Dobrý den. Píšem Bakalarsku prácu ohladom cykloturistiky v oblasti NR . Hlavne čo sa týka zmapovanie cyklotras ktoré sice su označene ( niektore aj niesu ) ale chcel by som spraviť a zaznačiť cyklotrasy do mapy a s tým že tam by bolo prevýšenie ,dlžka, približný čas pre rekreačného cyklistu a náročnosť. Vedel by mi niekto dať nejaké nápady a rady ? v akom programe alebo cez čo to zaznamenávať ? ......( niečo take ako je na obrazku )

a ešte jednu prosbu kde najdem historiu o MTB na SVK

Dakujem za všetky rady :)

Prílohy:

cykotrasa ružomberok.jpg
cykotrasa ružomberok.jpg 19.08 KiB thumb_up0thumb_down

06.01.2017 - 11:59:09
00
A čo za to?
Zverejníš na tomto webe aspoň časť tvojej bakalárky?
Mám mapu so všetkými oficiálnymi cyklotrasami v regióne NR.
Vytvoril som mapu s takmer všetkými neoficiálnymi trasami vhodnými na MTB biky.
Zoznam trás s uvedením dĺžky, náročnosti, prevýšenia a podkladu som už nerobil.
Ak moju prácu doplníš o popisy trás, okrem bakalárky by to bolo aj niečo prakticky využiteľné pre všetkých bikerov.
Na vytvorenie profilu môžeš použiť napr. RouteConverter. ( stiahneš z ich domovskej stránky - neinštalačná apka)
Alebo si naklikni: http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html?#x18.07343y48.31187z13m1. Je to vynikajúca apka od palo TT robená pre tento účel.
Aplikácií je veľa ale žiadna ti nespraví reálne náročnosť a čas. To sa dá zistiť len v reále. (viem ti takéto údaje dodať ku konkrétnej trase v regióne NR)
06.01.2017 - 13:22:08
02
A čo by ste chceli ? Nechcem ja nikomu brať jeho osobné ziskané informacie
Určite ak bude dobrá práca tak minimalne mapy sem dám , či už mi s tým niekto pomože alebo nie
stranka :http://www.oma.sk/ - tu mám oficialne cyklotrasy aj dlžku ale chýba mi tam konkretny okruh trati. (bod A - B - A , alebo A - B - C - A )
Chcem spraviť mapu čo bude každa trasa na liste A4 kde budu zakaldne informacie a kratky popis/fotky o trati.. hlavne pre laika či už rodiny s detmi alebo takych začiatočnych ,rekreačných cyklistov...
Chcem aby to malo prínos s tým že na začiatku mam historiu - bike - bezpečnosť- MTB -trasy .. taka sumarizacia horksej cykloturistiky
06.01.2017 - 14:34:55
00
To teda nemáš oficiálne cyklotrasy. Na tej stránke je zmes cyklotrás z free stránok. Pozerám, že sú tam aj moje trasy (zrejme stiahnuté z http://www.openstreetmap.org)
Našiel som tam množstvo trás ktoré tam ponahadzovali totálni amatéri. Ako zdroj pre zodpovednú prácu túto stránku neodporúčam. Ak by si však chcel niektoré trasy použiť, radšej sa vopred na ne opýtaj. Napr. Tríbečská hrebeňovka je oficiálna a značená cyklotrasa. (je OK) Mnou vytvorené trasy nie sú v danej podobe na tvoju prácu vhodné (súhrn viacerých možností ako ísť k cieľu) Trasa pod názvom "iná cyklotrasa" o dĺžke 499m je amatérsky nezodpovedný záznam. (pozri Krškany)
06.01.2017 - 15:22:09
01
Skús kontaktovať misto, on niečo v tomto smere robí
06.01.2017 - 16:55:01
01
Ked sa chystas zvladnut bakalarsku pracu, mohol by si zvladnut aj zeditovat nazov temy v prvom prispevku na nieco zmysluplne :)

Co sa tyka samotnej temy, pokial sa chces sustredit na oficialne cyklotrasy, dobre ti poradil dotm
misto je z SCK a v poslednych rokoch toho dost v Tribeci poznacili (financuje to najma Nitriansky kraj).
Trasy na webe este nemaju, aj ked uz to zrejme finisuju http://www.cykloportal.sk/aktuality/183-novy-cykloportal-v-nr-kraji
Mozno by vedeli dat namet na nejaku bakalarku, co by sa hodila aj im.

Dalsia moznost je, pokial chces riesit aj neznacene trasy - napr. navrhnut a popisat nejake svoje odporucane okruhy.
(aj pri existujucom oficialnom znaceni moznosti urcite su)
V takom pripade by som, jednoznacne riesil data priamo v openstreetmape, ktoru moze editovat kazdy. (aj http://www.oma.sk/ je len reprezentacia tychto dat). Ak by niekto vylepsil OSM v okoli Nitry, bolo by to urcite fajn. OSM tu ma svoju temu
cyklotrasy-navigacie/freemap-sk-openstreetmap-org-t35970.html
a o Nitre sa aktualne diskutuje aj tu:
https://groups.google.com/forum/#!topic/osm_sk/DF7voA2-v40

Pri GPX datach od SCK si vypytaj povolenie na ich pouzitie (ine ako pre osobnu potrebu) a nesmu sa davat do OSM.

Ak chces prezentovat vlastne geodata na webe a nechces to z nejakeho dovodu davat priamo do OSM,
mozes skusit toto:
http://umap.openstreetmap.fr/en/
06.01.2017 - 18:07:36
01
V prvom rade dakujem všetkým ktorí mi dali nové info a namety :)

Tak aby som bol viac konkretny ohladom mojej bakalarnej prace,
nazov mam : Horská cykloturistika
obsahom by malo byť : 1. časť-
pozantky z historie cyklisitky, historie cyklisitky,MTB cyklisticke discipliny a tendy, Anatomia horskeho bicykla ,techniky jazdy MTB ,bezpečnosť didaktika a udržba bicykla, zakladné opravy bicykla , MTB a ekologia
2.časť-
prezentovanie pracu s mapou ,registracia nových trás pomocou GPS , zosumarizovanie cyklotras v NR a v okolí

celá moja praca chem aby bola určena pre začiatočníka čiže rekreačných športovcov . chcem tam spomenuť od toho že bicykel ma 2 kolesa až po to že maju mať na hlave prilbu.
Cela praca by bola pre viacerích z tohto fora len nejaky bullshit lebo ste skusení a mate vela najazdeného a zmapovaneho a viete čo a ako .

Mapy nechcem nikomu kradnuť ani kopirovať od sukromnej osoby, sám by som si obehal trasy a zaznamenal a porovnal. A ak niekto pozná dobru trasu čo neni pod evidenčným čislom tak by sa dala zapísať a zaznačiť .
čo sa týka nejake programy na zaznamenie Trás na Android ,OS ?
06.01.2017 - 19:37:43
00
Locus
06.01.2017 - 21:32:40
00
Každoprípadne si nechaj prácu pred odovzdaním niekomu zrecenzovať... Lebo poznal som pedagógov, ktorí vrátili prácu na prepracovanie z dôvodu úpravy a množstva gramatických chýb.
06.01.2017 - 21:56:00
01
Ďakujem, že ma viacerí spomenuli. Toľko na úvod. Budem sa snažiť byť stručný, nakoľko táto téma je dosť obšírna.

Ja by som sa na úvod rád spýtal v akej kvalite má byť bakalárska práca? Nič v zlom, ale väčšina bakalárskych prác na túto tému s ktorou som sa v praxi stretol je na úrovni žiaka základnej školy. V prvom rade by práca mala obsahovať základné rozdelenie oblasti cyklo a čiže, čo je cykloturistika, cyklodoprava či športová cyklistika. Autor píše, že má tému: "Horská cykloturistika", ale zároveň tam pletie športovcov a pod. Túto terminológiu si treba ujasniť hneď v úvode a podľa toho sa ďalej odpichnúť. Omáčky sa samozrejme môžu spomenúť v prvej časti práce, ale potom by mala práca aj niečo priniesť i z odborného hľadiska. Oblasť cykloturistiky na Slovensku rieši aj viacero zákonov, noriem či predpisov.

Vyjadrovať sa k ďalším veciam je preto predčasné. Pokiaľ máš záujem o odborné poradenstvo v oblasti cykloturistiky, som ochotný pomôcť.
06.01.2017 - 23:23:48
05
keyboard_arrow_up