http://mtbs.cz/clanek/cape-epic-predstavil-trasu-rocniku-2017/kategorie/popis-xcm#.V_dpwvl96M8
Zaujimave info, Ironman kupil Cape Epic.
07.10.2016 - 11:25:48
02
Kalendár MTB podujatí na sezónu 2017. Češi tam majú komplet XC a MX pohár a Slováci zatiaľ takmer nič.
http://www.uci.ch/mountain-bike/calendar/
13.10.2016 - 21:33:10
03
Áno bohužiaľ je to tak, ale je to spôsobené ochotou sponzorov. V Čechách je úplne iná mentalita národa ako u nás a môžeme si za to aj samy bikeri. Po rozhovore s p. Prívarom máme písať sťažnosti na všetky možné médiá že sa nevenuje pozornosť lokálnym podujatiam, ak stúpne mediálna prezentácia a počet pretekárov tak sa budú ľahšie zhánať aj sponzori. Pre obraz jeden pretek XCO v kategórii C2 vychádza cca na 3000 - 4000 € a zohnať túto čiastku je poriadny kus roboty. A to počítam naozaj minimálne náklady.
28.10.2016 - 20:26:54
01
tych 3-4k stoji nejaky poplatok uci, snad nie cela organizacia :) to musi byt trosska viac hadam, ci?
29.10.2016 - 19:05:10
00
Poplatok do uci hradí SZC, samotný pretek a jeho realizácia okolo stojí 3-4k. Samozrejme za predpokladu že je k dispozícii trať, ktorú však treba postaviť a investovať predovšetkým svoj vlastný čas do jej výstavby ak má byť kvalitná. A podľa mňa je to dosť keď sme sa do toho pustili a zohnať peniaze len na slovenský pohár je pomerne náročné. Hold toto odvetvie cyklistiky je málo atraktívne v našej krajine. Predsa len Jaroslav Kulhavý je akýmsi propagátorom toho športu u našich susedov.
29.10.2016 - 22:01:50
01
Za nedostatok sponzorov v cyklistike nesie IMHO najväčšiu vinu kompetentní na SZC. Nedokážu prilákať stálejších sponzorov a tak sa na Slovensku dávajú peniaze štandardne do futbalu alebo hokeja. Ten podľa môjho laického pohľadu zhltne väčšinu sponzorských peňazí na Slovensku a ostatné, hoci aj úspešnejšie minoritné športy živoria. Pravdepodobne nevedia zodpovední zabezpečiť potencionálnym sponzorom adekvátnu reklamu a propagáciu a teda nejakú výhodu a návratnosť takejto investície. Pretože sponzoring nie je len o tom daj. Ale hlavne o tom, aby bol sponzor za svoje peniaze aj primerane propagovaný v médiách a na verejnosti, t.j. cieľovej skupine svojich potenciálnych zákazníkov. A to nie je iba o nalepení loga na propozície alebo banner za stupňami víťazov.
V ČR to tiež nie je dokonalé, ale nejako im to funguje lepšie. A hlavne tu vidím veľa klubov, ktorí sa zameriavajú na malých a mladých cyklistov a cyklistky. Venujú im kopec voľného času, organizujú sústredenia a jazdia s nimi. Väčšinou sú to kluby podporované rodičmi. Jarda Kulhavý je tu v ČR síce pojem, ale aj pred ním mala cyklistika v ČR väčšiu popularitu a základňu ako na Slovensku. My máme väčšiu hviezdu ako JK. Dokonca sa nebojím povedať, že momentálne najžiarivejšiu. Ale žeby sa to prejavilo na kvalite slovenského pohára v cestnej cyklistike moc nepozorujem.
30.10.2016 - 19:39:37
03
Kristina v prvom rade si uvedomme, kto je to zväz (čiže SZC). SZC je občianske združenie pozostavájúce z členov a to sú kluby, pretekári a funkcionári. Keďže máš licenciu tak si aj ty (ja samozrejme tiež) súčasť SZC. Neviem či si už zorganizovala napríklad preteky, či si zháňala sponzorov, keď sa zo svojho "laického pohľadu" tak odborne k danej téme vyjadruješ. Ja, keď som chcel kritizovať, tak som si vyskúšal zorganizovať preteky a spoluorganizovať sériu (so všetkým, čo k tomu patrí.). Ver, že zohnať sponzorov na akejkoľvek úrovni v cyklistike na Slovensku nie je žiadna sranda.
Sponzorstvo závisí vo veľmi veľkej miere od legislatívy v krajine, takže porovnanie s Čechmi alebo inou krajinou by malo začať asi tu.
Keď sa už porovnávame s tým futbalom. Koľko registrovaných členov má SFZ a koľko registrovaných členov má SZC? Skús si to pozrieť. Toto číslo závisí od nás cyklistov.
Cyklistika sa začala u nás vidieť v širšom merítku až teraz, keď nás zviditeľňuje Peťo Sagan.
Zväz nemá problém zohnať sponzorov na jednotlivé podujatia (ako napríklad Okolo Slovenska ...). Problém je zohnať generálneho sponzora (napriek tomu, že máme Sagana).
Je jednoduché napísať to oni tam hore na zväze to nevedia, to sú tí zlí
30.10.2016 - 22:54:48
00
To by vo vedeni sportovych zvazov (bez rozdielu) a ministerstve skolstva nesmeli sediet "prospechari", ktori pozeraju v prvom rade na svoj prospech az potom na rozvoj sportu. Ak rozhoduju o peniazoch, presadzuju len svoje zaujmy. Jeden priklad z davnej minulosti. Vyska dotacie pre nas sportovy zvaz zalezala aj od toho ci uradnikovi na Ministrstve skolstva, ktory o tom rozhodoval, kupime ako "uplatok" najnovsi model mobilu Nokia. Vtedy bola jeho cena 38 000 Sk. Sef nasho zvazu to schaloval ja som bol zasadne proti. Peniaze sme nakoniec dostali, ale tazil s nich v podstate sefov syn a dcera ktori boli pretekari "druhej kategorie" Lebo prave ich otec "vybavil" vysiu dotaciu. Sefovia zvazov neurobia nic pre zvaz ak aj im nieco z toho "necikne". Bolo to takto v minulosti a pochybujem ze je tomu inac teraz. Nazorne to vidiet momentalne v lyziarskom zvaze kde vrcholi "boj o koryta". Pohyboval som sa v tychto funkcionarskych kruhoch takmer desatrocie. Mal som do cinenia so zimnou univerziadou v Tatrach aj so spackanou deflympiadou. Mohol by som napisat knihu o tych zakulisnych praktikach funkcionarov zvazov. Ale priklad maju v nasom slavnom parlamente, takze asi nie je comu sa cudovat.
31.10.2016 - 08:21:25
07
milsu Nechcem tu offtopicovať o SZC, ale na tomto webe sa píše, že SZC je s.r.o. (http://www.zisk.sk/36677477/slovensky-zvaz-cyklistiky-s-r-o/). A tržby im už 4 roky po sebe rastú.
To, že sme sa dostali k sponzorom však nebol úvod tejto debaty. Úvodom bol môj príspevok s kalendárom podujatí MTB na sezónu 2017. A 110ericko takto zdôvodňoval neexistujúci kalendár. Ja som si povzdychla, že Slováci tam nemajú prakticky žiadne preteky.To znamená, že ešte pravdepodobne neprebehla žiadna porada alebo sedenie, kde sa kalendár prejednával a necháva sa to pravdepodobne na poslednú chvíľu. A to potom súvisí aj s peniazmi a sponzormi. Každá slušná väčšia firma má totižto už v tomto období uzavretý marketingový plán na 2017. T.j. majú vyčlenené peniaze na propagáciu a podporu. Tieto vyčlenené prostriedky môže už naplánovať využiť na známe akcie v nadchádzajúcej sezóne. Keďže na Slovensku žiadny predbežný kalendár pretekov a cyklo podujatí zatiaľ neexistuje, nemôže potenciálny sponzor predsa nejaké peniaze prisľúbiť pokiaľ nevie, že sa nejaké podujatie koná. A presviedčať niekoho mesiac alebo dva pred podujatím o poskytnutí podpory je potom už len také zbieranie omrviniek čo zostali.

Porovnávanie s počtom futbalistov vs cyklistov je trochu mimo. Pomer vybudovaných cyklistických štadiónov vs. futbalových štadiónov potom vôbec nesedí. V takomto prípade zorganizovanie futbalového zápasu na už postavenom štadióne je oveľa jednoduchšie ako organizovanie maratónu alebo XC preteku, kde ako sám vieš si zakaždým musíš dohodnúť všetky povolenia z vlastníkmi pôdy a vlastnoručne vyznačiť a upraviť trať, atď, atď, atď.
A v tom, že je problém zohnať generálneho sponzora sa predsa zhodujeme. To bol predsa základ môjho príspevku, na ktorý si reagoval. Keby to bolo ľahké robil by to každý. Každé odvetvie má svoje problémy a sú ľudia, ktorí tieto problémy vedia riešiť a sú ľudia, ktorí nevedia a tí by mali robiť to čo vedia robiť. A preto som si dovolila poznamenať, že to kompetentní na SZC robiť nevedia. A možno aj vedia, ale vyhovuje im súčasný stav.
A áno, mám aj osobné skúsenosti z organizáciou ako MTB tak aj cestných pretekov. A mám skúsenosti ako niektorí "sponzori" očakávajú, vyplatenie určitého percenta sponzorského príspevku späť na neregistrovaný účet, alebo v hotovosti. Ako registrovaná cyklistka tiež prispievam do spoločnej kasy SZC ;)
31.10.2016 - 08:24:45
03
Predbežný kalendár pretekov sa pripravuje a ľudia na SZC na tom pracujú. Upresňujú sa však termíny aby preteky na ceste a MTB nekolidovali, nakoľko väčšina pretekárov to kombinuje. To že v kalendári UCI je málo pretekov zo SVK tak priamo súvisí s ochotou sponzorov, každý organizátor preteku si sponzorov oslovuje sám a väčšina v tomto období už pracuje na príprave, tak ako mi. Tiež zväz má vyčlenené financie na preteky a podporuje ich ako vie. Oslovili sme už viacero sponzorov ale nikto nám nevie potvrdiť či do toho s nami pôjdu.

Ak máš nejaké výhrady voči vedeniu, tak si dohodni stretnutie a môžeš im svoje pripomienky prezentovať. Nedávno sa konalo valné zasadnutie ku voľbe komisie MTB a tieto veci sa tam preberali a dosť sa o tom hovorilo, mohla si sa zúčastniť a vyjadriť svoj názor. Myslím si že to bola konštruktívna debata a kompetentný robia čo je v ich silách. Napríklad predpokladám že ani nevieš o tom že priamy prenos z MSR v Žiline nebola schopná STV odvysielať bez toho aby sponzor zaplatil zapožičanie techniky.
31.10.2016 - 12:36:32
00
Nechcela som aby to vyznelo ako "rýpanie" ani sa nikoho dotknúť. Na Slovensku je niekoľko kvalitných podujatí, ktoré sa konajú pravidelne už niekoľko rokov v rovnakom termíne. Iba som poukázala na situáciu a skutočnosť, že iba kúsok za hranicami to ide a u nás už roky nie. A tiež v ČR sú najväčšie a najstaršie podujatia (napr. Šela maratón) sponzorov hlavne predajňou usporiadateľa.
Ale je vzdy dobré ak sa vytvorí diskusia, ktorá informuje o skutočnosti a súčasnom dianí.
31.10.2016 - 21:01:23
03
tak ono porovnávať futbal ktorý sa hrá súťažne na každej dedine je neadekvátne.Tam je zázemie už dávno vybudované.Preteky sú organizačne predsa len o niečom inom.
01.11.2016 - 12:11:53
00
Kristina napísal:
milsu Nechcem tu offtopicovať o SZC, ale na tomto webe sa píše, že SZC je s.r.o. (http://www.zisk.sk/36677477/slovensky-zvaz-cyklistiky-s-r-o/). A tržby im už 4 roky po sebe rastú.

Pre upresnenie:
SZC je občianske združenie registrované na MV SR (stanovy)
Slovenský zväz cyklistiky s.r.o. je spoločnosť založená SZC podľa ORSR 2006 (žeby kvôli predaju štadióna??) (výpis OR SR)
08.11.2016 - 15:57:25
00
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1280562968632579&id=233102880045265
Snad to spada do tejto temy ;-)
Dost ma zaujali tie otazky. Trochu z nich citim pochybnosti. Na druhej strane - ukazuje to, co vsetko musi byy zabezpecene na pretekoch europskej /svetovej/ urovne.
08.11.2016 - 19:10:58
00
Jolanda v Krosse :)
http://mtb-xc.pl/2016/11/14/jolanda-neff-w-kross-racing-team/
14.11.2016 - 11:37:01
02
keyboard_arrow_up