Keďže nám celkom sype sneh a už sa neviem dočkať na šlapanie v snehu, ale nastal problem. Už dávnejšie sa pohrávam s myšlienkou ísť do backcountry bežiek. Kedže po poliach sa mi moc nechce bežkovať a to mam na to bežky a pre zmenu, lyžovať v žľaboch na skialpoch, ktoré tiež mám. Chcem niečo medzi bezkou a skialpom, na take tulanie sa po horach, zvazniciach, hrebenoch, taky viacdenny trip malou a veľkou fatrou. Na to by tie BC bezky boli ideal.

Už som čo to prelúskal nett a nemam jasno co sa tyka obuvi, ci ist do systemu NNN, aleo do NN 75mm s troma kolikmi, kde spicka je o cosi sirsia, ako pozname z mladych cias. Ale viac sa mi paci system 75mm. Lenze je problem zohnat nieco na slovensku, kedze by som si botu aj rad vyskusal a nie iba objednat z nettu a potom dufat, ze ci bude dobra. Bota by mala vyzerat ako turisticka, aby sa dalo v nej pohodlne kracat, ziadny plast, proste hruba koza. Jedine co zatial vyhovuje mojim poziadavkam, tak som nasiel na cechoch a vyraba to ALPINA, je to konkretne Alpina alaska 75 http://www.alpinasports.com/product/alaska_75/225 , samozrejme su tu aj iny vyrobcovia napr CRISPI http://www.akers-ski.com/product/43975.html ,

Samozrejme za dalsie je viazanie je mnoho vyrobcov, rottfella http://www.rottefella.com/product/rottefella-super-telemark/ , voile http://www.voile.com/voile-telemark-bindings.html , G3 http://us-store.genuineguidegear.com/collections/bindings . Samozrejme chcem také viazanie, aby sa dal pohodlne zlyzovat nejaky mierny svah a aby malo vyskovo nastavitelny system pod petou, na slapanie do kopca.

No a co sa tyka lyží, tak tam je dost siroky vyber, to bude jednoducha volba.

Samozrejme bez tulenich pasov to nepojde, ale v dnesnej dobe sa da kupit metraz v roznych sirkach.

Tak co vy na to, ake su vase postrehy, alebo zaciatky s BC bezkovanim. Ak ma niekto nejake info, tak sem s nimi.
02.12.2016 - 20:44:22
00
Moje začiatky s BC boli také, že som na juniorské zjazdové lyže namontoval NNN viazko a nalepil pásy. Stále slúžia, od 2006-eho http://www.hochut.com/vejlety/06/certovica_ruzomberok/img00087.jpg Ale skúšal som aj iné varianty. Hagan X-trace viazko na Hagan X-trace bežkách, tam viazanie vytŕča z lyže do strán čo v prachovom snehu pri samostatnej jazde veľmi nevadí, ale pri skupinovom pochode, kedy sa strieda na špici s brodením, si neoddýchneš ani na konci vláčika. Výhodné je, že nemusíš kupovať topánku pokiaľ máš osvedčené turistické. Skúšal som ho aj na krátkych zjazdových lyžiach z bazáru s pásmi a išloto celkom uspokojivo. Na BC používam prioritne NNN viazko bez podložky pod pätu, nechodím na tom strmé kopce, lebo ani lyžovanie strmých kopcov s touto výstrojou nezvládam :) No a túto jeseň som zrobil mačkopsa BC lyže so šupinami a skialpové viazko, práve ich chcem zajtra oprobovať, do akého sklonu podržia šupiny. Hádam som Ti hlavu veľmi nezamotal.
03.12.2016 - 05:51:14
00
je tu o tom aj samostatná téma, čosi je tam aj popísané... ja mám BC so šupinami, viazanie BC NNN, je mohutnejšie ako na klasiku a topánky tiež nejaké BC ale nie kožené tiež niečo jak na klasiku, ale mohutnejšie... dá sa v tom aj šoférovať manuál :D šupiny fungujú, ale záleží aký je zrovna sneh, v prudších stúpaniach je to niekedy trápenie, šmýka sa to aj keď dáš stromček, najmä v nejakom hlbšom prašane... lyžuje sa v tom rozhodne lepšie ako v klasických bežkách, ale zázraky od toho nečakaj, papuľa sa na tom hodí veľmi ľahko.. je to na takú turistiku určené, že ideš si kade chceš a si rýchlejší jak peši resp. so snežnicami..
03.12.2016 - 14:39:02
00
Zdravim,

Tiez by som chcel vyskusat BC - vecsinou je u nas neupravena stopa + na klasickych sa zvlast v zjazdoch trapim...
Skusal som si teda nahadzat do kosika celu vybavu - vysledok ocakavanych cca 400eur.
Chcel by som sa spytat ci niekto nemate skusenosti s kombinaciou BC bezky + klasika viazanie boty (aspon docasne).
Niesom ziadny extremny bezkar - ide mi hlavne o istotu v zjazdoch/neupravenom terene.
Z lyzi ma oslovili ceske SPORTENY - tie uzsie modely co su aj do stopy - asi Explorer, alebo Forester
boty mam teraz daco taketo: https://www.fischersports.com/sk_sk/xc-control-14881
viazanie mam - typ NNN

dik za rady/postrehy :)
09.01.2017 - 11:25:43
00
radim dat boty aj viazanie na BC urcene, nakolko ide o prenos sily na lyzu, a to je dost rozhodujuce v zjazdoch
mam tieto, spokojnost
http://www.sportrysy.sk/rossignol-bc-x6/ lyze mam sporten ranger supiny -v pohode este idu v turistickej stope, uzsie by som nechcela
http://www.sportrysy.sk/sporten-ranger-mge-14-15/
ja som kupila plus pasy stupacie na celu lyzu ( velmi dobra vec pri strmsich dlhsich stupaniach - dostala som sa s nimi v pohode na Poľanu)
zaujimave su tieto Asnes, lebo maju moznost dat kratke stupacie pasy ( to je taky viac kompromis do nizsich kopcov mat taketo mensie pasy)
http://www.sportrysy.sk/asnes-amundsen-backcountry-bezky/
palicky mam zatial obycajne
a viazanie mam BC http://www.sportrysy.sk/rossignoll-rottefella-bc-auto/
09.01.2017 - 11:43:15
01
súhlasím, že by som tam obyčajnú botu a viazanie nedal a určite si kúp tie širšie rengery, skúšal som ich aj v stope od ratraku a dalo so... keď ich zoderiem pôjdem pravdepodobne nabudúce ešte do niečoho širšieho
09.01.2017 - 11:50:37
00
dik za tipy, sa spytam na viazanie - aj BC viazania su dve sirky (napr. Fischer BCX Auto/Magnum),
- maju oba rovnake uchytenie lyziarky?
- nehrozi u tej sirsej verzie presah cez okraje uzsich lyzi? (Forester, ...)
09.01.2017 - 14:44:17
00
to netuším, ja mám dvoje také viazania ako silva, jedno mám ešte na starých BC bežkách, tie nemajú ani hrany kovové a tam to viazanie mierne presahuje, ale na funkciu to nemá moc vplyv.... ale nechaj si poradiť a o tých úzkych ani neuvažuj :)
09.01.2017 - 14:49:09
00
janooo napísal:
Zdravim,

Tiez by som chcel vyskusat BC - vecsinou je u nas neupravena stopa + na klasickych sa zvlast v zjazdoch trapim...
ide mi hlavne o istotu v zjazdoch/neupravenom terene.
Z lyzi ma oslovili ceske SPORTENY - tie uzsie modely co su aj do stopy - asi Explorer, alebo Forester
boty mam teraz daco taketo: https://www.fischersports.com/sk_sk/xc-control-14881
viazanie mam - typ NNN

dik za rady/postrehy :)


Úplne v pohode, na foresteroch mám bežkárske NNN viazko sú úzke a BC viazanie by z nich zbytočne trčalo. Toto nepresahuje do strany vôbec.

Rozdiel medzi auto a magnum je vo vonkajšej šírke viazania 59/67mm a v systéme zapínania. automatické/manuálne.
Topánky BC NNN majú jeden rozmer pasujú do oboch viazaní.
10.01.2017 - 06:53:44
00
super, mozno to skusim skombinovat. Kupim len forestery, prehodim viazko a vyskusam co to bude robit, na dalsiu sezonu vymenim zbytok vybavy.
K topankam - tj NNN BC topanky (sirsie - napr. http://www.sportrysy.sk/rossignol-bc-x6/) v pohode zapnem aj do uzsieho NNN viazania?

PS: kolko vazis? ;)
10.01.2017 - 08:36:31
00
Nezapnes
10.01.2017 - 08:50:09
01
Úzke NNN do BC nezapneš, ale BC topánky zapneš aj do BC automatu aj do BC magnumu, myslel som, že toto chceš vedieť. Teraz vážim 80 prečo sa pýtaš? Ale do voľného terenu používam širšie lyže, forestery už len okolo domu, keď je menej snehu, teraz sú z nich kameňačky.
10.01.2017 - 09:35:56
00
ok, som to pochopil tak, ze BC topanky zapnem do lubovolneho NNN viazania (aj klasickeho NNN aj BC NNN magnum/auto).
Tu vahu - cim viac kg tym viac sa bude viazanie namahat - v mojom pripade cca +20perc navyse ;).
10.01.2017 - 09:49:11
00
ked som si minuly rok studoval ak bezky kupit dostal som sa aj k BC - a teoria je taka - ze na BC bezky treba BC viazanie lebo sa predpoklada ze bude viac namahane v hlbokom snehu mimo stopu a obycajne by sa mohlo lamat. tolko teoria.
10.01.2017 - 10:25:26
00
+ aj BC topánky sú mohutnejšie a tuhšie, pevnejšie v členku, aby sa v tom lepšie lyžovalo... a sú aj odolnejšie, predsa v klasických sa neprerážaš a nebrodíš v snehu... ja by som tam klasické viazanie nemontoval, to bude o ničom, obzvlášť ak je plán chodiť v 90% prípadov mimo strojovú stopu
10.01.2017 - 11:03:31
00
keyboard_arrow_up