping- utláčanie kávy má skôr vplyv na rýchlosť pretečenia kávy portafiltrom , samozrejme v porovnaní s inou extrakciou pri nezmenených " podmienkach ". Spomenuté " njuansy " , ale dosiahneš len na dobrom pákovom kávovare , nie na Tesco strojoch a kávových automatoch ako Delongi, Saeco, Jura...tam vieš zmeniť napr, teplotu vytekajucej kávy, množstvo kávy na mletie, objem vytekajucej kávy, . Nezasahuješ do času " extrakcie " , nevieš ju ovplyvniť / jedine preprogramovaním SW / , jemnosť mletia zo zásobníka nastavitelna len v troch " hrúbkach " / absolutne nedostačujuca / , tamping robí stroj konštantnou silou- teda nemáš možnosť ovplyvniť klúčové momenty prípravy extrakcie...A profiláciu tlaku počas extrakčného cyklu majú LEN najvyššie modely u daných výrobcov a stoja nad 3-3,5K €...

...problematika je " mocno " komplikovaná a preto musíš mať vopred jasno , čo chceš hlavne TY...či automat, či páku, či stroj nižšej triedy , alebo priplatíš za kvalitu a dlhodobú spokojnú využiteľnosť...čus
06.10.2016 - 09:56:12
00
Aha a ešte " predsparenie " ...odborne sa to nazýva Pre-Infusion a znamená to natečnie malého množstva horúcej vody zo zásobníka pod nižším tlakom ako je extrakčný tlak čerpadla / 8-10 barr / s teplotou 88-92°C do páky s už pripravenou a utampovanou kávou, pričom čas " predsparenia " by mal byť zopár sekúnd / 3-5/ ...tento kontroverzný baristický úkon , by udajne mal roztiahnuť kávu po celom obvode filtru - " napučať puk " a mal by zabezpečiť rovnomerný tlak pretekajucej vody cez filter s kávou...nemala by z nejakého " póru " striekať prúdom voda a ostatná časť filtra ostať neextrahovaná.

...Boha , ale som sa rozpísal , len aby ma kapitán Ito aj tu neobvinil zo spamovania :fubar:
06.10.2016 - 10:09:15
00
Ramon1 napísal:
Aha a ešte " predsparenie " ...odborne sa to nazýva Pre-Infusion a znamená to natečnie malého množstva horúcej vody zo zásobníka pod nižším tlakom ako je extrakčný tlak čerpadla / 8-10 barr / s teplotou 88-92°C do páky s už pripravenou a utampovanou kávou, pričom čas " predsparenia " by mal byť zopár sekúnd / 3-5/ ...tento kontroverzný baristický úkon , by udajne mal roztiahnuť kávu po celom obvode filtru - " napučať puk " a mal by zabezpečiť rovnomerný tlak pretekajucej vody cez filter s kávou...nemala by z nejakého " póru " striekať prúdom voda a ostatná časť filtra ostať neextrahovaná.

...Boha , ale som sa rozpísal , len aby ma kapitán Ito aj tu neobvinil zo spamovania :fubar:

som rad, ze si tento ukon nazval kontroverznym. to, ze sa niekomu neextrahuje vsetka kava je skor problem hrubeho mletia. neviem, myslim si, ja som tento problem nikdy nemal.
06.10.2016 - 10:34:30
00
Aha, no dobre sa to číta Ramon ale som vlastne tam, kde na začiatku, čiže - neviem :) ale mám jasnejšie už a neboj, Lubovi vysvetlím, že nech ťa nechá na pokoji lebo ak budem mať ešte doplňujúcu otázku, tak radšej si obšírne prečítam od niekoho kto to vie zhrnúť ako gúgliť ... zvážim, no som schopná vraziť nekresťanské sumy do vecí, ktoré sú pre mňa priorita ale káva je rozmar, čiže do 300 - max 400 sa budem držať to viem na 99% .... ale zase ten Catler sa mi celkom pozdáva, no uvidíme čo rozbalím teda pod ihličňanom o dva a pol mesiaca, vďaka
06.10.2016 - 10:50:42
00
ten Catler je len predrazeny oplechovany 150 eurovy kavovar s 300 eurovou cenovkou - bud Gaggia, alebo rovno to 150 eurove tesco
06.10.2016 - 10:53:30
02
jááj sorry čo som napísala? Silvia som myslela, mám tu otovrených 10 záložiek a zle som ťukla ... tá je dokonca v akcii na tom webe Buna za 490
06.10.2016 - 11:04:55
00
...a nezabudni dalsie 3-4 stovky na mlyncek :) ...zozaciatku sa da aj na rucnom, ale to ta prestane velmi rychlo bavit, hlavne ked budes robit kavu pre viac ludi...
Pokial chces Silviu a usetrit stovku, zober rovno ten set s Rocky mlyncekom.
...btw kolegovi nova Silvia (vypnuta!) vyhorela, a kedze bola kupovana zo zahranicneho eshopu, oficialny servis (Patak) ju odmietol opravit, takze kavovar putoval nazad niekam do Nemecka. Ak by rozdiel v cene medzi ceskym a SK shopom nebol nejaky zavratny, kupoval by som to radsej na Slovensku.
06.10.2016 - 11:19:11
00
teraz tu píšem, že do 300, max 400 a mooooooožno by som uvážila do 500 moooooožno a ty mi šplechneš sumu x2 za mlynček :fubar: ako viem, že úmysel máš dobrý ale výsledok je neakceptovateľný, veď však za to mám nové lyže alebo príplatok za kompletnú anestézu na zubnej klinike kde ti vysekajú osmičky, že ani nevieš :clap: ... ale verím, že to vyhorenie bol neštandard a tie kávovary nehoria tak často
06.10.2016 - 11:29:37
00
preto hovorim odzaciatku - hociake 150 eurove pakove "tesco" a mozes donho sypat co len chces (aj mletu kavu z obchodu)... ak presvihnes cely rozpocet uz len samotnym kavovarom s tym, ze nejak to vydrzis aj s rucnym mlyncekom, tak do roka budes ten 300 eurovy mlyncek aj tak kupovat, tym si mozes byt ista...
06.10.2016 - 12:02:28
00
zatiaľ mám mlynček ako Bosh mkm6003 čiže držím a melie ale musím to mať odhad "v ruke", no melie fajne najemno ... a nebuď taký hraničný :D že buď za 800 alebo mletá tesco káva, veď aj stredná cesta medzi týmto existuje ale chápem pohľad zanietenca no treba sa trochu uvoľniť, čo? :) a možno budem aj mlynček kupovať ale za rok sa lepšie našetri tri kilá ako hneď veľa dať
06.10.2016 - 12:23:46
00
dobry, osvedceny mlynec je gaggia mdf, stoji okolo 150. kavovar gaggia classic stoji 250. spolu=400. doplnky neratam, to uz by som mohol ratat aj kavu 20-30€/kg. ale zabudol som na vakuovu dozu, je blbe sakle vseliako lepit a skladovat v temnych kutoch a mraznickach. k tej kave este jednu poznamku, ze nekupovat tu, co ma pekny obal a je prave v akcii, ale tu, ktora ma na obale cerstvejsi datum vyroby (alebo najneskorsi spotreby). za tym ucelom sa oplati prelustrovat vsetky police v shope. kupit kavu najcerstvejsu aku maju aj za cenu toho, ze zo shopu odidem s uplne inym saklom, aky som mal v umysle povodne kupit. aj v tom je caro zaciatocnickeho objavovania. tam kde je praziaren, tam tento problem odpada, tam je vsetko cerstve, mozes si vyberat slobodne. neskor uz clovek neobjavuje, vie co mu chuti a na to sa upriamuje a experimentuje vynimocne. tak to mam aspon ja. ale treba si tym vsetkym prejst. vyskusat si segafredo cervene aj modre, preprazene, alebo az spalene Lucafe, cokoladovy Nabber Exquisit, proste zistit co je dobre a co nie, sam na to prist. zaujimat sa aj o prazenie (staci pasivne, ale minimalne treba vediet co je prvy a druhy crack). a kupovat take mnozstvo kavy, ake spotrebujem za tyzden-dva. idealne, ked mam shop po ceste z roboty domov, to vie potom den na svojom sklonku tak opekniet.
06.10.2016 - 12:28:04
01
Čo sa týka mletia - stredná cesta neexistuje, je to tak ako napísal PhilJ, nie je možné urobiť urobiť presso z kupovanej mletej kávy, ani nerovnomerne zomletej v štandardnom mlynčeku.
Preto sú tie mlynce také drahé, lebo na presso musí byť káva pomletá úplne rovnomerne, na presný stupeň jemnosti a ten sa mení podľa druhu kávy, praženia, čerstvosti....
06.10.2016 - 12:49:32
00
edelweiss pekne napisane. Sice vravis, ze doplnky neratas, ale k cenovke Gaggia classic aj tak musis priratat este nove misky (pokial viem tak sa predava s pretlakovanymi miskami) a nejaky tamper. A ak chce clovek aspon trochu rozmyslat o latte art, tak aj vymenit trysku naparovani mlieka za nieco realne funkcne (pasuje ta zo Silvie). Dokopy takmer dalsie kilecko na nutne prislusenstvo. Zvysok uz je len o tej praxi
06.10.2016 - 12:53:32
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up